×
اقتصادی
شناسه خبر : 249877
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/07/17 ساعت 10:13
عدالت در مسیر ناتمام؛ کدام استان‌ها هنوز گرفتار شکاف درآمدی‌اند؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

عدالت در مسیر ناتمام؛ کدام استان‌ها هنوز گرفتار شکاف درآمدی‌اند؟

ضریب جینی کشور در سال 1403 با کاهش 2.7 درصدی به پایین‌ترین سطح در هشت سال گذشته رسید؛ اما هنوز تفاوت چشمگیری میان استان‌های ثروتمند و کم‌برخوردار دیده می‌شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بر اساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران، ضریب جینی کل کشور در سال ۱۴۰۳ به عدد ۰.۳۶ رسیده است. این رقم نسبت به سال گذشته حدود ۲.۷ درصد کاهش داشته و پایین‌ترین سطح نابرابری درآمدی در هشت سال اخیر را نشان می‌دهد. ضریب جینی شاخصی است که نحوه توزیع درآمد میان خانوارها را اندازه‌گیری می‌کند و هرچه عدد آن به صفر نزدیک‌تر باشد، عدالت اقتصادی بیشتر است.
کاهش نابرابری در سال ۱۴۰۳ هم در مناطق شهری و هم در مناطق روستایی مشاهده شده است؛ موضوعی که می‌تواند نشانه‌ای از اثرگذاری برخی سیاست‌های رفاهی و تعدیل یارانه‌ای دولت باشد. با این حال، تحلیل نقشه توزیع نابرابری در استان‌ها حاکی از آن است که شکاف درآمدی همچنان در نقاطی از کشور پابرجاست و عدالت اقتصادی به‌صورت متوازن محقق نشده است.
در میان استان‌های کشور، گروهی از مناطق در وضعیت نابرابری بالا قرار دارند؛ یعنی ضریب جینی آن‌ها بیش از ۰.۳۵ گزارش شده است. این استان‌ها شامل سیستان و بلوچستان، اصفهان، کرمانشاه، همدان و گلستان هستند. در این مناطق، تفاوت درآمدی میان طبقات بالا و پایین جامعه محسوس‌تر است و عوامل ساختاری مانند تمرکز اشتغال در بخش‌های محدود، نابرابری فرصت‌های آموزشی و فاصله در بهره‌مندی از زیرساخت‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای دارند.
در سطح دوم، استان‌هایی قرار دارند که با نابرابری میانه (ضریب بین ۰.۳۰ تا ۰.۳۵) مواجه‌اند. این گروه شامل خوزستان، فارس، یزد، تهران، مرکزی، لرستان، بوشهر، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی و کرمان می‌شود. در این مناطق، توزیع درآمد به نسبت متعادل‌تر است، اما همچنان اثر تفاوت در فرصت‌های اقتصادی، تمرکز مشاغل دولتی و نوسانات تورمی محسوس است. بسیاری از این استان‌ها دارای اقتصادهای وابسته به نفت، صنعت یا خدمات هستند که خود موجب تمرکز ثروت در شهرهای خاص می‌شود.
در نهایت، استان‌های دارای نابرابری پایین (ضریب جینی کمتر از ۰.۳۰) در سال ۱۴۰۳ شامل گیلان، قزوین، خراسان رضوی، ایلام، سمنان، کهگیلویه و بویراحمد و کردستان هستند. این مناطق به دلیل ساختار متوازن‌تر درآمدی، حجم بالای اشتغال خرد و متوسط، و نقش پررنگ اقتصاد محلی در حفظ تعادل طبقاتی شناخته می‌شوند.
به گفته کارشناسان، هرچند کاهش شاخص جینی در سطح ملی نشانه‌ای مثبت است، اما پایدار ماندن این روند نیازمند توزیع هوشمند بودجه‌های توسعه‌ای، حمایت از مناطق کمتر برخوردار، اصلاح نظام مالیاتی و سرمایه‌گذاری در اشتغال روستایی است. همچنین باید شاخص‌های مکمل مانند نرخ فقر، قدرت خرید خانوارها، و هزینه مسکن نیز به‌صورت منطقه‌ای بررسی شوند تا تصویر دقیق‌تری از وضعیت عدالت اقتصادی ایران به دست آید.
در مجموع، نقشه نابرابری سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که ایران در مسیر بهبود عدالت اجتماعی گام برداشته، اما برای تبدیل این روند به یک تحول پایدار، باید تمرکز توسعه از استان‌های برخوردار به مناطق حاشیه‌ای و مرزی تغییر یابد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تمام واحدهای صنفی و اماکن عمومی ملزم به رعایت مقررات جاری کشور هستند
ترافیک در تونل‌های آزادراه تهران – شمال به اوج رسید
یکی از رهبران حماس: مذاکرات درباره لیست اسرا ادامه دارد
پرسپولیس از لیگ شرق آسیا بازیکن می‌گیرد؟
دلیل تأخیر نشست کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی مشخص شد
سیسی، ترامپ را به مصر دعوت کرد/ترامپ:به مصر خواهم رفت
اعلام زمان‌ پرداخت باقی‌مانده معوقات متناسب سازی حقوق بازنشستگان
ادعای جدید ترامپ در جلسه کابینه در مورد ایران
پایان جنگ و آغاز صلح؟!
ادعای تازه اسرائیل درباره زمان آتش بس غزه
بعید است ترامپ جایزه نوبل را بگیرد
بازگشت به زندگی یک محکوم به قصاص در آذربایجان غربی
صلحی میان دو طوفان؛ بازگشت نبرد از میدان جنگ به میدان سیاست
گزارش روزنامه هاآرتص درباره جزئیات توافق آتش‌بس غزه
نتانیاهو مدال نوبل صلح را به ترامپ داد!
دستگیری 32 جاسوس اسرائیلی در لبنان
پوتین: مسئله هسته‌ای ایران تنها از راه دیپلماسی قابل حل است
کریدور شمال–جنوب شتاب می‌گیرد+ جزئیات
فغانی در پلی‌آف انتخابی جام جهانی 2026 سوت می‌زند
آمریکا 29 نهاد مرتبط با ایران در کشورهای مختلف را تحریم کرد
واکنش ولایتی به توافق آتش‌بس غزه
ارمنستان: کریدور زنگزور وجود خارجی ندارد
سنگ اندازی جدید اسرائیل در مسیر صلح / مخالفت با آزادی رهبر فتح
خبر خوش وزیر نیرو درباره برق
بیانیه وزارت امور خارجه در خصوص تلاش‌ها برای توقف نسل‌کشی در غزه
دیدار جدیدی بین پوتین و ترامپ در دستور کار نیست
رئیس مرکز ملی فضای مجازی: حکمرانی قانونمند دیجیتال ضرورت دارد
انفجار در بندرانزلی؛ مخزن سوخت در آتش سوخت
توضیح پوتین درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی
آماده‌باش ایران برای دیدار حساس مقابل روسیه
آغاز فصل تازه روابط تهران–بلگراد
با انتشار عکسی از سوی کاخ سفید؛ ترامپ به نوبل صلح می رسد؟
حاجی میرزایی: مهم‌ترین عامل نجات‌بخش جامعه، احساس مسئولیت است
رویترز: مرحله اول عقب نشینی اسرائیل از فردا اجرا می شود
بازداشت عامل جنایت ساری در 24 ساعت
رژیم صهیونیستی به دنبال فریبکاری در توافق آتش بس است
حباب سکه 7 میلیون تومان شد
تصویب تحریم تسلیحاتی اسرائیل در پارلمان اسپانیا
تصویب اعتبار برای پرداخت بدهی های دارو و تجهیزات پزشکی
مسیر شگفت انگیز برنده نوبل شیمی
مدیرعامل روس اتم به تهران می‌آید
75 درصد بار وام ازدواج بر دوش 6 بانک بزرگ
نویسنده برجسته مجارستانی برنده نوبل ادبیات 2025
«یوز» چگونه تاریخ سینمای کودک ایران را زیر و رو کرد؟
نصرت الهی توطئه تجزیه کشور را ناکام گذاشت
صعود واترپلو ایران به نیمه‌نهایی رقابت‌های قهرمانی آسیا
واکنش اردوغان به آتش‌بس غزه
رئیس‌جمهور مصر: اراده صلح بر منطق جنگ پیروز شد
وزیر دفاع ونزوئلا: نسبت به تهدید آمریکا بی‌تفاوت نیستیم
جزئیات مهم توافق آتش‌بس از زبان عضو ارشد حماس
X
آگهی تبلیغاتی