×
اقتصادی
شناسه خبر : 249877
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/07/17 ساعت 10:13
عدالت در مسیر ناتمام؛ کدام استان‌ها هنوز گرفتار شکاف درآمدی‌اند؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

عدالت در مسیر ناتمام؛ کدام استان‌ها هنوز گرفتار شکاف درآمدی‌اند؟

ضریب جینی کشور در سال 1403 با کاهش 2.7 درصدی به پایین‌ترین سطح در هشت سال گذشته رسید؛ اما هنوز تفاوت چشمگیری میان استان‌های ثروتمند و کم‌برخوردار دیده می‌شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بر اساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران، ضریب جینی کل کشور در سال ۱۴۰۳ به عدد ۰.۳۶ رسیده است. این رقم نسبت به سال گذشته حدود ۲.۷ درصد کاهش داشته و پایین‌ترین سطح نابرابری درآمدی در هشت سال اخیر را نشان می‌دهد. ضریب جینی شاخصی است که نحوه توزیع درآمد میان خانوارها را اندازه‌گیری می‌کند و هرچه عدد آن به صفر نزدیک‌تر باشد، عدالت اقتصادی بیشتر است.
کاهش نابرابری در سال ۱۴۰۳ هم در مناطق شهری و هم در مناطق روستایی مشاهده شده است؛ موضوعی که می‌تواند نشانه‌ای از اثرگذاری برخی سیاست‌های رفاهی و تعدیل یارانه‌ای دولت باشد. با این حال، تحلیل نقشه توزیع نابرابری در استان‌ها حاکی از آن است که شکاف درآمدی همچنان در نقاطی از کشور پابرجاست و عدالت اقتصادی به‌صورت متوازن محقق نشده است.
در میان استان‌های کشور، گروهی از مناطق در وضعیت نابرابری بالا قرار دارند؛ یعنی ضریب جینی آن‌ها بیش از ۰.۳۵ گزارش شده است. این استان‌ها شامل سیستان و بلوچستان، اصفهان، کرمانشاه، همدان و گلستان هستند. در این مناطق، تفاوت درآمدی میان طبقات بالا و پایین جامعه محسوس‌تر است و عوامل ساختاری مانند تمرکز اشتغال در بخش‌های محدود، نابرابری فرصت‌های آموزشی و فاصله در بهره‌مندی از زیرساخت‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای دارند.
در سطح دوم، استان‌هایی قرار دارند که با نابرابری میانه (ضریب بین ۰.۳۰ تا ۰.۳۵) مواجه‌اند. این گروه شامل خوزستان، فارس، یزد، تهران، مرکزی، لرستان، بوشهر، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی و کرمان می‌شود. در این مناطق، توزیع درآمد به نسبت متعادل‌تر است، اما همچنان اثر تفاوت در فرصت‌های اقتصادی، تمرکز مشاغل دولتی و نوسانات تورمی محسوس است. بسیاری از این استان‌ها دارای اقتصادهای وابسته به نفت، صنعت یا خدمات هستند که خود موجب تمرکز ثروت در شهرهای خاص می‌شود.
در نهایت، استان‌های دارای نابرابری پایین (ضریب جینی کمتر از ۰.۳۰) در سال ۱۴۰۳ شامل گیلان، قزوین، خراسان رضوی، ایلام، سمنان، کهگیلویه و بویراحمد و کردستان هستند. این مناطق به دلیل ساختار متوازن‌تر درآمدی، حجم بالای اشتغال خرد و متوسط، و نقش پررنگ اقتصاد محلی در حفظ تعادل طبقاتی شناخته می‌شوند.
به گفته کارشناسان، هرچند کاهش شاخص جینی در سطح ملی نشانه‌ای مثبت است، اما پایدار ماندن این روند نیازمند توزیع هوشمند بودجه‌های توسعه‌ای، حمایت از مناطق کمتر برخوردار، اصلاح نظام مالیاتی و سرمایه‌گذاری در اشتغال روستایی است. همچنین باید شاخص‌های مکمل مانند نرخ فقر، قدرت خرید خانوارها، و هزینه مسکن نیز به‌صورت منطقه‌ای بررسی شوند تا تصویر دقیق‌تری از وضعیت عدالت اقتصادی ایران به دست آید.
در مجموع، نقشه نابرابری سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که ایران در مسیر بهبود عدالت اجتماعی گام برداشته، اما برای تبدیل این روند به یک تحول پایدار، باید تمرکز توسعه از استان‌های برخوردار به مناطق حاشیه‌ای و مرزی تغییر یابد.


نظرات

آخرین اخبار
شکست استراتژی ترامپ در جنگ با ایران
رسوایی بزرگ در فیفا؛ افشای رابطه غیراخلاقی اینفانتینو با همکار سابقش
زلزله 4.7 ریشتری اندیمشک، شهرهای شمال خوزستان را لرزاند
اذعان رسانه اسرائیلی بر قطعی بودن تسلیم ترامپ در برابر ایران
رئیس جدید ستادکل نیروهای مسلح را بیشتر بشناسید
کارت بازی یاسر آسانی صادر شد
ادعای مضحک ترامپ برای دریافت غرامت در پی حملات تجاوزکارانه به ایران
ایران هیمنه آمریکا را شکست
کاهش دمای تهران از فردا
جدیدترین تحولات یمن؛ تداوم حملات پهپادی به مواضع عربستان
نورویدئو | پاتریوت ها شلیک کردند؛امنیت چه کسی ماند ؟
خسارت 13 میلیارد دلاری آمریکا در جنگ علیه ایران
عربستان راه‌اندازی مجدد پالایشگاه جازان را به تعویق انداخت
آغاز ثبت‌نام مسکن استیجاری در 15 شهر؛ تهران و مشهد در اولویت
قیمت مرغ در بازار تغییر می‌کند؟ وزارت جهاد کشاورزی از برنامه جدید صادرات خبر داد
عارف: برنامه هفتم پیشرفت باید با شرایط جدید کشور اصلاح شود
جزئیات سبد 40 میلیون تومانی بازنشستگان نیروهای مسلح اعلام شد
انتصاب 6 فرمانده ارشد نیروهای مسلح با حکم فرمانده کل قوا؛مطالبات مهم رهبری از فرماندهان
تصویر جدیدی از رهبر معظم انقلاب منتشر شد
آخرین تصاویر ماهواره‌ای از تنگه‌ هرمز؛ ترامپ همچنان دروغ می‌گوید
شرایط ترخیص کالاهای کولبری و ملوانی اعلام شد
پیش‌بینی بارش‌های فراتر از نرمال در نیمه دوم پاییز
پزشکیان: رهبر معظم انقلاب کاملاً سلامت هستند
حدادعادل: پیروی از رهبر شهید یعنی حکیمانه فکر کردن و حکیمانه عمل کردن
نورنما | فضاهای خالی؛ ترسی مدرن در اینترنت
رایزنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی درباره توافق مکه
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه سه‌شنبه 20 مرداد 1405؛ بازار در انتظار سیگنال دلار و اونس
قطعی برق ایلام امروز دوشنبه 19 مرداد+ لینک
اولین اعترافات قاتلان حمیدرضا رجب‌زاده؛ بازداشت متهم زن هنگام فرار از کشور
تبریک عراقچی به محسن رضایی؛ تأکید بر هماهنگی دیپلماسی و شورای عالی امنیت ملی
قطعی برق همدان امروز دوشنبه 19 مرداد + لینک
روایت پزشکیان از دیدار 7 ساعته با رهبر انقلاب؛ توصیه های مقام معظم رهبری چه بود؟
قیمت ران و سینه مرغ و قیمت مرغ امروز 19 مرداد اعلام شد + جدول
وزیر کشور: پیش‌بینی و پیشگیری مهمترین اصول مدیریت بحران است
صادرات 400 میلیون دلاری ایران به کویت متوقف شد
زمان برگزاری انتخابات شوراهای شهر و روستا اعلام شد
قطعی برق سیستان و بلوچستان امروز دوشنبه 19 مرداد + لینک
مقابله عراق با دفاتر جعلی حشد الشعبی و پهپادهای بدون مجوز
آخرین اخبار فرهنگیان و بازنشستگان امروز دوشنبه 19 مرداد
قتل هولناک زن جوان در پارک نیما تهران‌نو؛ ردپای معامله عتیقه در این جنایت
پیش بینی آب و هوای مازندران/هوا کی خنک می شود؟
سخنگوی دولت: مهمترین دغدغه امروز دور کردن سایه جنگ از کشور است
کالابرگ مرداد این افراد واریز نمی‌شود؛ مهلت احراز سکونت تا پایان شهریور
پیش بینی قیمت دلار فردا سه شنبه 20 مرداد/ کانال جدید در انتظار بازار
پورعلی‌گنجی لژیونر شد
پیش بینی بورس فردا سه‌شنبه 20 مرداد
نتایج آزمون مدارس نمونه دولتی و سمپاد 1405 اعلام شد
بیمه سلامت برای کدام دهک ها رایگان شد؟+ جزییات
اگر شمخانی بر تشکیل جلسه در 9 اسفند اصرار داشته، 7 جلسه دیگر با اصرار چه کسی برگزار شده؟!
آخرین اخبار نقل‌وانتقالات پرسپولیس دوشنبه 19 مرداد؛ از ماندن سرگیف تا توافق با دانیال ایری