×
اجتماعی
شناسه خبر : 249853
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/07/17 ساعت 08:49
جامعه‌شناسان، مشاوران صادق برای سیاست‌گذاری واقع‌گرایانه

نورنیوز از اهمیت همایش کنکاش‌های نظری و مفهومی درباره جامعه ایران گزارش می‌دهد

جامعه‌شناسان، مشاوران صادق برای سیاست‌گذاری واقع‌گرایانه

جامعه‌شناسان نه تنها به‌عنوان کارشناسان علمی می‌توانند در توسعه این علم نقش‌آفرینی کنند، بلکه به‌عنوان بهترین و صادق‌ترین مشاوران نهادقدرت در عرصه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می‌توانند راه‌گشا باشند. بسیاری از مشکلات امروز ایران، ناشی از بی توجهی و نادیده‌گرفتن واقعیت‌های اجتماعی است که می‌تواند با مشاوره‌های کارشناسانه جامعه‌شناسان از بین برود.

نورنیوز- گروه اجتماعی: در روزهای اخیر، ششمین همایش کنکاش‌های نظری و مفهومی درباره جامعه ایران از سوی انجمن جامعه‌شناسی ایران برگزار شده است؛ فرصتی ارزشمند برای گردهمایی و رایزنی کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه علوم اجتماعی. چنین نشست‌هایی، برکت‌هایی دوسویه دارند؛ از یکسو به بازخوانی تولیدات و یافته‌های دانش بومی جامعه‌شناسی در ایران کمک می‌کند، و از سوی دیگر تحلیل‌هایی عینی و واقع‌گرایانه از تحولات اجتماعی جامعه امروز ایران ارائه می‌کنند. این همایش‌ها به نوعی می‌توانند نقشی برجسته در ارتقای علم جامعه‌شناسی ایفا کنند و در عین حال، به سیاستگذاران کمک کنند تا تصویری شفاف‌تر و معتبرتر از وضعیت کنونی جامعه به دست آورند. نگاهی به عناوین و محورهای این همایش چهار روزه نشان می‌دهد که هردو هدف در آن مورد توجه بوده است.

جامعه‌شناسی و سیاست‌گذاری: یک نیاز متقابل

 یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های سیاست‌گذاری در ایران در دهه‌های اخیر، فقدان داده‌ها و تحلیل‌های علمی به‌روز از شرایط اجتماعی کشور بوده است. در شرایطی که تغییرات سریع اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در حال رخ دادن است، بسیاری از سیاست‌ها و تصمیمات به علت عدم شناخت دقیق و علمی از این تحولات، نتیجه‌ای مطلوب در پی نداشته است. در این میان، علم جامعه‌شناسی می‌تواند به‌عنوان ابزاری کارآمد برای تولید دانش مستند و مبتنی بر واقعیت‌های اجتماعی، نقشی حیاتی در طراحی و اجرای سیاست‌ها ایفا کند.

علم جامعه‌شناسی در ایران، همانند بسیاری دیگر از علوم اجتماعی، در طول سال‌های اخیر با چالش‌های متعددی روبه‌رو بوده است. این علم همواره در موقعیت‌هایی قرار داشته که گاهی مورد بی‌توجهی قرار گرفته و یا نتوانسته است به شکل مطلوب در فرآیندهای تصمیم‌گیری نقش‌آفرینی کند. از سوی دیگر، سیاستگذاران و مدیران اجرایی کشور نیز گاهی به دلیل کمبود اطلاعات علمی و دقیق، در اتخاذ تصمیمات درست در زمینه مسائل اجتماعی و فرهنگی با مشکل روبه‌رو بوده‌اند.

بر همین اساس، لزوم استفاده از جامعه‌شناسی در سیاست‌گذاری‌های کلان کشور امری انکارناپذیر است. این علم می‌تواند تصویری دقیق و عمیق از شرایط مختلف جامعه ایران، از جمله بحران‌های اجتماعی، نابرابری‌های اقتصادی، و تحولات فرهنگی و دینی ارائه دهد. استفاده از تحلیل‌های جامعه‌شناختی در طراحی سیاست‌ها می‌تواند به سیاستگذاران کمک کند تا با توجه به واقعیت‌های موجود، تصمیماتی کارآمدتر و مبتنی بر داده‌های علمی اتخاذ کنند.

مسعود پزشکیان از زمانی که سکان ریاست جمهوری را در ایران به دست گرفته است دست کم دو نشست عمومی با اندیشمندان علوم اجتماعی ایران برگزار کرده و تحلیل‌ها و نظرات ایشان را شنیده است. اکنون با برگزاری همایش کنکاش ها.... به نظر می‌رسد موقعیتی مجدد حاصل شده تا این رایزنی غیرحضوری تکرار شود. جامعه‌شناسان، در حکم مشاوران غیررسمی نهاد قدرت هستند تا درکی موزون و دقیق از صحنه تحولات اجتماعی کشور را در اختیار عالی ترین مقام اجرایی کشور قرار دهند. به این اعتبار نشست سالانه جامعه شناسان را نباید همایشی صرفا آکادمیک و نظری دانست؛ بلکه فرصتی ویژه و نادر برای آشنایی با لایه‌های درونی‌تر و عمیق‌تر جامعه ایران است تا بر اساس این شناخت، امکان سیاست‌گذاری بهتر و واقع‌گرایانه تر برای مسئولان ارشد کشور فراهم آید.

 جامعه‌شناسان: بهترین مشاوران نهاد قدرت

  نشست‌های علمی مانند همایش کنکاش‌های نظری و مفهومی جامعه ایران می‌توانند فرصت‌هایی بی‌نظیر برای ایجاد گفت‌وگو و تبادل نظر میان نخبگان علمی و سیاستگذاران فراهم کنند. این همایش‌ها نه تنها به ارائه پژوهش‌های جدید و تحلیلی از وضعیت اجتماعی کشور می‌پردازند، بلکه با ارائه راهکارهای علمی و تجربی، می‌توانند به سیاستگذاران کمک کنند تا درک بهتری از وضعیت جامعه پیدا کرده و بر اساس آن تصمیمات خود را تنظیم کنند.

اما برای بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌های علم جامعه‌شناسی، نیازمند گامی بزرگ‌تر در فرآیندهای تصمیم‌گیری هستیم. جامعه‌شناسان نه تنها به‌عنوان کارشناسان علمی می‌توانند در توسعه این علم نقش‌آفرینی کنند، بلکه به‌عنوان بهترین و صادق‌ترین مشاوران نهاد قدرت در عرصه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می‌توانند راه‌گشا باشند. بسیاری از مشکلات امروز ایران، ناشی از بی‌توجهی به تحلیل‌های علمی و نادیده‌گرفتن واقعیت‌های اجتماعی است که می‌تواند با مشاوره‌های کارشناسانه جامعه‌شناسان از بین برود.

جامعه‌شناسان با شناخت عمیق از فرهنگ، تاریخ، ساختارهای اجتماعی و فرآیندهای تاریخی کشور، قادرند به‌طور صادقانه و بی‌طرفانه، تحلیل‌هایی واقع‌بینانه از وضعیت موجود ارائه دهند. آن‌ها می‌توانند با ارائه بازخوردهای علمی و نقادانه، مشکلات بنیادین جامعه را شناسایی کنند و برای حل آن‌ها راهکارهایی کاربردی و مستند ارائه دهند. در حقیقت، جامعه‌شناسان در فرآیندهای تصمیم‌گیری می‌توانند صدای مردم و واقعیت‌های اجتماعی را به نهادهای قدرت برسانند و در شکل‌دهی سیاست‌هایی موثر و انسان‌محور نقش ایفا کنند.

همچنین، ضروری است که دولت‌ها و نهادهای حکومتی، از این مشاوره‌ها نه تنها برای اصلاح وضعیت موجود، بلکه برای پیشگیری از بحران‌های اجتماعی آینده بهره‌برداری کنند. جامعه‌شناسان می‌توانند هشدارهایی بهنگام و بلکه زودهنگام ارائه دهند که اگر شنیده شوند، از بروز بسیاری از بحران‌ها جلوگیری می‌شود. همین‌طور آن‌ها می‌توانند به ایجاد وفاق اجتماعی، افزایش سرمایه اجتماعی و تقویت همبستگی ملی کمک کنند؛ مسائلی که به‌طور مستقیم بر پایداری سیاسی و اجتماعی کشور تاثیرگذارند.

بر این اساس، در فرآیند تحول و اصلاح کشور، جامعه‌شناسان باید به‌عنوان مشاورانی جدی و فعال در کنار سیاستگذاران قرار گیرند. این همکاری می‌تواند باعث شود که سیاست‌ها نه تنها بر اساس داده‌های علمی و تحلیل‌های واقعی، بلکه بر مبنای شناخت عمیق از ویژگی‌های فرهنگی و اجتماعی مردم تنظیم شود. در این صورت، نه تنها بحران‌ها مدیریت خواهد شد، بلکه ایران قادر خواهد بود به توسعه‌ای پایدار و جامع دست یابد که هم مردم از آن بهره‌مند شوند و هم ساختارهای حاکمیتی به ثبات و قدرت بیشتری دست یابند.

باید امیدوار بود که سایر رشته‌های علمی، از جمله اقتصاد، روابط بین‌الملل، روانشناسی، مطالعات دینی، زبان و ادبیات فارسی، و ... نیز در چارچوبی منظم و نظام‌مند و هدفمند و هوشمند، نشست‌های علمی سالانه برگزار کنند و با تمرکز روی مسائل بومی ایران، هم در جهت تقویت بنیان و بضاعت حوزه علمی خود قدم بردارند و هم به سیاست‌گذاران ارشد کشور، درک و دریافتی علمی و واقعی عرضه کنند و راهکارهای مطلوب را برایشان ترسیم کنند.

 


نظرات

آخرین اخبار
محدودیت‌های ترافیکی امروز محورهای شمالی
هم زمانی تهدید نظامی ، پیام های دوپهلو و جنگ
باکو: حریم هوایی و خاک آذربایجان علیه ایران استفاده نخواهد شد
پرداخت بی‌سابقه پاداش به بازنشستگان فرهنگی
دیدار وزیر دفاع عربستان با مقامات ارشد آمریکا
سریعترین راه برای دریافت کارت سوخت
جزئیات کامل احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر تهران اعلام شد
کیفیت هوای تهران قابل قبول است
جمعه 10 بهمن |جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون
ادعای ترامپ درباره مذاکره با ایران
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 10 بهمن 1404
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 10 بهمن+ وضعیت استان ها
عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از سرطان روده بزرگ
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست