×
اقتصادی
شناسه خبر : 249811
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/07/16 ساعت 23:01
ایران در جمع 10 کشور دارای چرخه کامل پرتاب ماهواره جهان

ایران در جمع 10 کشور دارای چرخه کامل پرتاب ماهواره جهان

حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران اظهار کرد: در میان بیش از 200 کشور جهان، فقط 10 یا 11 کشور توانمندی کامل در حوزه پرتاب و تولید پرتابگر و اجزای خانواده صنعت فضایی را دارند که ایران نیز در این فهرست قرار گرفته است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در میان بیش از 200 کشور جهان، تنها حدود 10 درصد دارای توان کامل ساخت و پرتاب ماهواره هستند و ایران نیز در جمع این کشورها قرار دارد.

حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران  اظهار کرد: در میان بیش از 200 کشور جهان، فقط 10 یا 11 کشور توانمندی کامل در حوزه پرتاب و تولید پرتابگر و اجزای خانواده صنعت فضایی را دارند که ایران نیز در این فهرست قرار گرفته است. این کشورها کمتر از 10 درصد کشورهای دنیا هستند و شامل قدرت‌هایی چون روسیه، چین، امریکا، برخی کشورهای اروپایی و ژاپن می‌شوند که سالیان طولانی در عرصه صنعت فضایی پیشرو بوده‌اند.  

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر توان بومی و داخلی در حال توسعه هم‌زمان ماهواره و پرتابگر است که این امر با پیچیدگی‌های فراوان فناوری فضایی همراه است. ما از ماهواره‌های ساده آغاز کردیم؛ هرچند همین ماهواره‌های به‌ظاهر ساده دارای جزئیات طراحی بسیار بالا و ابعاد ناشناخته‌اند، زیرا شرایط عملکرد آن‌ها در مدار مشابهی روی زمین وجود ندارد و حتی در آزمایشگاه نیز امکان بازآفرینی کامل این شرایط فراهم نیست.  

سالاریه ادامه داد: روند پیشرفت کشور در تصویربرداری فضایی از ماهواره‌های با دقت حدود هزار متر و چند صد متر آغاز شد، سپس به چند ده متر و اکنون به چند متر رسیده‌ایم. این ماهواره‌ها توسط تیم‌های تخصصی در مراکز مختلف دولتی شامل دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی وابسته به دولت و برخی شرکت‌های دولتی ساخته شده‌اند.  

به گفته رئیس سازمان فضایی ایران، نیروی انسانی کشور در ابتدای دهه 80 آشنایی و تجربه جدی در این صنعت نداشت؛ اما از نیمه دوم این دهه و با تعریف پروژه‌های ماهواره‌سازی در دانشگاه‌هایی چون شریف، امیرکبیر، علم و صنعت و مالک‌اشتر، موج تربیت نیروی انسانی آغاز شد. این نیروها عمدتاً خودآموخته‌اند و با مطالعه اسناد، طراحی، ساخت آزمایشگاهی و آزمون در شرایط شبه‌فضایی موفق شدند نخستین ماهواره‌ها را بسازند و برای عملیات در مدار آماده کنند.  

وی تأکید کرد: ساخت هر ماهواره، بسته به پیچیدگی بالای فناوری، معمولاً دو تا چهار سال طول می‌کشد. نقطه عطف این مسیر، پرتاب موفق ماهواره امید در سال 1387 بود که برای نخستین بار اعتماد به توانایی قرار دادن جرم در مدار را در کشور ایجاد کرد. پس از آن ماهواره‌های دیگری نیز ساخته و پرتاب شدند، هرچند به دلیل ماهیت یادگیری و اکتساب فناوری در مراحل نخست، تجهیزات و اجزای استفاده‌شده عمر طولانی نداشتند.  

سالاریه گفت: ماهواره‌سازی در ایران عمدتاً به‌صورت تک‌سازی انجام می‌شود؛ برخلاف تصوری که گاهی ایجاد می‌شود که صدها یا هزاران ماهواره ساخته‌ایم. تنها در سال‌های اخیر، با پروژه منظومه ماهواره‌ای شهید سلیمانی در حوزه باریک‌باند، مفهوم تولید تعدادی در ماهواره‌سازی وارد ادبیات کاری ما شده است.  

وی با اشاره به مقایسه‌های رایج با پروژه‌هایی مانند استارلینک اضافه کرد: در آنجا ممکن است 30 ماهواره در دو یا سه ماه ساخته شود، اما باید توجه داشت که این سطح از تولید، متعلق به پیشرفته‌ترین شرکت خصوصی فضایی دنیا است. ما اکنون در حال تثبیت فناوری و عبور از مرحله تحقیق و توسعه به مرحله ابتدایی "ساخت تعدادی" هستیم و لازم است با نگاهی واقع‌بینانه، ظرفیت‌های کشور را با غول‌های فضایی جهان مقایسه کنیم.


اخبار مرتبط
پرتاب همزمان 3 ماهواره ایرانی به فضا
سه‌شنبه 1404/08/27 ساعت 12:02
پرتاب همزمان 3 ماهواره ایرانی به فضا
رئیس سازمان فضایی ایران از پرتاب همزمان سه ماهواره ایرانی «ظفر 2»، «پایا» و «کوثر 2» خبر داد. این ماهواره‌ها با دقت پنج متر، سنجشی و با مشارکت بخش خصوصی ساخته شده‌اند و نقطه عطفی در توسعه صنعت فضایی کشور محسوب می‌شوند.
عارف: از جنگ کلاسیک و گلوله‌ها به جنگ علم و فناوری رسیدیم
سه‌شنبه 1404/07/22 ساعت 19:30
عارف: از جنگ کلاسیک و گلوله‌ها به جنگ علم و فناوری رسیدیم
معاون اول رئیس‌جمهور با اعلام آمادگی و حمایت کامل دولت چهاردهم از فعالیت‌های پژوهشگاه فضایی ایران به ویژه در طراحی و ساخت «ماهواره زهره» و با تاکید بر اینکه باید زنجیره علم و فناوری به رفاه، آرامش و امنیت مردم ختم شود، تصریح کرد: با توجه به نیازهای کشور راهی جز حضور در فضا و دستیابی به علوم فضایی نداریم.
هوش مصنوعی و  تغییرات چشمگیر در مدار زمین طی دهه آینده
شنبه 1404/07/19 ساعت 03:05
هوش مصنوعی و تغییرات چشمگیر در مدار زمین طی دهه آینده
در دهه آینده، هوش مصنوعی با تحول در طراحی ماهواره‌ها، ایجاد مراکز داده مداری و ایجاد سامانه‌های خودمختار، چهره فضا را تغییر خواهد داد و نقشی اساسی در پیشرفت تحقیقات فضایی ایفا خواهد کرد.
نظرات

آخرین اخبار
صعود خیره‌کننده تیم ملی بانوان به جایگاه هفتم جهان؛ رکوردشکنی در چین
از نبرد نابغه‌ی شطرنج تا رازهای تکان‌دهنده؛ دو اثر دراماتیک در رادیو نمایش
پاسخ تند پاکستان به حملات انتحاری؛ عملیات پاکسازی در خیبرپختونخوا
تکلیف تردد در محورهای آسیب‌دیده هرمزگان؛ پل‌ها کی بازگشایی می‌شوند؟
جست‌وجوی گنجینه‌های فارسی در قرقیزستان با کمک هوش مصنوعی!
تشر تند ایران به امارات در نشست بریکس
برنهام نخست‌وزیر شد؛ پایان عصر استارمر
تنگه هرمز در آستانه فلج کامل؛ رکوردشکنی در توقف کشتی‌ها
پیشروی ابولا در کنگو به مرز هشدار رسید
صالحی: کشورهای منطقه بازی مقصرنمایی را کنار بگذارند و گفت‌وگو کنند
تهران تا جنوب یکپارچه؛ هشدار سخت سردار موسوی به دشمن درباره تداوم حملات هدفمند
هشدار قرمز در لرستان؛ موج گرمای مرگبار تا چه زمانی ادامه دارد؟
چه کسی باید هزینه‌های راهبرد جدید آمریکا در جنگ را بپردازد؟
پاسخ سازمان حفاظت محیط زیست به اخباری درباره آهوهای جزیره خارگ
حمله موشکی مجدد به مقر کُردهای تجزیه طلب در شمال عراق
انتقاد شدید علی‌اکبر ولایتی از نخست‌وزیر عراق
بندر لافت قشم تعطیل نشد،بازسازی پل‌های هرمزگان ادامه دارد
رادیو اربعین عربی راه‌اندازی شد
تاکید روسیه و اتحادیه عرب بر پایان درگیری‌های خلیج فارس
پیام تبریک پزشکیان به تیم ملی والیبال نشسته قهرمان
نقشه جدید آمریکا برای تغییر موازنه در جنگ؛فرسایش ایران، بازسازی اسرائیل
جزییات فرمول جدید محاسبه مستمری بازنشستگی + پیشنهاد سازمان تأمین اجتماعی
آخرین وضعیت شبکه برق جنوب کشور؛ تلاش توانیر برای پایداری دوباره شبکه
انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس از مرحله تبلیغات ادامه می‌یابد
کرملین اتهام دخالت در انتخابات آمریکا را رد کرد
تاکر کارلسون: آمریکا با خطر انقلاب مردمی روبرو است
تشکیل پرونده قضایی برای جنایت امریکا در حاجی‌آباد هرمزگان
تظاهرات گسترده در یمن؛ اعلام آمادگی برای شکستن محاصره
پیش بینی بورس فردا شنبه 27 تیر/ بورس سقوط می کند؟
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری فروش سوالات امتحانات نهایی
قهرمان جام جهانی، حلقه قهرمانی می‌گیرد+فیلم
والیبال نوجوانان ایران به فینال آسیا رسید
ترمیم جاده های آسیب‌دیده در محورهای جنوب کشور
تبریک وزیر ورزش برای قهرمانی جهانی والیبال نشسته ایران
ادعای افزایش صادرات برق به پاکستان جعلی است
هندبالیست های ایران در آستانه پیروزی متوقف شدند
واکنش سازمان شانگهای به حملات آمریکا و اسرائیل علیه ایران
عملیات مقابله به مثل ادامه دارد؛ انهدام چند فروند سوخت‌رسان و جنگنده آمریکایی
طلای آسیایی برای شنای ایران
مذاکره و امضای تفاهم‌نامه با آمریکا، برای ایران چه کرد؟
قهرمانی تیم والیبال نشسته، نماد اراده و توانمندی فرزندان ایران است
یورش آرژانتینی‌ها به امریکا برای تماشای فینال جام جهانی
باید از تیم والیبال نشسته حمایت همه جانبه شود
برزیل تسلیم تعرفه‌های آمریکا نمی‌شود
موج گرمای شدید در کشور ماندگار است
آمادگی عراق برای میزبانی زائران اربعین از مهران تا کربلا
راه اندازی اولین قطار هیدروژنی در هند
فوتبال، جدال انگلیس و آرژانتین را تشدید کرد
وقتی پیمانکار جنگ برای قربانیان اشک می‌ریزد!
تصاویر مستند از انهدام مرکز اسکان نیروهای آمریکایی در اردن