×
اقتصادی
شناسه خبر : 249722
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/07/16 ساعت 12:10
وقتی ساعت کار بالا می‌رود، چرا پیشرفت نمی‌آید؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

وقتی ساعت کار بالا می‌رود، چرا پیشرفت نمی‌آید؟

با وجود آن‌که ایرانیان بیش از میانگین جهانی کار می‌کنند، بهره‌وری اقتصادی پایین است. چرا ساعت کاری زیاد، به توسعه منجر نمی‌شود و فاصله با کشورهای پیشرفته همچنان باقی است؟

نورنیوز-گروه اقتصادی: آمارها نشان می‌دهد که ایرانیان یکی از بیشترین ساعات کاری در جهان را دارند؛ میانگین هفتگی ۴۶ ساعت کار در ایران، از میانگین کشورهای توسعه‌یافته و حتی از میانگین جهانی بالاتر است. این در حالی است که کشورهایی مانند آلمان با تنها ۲۹ ساعت کار هفتگی، از بالاترین سطح بهره‌وری، نوآوری و تولید اقتصادی برخوردارند. پرسش اصلی این است: چرا کار زیاد در ایران، به رشد اقتصادی منجر نمی‌شود؟ بر اساس داده‌های مقایسه‌ای، میانگین ساعت کاری در کشورهای توسعه‌یافته بین ۳۵ تا ۴۰ ساعت در هفته است. در مقابل، ایرانیان نه‌تنها بیشتر کار می‌کنند بلکه ۶۰ درصد شاغلان کشور بیش از ۴۸ ساعت در هفته در محل کار خود حضور دارند. با وجود این حجم از کار، شاخص بهره‌وری نیروی انسانی در ایران همچنان در رتبه‌های پایین جهانی قرار دارد و همین مسئله نشان‌دهنده‌ی ضعف در ساختار اقتصادی، فناوری‌های مدیریتی و نظام انگیزشی است. از سوی دیگر، بررسی روند تاریخی ساعت کار در ایران طی دو دهه اخیر حاکی از آن است که از سال ۱۳۸۷ تا ۱۴۰۲، میانگین ساعات کاری شاغلان ایرانی از حدود ۴۴ ساعت به بیش از ۴۶ ساعت افزایش یافته است. با وجود افزایش ساعات، رشد اقتصادی متناسبی در کشور مشاهده نشده است. اقتصاددانان علت این تناقض را در کیفیت پایین محیط کار، عدم تناسب دستمزد با بهره‌وری، و ضعف فرهنگ سازمانی جست‌وجو می‌کنند. برای نمونه، در چین که میانگین ساعت کار ۴۴ ساعت است، بهره‌وری نیروی کار طی دو دهه گذشته چند برابر شده است. این در حالی است که در ایران، کار بیشتر اغلب به معنای زمان بیشتر در محل کار است، نه الزاماً کار مفیدتر. برخی کارشناسان معتقدند که ساعت کاری بالا در ایران بیشتر ناشی از چندشغله بودن، نبود امنیت شغلی و نیاز به درآمدهای جانبی است تا علاقه یا تعهد به کار. به همین دلیل، انرژی و تمرکز نیروی کار در طول هفته کاهش یافته و اثر معکوس بر بازدهی دارد. همچنین ساختار اقتصادی ایران بیش از اندازه بر حضور فیزیکی تأکید دارد؛ درحالی‌که در کشورهای پیشرفته، بخش قابل توجهی از کارها به صورت دورکاری، پروژه‌ای و با بهره‌گیری از فناوری‌های دیجیتال انجام می‌شود. این تغییر نه‌تنها ساعات کاری مفید را افزایش داده، بلکه رضایت شغلی و انگیزه را نیز بالا برده است. به بیان دیگر، چالش ایران نه کم‌کاری، بلکه بهره‌وری پایین در کار زیاد است. اگر سیاست‌گذاران اقتصادی کشور به جای تمرکز بر حضور طولانی‌تر کارکنان، به بهبود ابزارها، آموزش مهارت‌ها، و ارتقای فناوری توجه کنند، می‌توان انتظار داشت که حتی با ساعات کاری کمتر، تولید و کیفیت خدمات افزایش یابد. در نهایت، تجربه کشورهای موفق نشان می‌دهد که توسعه اقتصادی با «هوشمند کار کردن» حاصل می‌شود نه با «بیشتر کار کردن».


اخبار مرتبط
کار و زندگی؛ دو عقربه، هزار روایت
پنج‌شنبه 1404/09/06 ساعت 10:24
نورنیوز بررسی می‌کند،
کار و زندگی؛ دو عقربه، هزار روایت
میانگین جهانی کار 38.7 ساعت است، اما فاصله میان کشورها از 26 تا 54 ساعت در نوسان است؛ شکافی که تفاوت‌های عمیق توسعه، بهره‌وری، فرهنگ کار و عدالت اجتماعی را آشکار می‌کند.
شناورسازی ساعت کاری کارکنان دولت در دستور کار قرار گرفت
دوشنبه 1404/06/03 ساعت 09:03
شناورسازی ساعت کاری کارکنان دولت در دستور کار قرار گرفت
مدیرکل حمل‌ونقل عمومی شهرداری تهران اعلام کرد: کارگروه‌های تخصصی بازگشایی مدارس به منظور بررسی طرح شناورسازی ساعات کاری کارمندان دولت و همچنین رایگان شدن حمل‌ونقل عمومی برای دانش‌آموزان و دانشجویان تشکیل شده است.
ساعت کاری ادارات تا 15 شهریور تغییر نمی‌کند
چهارشنبه 1404/05/29 ساعت 08:26
ساعت کاری ادارات تا 15 شهریور تغییر نمی‌کند
رئیس سازمان اداری و استخدامی اعلام کرد: تا 15 شهریور ساعات کاری ادارات براساس مصوبه هیات دولت ساعت 6 صبح تا 13 است و تغییری نمی‌کند.
عارف :  اقدامات مردم محور مناسبترین روش برای ارتقا بهره وری است
دوشنبه 1403/10/24 ساعت 13:22
عارف : اقدامات مردم محور مناسبترین روش برای ارتقا بهره وری است
عارف گفت: اقدامات مردم محور و سهمی که این فعالیت‌ها در جبران کمبود منابع در توسعه کشور دارند، مناسبترین روش برای ارتقا بهره وری است
نظرات

آخرین اخبار
تلگراف: محاصره نظامی ابزار فشار ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره است
واکنش وزارت ورزش درپی اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
پشت‌پرده ورود نام ایران به پرونده اوکراین؛ زلنسکی چه چیزی را پنهان می‌کند؟
دستیار مقام معظم رهبری: نظم جدیدی در راه است
سیم‌کارت 700 هزار تومانی استارلینک؟ فریب جدید بازار سیاه اینترنت
دشتستان لرزید
لاریجانی: تبعات مصوبه اتحادیه اروپا علیه سپاه متوجه خود آن‌هاست
تصادف زنجیره‌ای 20 خودرو در آذربایجان شرقی باعث مصدومیت 5 نفر شد
پیام مشترک تهران–آنکارا؛ نفی جنگ و بازگشت به دیپلماسی برای عبور از بحران
قرعه‌کشی پلی‌آف لیگ قهرمانان اروپا
پزشکیان: به هرگونه حمله به ایران، بی‌درنگ و با قاطعیت پاسخ داده خواهد شد
فایننشال‌تایمز: تهدیدات ترامپ، تلاش‌های دیپلماتیک برای توافق با ایران را پیچیده کرده است
نماینده دائم روسیه: ایران در برابر تهدیدها نسبت به گذشته آماده‌تر است
عراقچی: ایران آماده شروع مذاکرات در خصوص مسائل هسته‌ای است
ممنوعیت ورود مقامات ارشد ایران و خانواده‌هایشان به آمریکا
زلنسکی: بحران آمریکا و ایران بر مذاکرات اوکراین و روسیه تاثیر می‌گذارد
آغاز امتحانات پایان ترم دانشگاه علمی کاربردی از فردا
میانجی‌گری عراق برای جلوگیری از جنگ در خاورمیانه
واکنش رئیس قوه قضاییه به اقدام خصمانه اتحادیه اروپا درباره سپاه
روزنامه پاکستانی: خاورمیانه بار دیگر در یک مرحله تعیین کننده قرار گرفته است
توافق آتش‌بس قسد و دولت سوریه
4 پیامد پرهزینه تصمیم اتحادیه اروپا درباره سپاه پاسداران
هشدار ترامپ به انگلیس و کانادا درباره گسترش روابط با چین
سفارت ایران: تصمیم اروپا علیه سپاه «ریاکاری سیاسی» است
دیدار عراقچی و وزیر امور خارجه ترکیه در استانبول
ناهید کیانی جراحی کرد
بیانیه ارتش در پی تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران
آیت‌الله عبدخدایی درگذشت
گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهور ایران و ترکیه
مخبر: دشمن توان مقابله با موقعیت راهبردی ایران را ندارد
«تحریک تقاضای سیاسی»، موشک نامرئی آمریکا
قیمت طلا و سکه امروز جمعه 10 بهمن ماه
سقوط قیمت بیت‌کوین به 81 هزار دلار
قاهره و بروکسل برای فراهم‌کردن شرایط احیای مذاکرات آمریکا و ایران اعلاام آمادگی کردند
شارژ بهمن ماه حکمت‌کارت بازنشستگان لشکری
بازی با کبریت کنار انبار انرژی
واکنش تند کوبا نسبت به محاصره نفتی آمریکا
رکود در معاملات؛ نوسانات طلا و ارز به بازار مسکن نرسید
ترامپ با یک امضای سرنوشت‌ساز، کوبا را تحت فشار گذاشت
فعال شدن امکان لغو انتخاب روش دوم کالابرگ از شنبه 11 بهمن
عرضه بزرگ‌ترین باتری چین به صنعت کشتی‌سازی
واکنش شمخانی به قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا
افت 150 دلار قیمت جهانی طلا در یک روز
عراقچی: مسائل منطقه بسیار جدی است و چالش‌های جدی وجود دارد
چلسی 150 میلیون یورو برای جود بلینگام روی میز گذاشت
شهادت چند فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به غزه
واکنش منفی ترامپ به سفر نخست وزیر انگلیس به چین
دیدار و گفتگو وزیر دفاع عربستان در واشنگتن با مقام‌های ارشد آمریکا بر سر تحولات منطقه
صعود فوتسال ایران به مرحله حذفی با عبور از عربستان
قیمت گوشت قرمز امروز 10 بهمن 1404