×
اجتماعی
شناسه خبر : 249208
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/07/13 ساعت 14:11
شروع بارورسازی ابرها از شمال غرب ایران

شروع بارورسازی ابرها از شمال غرب ایران

بارورسازی ابرها با پیش‌بینی اثر 5 تا 15 درصدی در رشد بارش‌ها در مقطعی خاص، در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته و نخستین پروازها برای بارورسازی ابرها در آسمان شمال غرب ایران انجام شد.

نورنیوز - گروه اجتماعی: بارورسازی ابرها (Cloud Seeding) یک روش تغییر مصنوعی آب‌وهوا است که با استفاده از واردکردن (پرتاب) مواد شیمیایی یا ذرات خاص به درون ابرها، احتمال بارش باران یا برف را افزایش می‌دهند.

ذراتی چون یدید نقره (AgI)، کلرید سدیم (نمک طعام)، دی‌اکسید کربن جامد (یخ خشک) و یا گاهی آب نمک به صورت ذرات ریز توسط هواپیما یا موشک به داخل ابرهای مستعد بارش پاشیده می‌شوند. این ذرات به‌عنوان هسته‌ میعان یا یخ عمل می‌کنند و باعث می‌شوند بخار آب موجود در ابرها سریع‌تر متراکم شود و به شکل باران یا برف فرو بریزد.

اگرچه افزایش بارش در مناطق خشک و کم‌آب و کاهش خشکسالی از اهداف بارورسازی ابرهاست اما عدم قطعیت بالا و تأثیر محدود این اقدام، آن را در زمره اقدامات مهم در زمینه کاهش خشکسالی‌ها قرار نداده است.

 به‌دلیل عدم قطعیت بالا، روی این روش برای تأمین آب شرب کشور هیچ حسابی نشده است اما در صورت پاسخ‌دهی، بین 5 تا 15 درصد می‌تواند روی افزایش بارش در ابرهای مستعد بارش، اثرگذار باشد.

در مجموعه وزارت نیرو، سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو مسئول هماهنگی و انجام بارورسازی ابرهاست. امروز سومین جلسه کمیته تخصصی راهبری بارورسازی ابرها با حضور رئیس سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان شرقی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای این استان، اعضای کمیته و جمعی از اساتید دانشگاه تبریز در محل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی برگزار شد.

محمدمهدی جوادیان‌زاده رئیس سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو در این نشست با بیان اینکه به منظور دستیابی به نتایج مطلوب باید به بارورسازی ابرها به عنوان یک استراتژی مستمر و بلندمدت نگریست، ادامه داد: ارتقای بهره‌وری در استحصال آب‌های جوی، جلوگیری از مداخلات داخلی و خارجی در جو کشور، توسعه این صنعت در زیست‌بوم فناوری کشور و پرورش شرکت‌های فناوری در این حوزه از مهم‌ترین بخش‌های مأموریت‌های 12‌گانه این مرکز است.

طاهر روحی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان شرقی نیز در ادامه این نشست با اشاره به اهمیت تأمین آب پایدار به‌عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی استان گفت: از نگاه ما، بارورسازی ابرها موضوعی ملی است و امیدواریم اجرای این طرح‌ها در آذربایجان شرقی بتواند در مسیر تأمین آب کشور نقش مؤثری ایفا کند.

همچنین یوسف غفارزاده، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی در طی این جلسه ضمن ارائه گزارشی از عملکرد استان در این حوزه، گفت: تاکنون 14 ژنراتور در نقاط مختلف استان مستقر و 17 عملیات پرواز انجام شده است. علاوه بر این، همکاری‌های گسترده‌ای با دانشگاه‌ها برای توسعه علمی و اجرایی این طرح در سال جاری در حال انجام است.

بهروز ساری صراف‌، استاد دانشگاه تبریز نیز در ادامه این نشست با تأکید بر اینکه اقلیم موضوعی فراتر از بارورسازی ابرهاست، افزود: بارورسازی می‌تواند نقطه آغاز باشد، اما باید سایر ابعاد اقلیمی و زیست‌محیطی نیز مورد توجه قرار گیرد.

در پایان، اعضای کمیته تخصصی درباره سازوکارهای راهبردی اجرای طرح، پشتوانه علمی موجود در دانشگاه تبریز، اعلام آمادگی اتاق بازرگانی استان برای حمایت از طرح، بهره‌گیری از زیرساخت‌های هواشناسی استان از جمله رادار و ماهواره و بازتعریف اهداف بارورسازی ابرها متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه به تبادل نظر پرداختند.

بحث بارورسازی ابرها، قرار است یک‌به‌یک در استان‌های با تنش شدید‌تر در صورت رسیدن به زمان مناسب و شناسایی ابرهای مستعد، اجرایی شود و تهران نیز به‌عنوان شهرهای بعدی، در دستور کار سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو است.


اخبار مرتبط
جاده چالوس از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
چهارشنبه 1404/07/16 ساعت 15:55
جاده چالوس از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
جانشین پلیس راه راهور فراجا، از اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محور چالوس و آزادراه تهران–شمال به‌دلیل حجم سنگین تردد در مسیر جنوب به شمال خبر داد و گفت:‌ از ساعت 16:00 امروز چهارشنبه 16 مهر جاده چالوس یکطرفه می‌شود.
بارورسازی ابرها از نیمه آبان آغاز می‌شود
دوشنبه 1404/07/14 ساعت 10:09
بارورسازی ابرها از نیمه آبان آغاز می‌شود
رئیس سازمان توسعه و بهره‌برداری فن‌آوری‌های نوین آب‌های جوی گفت: فصل عملیاتی بارورسازی ابرها از نیمه آبان‌ماه آغاز می‌شود و در حال حاضر مراحل تجهیز هواپیماها، پهپادها و تعیین مناطق هدف در حال انجام است.
آیا بارورسازی ابرها جهان را ازخشکسالی و کم‌بارشی نجات می دهد؟
دوشنبه 1402/10/25 ساعت 08:36
آیا بارورسازی ابرها جهان را ازخشکسالی و کم‌بارشی نجات می دهد؟
یک کارشناس هواشناسی با ارائه گزارشی از تاریخچه بارورسازی ابرها و طرح‌های مطالعاتی در این زمینه اظهار کرد: کشورهای بسیاری به موضوع بارورسازی ابرها پرداخته‌­اند و مقالات بسیاری در مجلات معتبر علمی به چاپ رسیده است اما در هیچ یک از آن‌ها موردی یافت نمی­‌شود که ادعا کرده باشند از این طریق مشکل کم آبی و خشکسالی را حتی در مناطق کوچک و برای کوتاه مدت حل کرده باشند.
نظرات

آخرین اخبار
المالکی و سفیر ایران درباره امنیت منطقه رایزنی کردند
برخورد هواپیما به یک آسمان‌خراش در چین با یک کشته و 13 زخمی+ فیلم
رئیس پارلمان لبنان: توافق با تل‌آویو یک فتنه است
تنگه هرمز در وضعیت هشدار؛ انگلیس از افزایش تهدید امنیتی خبر داد
جنایت هولناک در اندرزگو؛ همه‌چیز از یک تماس با پلیس شروع شد
نشست سران قوا برگزار شد
بازی بعدی ایران در سینماها؛ به شرط صعود پخش می شود
آتش‌سوزی شناور حامل خودرو در آبهای قشم صحت ندارد
شیخ نعیم قاسم: توافق چارچوبی لبنان و اسرائیل باطل و بی‌اعتبار است
هندبال ساحلی ایران پورتوریکو را پس از ماراتن پنالتی شکست داد
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت نوزدهم
هشدار تند امام جمعه بغداد درباره بازگشت استبداد به عراق
توافقی‌که بوی اشغال، خلع سلاح و تجزیه می‌دهد
بازگشت اعضای تیم ملی فوتبال به تیخوانا با استقبال هواداران مکزیکی
ساعت بازگشایی درهای مصلی تهران برای وداع با رهبر شهید چه زمانی است؟
ایران تا ساعت 6 صبح منتظر سرنوشت؛ همه سناریوهای صعود به مرحله حذفی جام جهانی 2026
پایداری برق سایت‌های ارتباطی باید تضمین شود
طناب نجاتی که به دار قدرت تبدیل شد
چین 56 شرکت آمریکایی را تحریم کرد
اروپا به تهدید تعرفه‌ای ترامپ پاسخ قاطع می دهیم
بازی GTA 6 پیش از عرضه جنجالی شد؛ ممنوعیت فروش در 8 کشور جهان
زمان انتخاب واحد ترم تابستان دانشگاه آزاد اعلام شد
طرح مرکز پژوهش‌های مجلس برای آینده امنیتی خلیج فارس
اختلال دوباره در خدمات بانک‌های ملی و صادرات ؛امتداد آثار حمله سایبری
هشدار سازمان غذا و دارو درباره مکمل ورزشی «ON»
شب دیوانه‌وار جام جهانی؛ بلژیک پنج‌تایی کرد، فرانسه رقصید، کیپ‌ورد تاریخ ساخت
شب جنجالی جام جهانی 2026؛ ایران در انتظار صعود، بلژیک پنج‌تایی کرد و فرانسه درخشید
جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
عاملان حمله تروریستی بانه مجازات خواهند شد
نورویدئو | جنگ رمضان چه چیزی را در منطقه تغییر داد؟
محسن رضایی: پاسخ نقض تفاهم‌نامه سریع و کوبنده خواهد بود
هواشناسی هشدار داد؛ رگبار، تگرگ و باد شدید در چند استان
برنامه بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ سرنوشت صعود ایران به دست کدام تیم رقم می‌خورد؟
واکنش بحرین به گزارش حملات پهپادی در این کشور
پذیرش وکالت بیش از 20 هزار آسیب‌دیده جنگ تحمیلی اخیر
استقرار 6 بیمارستان صحرایی برای مراسم تشییع رهبر شهید در تهران
پیش بینی وضعیت جوی تهران و قم در روزهای تشییع پیکر رهبر شهید
گل‌گهر - چادرملو؛ آخرین گام برای کسب سهمیه آسیایی فوتبال ایران
بحران بزرگ زرادخانه آمریکا پس از جنگ با ایران
11 استان ایران با تورم بالای 100 درصد روبه‌رو شدند
رایزنی عمان و مصر درباره امنیت تنگه هرمز
حمله به یک نفتکش در تنگه هرمز
زمان برگزاری نخستین جلسه علنی مجلس اعلام شد
ورود کره جنوبی چین و روسیه به منطقه دفاع هوایی کره جنوبی
پروازهای تهران - دبی از 10 تیرماه از سر گرفته می‌شود
فرمول جدید استخدام دولتی؛ سهم آزمون کتبی 70 درصد شد
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 6 تیر 1405 +جدول
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 6 تیر 1405 / رشد 4 میلیونی قیمت سکه با اهرم دلار + جدول
نورنما | پیرترین جانور خشکی زی جهان
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 6 تیر 1405