×
اجتماعی
شناسه خبر : 249208
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/07/13 ساعت 14:11
شروع بارورسازی ابرها از شمال غرب ایران

شروع بارورسازی ابرها از شمال غرب ایران

بارورسازی ابرها با پیش‌بینی اثر 5 تا 15 درصدی در رشد بارش‌ها در مقطعی خاص، در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته و نخستین پروازها برای بارورسازی ابرها در آسمان شمال غرب ایران انجام شد.

نورنیوز - گروه اجتماعی: بارورسازی ابرها (Cloud Seeding) یک روش تغییر مصنوعی آب‌وهوا است که با استفاده از واردکردن (پرتاب) مواد شیمیایی یا ذرات خاص به درون ابرها، احتمال بارش باران یا برف را افزایش می‌دهند.

ذراتی چون یدید نقره (AgI)، کلرید سدیم (نمک طعام)، دی‌اکسید کربن جامد (یخ خشک) و یا گاهی آب نمک به صورت ذرات ریز توسط هواپیما یا موشک به داخل ابرهای مستعد بارش پاشیده می‌شوند. این ذرات به‌عنوان هسته‌ میعان یا یخ عمل می‌کنند و باعث می‌شوند بخار آب موجود در ابرها سریع‌تر متراکم شود و به شکل باران یا برف فرو بریزد.

اگرچه افزایش بارش در مناطق خشک و کم‌آب و کاهش خشکسالی از اهداف بارورسازی ابرهاست اما عدم قطعیت بالا و تأثیر محدود این اقدام، آن را در زمره اقدامات مهم در زمینه کاهش خشکسالی‌ها قرار نداده است.

 به‌دلیل عدم قطعیت بالا، روی این روش برای تأمین آب شرب کشور هیچ حسابی نشده است اما در صورت پاسخ‌دهی، بین 5 تا 15 درصد می‌تواند روی افزایش بارش در ابرهای مستعد بارش، اثرگذار باشد.

در مجموعه وزارت نیرو، سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو مسئول هماهنگی و انجام بارورسازی ابرهاست. امروز سومین جلسه کمیته تخصصی راهبری بارورسازی ابرها با حضور رئیس سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان شرقی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای این استان، اعضای کمیته و جمعی از اساتید دانشگاه تبریز در محل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی برگزار شد.

محمدمهدی جوادیان‌زاده رئیس سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو در این نشست با بیان اینکه به منظور دستیابی به نتایج مطلوب باید به بارورسازی ابرها به عنوان یک استراتژی مستمر و بلندمدت نگریست، ادامه داد: ارتقای بهره‌وری در استحصال آب‌های جوی، جلوگیری از مداخلات داخلی و خارجی در جو کشور، توسعه این صنعت در زیست‌بوم فناوری کشور و پرورش شرکت‌های فناوری در این حوزه از مهم‌ترین بخش‌های مأموریت‌های 12‌گانه این مرکز است.

طاهر روحی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان شرقی نیز در ادامه این نشست با اشاره به اهمیت تأمین آب پایدار به‌عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی استان گفت: از نگاه ما، بارورسازی ابرها موضوعی ملی است و امیدواریم اجرای این طرح‌ها در آذربایجان شرقی بتواند در مسیر تأمین آب کشور نقش مؤثری ایفا کند.

همچنین یوسف غفارزاده، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی در طی این جلسه ضمن ارائه گزارشی از عملکرد استان در این حوزه، گفت: تاکنون 14 ژنراتور در نقاط مختلف استان مستقر و 17 عملیات پرواز انجام شده است. علاوه بر این، همکاری‌های گسترده‌ای با دانشگاه‌ها برای توسعه علمی و اجرایی این طرح در سال جاری در حال انجام است.

بهروز ساری صراف‌، استاد دانشگاه تبریز نیز در ادامه این نشست با تأکید بر اینکه اقلیم موضوعی فراتر از بارورسازی ابرهاست، افزود: بارورسازی می‌تواند نقطه آغاز باشد، اما باید سایر ابعاد اقلیمی و زیست‌محیطی نیز مورد توجه قرار گیرد.

در پایان، اعضای کمیته تخصصی درباره سازوکارهای راهبردی اجرای طرح، پشتوانه علمی موجود در دانشگاه تبریز، اعلام آمادگی اتاق بازرگانی استان برای حمایت از طرح، بهره‌گیری از زیرساخت‌های هواشناسی استان از جمله رادار و ماهواره و بازتعریف اهداف بارورسازی ابرها متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه به تبادل نظر پرداختند.

بحث بارورسازی ابرها، قرار است یک‌به‌یک در استان‌های با تنش شدید‌تر در صورت رسیدن به زمان مناسب و شناسایی ابرهای مستعد، اجرایی شود و تهران نیز به‌عنوان شهرهای بعدی، در دستور کار سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی وزارت نیرو است.


اخبار مرتبط
جاده چالوس از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
چهارشنبه 1404/07/16 ساعت 15:55
جاده چالوس از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
جانشین پلیس راه راهور فراجا، از اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محور چالوس و آزادراه تهران–شمال به‌دلیل حجم سنگین تردد در مسیر جنوب به شمال خبر داد و گفت:‌ از ساعت 16:00 امروز چهارشنبه 16 مهر جاده چالوس یکطرفه می‌شود.
بارورسازی ابرها از نیمه آبان آغاز می‌شود
دوشنبه 1404/07/14 ساعت 10:09
بارورسازی ابرها از نیمه آبان آغاز می‌شود
رئیس سازمان توسعه و بهره‌برداری فن‌آوری‌های نوین آب‌های جوی گفت: فصل عملیاتی بارورسازی ابرها از نیمه آبان‌ماه آغاز می‌شود و در حال حاضر مراحل تجهیز هواپیماها، پهپادها و تعیین مناطق هدف در حال انجام است.
آیا بارورسازی ابرها جهان را ازخشکسالی و کم‌بارشی نجات می دهد؟
دوشنبه 1402/10/25 ساعت 08:36
آیا بارورسازی ابرها جهان را ازخشکسالی و کم‌بارشی نجات می دهد؟
یک کارشناس هواشناسی با ارائه گزارشی از تاریخچه بارورسازی ابرها و طرح‌های مطالعاتی در این زمینه اظهار کرد: کشورهای بسیاری به موضوع بارورسازی ابرها پرداخته‌­اند و مقالات بسیاری در مجلات معتبر علمی به چاپ رسیده است اما در هیچ یک از آن‌ها موردی یافت نمی­‌شود که ادعا کرده باشند از این طریق مشکل کم آبی و خشکسالی را حتی در مناطق کوچک و برای کوتاه مدت حل کرده باشند.
نظرات

آخرین اخبار
سقوط بورس تهران؛ شاخص 107 هزار واحد ریخت
امتحانات نهایی دانش‌آموزان 4 استان جنوبی لغو شد
دلافوئنته: یامال آماده فینال است
آغاز مرمت 149 اثر تاریخی آسیب‌دیده در کشور
علت تأخیر در اعلام نتایج آزمون مدارس نمونه دولتی چیست؟
پاسخ نیروهای مسلح ایران به تجاوز جدید آمریکا؛هشدار به کشورهای میزبان نظامیان متجاوز آمریکا
کاپیتان اسپانیا: مسی بهترین بازیکن تاریخ فوتبال است
رئیس‌جمهور کوبا تحریم‌های آمریکا و حملات علیه ایران را محکوم کرد
مرگ تلخ جوان بوکانی در پی شنا در رودخانه
انسداد موقت مسیرهای خروجی هرمزگان به فارس و کرمان
خواب ترامپ برای جنوب ایران
وحدت حکمرانی هنر عبور از بحران
ونس، جنگ، مذاکره و اشتباه احتمالی ایرانیان
خالق یکی از بزرگ‌ترین شگفتی‌های سری‌ A ایتالیا درگذشت
جایگاه لبنان در تفاهم‌نامه
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 27 تیر 1405
مرگ تلخ کودک 7 ساله در آتش‌سوزی خانه‌مسافر مشهد + جزئیات حادثه
آخرین مأموریت دشان؛ خداحافظی با فرانسه پس از نبرد با انگلیس
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز شنبه 27 تیر 1405 + جدول قیمت ها
روشنایی‌ای که تاریکی آفرید؛ داستان پایتخت چیست؟
چرا موج‌های گرما در قاره اروپا مرگبارتر از همیشه است؟
کیفیت هوای تهران امروز قابل قبول شد
اختصاص سهمیه مناطق جنگی به داوطلبان کنکور ارشد استان‌های جنوبی
گران‌ترین اثر تاریخ حراج تهران کدام تابلوی نقاشی بود؟
ترافیک سنگین در محورهای منتهی به تهران
برنامه مسابقات ورزشی امروز شنبه 27 تیر 1405 +جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 27 تیر 1405 + وضعیت استانها
تیک‌تاک زیر ذره‌بین رگولاتور انگلیس رفت
هشدار پژوهشگران درباره خطر نشستن طولانی‌مدت
عملیات مقابله به مثل ادامه دارد؛ انهدام چند فروند سوخت‌رسان و جنگنده آمریکایی
آخرین آمار تلفات و مجروحان ارتش تروریستی آمریکا در تجاوز نظامی علیه ایران
خوردن مکرر، سوخت‌وساز بدن را بالا نمی‌برد
وزیر خارجه عراق: با گسترش جنگ در منطقه مخالف هستیم
​​​​​​​مرشایمر: ایرانی‌ها به وضوح پیروز خواهند شد
آیا نوزادان قبل از شنیدن، یاد می‌گیرند؟
آزمایش خونی که می‌تواند خطر آلزایمر را پیش‌بینی کند
سی بی اس نیوز: چند نظامی آمریکایی در حملات ایران در اردن زخمی شده‌اند
چرا مادران تهرانی شیردهی را قطع می‌کنند؟
فعالیت کارکنان روزکار سازمان منطقه ویژه پارس دورکاری شد
نامه ایران به شورای امنیت سازمان ملل در پی جنایات جنگی آمریکا
وقوع مجدد انفجارهای شدید در اربیل
نانوفناوری؛ ناجی چوب در برابر پوسیدگی و آتش
آمریکا عامل جنایت مدرسه میناب معرفی شد
برقراری پروازهای منظم میان امان و صنعا
شکایت باشگاه مس رفسنجان در دادگاه عالی ورزش (CAS) ثبت شد
درخشش نوجوانان جودوکار ایران با چهار مدال آسیایی
هشدار اندیشکده آمریکایی درباره تأثیر محدود پاتریوت برای کی‌یف
شکست تلخ والیبال ایران مقابل اسلوونی
رضایی: سیاست هم جنگ و هم مذاکره دیگر تمام شده است
زوج سارق طلا دستگیر شدند