×
سیاسی
شناسه خبر : 248443
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/07/09 ساعت 09:26
اقتصاد ایران پس از مکانیسم ماشه

محمدرضا یوسفی شیخ‌رباط

اقتصاد ایران پس از مکانیسم ماشه

پس از فعال‌سازی مکانیسم ماشه که منجر به بازگشت تحریم‌های بین‌المللی الزام‌آور علیه ایران می‌شود، در یادداشت «مکانیسم ماشه، آزمون تاب‌آوری» (روزنامه شرق، اول مهر 1404)، به 9 راهکار کلی پیشنهادی برای مدیریت اقتصادی پس از اعمال این مکانیسم اشاره شده و در پایان، بستر تحقق آن نیز تبیین شده است.

نورنیوز- گروه سیاسی : پس از فعال‌سازی مکانیسم ماشه که منجر به بازگشت تحریم‌های بین‌المللی الزام‌آور علیه ایران می‌شود، در یادداشت «مکانیسم ماشه، آزمون تاب‌آوری» (روزنامه شرق، اول مهر ۱۴۰۴)، به  ۹ راهکار کلی پیشنهادی برای مدیریت اقتصادی پس از اعمال این مکانیسم اشاره شده و در پایان، بستر تحقق آن نیز تبیین شده است. مطابق قطع‌نامه ۱۷۳۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد (۲۰۰۶)، صادرات و واردات اقلام حساس هسته‌ای و موشکی به ایران ممنوع شد.

 همچنین ارائه کمک مالی، سرمایه‌گذاری، واسطه‌گری یا خدمات مرتبط با اقلام ممنوعه نیز در فهرست تحریم‌ها قرار گرفت. در قطع‌نامه ۱۷۴۷ (۲۰۰۷)، دارایی‌های افراد و نهادهای مرتبط با صنایع هسته‌ای و موشکی در خارج از کشور مسدود شد. در قطع‌نامه ۱۸۰۳ (۲۰۰۸)، فهرست افراد و نهادهای تحریمی گسترش یافت، سفر آنان به خارج ممنوع و دارایی‌هایشان مسدود شد. همچنین نظارت بر فعالیت‌های مالی ایران و صادرات کالاهای با مصرف دوگانه تشدید شد. در قطع‌نامه ۱۹۲۹ (۲۰۱۰)، دامنه افراد و شرکت‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی افزایش یافت. نکته جدید این قطع‌نامه آن بود که کشورها مجاز شدند محموله‌های هوایی و دریایی ایران را در فرودگاه‌ها، بنادر و آب‌های آزاد، در صورت ظن به حمل مواد ممنوعه، بازرسی، توقیف یا حتی نابود کنند. در تمامی موارد فوق، تمرکز تحریم‌ها بر افراد و شرکت‌های مرتبط با صنایع هسته‌ای و موشکی بوده و محموله‌های معمولی مشمول تحریم نبوده‌اند. با‌این‌حال، احتمال توقف، بازرسی و اقدامات مشابه، موجب افزایش هزینه‌های بیمه و خدمات حمل‌ونقل از سوی کشورهای ثالث خواهد شد. با وجود این، براساس برخی گزارش‌ها، اروپا پس از اعمال مکانیسم ماشه، فراتر از مفاد قطع‌نامه‌ها عمل کرده و قصد دارد روابط تجاری خود با ایران را که هم‌اکنون در پایین‌ترین سطح خود طی سه دهه اخیر قرار دارد، به‌طور کامل قطع کند؛ بنابراین اثر اصلی مکانیسم ماشه بیش از آنکه فنی باشد، روانی است. با‌این‌حال، در کنار تحریم‌های آمریکا که هنوز به‌شدت دوران اول ریاست‌جمهوری ترامپ نرسیده‌اند اما احتمال تشدید آن وجود دارد، مکانیسم ماشه می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر اقتصاد ایران بگذارد. در چنین شرایطی، علاوه بر آثار روانی، نخستین حوزه آسیب‌پذیر، حجم صادرات کشور‌ به‌ویژه صادرات نفتی خواهد بود. رشد صادرات نفتی در چند دهه اخیر‌ مهم‌ترین محرک رشد اقتصادی کشور بوده است. این صادرات، کانال اصلی اثرگذاری تحریم‌های دو دهه اخیر بوده و شدت تأثیر قطع‌نامه‌های شورای امنیت نیز تا حد زیادی به میزان تأثیر آنها بر صادرات نفتی بستگی دارد. در پی کاهش درآمدهای ارزی، سیاست‌های بانک مرکزی نیز تحت تأثیر قرار گرفته و نرخ ارز دچار نوسان خواهد شد. این روند، تولید ملی را تضعیف کرده و موجب افزایش تورم خواهد شد. با‌این‌حال، باید توجه داشت که تحریم‌های سازمان ملل به‌طور مستقیم ناظر بر صادرات نفتی نیستند. از این‌رو، با توجه به محدودیت‌های جهانی، دولت باید به بازارهای منطقه‌ای و همسایگان اقتصادی مانند عراق، ترکیه، پاکستان، آسیای مرکزی و قفقاز تکیه کند.

اجرای عملی تفاهم‌نامه ۲۵‌ساله با چین و حرکت دیپلماسی اقتصادی به ‌سوی مشارکت فعال در پیمان‌های منطقه‌ای، از‌جمله اقدامات ضروری در این مسیر است. در کنار این اقدامات، حمایت هدفمند از بنگاه‌های کوچک و متوسط نیز باید در اولویت قرار گیرد.

این بنگاه‌ها در مواجهه با تغییرات محیطی کسب‌وکار، انعطاف‌پذیری بیشتری نسبت به شرکت‌های بزرگ دارند. همچنین به‌ دلیل قابلیت بومی‌سازی، نقشی کلیدی در حفظ اشتغال و تولید در شرایط تحریم ایفا می‌کنند. در حال حاضر، ۹۴ درصد واحدهای صنعتی ایران شامل این دسته از بنگاه‌ها هستند که ۴۳ درصد مشاغل صنعتی و ۶۰ درصد اشتغال کل کشور را دربر می‌گیرند. بنابراین ضروری است که بوروکراسی‌های اداری کاهش یافته و نرخ‌های مالیاتی به‌گونه‌ای تنظیم شوند که مشوق تولید باشند. نکته پایانی، فراهم‌سازی فضای مناسب برای فعالیت بخش خصوصی مستقل است. این امر از طریق کاهش تدریجی سهم بخش عمومی غیر‌دولتی و شرکت‌های شبه‌دولتی محقق می‌شود. تنها در چنین بستری می‌توان انتظار داشت ‌اقتصاد ایران در برابر فشارهای ناشی از مکانیسم ماشه و تحریم‌های گسترده، تاب‌آوری مؤثر و پایدار داشته باشد.

 


شرق
نظرات

آخرین اخبار
تداوم نقض آتش‌بس در جنوب لبنان؛ یک شهید و 11 زخمی
ایتالیا به ایران درباره تنگه هرمز پیام داد
لغو بخشی از تجریم‌های مرتبط با ایران
راهبرد هسته‌ای جدید آمریکا در قبال روسیه و چین
عالیشاه شاگرد مهدی رحمتی شد
محکومیت شدید اقدامات صهیونیست‌ها از سوی اسلام‌آباد
درخواست حماس از آمریکا برای اجرای کامل نقشه راه آتش‌بس
درخواست از جامعه جهانی بر مبنای نسخه 1967
پوتین فرمانده نیروهای جدید سامانه‌های بدون سرنشین را تعیین کرد
نورنما | یک سنجاب مسابقه بیسبال را به هم ریخت
توسعه مرز ریلی رازی؛ گامی بزرگ در مسیر کریدور شرق-غرب
مسابقات تکواندو نونهالان پردیس به یاد شهدای میناب
مدیریت هوشمند آب با اتصال سامانه‌های کشاورزی و نیرو
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه در 15 مرداد؛ جدال اونس جهانی و دلار بر سر قیمت‌ها
تأکید شهباز شریف بر ادامه تلاش‌های پاکستان برای صلح در منطقه
جست‌وجوی نفسگیر در زاینده‌رود؛ سرنوشت کودک 7 ساله در هاله‌ای از ابهام
سقوط 30 درصدی قیمت دام زنده؛ چرا قیمت گوشت برای مردم ارزان نشد؟
عربستان: اقدامات یک‌جانبه اسرائیل در خاک فلسطین باطل و فاقد اعتبار است
اتفاق عجیب در راه لیگ برتر / استقلال و پرسپولیس از پایتخت می‌روند
دیدار وزیر صمت ایران با نخست‌وزیر پاکستان در اسلام‌آباد + فیلم
هشدار یمن درباره فرار رو به جلوی رژیم سعودی
بازی‌سازی فرانسه در جنگ اوکراین و روسیه!
بمب نقل‌وانتقالاتی پرسپولیس از روسیه می‌آید/ مذاکره برای جذب ستاره جوان
توصیف باشکوه آیین اربعین در رسانه روسیه
یورش گسترده نظامیان صهیونیست به اردوگاه قلندیا
پرونده «گوسفند کبوده پاسارگاد» برای ثبت جهانی در فائو نهایی شد
مشتری تازه مهدی طارمی از لیگ فرانسه؛ جزئیات پیشنهاد احتمالی
توقف پروازها در فرودگاه شهدای ساری از فردا
جزئیات محرمانه وین درباره مذاکرات صلح با اوکراین
چراغ سبز به نفت‌کش‌های پاکستانی برای عبور از تنگه باب‌المندب
تاکید بغداد و ریاض بر جلوگیری از استفاده از خاک عراق علیه کشورهای همسایه
انفجار جایگاه سی‌ان‌جی هنگام سوخت‌گیری با 1 کشته و 3 مصدوم
گام نهایی آنکارا؛ لایحه انحلال حزب کارگران کردستان به پارلمان ترکیه رفت
اختلال در پروازهای آمریکا و اروپا بر اثر موج بی‌سابقه گرما
پشت پرده مصرف بالای برق؛ 5492 دستگاه ماینر جمع‌آوری شد
راهکارهای افزایش سهمیه بورسیه‌های تحصیلی میان ایران و تاجیکستان
هشدار وزارت بهداشت درباره ورود سگ و حیوانات خانگی به رستوران‌ها
آخرین آمار تردد اربعین؛ نیم‌میلیون زائر هنوز در عراق هستند
صاعقه وسط مسابقه فوتبال؛ پایان تلخ برای یک بازیکن جوان
فرصت ویژه برای دانش‌آموزان غایب امتحانات نهایی
انفجار مرگبار در جنوب لبنان؛ 9 اسرائیلی کشته و زخمی شدند
حادثه خونین در محور اهواز–شوش؛ 8 نفر کشته و مصدوم شدند
نزاع خانوادگی بر سر ارثیه، جان همسایه را گرفت
پیش بینی قیمت دلار فردا 15 مرداد/ سناریوی صعودی یا تثبیت در انتظار بازار؟
آخرین قیمت دلار آمریکا امروز چهارشنبه 14 مرداد اعلام شد
دلیل افزایش قابل توجه قیمت برق چیست؟
بازیگر جوان سینما به خاک سپرده شد؛ آخرین سکانس زندگی مریم همتیان
دلیل افزایش 3 تا 4 برابری قبض برق اعلام شد
جزییات جدید از نقل و انتقالات پرسپولیس امروز چهارشنبه 14 مرداد
پایان سرقت‌های سریالی زن سارق در کرمان؛ سرقت با کلت قلابی