×
سیاسی
شناسه خبر : 248201
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/07/07 ساعت 17:52
آیا مناظره روحانی و جلیلی، اقدامی مفید و بهنگام است؟

نورنیوز از مناقشه مسئولان سابق بر سر مسئولیت تحریم‌ها گزارش می‌دهد؛

آیا مناظره روحانی و جلیلی، اقدامی مفید و بهنگام است؟

در بحبوحه پیچیده‌ترین شرایط سیاسی کشور، برخی از مسئولان سابق، منتقدان و مخالفان خود را به مناظره درباب نقش‌شان در بروز تحریم‌ها فراخوانده‌اند. اما سؤال اساسی این است که آیا واقعا این مناظره‌ها به شرط وقوع، اقدامی بهنگام، مفید، و درست خواهند بود؟ و آیا می‌تواند به حل مشکلات کشور کمک کند یا صرفا زمینه‌ای برای فرافکنی‌ها و مقصریابی‌های نافرجام‌اند؟

نورنیوز- گروه سیاسی: درست در بحبوحه دشوارترین و پیچیده‌ترین شرایط سیاسی ایران، فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور شاهد دعوای جدیدی شده است. همزمان با بازگشت و فعال‌شدن تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران، برخی از مسئولان ارشد سابق، منتقدان و مخالفان خود را به مناظره درباب نقش‌شان در بروز تحریم‌ها فراخوانده‌اند.

از یک سو، فایلی تصویری از حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین، منتشر شده که در آن، سعید جلیلی، دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی را به عنوان کسی معرفی کرده که فعالیت‌های او در دوران مسئولیتش منجر به وضع و تصویب قطعنامه‌های تحریمی علیه ایران شده است و بر این اساس از او دعوت به مناظره کرده است. در پاسخ، جلیلی نیز با لحنی تند، به روحانی تاخته و گفته:« من الان آمادگی دارم. امروز یک بچه‌ای که فقط یک دور اخبار را خوانده باشد و اظهارات آقای روحانی را دیده باشد و در دبستان باشد در مناظره آقای روحانی را محکوم خواهد کرد.»

 به این ترتیب به نظر می رسد که مناظره بر سر نقش‌آفرینی نیروها و مسئولان داخلی، برای مقامات پیشین، جذاب‌تر و چه‌بسا مهم‌تر از بحث بر سر عاملان خارجی تحریم‌هاست! بگومگوی داغ و تند دو مسئول سابق در این موضوع، به وضوح نشانی از گسترش دوقطبی‌های سیاسی و تشدید تنش‌های داخلی در دوران بحران است. اما در این میان، سؤال اساسی این است که آیا واقعا این مناظره‌ها به شرط وقوع، اقدامی بهنگام، مفید، و درست خواهند بود یا چیزی غیر از یک تسویه شخصی نیستند؟ آیا بحث در این باب، می‌تواند به حل مشکلات کشور کمک کند یا صرفا زمینه‌ای برای فرافکنی‌ها و مقصریابی‌های نافرجام‌اند؟ و آیا شرایط کشور آنقدر حاد و خطرناک نیست که طرفین درخواست مناظره به جای اتهام‌زنی‌های متقابل به یکدیگر، به قیام و طغیان علیه عامل اصلی تحریم‌ها یعنی سیاست‌های خصمانه آمریکا و متحدان اروپایی‌اش متقاعد شوند؟ 

مناظره‌های سیاسی در دوران بحران؛ مفید یا مضر؟

گفتن ندارد که ایران، اکنون با تهدیدات پیچیده و متعددی در زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی و حتی نظامی - امنیتی روبه‌رو است. فعال‌سازی مکانیسم "اسنپ بک" و تشدید تحریم‌ها، چالش‌های بزرگی را برای کشور به همراه خواهد داشت و قهراً می‌تواند آسیب‌های زیادی به زیرساخت‌های اقتصادی، صنعت، معیشت و رفاه عمومی مردم وارد کند. چیزی که در این وضعیت از کمترین اهمیت برخوردار است حساب‌کشی سیاسی از رقبای داخلی در موضوع تحریم‌هاست. تحریم را کسی غیر از عامل خارجی وضع نکرده است.

البته شک نیست که سوءرفتارها و ناکارآمدی‌ها یا سهل‌انگاری‌ها یا خوش‌بینی‌های ناموجه یا بی‌دقتی در برنامه‌ریزی‌ها در زمینه‌سازی برای طرح و تصویب تحریم‌ها دخیل بوده‌اند. با اینهمه، طرفی که مستقیماً با سوء نیت و در کمال غرض‌ورزی، میز مذاکره و دیپلماسی را، در تمام دولت‌ها و مدیریت‌ها، ترک کرد و حتی در میانه گفت و گوهای به ظاهر رضایتبخش، از مذاکره به بمباران متمایل شد، طرف خارجی بود نه داخلی. در چنین وضعیتی، سوال اینجاست که چرا برخی از شخصیت‌های سیاسی، که در گذشته مسئولیت‌های مهمی در قبال سیاست‌های خارجی و داخلی داشته‌اند، به جای سرزنش عامل اصلی تحریم، سراغ شماتت رقیب داخلی رفته‌اند؟ و به جای همگرایی و هم‌افزایی برای مقابله با مشکلات، به دنبال متهم‌سازی یکدیگر هستند؟

طبیعی است که مناظره‌های راهبردی از این جنس، اگر در زمانی مناسب شکل بگیرند و به درستی مدیریت شوند، می‌توانند فرصتی مطلوب و مغتنم برای روشنگری‌های ملی در مسائل بنیادین باشند. اما وقتی که در نامناسب‌ترین زمان ممکن طرح و درخواست ‌شوند، طبعا به ابزار تنش‌آفرینی سیاسی و نیز واگرایی و دل‌زدگی اجتماعی تبدیل خواهند شد، و به جای حل بحران‌ها، تنها موجب تقویت دوقطبی‌ها و افزایش اختلافات داخلی می‌شوند. در این شرایط، مناظره‌های سیاسی نه تنها کمکی به برطرف کردن مشکلات اقتصادی و اجتماعی نمی‌کنند، بلکه ممکن است به افزایش بی‌اعتمادی مردم به تمامیت سیستم ونهایتا تضعیف انسجام ملی و سرمایه اجتماعی نظام منجر شوند.

تحریم‌ها؛ مسئولیت داخلی یا خارجی؟

واقعیت تلخ این است که تحریم‌ها، به ویژه پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، نتیجه تصمیمات خصمانه‌ای است که از سوی غرب، به ویژه ایالات متحده آمریکا، اتخاذ شده است. از واضحات و بدیهیات است که تحریم‌ها، ابزار فشار اقتصادی هستند که هدف آن‌ها تضعیف کشورها و وادار کردن آن‌ها به تغییر در سیاست‌ها و رفتارهایشان است. بنابراین، متهم کردن یکدیگر در داخل کشور تنها نوعی انحراف از موضوع اصلی و فرافکنی است. مسئولیت تحریم‌ها در واقعیت غایی، نه در داخل کشور، بلکه در خارج از مرزهای ایران و در رفتارهای دولت‌های غربی، به ویژه ایالات متحده، نهفته است.

مطرح کردن مسئولیت تحریم‌ها در سطح داخلی، نه تنها به حل مشکلات کمک نمی‌کند بلکه فرصت‌ها را از بین می‌برد. دوقطبی‌هایی که از چنین مناظره‌هایی به وجود می‌آید، علاوه بر اینکه اعتماد مردم به نظام حکمرانی را کاهش می‌دهد، فضای کشور را به سمت تفرقه و سردرگمی می‌برد. در حالی که نیاز مبرم به هم‌افزایی و اتحاد در برابر تهدیدات خارجی احساس می‌شود، این گونه اختلافات و درگیری‌ها تنها به پیچیده‌تر شدن شرایط داخلی و خارجی کمک می‌کند.

 ایجاد دوقطبی‌های سیاسی تنها وضعیت را بحرانی‌تر می‌کند. این دوقطبی‌ها نه تنها به آشفتگی فضای داخلی و سردرگمی مردم می‌انجامد، بلکه موجب ایجاد شکاف‌هایی عمیق‌تر بین گروه‌ها و جناح‌های مختلف در جامعه خواهد شد. مردم ایران در طول تاریخ، بارها در شرایط سخت و بحران‌های جهانی مقاومت کرده‌اند. در دوران جنگ تحمیلی، با تمام مشکلات و فشارهای خارجی، مردم ایران با وحدت و همبستگی توانستند از پس مشکلات برآیند. اکنون نیز، در شرایط تحریم و فشارهای اقتصادی، تنها راه نجات کشور از بحران‌های داخلی و خارجی، تقویت انسجام ملی و یکپارچگی داخلی است.

  مسئولیت اولیه و اصلی تحریم‌ها، بر دوش کشورهای خارجی است، نه افراد داخلی. قابل انکار نیست که در این فرایند، ناتوانی‌ها و ناکارآمدی‌های داخلی هم دخیل بوده‌اند اما در این شرایط خطیر، به جای پرداختن به مسائل حاشیه‌ای و ایجاد دوقطبی‌های سیاسی، نیازمند همبستگی و هم‌افزایی در درون کشور هستیم تا با هم‌فکری و هم‌دلی، بتوان بر مشکلات فائق آمد و در برابر دشمنان خارجی ایستادگی کرد.

مناظره‌ها در این مقطع زمانی، به جای حل مشکلات، تنها انرژی‌ها را هدر می‌دهند. به جای گره‌زدن هر موضوع به رقابت‌های سیاسی، باید تلاش کرد با یکپارچگی، راهکارهایی عملی برای مقابله با تحریم‌ها و رفع مشکلات روزافزون اقتصادی پیدا، و از بحران‌ها عبور کنیم.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
چرا دعوای «کمک در خانه» بین زن و شوهرها تمام نمی‌شود؟
علت‌های شایع خشکی صبحگاهی مفاصل و عضلات دست چیست؟
دانشمندان کره‌ای تفاله قهوه را در 90 ثانیه به سوخت پاک تبدیل کردند
متا در راه عرضه عینک هوشمند ارزان‌تر با برند اختصاصی خود
جرد کوشنر میلیاردر شد؛ جهش ثروت داماد ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری
بقائی : هیات حاکمه آمریکا هیچ‌گاه در رفتارش نسبت به ملت ایران صداقت نشان نداده است
حمایت‌ها از ترامپ رو به کاهش است
مسی تولدش را با رکورد تاریخی در جام جهانی جشن گرفت
برتری بوسنی مقابل قطر در نیمه نخست
سوئیس و کانادا با تساوی به رختکن رفتند
مخالفت با حمایت از اسرائیل به رکوردی بی‌سابقه رسید
ایران خواستار اجرای عدالت در قبال عاملان جنایت مدرسه میناب شد
هندبال ساحلی ایران به مرحله دوم قهرمانی جهان رسید
شب عاشورای حسینی در جوار محل عروج قائد شهید انقلاب
نظامیان اسرائیل بار دیگر وارد جنوب سوریه شدند
چرخش ترامپ در قبال ایران؛ مقام سابق کنگره دلیل آن را فاش کرد
شوک به ملی‌پوشان در بدو ورود/ آمریکا باز هم برای تیم ملی ایران مزاحمت ایجاد کرد
رییس جمهور: امروز ایران را در منطقه به عنوان یک قدرت می‌بینند
لیست نهایی تیم ملی بسکتبال مشخص شد + اسامی
تنش در واشنگتن؛ مذاکرات صلح لبنان به بن‌بست رسید
«عاشورا» و ایران؛ تاملی در نسبتِ امر ملی و امر دینی
برگزاری مراسم معارفه گل‌محمدی در دهوک عراق
تکلیف عالیشاه با پرسپولیس مشخص شد
احتمال فاصله گرفتن ترامپ از تفاهم میان ایران و آمریکا
روبیو: دور جدید نشست کارشناسی ایران و آمریکا در راه است
توهمات جدید ترامپ درباره تفاهم نامه با ایران
آغاز غافلگیرکننده لیگ ملت‌های والیبال؛ شکست عجیب برزیل و ایتالیا
مخالفان ایتالیا خواستار پاسخگویی درباره مشارکت در جنگ علیه ایران شدند
شاپور رحیمی درگذشت
حریدی‌ها از «تغییر رژیم» به نتانیاهو هشدار دادند
حماس: نماینده شورای صلح ترامپ از اسرائیل حمایت می کند
هوای تهران خنک‌تر می‌شود
سربازان آمریکایی: پنتاگون شدت جراحات را کمتر از واقعیت اعلام کرد
آمریکا سفارت خود در کویت را باز کرد
تالاب قره‌قشلاق پس از 15 سال دوباره احیا شد
بقائی خطاب به روبیو: صلح با تداوم سیاست‌های آمریکا ممکن نیست
سنتکام مدعی کشته شدن یکی از رهبران ارشد داعش در سوریه شد
کلاهبرداری به نام جام جهانی؛ مراقب سایت‌های شرط‌بندی باشید
تأکید ایران و عربستان بر تداوم رایزنی‌ها برای حفظ ثبات منطقه
بن‌گویر: تخریب منازل فلسطینیان متوقف نمی‌شود!
نتانیاهو: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نخواهیم داد!
حمله روسیه به تفسیر وارونه غرب از قوانین بین‌الملل
حماس برای واگذاری کامل اداره غزه اعلام آمادگی کرد
نورنما | به یاد عاشورا ، روزی که خورشید بر میدان کربلا سرخ شد
بانک صادرات از رفع کامل اختلال خدمات کارت‌محور خبر داد
فراخوان انصارالله برای راهپیمایی سالروز شهادت امام حسین (ع) در صنعا
اهدای جام قهرمانی با حضور رئیس‌جمهور آمریکا
دو شهید در حمله اسرائیل به جنوب لبنان+ جزئیات حادثه
گزارش تصویری| عزاداری تاسوعای حسینی در سراسر کشور
استعفای فرمانده ارشد ارتش آمریکا پس از اختلاف با وزیر دفاع