×
اجتماعی
شناسه خبر : 247970
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/07/07 ساعت 01:05
«چت جی‌پی‌تی» مسئله ریاضی 2000 ساله را حل کرد

«چت جی‌پی‌تی» مسئله ریاضی 2000 ساله را حل کرد

دانشمندان از «چت جی‌پی‌تی»(ChatGPT) خواستند یک مسئله‌ ریاضی به قدمت 2000 سال را حل کند و از نحوه پاسخ‌ دادن آن شگفت‌زده شدند. گروهی از دانشمندان «دانشگاه کمبریج»(Cambridge University)، این مسئله را برای «چت جی‌پی‌تی» مطرح کردند .

نورنیوز- گروه اجتماعی: دانشمندان قرن‌هاست در این فکر هستند که آیا دانش، نهفته و ذاتی است یا از طریق تجربه آموخته و درک می‌شود. اکنون طی یک مطالعه جدید، همین سوال درباره هوش مصنوعی مطرح شده است. «افلاطون» فیلسوف یونانی در حدود سال ۳۸۵ قبل از میلاد، درباره چالش «سقراط» با یکی از شاگردانش درباره مسئله دو برابر کردن مساحت مربع نوشت. زمانی که از شاگرد خواسته شد تا مساحت مربعی را دو برابر کند، او طول هر ضلع را دو برابر کرد؛ بدون این که بداند هر ضلع مربع جدید باید برابر با قطر مربع اصلی باشد.

به نقل از لایوساینس، گروهی از دانشمندان «دانشگاه کمبریج»(Cambridge University)، این مسئله را برای «چت جی‌پی‌تی» مطرح کردند زیرا راه‌حل آن بدیهی نبود. دانشمندان از زمان نگارش افلاطون در ۲۴۰۰ سال پیش، از مسئله دو برابر کردن مساحت مربع برای بحث در این مورد استفاده کرده‌اند که آیا دانش ریاضی مورد نیاز برای حل کردن آن درون ما نهفته است یا تنها از طریق تجربه قابل دسترسی است.

از آنجا که چت جی‌پی‌تی مانند سایر «مدل‌های زبانی بزرگ»(LLMs) عمدتاً بر اساس متن آموزش دیده است، دانشمندان این استدلال را داشتند که احتمال وجود راه‌حل مسئله، دو برابر کردن مساحت مربع در داده‌های آموزشی است. این بدان معناست که اگر چت جی‌پی‌تی بدون کمک به راه‌حل صحیح برسد، می‌توان استدلال کرد که توانایی ریاضی آموختنی است و ذاتی نیست. پاسخ این مسئله زمانی به دست آمد که گروه پژوهشی فراتر رفتند.

آنها از چت‌بات خواستند تا با استفاده از استدلال مشابه، مساحت یک مستطیل را دو برابر کند. چت جی‌پی‌تی پاسخ داد: چون قطر مستطیل را نمی‌توان برای دو برابر کردن اندازه آن به کار برد، راه‌حلی در هندسه وجود ندارد.

با وجود این، «ناداو مارکو»(Nadav Marco) و «آندریاس استیلیانیدس»(Andreas Stylianides) پژوهشگران این پروژه می‌دانستند که راه‌حل هندسی وجود دارد. مارکو گفت: شانس وجود ادعای نادرست در داده‌های آموزشی چت جی‌پی‌تی، به طرز چشمگیری ناچیز بود و این به این معناست که چت‌بات در حال بداهه‌پردازی پاسخ‌ها بر اساس بحث‌های قبلی درباره مسئله دو برابر کردن مساحت مربع بوده است. این نشانه‌ای واضح از یادگیری تولیدشده است نه ذاتی.

وی افزود: وقتی با یک مسئله جدید روبه‌رو می‌شویم، غریزه ما اغلب این است که موارد را بر اساس تجربیات گذشته امتحان کنیم. به نظر می‌رسد چت جی‌پی‌تی در آزمایشات ما، عملی مشابه انجام می‌دهد. این سامانه مانند یک دانش‌آموز یا دانشمند به نظر می‌رسید که فرضیه‌ها و راه‌حل‌های خود را ابداع می‌کند.

ماشین‌ها فکر می‌کنند

دانشمندان متوجه شدند که این مطالعه، نور تازه‌ای را بر سوالات مربوط به نسخه استدلال و تفکر در هوش مصنوعی می‌اندازد. از آنجا که به نظر می‌رسید چت جی‌پی‌تی پاسخ‌ها را بداهه‌پردازی می‌کند و حتی اشتباهاتی مانند شاگردان سقراط مرتکب می‌شود، می‌توان گفت چت جی‌پی‌تی ممکن است از مفهوم «منطقه توسعه مجاور»(ZPD) که ما از آموزش می‌شناسیم استفاده کند. این مفهوم، شکاف بین آنچه می‌دانیم و آنچه ممکن است در نهایت با راهنمایی آموزشی مناسب بدانیم، توصیف می‌کند.

پژوهشگران گفتند: چت جی‌پی‌تی ممکن است به طور خودجوش از یک چارچوب مشابه استفاده کند و مسائل جدیدی را که در داده‌های آموزشی نیستند، صرفاً به لطف دستورات مناسب حل کند.

پژوهشگران معتقدند که نتایج آنها در نهایت بر فرصت بهبود عملکرد هوش مصنوعی برای کاربران تأکید دارد. دانش‌آموزان برخلاف اثبات‌هایی که در کتاب‌های درسی معتبر یافت می‌شوند، نمی‌توانند فرض کنند که اثبات‌های چت جی‌پی‌تی معتبر هستند. درک و ارزیابی اثبات‌های تولید شده توسط هوش مصنوعی به عنوان مهارت‌های کلیدی در حال ظهور هستند که باید در برنامه درسی ریاضی گنجانده شوند. این یک مهارت اساسی است که پژوهشگران می‌خواهند دانش‌آموزان در زمینه‌های آموزشی بر آن مسلط شوند. 

این گروه پژوهشی نسبت به نتایج به‌دست‌آمده همچنان محتاط است و هشدار می‌دهد که نباید آنها را بیش از حد تفسیر کرد و نتیجه گرفت که مدل‌های زبانی بزرگ، مسائل را مانند ما حل می‌کنند اما دانشمندان رفتار چت جی‌پی‌تی را شبیه به دانش‌آموز توصیف کردند. آنها برای مطالعات آینده در چندین حوزه، چشم‌اندازهای بزرگی می‌بینند. مدل‌های جدیدتر را می‌توان روی مجموعه‌ای وسیع‌تر از مسائل ریاضی آزمایش کرد. همچنین، پتانسیلی برای ترکیب چت جی‌پی‌تی با سامانه‌های هندسه پویا یا اثبات‌کننده‌های قضیه وجود دارد که محیط‌های دیجیتال غنی‌تری را برای پشتیبانی از کاوش شهودی ایجاد می‌کند.

این مطالعه در مجله International Journal of Mathematical Education in Science and Technology منتشر شده است.


اخبار مرتبط
چرا برخی از کودکان در یادگیری ریاضیات ضعیف هستند؟
دوشنبه 1404/11/27 ساعت 07:00
چرا برخی از کودکان در یادگیری ریاضیات ضعیف هستند؟
یک مطالعه جدید نشان می‌دهد مشکل برخی کودکان در ریاضی، ربطی به «نداشتن استعداد عددی» ندارد. اسکن‌های مغزی آشکار کرده‌اند که مغز این کودکان در یادگیری از خطاها ضعف دارد؛ یعنی پس از هر بار اشتباه، راهکار خود را به‌روز نمی‌کند و در دایره تکرار همان اشتباهات می‌چرخد.
گفتگوی یک میلیون کاربر چت جی پی تی با افکار خودکشی
جمعه 1404/08/09 ساعت 07:00
گفتگوی یک میلیون کاربر چت جی پی تی با افکار خودکشی
شرکت OpenAI برای اولین بار رسماً اعلام کرد که هر هفته صدها هزار کاربر ChatGPT دچار روان‌پریشی و میلیون‌ها نفر درگیر افکار خودکشی می‌شوند.
چت‌جی‌پی‌تی با  800 میلیون کاربر هفتگی
پنج‌شنبه 1404/08/01 ساعت 16:45
چت‌جی‌پی‌تی با 800 میلیون کاربر هفتگی
درحال حاضر «چت جی پی تی»، 800میلیون کاربر هفتگی و 190میلیون کاربر روزانه دارد و بیش از 5.72 میلیارد بازدید ماهانه از آن انجام می‌شود. اما «جمینای» گوگل با 450میلیون کاربر فعال ماهانه و حدود 35میلیون کاربر روزانه به دلیل ادغام با سایر ویژگی‌های گوگل رشد منحصربفردی تجربه کرده است.
آیا چت جی‌پی‌تی ناخواسته در حال کمک به هکرهاست؟
پنج‌شنبه 1404/05/16 ساعت 18:30
آیا چت جی‌پی‌تی ناخواسته در حال کمک به هکرهاست؟
آسیب‌پذیری جدید در چت جی‌پی‌تی به هکرها اجازه می‌دهد بدون دخالت کاربر، با ارسال یک سند آلوده به حساب گوگل درایو دسترسی پیدا کنند. این نقص امنیتی توسط یک محقق در کنفرانس بلک‌هت فاش شده و می‌تواند اطلاعات حساس کاربران را به خطر بیندازد.
چت جی.پی.تی از ویکی‌پدیا جلو زد
سه‌شنبه 1404/03/20 ساعت 23:43
چت جی.پی.تی از ویکی‌پدیا جلو زد
برای نخستین بار، ترافیک ChatGPT از ویکی‌پدیا عبور کرد. این پلتفرم مبتنی بر هوش مصنوعی، اکنون نه‌تنها از نظر تعداد بازدید، بلکه از نظر زمان ماندگاری و عمق تعامل کاربران، به یکی از مهم‌ترین منابع آنلاین تبدیل شده است؛ نشانه‌ای از تغییر الگوی مصرف اطلاعات.
نظرات

آخرین اخبار
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون چهارشنبه 12 فروردین+جدول پخش
ربیعی: خسارت زیادی به فدراسیون وزنه‌برداری وارد شده است
ایران خواستار محکومیت حمله تروریستی به سازمان منابع طبیعی
هاآرتص: ترامپ خاورمیانه را به آتش می‌کشد و از جهان انتظار دارد آتش را خاموش کند
نیکزاد‌: تنگه هرمز هرگز باز نمی‌شود
انجام بیش از 3 هزار مأموریت اورژانس تهران در جنگ رمضان
تاکنون 1262 نفر از هموطنان از دبی به کشور بازگشته‌اند
مدیرعامل شل: اروپا به زودی با کمبود سوخت مواجه می شود
صعود قیمت جهانی طلا نسبت به دو هفته گذشته
پیام فرماندهی کل انتظامی کشور بمناسبت 12 فروردین
رصد دقیق وضعیت کودکان واگذار شده به خانواده‌ها در ایام جنگ
رفراندوم زیر چتر جنگ!
افزایش قیمت‌ها و ضرورت تمرکز بر حمایت از اقشار آسیب‌پذیر
عملیات مشترک یمن با ایران و حزب‌الله علیه اهداف دشمن صهیونیستی
گروه بندی کامل جام جهانی بعد از صعود آخرین تیم ها
بقائی: نیروهای مسلح ما برای هر سناریویی آماده‌اند
تداوم آرامش در بازار کالاهای اساسی
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پیام رئیس قوه قضاییه به‌ مناسبت 12 فروردین
3 صهیونیست در حمله موشکی ایران به اراضی اشغالی زخمی شدند
وضعیت آب و هوا امروز 12 فروردین 1405+ وضعیت استانها
ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
سیزده‌ای به رنگ غیرت؛ از سبزه تا سرخِ لاله‌ها، پیمان دوباره با ایران
23 عملیات مقاومت عراق علیه پایگاه‌های آمریکا انجام شد
فعالیت 30 درصدی شعب بانک‌ها از 15 فروردین ماه
صعود عراق به جام جهانی بعد از 40 سال
تجاوز به ایران، حمله به اقتصاد جهان
اف‑35 نیروی هوایی آمریکا سقوط کرد
شهادت 11 فعال صنعت دارو و تجهیزات پزشکی
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
برگزاری دور پایانی مرحله پلی‌آف انتخابی جام‌جهانی 2026
آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی فعال شد
تساوی دیدار مصر در برابر اسپانیا قهرمان اروپا
سناتور آمریکایی: جنگ در ایران افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها در آمریکا را به دنبال داشت
«چک‌لیستِ» صلیب سرخ برای آمادگیِ مراقبان در شرایط بحران
جهانی‌سازی جنگ؛ خطای محاسباتی بزرگ آمریکا
خودداری لهستان از ارسال سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت به خاورمیانه
حملات همزمان یمنی‌ها و حزب الله به فلسطین اشغالی
فعال شدن آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی
فیلیپین به‌دنبال مذاکره با ایران برای عبور از تنگه هرمز است
ربوده شدن روزنامه‌نگار آمریکایی در عراق تأیید شد
تداوم ناپایداری‌های جوی تا 14 فروردین
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به نقاطی در تهران و کرج
ادعای ترامپ: ما به زودی ایران را ترک می‌کنیم
روبیو: پایان جنگ ایران نزدیک است
شوک های پی در پی در اقتصاد آمریکا
لوموند: سخنان ترامپ دیگر بازارهای مالی را آرام نمی‌کند
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
بلومبرگ: دست برتر جنگ انرژی در اختیار ایران است
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در بحرین و کویت