×
اقتصادی
شناسه خبر : 247662
تاریخ انتشار : شنبه 1404/07/05 ساعت 08:39
فرار از تله تحریم‌ها با رونق گردشگری

نورنیوز از ظرفیت‌های فراوان صنعت گردشگری در شکوفایی اقتصادی کشور گزارش می‌دهد

فرار از تله تحریم‌ها با رونق گردشگری

در روزگاری که فشارهای خارجی بر اقتصاد ایران هر روز بیشتر می‌شود، نادیده گرفتن گردشگری خطایی استراتژیک خواهد بود. آمارها نشان می‌دهند این صنعت حتی در سخت‌ترین بحران‌ها توان بازگشت دارد و می‌تواند به یکی از ستون‌های اقتصاد مقاومتی ایران بدل شود. آینده اقتصاد ملی، در سایه تحریم‌ها، بیش از هر چیز به همین ظرفیت‌ها گره خورده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: اقتصاد ایران طی سال‌های اخیر، خصوصاً این روزها زیر فشارهای بی‌سابقه تحریم‌های آمریکا و اروپا قرار دارد. تحریم‌های نفتی و بانکی، نقل‌وانتقال ارز را محدود کرده و وابستگی به اقتصاد تک‌محصولی بیش از پیش آسیب‌پذیری کشور را آشکار ساخته است. در چنین شرایطی، یکی از معدود ظرفیت‌های داخلی که می‌تواند به اقتصاد ملی جان تازه ببخشد، صنعت گردشگری است؛ صنعتی که هم توان ارزآوری دارد، هم اشتغال‌زاست و هم در ایجاد تاب‌آوری اقتصادی نقش ایفا می‌کند.

بر اساس گزارش جامع صنعت گردشگری ایران در سال ۲۰۲۴، سهم مستقیم گردشگری از تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۲۰۱۹ حدود  ۱٫۷ درصد  بوده است. این سهم در سال‌های کرونا به شدت افت کرد، اما در سال ۲۰۲۳ بار دیگر به سطح ۲٫۶۴۷ هزار میلیارد ریال رسید. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد این رقم در سال ۲۰۲۴ با رشد  ۳٫۷ درصدی افزایش یافت. چنین روندی نشان می‌دهد حتی در سخت‌ترین شرایط، گردشگری ظرفیت بازسازی سریع دارد و می‌تواند به محرک رشد اقتصادی تبدیل شود.

بعد از نفت، بزرگ‌ترین منبع ارزآوری بالقوه ایران می‌تواند همین صنعت باشد. در سال ۲۰۱۹ هزینه گردشگران بین‌المللی در ایران حدود  ۲۵٫۳ میلیارد دلار  برآورد شد. هرچند همه‌گیری کرونا و محدودیت‌های سیاسی این عدد را کاهش داد، اما پیش‌بینی‌ها حاکی از رشد  ۱۵٫۳ درصدی این شاخص در سال ۲۰۲۴ است. اگر روندها ادامه یابد، تا سال ۲۰۳۴ انتظار می‌رود درآمد ایران از محل هزینه گردشگران خارجی به حدود  ۲۹٫۷ میلیارد دلار برسد؛ رقمی که می‌تواند جایگزینی جدی برای بخشی از درآمدهای نفتی باشد.

بُعد اشتغال نیز به‌خودی‌خود تعیین‌کننده است. در سال ۲۰۱۹ نزدیک به  ۱٫۹۵ میلیون نفر (حدود ۸ درصد کل اشتغال کشور) به‌طور مستقیم در گردشگری شاغل بودند. این عدد پس از بحران کرونا افت کرد و در ۲۰۲۳ به۱٫۶۰ میلیون نفر رسید، اما برای سال ۲۰۲۴ تا حدود  ۱٫۸۳ میلیون نفر رشد کرد. اگر چشم‌انداز بلندمدت محقق شود، طی یک دهه آینده صدها هزار فرصت شغلی جدید در سراسر کشور ایجاد خواهد شد؛ فرصت‌هایی که برخلاف بسیاری از صنایع، به‌ویژه در مناطق کمتر برخوردار، به‌راحتی شکل می‌گیرند و مهاجرت به کلان‌شهرها را کاهش می‌دهند.

نکته مهم دیگر سهم بالای  گردشگری داخلی است. در سال ۲۰۱۹ حدود  ۸۱٫۲ درصد از کل هزینه‌ها به گردشگری داخلی اختصاص داشت، اما در سال ۲۰۲۳ این عدد به  ۸۷٫۴ درصد رسید. ارزش هزینه گردشگران داخلی در ۲۰۱۹ برابر با  ۱۰۹٫۱ میلیارد دلار بود و در ۲۰۲۳ به  ۱۱۷٫۶ میلیارد دلار افزایش یافت. در سال ۲۰۲۴ این رقم به حدود  ۱۳۰٫۳ میلیارد دلار رسید. این یعنی حتی در شرایطی که ورود گردشگر خارجی با محدودیت مواجه شود، بازار داخلی می‌تواند پشتوانه‌ای مطمئن برای پایداری این صنعت باشد.

با چنین داده‌هایی روشن است که گردشگری فقط یک صنعت خدماتی نیست، بلکه یک گزینه راهبردی برای اقتصاد ایران در شرایط تحریم محسوب می‌شود. این صنعت هم می‌تواند به تنوع‌بخشی اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت کمک کند، هم منبعی پایدار برای ارزآوری باشد، هم موجی از اشتغال‌زایی را به‌ویژه در روستاها و شهرهای کوچک به راه اندازد. افزون بر این، ورود گردشگران خارجی تصویر تازه‌ای از ایران به جهان نشان می‌دهد و به تقویت قدرت نرم کشور کمک می‌کند.

البته مسیر رونق گردشگری بدون مانع نیست. ضعف زیرساخت‌ها در حمل‌ونقل و اقامت، محدودیت‌های ویزا، تبلیغات منفی رسانه‌ای، استاندارد پایین خدمات و بی‌ثباتی اقتصادی بخشی از چالش‌های جدی این صنعت است. رفع این موانع نیازمند سیاست‌گذاری هوشمندانه است: تسهیل صدور روادید، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، آموزش نیروی انسانی متخصص، تبلیغات بین‌المللی هدفمند و مشوق‌های مالی برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی.

در روزگاری که فشارهای خارجی بر اقتصاد ایران هر روز بیشتر می‌شود، نادیده گرفتن گردشگری خطایی استراتژیک خواهد بود. آمارها نشان می‌دهند این صنعت حتی در سخت‌ترین بحران‌ها توان بازگشت دارد و می‌تواند به یکی از ستون‌های اقتصاد مقاومتی ایران بدل شود. امروز زمان آن است که نگاه به گردشگری از سطح شعار به مرحله عمل برسد؛ چرا که آینده اقتصاد ملی، در سایه تحریم‌ها، بیش از هر چیز به همین ظرفیت‌های داخلی گره خورده است.


نظرات

آخرین اخبار
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر
ورود سامانه بارشی به کهگیلویه و بویراحمد از امشب
اعلام نظر کرملین درخصوص تحویل بشار اسد
قلدری ترامپ علیه شهردار مینیاپولیس
وقوع زمین لرزه در هرمزگان
حزب دعوت اسلامی مداخله خارجی در امور عراق را محکوم کرد
رسانه آمریکایی: متحدان واشنگتن گزینه‌های ترامپ علیه ایران را محدود کردند
هواشناسی ایلام هشدار داد؛ برف و باران تشدید می‌شود
جنپو به تمرینات استقلال اضافه شد
اسناد گسترده‌ای از دخالت آمریکا و اسرائیل در ناآرامی‌های ایران وجود دارد
لغو گسترده پروازها به سرزمین‌های اشغالی از ترس موشک‌های ایرانی
مصدومیت کهنه گریبان‌گیر ستاره ازبک
اروپا در تقاطع تاریخ: از گذرگاه آمریکا به مقصد هند
دستیار پوتین: امنیت زلنسکی را تضمین می‌کنیم
جدول لیگ در پایان مسابقات امروز
هشدار صنعا به آمریکا درباره حمله به ناو هواپیمابر«آبراهام لینکلن»
دسترسی به اینترنت بین‌المللی فراهم شد
اروپا در برابر ترامپ می‌ایستد
ژاپن، استرالیا را گلباران کرد
افزایش جدید قیمت خودرو وجاهت قانونی ندارد
جزئیات گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و ترکیه
دیدار مقام امنیتی هند با لاریجانی
ترامپ دوباره تهدید کرد؛ پاسخ ایران: پشیمانی بی‌سابقه
معاون وزیر دادگستری: ممنوعیت قانونی برای موتورسواری بانوان نداریم
همراه اول وارد حوزه خرید اعتباری شد/خرید بدون پول نقد با «اعتبار اوانو»
افزایش سهم سوخت‌گیری با کارت شخصی
برتری فجر سپاسی مقابل خیبر
پیش‌فروش گسترده سکه عامل تضعیف پول ملی
تاکید عارف بر حفظ سرمایه و قدرت خرید مردم
دیدار پوتین با جولانی در کاخ کرملین + فیلم
رشد 20 درصدی ترانزیت ریلی کشور تنها در 20 روز
پایتخت‌نشینان میزبان برف و باران خواهند بود