×
بین الملل
شناسه خبر : 247550
تاریخ انتشار : جمعه 1404/07/04 ساعت 16:36
علی‌اف: تصویب «مسیر ترامپ» یکی از نتایج کلیدی نشست واشنگتن بود

علی‌اف: تصویب «مسیر ترامپ» یکی از نتایج کلیدی نشست واشنگتن بود

الهام علی‌اف در سخنرانی‌اش در مجمع عمومی سازمان ملل از تصویب «مسیر ترامپ» و توافق صلح با ارمنستان در واشنگتن خبر داد. او اقدامات آذربایجان در قره‌باغ را دفاع مشروع دانست و بر نقش آمریکا در آغاز فصلی نوین در روابط دو کشور تأکید کرد.

نورنیوز-گروه بین الملل: رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان در سخنرانی خود در هشتادمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل با اشاره به سه دهه مناقشه ارضی کشورش با ارمنستان، ایروان را به «پاکسازی قومی و جنایات جنگی» متهم کرد و اقدامات نظامی جمهوری آذربایجان در این منطقه را «احیای تمامیت ارضی» توصیف کرد.

«الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان در هشتادمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک یادآور شد که در نزدیک به سه دهه، حدود ۲۰ درصد از اراضی آذربایجان تحت اشغال ارمنستان قرار داشت؛ دوره‌ای که به گفته علی‌اف با «پاکسازی قومی و جنایات جنگی» همراه بود و منجر به آوارگی یک میلیون آذربایجانی و محرومیت آنان از حقوق اولیه شد. وی خاطرنشان کرد که شورای امنیت سازمان ملل در سال ۱۹۹۳ چهار قطعنامه برای خروج فوری ارمنستان تصویب کرد، اما هیچ‌یک اجرا نشد.

به گزارش پایگاه خبری «آنیوز»، رئیس‌جمهور آذربایجان گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را که در سال ۱۹۹۲ برای حل و فصل مناقشه تشکیل شد، به دلیل ناتوانی در حصول نتیجه سرزنش کرد و گفت که رؤسای مشترک این گروه به جای اجرای قانون بین‌المللی، وضعیت موجود را حفظ کردند و عملاً درگیری را منجمد ساختند.

علی‌اف بیان کرد که پس از حدود ۳۰ سال مذاکرات بی‌ثمر، آذربایجان در سال ۲۰۲۰ «حق دفاع مشروع خود» را ذیل ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد اعمال کرد. طی جنگ ۴۴ روزه، نیروهای آذربایجان – به گفته علی‌اف - «تمامیت ارضی کشور» را بازگرداندند. او همچنین ادعا کرد که ارمنستان با موشک‌های بالستیک و خوشه‌ای غیرنظامیان را هدف قرار داد و بیش از ۱۰۰ نفر را کشت.

فرآیند صلح و ابتکارات دیپلماتیک

به گزارش آنیوز، در دوران پس از جنگ، آذربایجان مذاکرات صلح با ارمنستان را بر پایه پنج اصل و پیش‌نویس توافق‌نامه صلح آغاز کرد. از اکتبر ۲۰۲۲ تا تابستان ۲۰۲۵، مذاکرات مستقیم و بدون دخالت خارجی نتایج مثبتی به همراه داشت.

در ۸ اوت ۲۰۲۵، در کاخ سفید، آذربایجان و ارمنستان توافق صلح اولیه‌ای را با حضور «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور ایالات متحده هماهنگ کردند. همان روز، ۲ کشور بیانیه مشترکی صادر کردند و خواستار انحلال رسمی گروه مینسک شدند. سازمان امنیت و همکاری اروپا نیز در اول سپتامبر این گروه را منحل کرد.

علی‌اف گفت که اتصال منطقه‌ای محور چشم‌انداز صلح آذربایجان است. یکی از نتایج کلیدی نشست واشنگتن، تصویب طرح موسوم به «مسیر ترامپ» بود که عبور بدون مانع از کریدور زنگزور را تضمین می‌کند.

تقویت روابط آذربایجان و آمریکا

به گزارش آنیوز، نشست واشنگتن همچنین مرحله جدیدی در روابط آذربایجان و آمریکا را آغاز کرد. یادداشت تفاهمی برای ایجاد یک گروه کاری راهبردی به امضا رسید که وظیفه دارد منشور مشارکت راهبردی را تدوین کند. این توافق حوزه‌های سیاست، اقتصاد، انرژی، اتصال منطقه‌ای، دفاع و همکاری‌های امنیتی را دربر می‌گیرد.

علی‌اف تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر تعلیق تحریم‌های مندرج در بخش ۹۰۷ «قانون حمایت از آزادی» مصوب ۱۹۹۲ را گامی تاریخی خواند و گفت این اقدام اعتماد و همکاری دوجانبه را تقویت می‌کند.

بازسازی و تلاش‌های انسانی

علی‌اف به برنامه گسترده بازسازی در سرزمین‌هایی که آن‌ها را «آزادشده» خواند، اشاره کرد و مدعی شد که ارمنستان در طول مدت اشغال، صدها شهر و روستا را نابود و ۶۵ مسجد را ویران کرده است. با اجرای برنامه «بازگشت بزرگ»، بیش از ۵۰ هزار نفر از آذربایجانی‌ها اکنون به این مناطق بازگشته و در آنجا زندگی می‌کنند.

علی‌اف همچنین به خطر مین‌های باقی‌مانده اشاره کرد. از نوامبر ۲۰۲۰ تاکنون بیش از ۴۰۰ غیرنظامی و نظامی کشته یا زخمی شده‌اند. افزون بر این، نزدیک به ۴۰۰۰ آذربایجانی از اوایل دهه ۱۹۹۰ همچنان مفقود هستند.

امنیت انرژی و اتصال منطقه‌ای

انرژی و اتصال منطقه‌ای همچنان در مرکز سیاست بین‌المللی آذربایجان قرار دارند. علی‌اف اعلام کرد که این کشور در حال حاضر به ۱۴ کشور گاز طبیعی صادر می‌کند و بزرگ‌ترین تأمین‌کننده از طریق خطوط لوله است. همکاری با سوریه نیز اخیراً دسترسی به برق را بهبود بخشیده و گاز از طریق ترکیه منتقل شده است.

او همچنین بر سرمایه‌گذاری آذربایجان در انرژی‌های تجدیدپذیر تأکید کرد و هدف تولید ۴۰ درصد انرژی از خورشید، باد و هیدرو تا سال ۲۰۳۰ را مطرح نمود و به پروژه‌های زیربنایی مانند کریدورهای شرق-غرب و شمال-جنوب و «جاده ابریشم دیجیتال» اشاره کرد.


نظرات

آخرین اخبار
آخرین وضعیت عبدالرضا هلالی پس از عمل جراحی اعلام شد
تأکید مهدی تاج بر ادامه همکاری با قلعه‌نویی تا جام ملت‌های آسیا
آلمان و فرانسه برای حل بحران لبنان برنامه مشترک تدوین کردند
چرا ترامپ هم به ایران حمله می‌کند و هم از جنگ فراگیر پرهیز دارد؟
قتل هولناک فاطمه سلطانی در اسلامشهر؛ پدر در دادگاه چه گفت؟
هیأت آمریکایی برای بررسی عقب‌نشینی اسرائیل وارد لبنان شد
مراسم تشییع رهبر شهید، اعتمادبه‌نفس مقامات ایران را تقویت کرد
دستور ویژه چین به پالایشگاه‌ها برای تولید بیشتر
رئیس هیئت امنای حسینیه اعظم زنجان آمار نذورات محرم را اعلام کرد
اتوبوس‌های کرمان تا پایان تابستان رایگان شدند
آغاز بازی‌های تدارکاتی تیم ملی امید؛ اولین آزمون مقابل کایسری‌اسپور
صدای انفجارهای مهیب در شرق حمص؛ جزئیات در حال بررسی
باخت ترامپ و گرفتار شدن او در تله‌ خودساخته
تشبیه جنجالی اتحادیه اروپا به یک تیم شکست‌خورده
هاآرتص: تصمیم جدید حماس، کابینه اسرائیل را با چالش تازه روبه‌رو کرد
مجوز صادرات محدود مرغ صادر شد
زمان ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
موج گرمای شدید در کشور؛ دمای تهران 42 و قم تا 46 درجه می‌رسد
حبیبی‌نژاد به تراکتور پیوست
تصویب دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای گواهی سپرده ارزی
گزارش تصویری | جشنواره گاو بازی در اسپانیا
تدوین نقشه راه بازسازی و مدیریت منابع در نشست ستاد بازسازی
آغاز قطعی برق در برخی مناطق تهران بدون اطلاع قبلی+اطلاعیه توزیع برق
ای عشق دل افروز ،دل من به تو گرم است
حضور مداوم امیری در تمرینات پرسپولیس؛ بازار شایعات داغ شد
حمله به مقر تجزیه‌طلبان مخالف ایران در شمال عراق
منبع آگاه به پرس تی‌وی: ایران برنامه‌های مدیریت تنگه هرمز را پیش خواهد برد
اعلام برنامه تابستانی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه+ جزئیات
دادگاه اسپانیا تحقیق درباره فرماندهان رژیم صهیونیستی را آغاز کرد
تقدیر عراقچی از پیام همدردی سلطنت عمان
جدایی عالیشاه و سرلک از پرسپولیس
نوراینفو | آیا ویپ از سیگار هم خطرناک‌تر است؟
تصمیم‌گیری برای تنگه هرمز فقط توسط ایران و عمان صورت می‌گیرد
حقیقت هشدار سردار علایی و واکنش شهید شمخانی چه بود؟
آلمان احتمال خرابکاری در آتش‌سوزی خط ریلی پرتردد را بررسی می‌کند
میزبانی تیم‌های ایرانی در کشور سومی
فروشنده ملک به کوشنر در آلبانی مظنون به جعل اسناد است
آلمان احتمال خرابکاری در آتش‌سوزی خط ریلی پرتردد را بررسی می‌کند
قطر و اردن خواستار پایان تنش‌های خطرناک در منطقه شدند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و هشتم
طرح «مهتاب» 118 مگاوات از بار غیرمجاز شبکه برق را کاهش داد
دستور الزیدی برای پیگیری کشته شدن یک عراقی به دست گارد ساحلی کویت
بازیکن ملوان شاگرد رحمتی در گل گهر شد
آیا مکانیسم ماشه آخرین برگ بازی غرب است؟
علیرضا جهانبخش به جمع امدادگران هلال احمر پیوست
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 20 تیر 1405
افزایش دوباره قیمت بنزین در آمریکا
مرگ مشکوک بازیکن آفریقای جنوبی بعد از بازگشت از جام جهانی
قدردانی آستان قدس رضوی از حضور باشکوه در آیین تشییع رهبر شهید
آیت‌الله مظاهری: یاوه‌گویی‌های رئیس‌جمهور آمریکا از استیصال دشمنان حکایت دارد