×
بین الملل
شناسه خبر : 247486
تاریخ انتشار : جمعه 1404/07/04 ساعت 11:04
تفاهم‌نامه همکاری هسته‌ای میان آمریکا و ترکیه امضا شد

تفاهم‌نامه همکاری هسته‌ای میان آمریکا و ترکیه امضا شد

در سفر اردوغان به واشنگتن، ترکیه و آمریکا تفاهم‌نامه‌ای استراتژیک در حوزه انرژی هسته‌ای امضا کردند. این توافق، زمینه‌ساز ساخت نیروگاه‌های بزرگ و رآکتورهای ماژولار بوده و گامی مهم در تنوع‌بخشی به سبد انرژی ترکیه و کاهش وابستگی به واردات است.

نورنیوز-گروه بین الملل: ترکیه در تاریخ ۲۵ سپتامبر (۳ مهر)، هم‌زمان با سفر اردوغان، رئیس‌جمهوری این کشور به کاخ سفید، یک توافق راهبردی هسته‌ای با ایالات متحده امضا کرد.

وزیر انرژی ترکیه، «آلپ ارسلان بایراکتار»، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما فرآیند جدیدی را آغاز کرده‌ایم که شراکت عمیق و چندبُعدی میان ترکیه و ایالات متحده در حوزه انرژی هسته‌ای را بیش از پیش گسترش خواهد داد. همراه با «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا و در حضور رهبران دو کشور پس از دیدار رسمی، یادداشت تفاهم همکاری راهبردی در حوزه انرژی هسته‌ای غیرنظامی را امضا کردیم.»

این توافق پس از یک قرارداد بزرگ دیگر در حوزه انرژی که طی همین سفر در آمریکا نهایی شد به امضا رسید. بر اساس آن، شرکت دولتی «بوتاش» ترکیه قراردادهایی برای واردات در مجموع ۷۵.۸ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی مایع (LNG) با شرکت سوئیسی «مرکوریا» و شرکت استرالیایی «وودساید» انرژی امضا کرد.

اگرچه وزارت انرژی ترکیه جزئیات بیشتری درباره ماهیت این توافق اعلام نکرد، اما مقام‌های دو کشور تأیید کرده‌اند که گفت‌وگوهایی درباره ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای در مقیاس بزرگ و همچنین رآکتورهای کوچک ماژولار در جریان است.

«یوسف جیلان»، مقام ارشد وزارت انرژی ترکیه، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری رویترز در سال ۲۰۲۴ گفته بود: «ایالات متحده علاقه جدی به هدف ترکیه برای افزایش ظرفیت انرژی هسته‌ای و ساخت نیروگاه‌های جدید نشان می‌دهد.»

او در پاسخ به پرسشی درباره پروژه‌های مورد مذاکره، گفته بود: «می‌توانیم مناطق نیروگاه‌های موجود یا مکان‌های جدید را در نظر بگیریم. ما با آمریکا هم برای نیروگاه‌های بزرگ و هم برای رآکتورهای کوچک ماژولار در حال مذاکره هستیم.»

تفاهم اخیر با ایالات متحده در چارچوب استراتژی گسترده‌تر ترکیه برای توسعه ظرفیت هسته‌ای خود صورت گرفته است؛ استراتژی‌ای که هدف آن متنوع‌سازی منابع انرژی، کاهش وابستگی به گاز طبیعی وارداتی و پاسخ به رشد فزاینده تقاضای برق است.

نخستین پروژه هسته‌ای این کشور، نیروگاه هسته‌ای «آک‌کویو» در استان «مرسین» در جنوب ترکیه، توسط شرکت دولتی روسی «روس‌اتم» ساخته می‌شود. این تأسیسات ۲۰ میلیارد دلاری شامل چهار رآکتور با ظرفیت مجموع ۴ هزار و ۸۰۰ مگاوات است و انتظار می‌رود به‌صورت مرحله‌ای وارد مدار شود؛ نخستین واحد آن طبق برنامه باید در سال ۲۰۲۶ عملیاتی گردد.

علاوه بر آک‌کویو، ترکیه مدت‌هاست برنامه‌هایی برای ۲ پروژه دیگر مطرح کرده است: یکی در «سینوپ» در ساحل دریای سیاه و دیگری در منطقه تراکیه در شمال‌غرب کشور. دولت ترکیه در این زمینه با چند شریک بین‌المللی، از جمله ژاپن، کره جنوبی، چین و اکنون ایالات متحده، برای جذب سرمایه‌گذاری و انتقال فناوری مذاکره کرده است.

فراتر از نیروگاه‌های بزرگ، ترکیه همچنین علاقه‌مندی خود را به رآکتورهای کوچک ماژولار (SMR) ابراز کرده است؛ فناوری نوینی که انعطاف‌پذیرتر بوده و امکان استقرار سریع‌تری دارد. مقام‌ها گفته‌اند این رآکتورها می‌توانند نزدیک‌تر به مناطق صنعتی یا در ترکیب با سیستم‌های انرژی تجدیدپذیر مستقر شوند تا تأمین پایدار انرژی تضمین گردد.


نظرات

آخرین اخبار
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 9 بهمن
جزئیات اقدامات حمایتی دولت برای جبران خسارت مشاغل دیجیتال
جزئیات نامه ایران به سازمان ملل در واکنش به جنگ‌طلبی ترامپ
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 9 بهمن+ وضعیت استان ها
رمزگشایی از هشدار کم سابقه شمخانی؛ آن‌چه گفته نشد، مهم‌تر از آن‌چه نوشته شد!
این خرچنگ دریایی یک دستیار شخصی هوش مصنوعی است!
آماده‌سازی نهایی فضانوردان آرتمیس2 برای سفر تاریخی به ماه
رونمایی از هدفون‌های پیشرفته با مواد نانویی در نمایشگاه CES 2026
دانشمندان یک رایانه قدرتمند را درون«نخ» جا دادند!
آیا نوشیدن چای برای سلامتی مفید است؟
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی
هشدار نجباء به ترامپ: تعرض به مرجعیت به منزله صدور فتوای جهاد است
اعلام آمادگی حماس برای واگذاری اداره غزه به کمیته تکنوکرات فلسطینی
شهادت یک فلسطینی به دست نظامیان اسرائیلی در جنوب قدس
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند
جنگ بین‌قاره‌ای شاگردان پیاتز
اسامی و مشخصات تمام جانباختگان اخیر منتشر خواهد شد
معرفی نامزدهای جشنواره شعر فجر
سفر رئیس امارات به روسیه با محوریت تحولات منطقه
امیدیان سرمربی ذوب آهن شد
حمایت فرانسه از اقدام خصمانه علیه سپاه پاسداران
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر