×
فرهنگی
شناسه خبر : 247467
تاریخ انتشار : جمعه 1404/07/04 ساعت 09:28
چرا دانش‌آموزان از دوران دفاع مقدس چیزی نمی‌دانند؟

نورنیوز از ناکامی نظام آموزشی کشور در وظیفه انتقال فرهنگی گزارش می‌دهد؛

چرا دانش‌آموزان از دوران دفاع مقدس چیزی نمی‌دانند؟

همزمانی آغاز سال تحصیلی با هفته دفاع مقدس بهترین زمان برای نشان دادن نقص در نظام انتقال فرهنگی است. دفاع مقدس هشت ساله، مهم‌ترین تجربه جمعی ملت ایران در نیم‌قرن اخیر است؛ تجربه‌ای که می‌توانست به ستون هویت ملی در آموزش نسل‌های جدید تبدیل شود. امروز اگر از دانش‌آموزی درباره آن دوران سئوال شود، اغلب پاسخ‌ها مبهم و ناقص خواهد بود؛ اگر اساساً پاسخی در میان باشد!

نورنیوز- گروه فرهنگی:‌ به شهادت اهل نظر و کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت، یکی از آشکارترین نقیصه‌های نظام آموزشی ایران، ناتوانی در حفظ و انتقال پیوستگی فرهنگی و تاریخی به نسل‌های جدید است. این ضعف، امروز بیش از هر زمان دیگری مشهود است: بسیاری از دانش‌آموزان و حتی دانشجویان ما تصویری روشن و دانستنی‌هایی قابل اتکا از تاریخ ایران، میراث فرهنگی و تمدنی اسلام، رخدادهای مهم و دوران‌سازی مثل جنبش مشروطه، نهضت ملی‌شدن صنعت نفت، و پیروزی  انقلاب اسلامی، و نهایتا موضوعات پردامنه‎ای همچون مقطع هشت‌ساله دفاع مقدس در ذهن ندارند. در عوض، نام فوتبالیست‌ها، بازیگران، خوانندگان و اصطلاحاً سلبریتی‌های غربی را به‌خوبی در ذهن دارند و چه بسا جزئیات زندگی‌شان را می‌شناسند. این پدیده، یعنی انقطاع پیوستگی‌های فرهنگی، صرفاً امری آموزشی و مربوط به مدارس نیست؛ بلکه زنگ خطری است برای هویت ملی و سرمایه اجتماعی کشور.

  آموزش بی‌حافظه

وظیفه‌ی اصلی هر نظام آموزشی صرفاً انتقال دانش روز و مهارت‌های فنی نیست؛ بلکه انتقال حافظه تاریخی، فرهنگی و ارزشی یک ملت به نسل‌های آینده هم هست. نظام آموزشی ما در این رسالت کلیدی تاحد زیادی ناکام مانده است. دلیل این ناکامی تنها نبود محتوا نیست؛ چراکه در کتاب‌های درسی موضوعاتی درباره تاریخ ایران، اسلام، انقلاب و دفاع مقدس وجود دارد. مسئله اصلی آن است که این محتواها به گونه‌ای نوشته نشده‌اند که برای دانش‌آموزان جذاب، ماندگار و اثرگذار باشند. آنها بیشتر شبیه متونی رسمی و خشک هستند که برای امتحان حفظ و بلافاصله فراموش می‌شوند، نه روایت‌هایی زنده که ذهن و دل نوجوانان را درگیر کنند.

همزمانی آغاز سال تحصیلی با هفته دفاع مقدس بهترین مناسبت برای نشان دادن نمونه آشکاری برای این نقص است. دفاع مقدس هشت ساله، مهم‌ترین تجربه جمعی ملت ایران در نیم‌قرن اخیر است؛ تجربه‌ای که می‌توانست به ستون هویت ملی در آموزش نسل‌های جدید تبدیل شود. اما در عمل چنین نشده است. امروز اگر از دانش‌آموزی درباره فرازهای مهم آن دوران مثل اشغال و آزادسازی خرمشهر، یا عملیات‌های بزرگی مثل کربلای 5 و والفجر 8 یا شخصیت های نامداری مثل شهید چمران، شهید همت، شهید بروجردی، شهید فلاحی و ... سئوال پرسیده شود، اغلب پاسخ‌ها مبهم و ناقص خواهد بود؛ اگر اساساً پاسخی داشته باشند!

این در حالی است که دفاع مقدس تنها یک واقعه تاریخی نیست؛ منبعی بی‌بدیل از مفاهیم انسانی مانند ایثار، تاب‌آوری، همبستگی و خودباوری ملی است. با این همه، نظام آموزشی نتوانسته است این مفاهیم را به زبان امروز ترجمه و به نسل جدید منتقل کند. نتیجه آنکه دفاع مقدس در ذهن بسیاری از جوانان به چند نام و تصویر کلیشه‌ای فروکاسته شده است.

پیامدهای گسست فرهنگی و مسئولیت نهادها

البته پیداست که این نقص را نمی‌توان صرفاً بر دوش آموزش و پرورش گذاشت. انتقال فرهنگی وظیفه‌ای ملی است و همه نهادهای فرهنگی کشور ـ از صداوسیما گرفته تا وزارت فرهنگ، حوزه هنری، شهرداری‌ها و حتی نهادهای مذهبی ـ در آن مسئول‌اند. متأسفانه این نهادها نیز اغلب با رویکردی تکراری، شعاری و غیرجذاب به موضوع دفاع مقدس و تاریخ انقلاب پرداخته‌اند. نتیجه این شده که فاصله نسل جدید با میراث تاریخی و فرهنگی خود روز به روز بیشتر شود.

گفتن ندارد که این فاصله ذهنی فقط منحصر و محدود به دفاع مقدس نیست. دانش آموزان ایران حتی درباره مفاخر و نامداران فرهنگ و ادب خود اطلاعات قابل اعتنای ندارند. اکنون می توان این سئوال را پیش کشید که چرا انتقال فرهنگی در نظام آموزشی ایران ناکام مانده است؟

1. زبان نامناسب محتوا: متون درسی بیشتر از آنکه روایت‌گر باشند، فهرست‌وار و بی‌روح‌اند.

2. روش‌های سنتی تدریس: تأکید صرف بر حفظیات به جای تجربه زیسته و یادگیری خلاقانه.

3. فقدان پیوند با زندگی امروز: دفاع مقدس به‌عنوان یک واقعه تاریخی معرفی می‌شود، نه تجربه‌ای که درس‌های آن برای مسائل امروز جامعه ـ از بحران‌های اقتصادی تا انسجام اجتماعی ـ کاربرد داشته باشد.

4. بی‌عملی نهادهای فرهنگی مکمل: رسانه‌ها و سایر نهادها نتوانسته‌اند روایت‌های عمیق و جذاب تولید کنند و بار اصلی بر دوش آموزش و پرورش مانده است.

این گسست، صرفاً به معنای فراموشی چند واقعه تاریخی نیست. از دست رفتن پیوستگی فرهنگی به معنای تضعیف هویت ملی است. نسلی که گذشته خود را نشناسد، در برابر هجمه‌های فرهنگی بیرونی و بحران‌های اجتماعی داخلی بی‌دفاع‌تر خواهد بود. علاوه بر این، سرمایه عظیم معنوی کشور که می‌توانست الهام‌بخش پیشرفت و مقاومت در برابر مشکلات باشد، به تدریج از دست می‌رود.

برای عبور از این وضعیت، چند راهبرد کلیدی ضروری به نظر می‌رسد:

الف) بازنویسی و بازآفرینی محتوا: تاریخ دفاع مقدس و انقلاب باید در قالب روایت‌های انسانی، داستانی و جذاب بازگو شود. مثال‌های ملموس، خاطرات رزمندگان، و قصه‌های نوجوانان جنگ می‌توانند بیش از هر متن رسمی اثرگذار باشند.

ب) استفاده از ابزارهای نوین فرهنگی: فیلم، مستند، انیمیشن، رمان نوجوان و حتی بازی‌های رایانه‌ای می‌توانند حامل روایت‌های تاریخی و فرهنگی باشند.

پ) آموزش معلمان متخصص: معلمانی که خود به اهمیت و جذابیت این موضوعات باور ندارند یا ابزار لازم برای انتقال آن ندارند، نمی‌توانند نقش محوری خود را ایفا کنند.

ت) هماهنگی میان نهادهای فرهنگی: آموزش و پرورش نباید تنها بماند. صداوسیما، رسانه‌های دیجیتال، نهادهای هنری و مذهبی باید در یک چارچوب راهبردی مشترک عمل کنند.

ث) پیوند گذشته با امروز: باید نشان داده شود که مفاهیم دفاع مقدس تنها برای گذشته نیست، بلکه برای حل مسائل امروز جامعه نیز معنا دارد؛ از خودباوری ملی در اقتصاد گرفته تا تاب‌آوری در برابر فشارهای خارجی.

آغاز سال تحصیلی و هفته دفاع مقدس بار دیگر این واقعیت را به ما یادآوری می‌کند که نظام آموزشی و فرهنگی ایران در مأموریت انتقال حافظه تاریخی، اعم از تاریخ باستان، دوره اسلام، دوره معاصر و حتی اتفاق نزدیکی مثل دوران دفاع مقدس، ناکام مانده است. در حالی که حافظه تاریخی و فرهنگی یک ملت، ستون هویت جمعی آن است، ما نتوانسته‌ایم این ستون را با استحکام لازم به نسل‌های جدید منتقل کنیم. اصلاح این روند یک ضرورت ملی است؛ ضرورتی که اگر جدی گرفته نشود، آینده فرهنگی کشور را در معرض تهدیدی جدی قرار خواهد داد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تراشه ای که از مغز تقلید می کند
امید تازه برای درمان افسردگی؛ بهبود چشمگیر بیماران تنها در 10 روز
تجاوز مجدد ارتش آمریکا به خاک ایران؛ وقوع چند انفجار در هرمزگان و خوزستان
شلیک مرگبار به مأمور پلیس؛ متهم در دادگاه منکر تیراندازی شد
طب سوزنی گوش چطور می‌تواند میگرن مزمن را درمان کند؟
فاجعه در بانکوک؛ 27 کشته در آتش‌سوزی یک رستوران
پشت پرده مرگ ناگهانی لیندسی گراهام؛ پزشکی قانونی جزئیات تازه‌ای منتشر کرد
با کشف این محراب در پاسارگاد، تاریخ ایران یک گام به پیشرفت کرد
عرضه ال‌ان‌جی قطر و امارات کاهش یافت
کشف گنج 2 هزار ساله سکه‌های اسلامی در روسیه
روایت تکان‌دهنده واشنگتن‌پست از هراس نظامیان آمریکا مقابل ایران
اعتراف مقام سابق کاخ سفید به اقتدار ایران در تنگه هرمز
مقاومت اسلامی عراق: با سفر نخست‌وزیر به واشنگتن مخالفیم
امیر سابق قطر در 74 سالگی درگذشت/پیکر او به خاک سپرده شد
لاریجانی: پایگاه‌های ناتو در صورت اقدام علیه ایران، هدف مشروع خواهند بود
خاخام ارشد شاس: نتانیاهو دروغگو و غیرقابل اعتماد است
پرسپولیس مهاجم روبین‌کازان را جذب کرد
واشنگتن پست: لیندسی گراهام به دنبال ایست قلبی مُرد
حمله پهپادی به مقر تروریست‌های تجزیه‌طلب در سلیمانیه عراق
فولاد خوزستان مدافع جدید جذب کرد
امیدهای ایران از سد کایسری‌اسپور ترکیه گذشتند
دومین برد متوالی ایران در قهرمانی جهان والیبال نشسته
قتل مرد جوان پس از قرار عاشقانه نافرجام؛ اعتراف مادر و پسر به جنایت
تصادف مرگبار پراید و نیسان در کرمان؛ جزئیات حادثه
پاپ: بادهای جنگ دوباره جهان را تهدید می‌کند
دولت بسته حمایتی از بنگاه‌های آسیب‌دیده از جنگ را تصویب کرد
قاتل نوجوان 17 ساله در بندرعباس دستگیر شد
لبنان: اجرای «مناطق آزمایشی» منوط به خروج کامل اشغالگران است
شبکه برق جاسک پس از حمله شب گذشته دشمن ترمیم شد
سناتوری که همواره در صف نخست تقابل با ایران قرار داشت که بود؟
برق خوزستان نحوه اطلاع از خاموشی‌های احتمالی را اعلام کرد
حملات اخیر چه میزان از توان شبکه برق را کاهش داد؟
ادعای حمله به نیروگاه اتمی بوشهر صحت ندارد
سفیر جدید عراق: توسعه روابط با تهران در دستور کار بغداد است
الجزیره انگلیسی: ایران دست بالاتر را در تنگه هرمز دارد
مراسم بزرگداشت امام مجاهد شهید در مصلای تهران سه شنبه 23 تیرماه برگزار می شود
روسیه و چین رزمایش‌های دریایی برگزار می کنند
اوسمار سرمربی یک تیم جدید شد
آتش‌سوزی گسترده در نهالستان اهواز؛ 25 هکتار طعمه حریق شد
دبیرکل سازمان ملل: ایران و آمریکا مذاکره را از سرگیرند
وزارت صمت ثبت‌نام‌های راکد را حذف می‌کند
رسانه‌های عبری از تعیین زمان انتخابات کنست خبر دادند
ادعای جنجالی پدر مهاجم نروژی؛ انگلیس با کمک داور صعود کرد
بازیکن سابق پرسپولیس به گل‌گهر سیرجان پیوست
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به شرق لبنان
البرز زیر آتش گرما؛ اشتهارد گرم‌ترین شهر استان شد
هشدار گرمای شدید هوا در 3 استان در دو روز آینده/ پیش بینی بارش‌های موسمی
اف‌بی‌آی مرگ لیندسی گراهام را بررسی خواهد کرد
حمایت رسمی یمن از ایران در برابر تجاوزات آمریکا
برنامه فیفا درباره افزایش تیم‌های جام جهانی به 64 تیم چیست؟