×
اجتماعی
شناسه خبر : 247097
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/07/02 ساعت 10:13
پایان سال آبی با کاهش 40 درصدی بارندگی

پایان سال آبی با کاهش 40 درصدی بارندگی

داده‌های سازمان هواشناسی که در آخرین روز سال آبی منتشر شد حکایت از این دارد که (پاییز 1403 تا آخر تابستان 1404) میزان بارش نسبت به میانگین بلندمدت کاهش قابل توجهی داشته است.

نور نیوز- گروه اجتماعی: بر اساس داده‌های سازمان هواشناسی آمارهایی که در آخرین روز سال آبی منتشر شد (پاییز ۱۴۰۳ تا آخر تابستان ۱۴۰۴) از کاهش قابل توجه میزان بارش نسبت به میانگین بلندمدت حکایت داشت. بر همین اساس پرونده بارش یکساله با کاهش ۳۹.۴ درصدی نسبت به شرایط نرمال بسته شد.

 سال آبی آخر تابستان (۳۱ شهریور) به پایان رسید و اول پاییز (اول مهر) سال نو آبی از راه رسیده است. حالا با پایان سال آبی و جمع بندی پایش‌های انجام شده، به نظر می‌رسد در هیچ یک از ۱۲ ماه تغییر مطلوبی در میانگین بارندگی اتفاق نیفتاده است، به‌طوری که در ماه‌های گذشته بحران و تنش آبی ‌از دیگر سال‌ها ملموس‌تر و پیامدهای کم بارشی نیز بیش از زمان‌های دیگر دیده شد. آمارهای رسمی نشان ‌داد سطح آب‌های زیرزمینی و ذخیره سدها کاهش یافته است و تنش آبی در مناطق پرجمعیت، تهدید امنیت آبی، افزایش احتمال فرونشست زمین و تشدید خشکسالی بیش از پیش احساس می‌شود.   

داده‌های سازمان هواشناسی با پایش‌ دقیق بارش‌ها نشان می‌دهد طی هفت روز گذشته منتهی به ۳۱  شهریور، با شدت گرفتن بارش در نقاط مختلفی از کشور ۲ میلیمتر بارش دریافت شده که این میزان در بلندمدت ۱.۲ میلیمتر بوده است و بر همین اساس بارش در هفت روز پایانی سال آبی ۷۶.۹ درصد بیش از میانگین بلندمدت بود.

با این حال از ابتدا تا پایان ۳۱ شهریور میانگین بارش با روند کاهشی همراه بوده است و بارش هفت روز پایانی نیز این کسری را جبران نکرد. بر اساس آمارها در طول یک ماهه شهریور به‌طور میانگین در سطح کشور ۴.۱ میلیمتر بارش ثبت شده، در حالی که میزان آن در بلندمدت ۴.۲ میلیمتر بوده است. در نتیجه کشور با ۲.۵ درصد کاهش بارش نسبت به بلندمدت روبرو بود.

از ابتدای فصل تابستان تا ۳۱ شهریورماه نیز مجموع بارش کشوری ۸ میلیمتر ثبت شد که نسبت به بارش ۱۱.۱ میلیمتری در بلندمدت، کاهش ۲۷.۹ درصدی بارش اتفاق افتاد.

در مجموع نیز آمار سال آبی با کاهش نسبت به میانگین بلندمدت همراه بود، به‌طوری‌که از ابتدای سال آبی جاری تا ۳۱ شهریور به‌طور میانگین ۱۴۲.۳ میلیمتر بارش در کشور ثبت شده که نسبت به میانگین بلندمدت ۲۳۴.۹ میلی‌متر، کاهش ۳۹.۴ درصدی یافته است.

بارش در تمام استان‌ها کمتر از میانگین بود

جدول اطلاعات پهنه‌ای بارش‌ استان‌ها از ابتدای سال آبی جاری (اول مهرماه سال گذشته) نشان می‌دهد بارش در تمامی استان‌ها کمتر از حد نرمال بوده است. در این زمینه سیستان و بلوچستان بدترین وضعیت را تجربه می‌کند چراکه ۷۲.۵ درصد کمتر از حد نرمال طی سال آبی جاری بارش دریافت کرده است. استان هرمزگان نیز با اختلاف کمی، ۷۰.۲ درصد کاهش بارش را تجربه کرده است. 

استان تهران نیز از جمله استان‌هایی است که با کم‌بارشی روبرو بوده است. در حالی که میانگین بارش تهران در بلند مدت ۲۸۰.۴ میلیمتر است ولی در سال آبی جاری تنها به‌طور میانگین ۱۴۴.۲ میلیمتر بارش دریافت کرده است که نشان دهنده کاهش ۴۸.۶ درصدی بارش در این استان است.

پایش‌ بارش‌ها و کاهش ۳۹.۴ درصدی بارش نسبت به میانگین بلندمدت حاکی از مواجهه گسترده وسیعی از کشور با کم بارشی و کسری منابع آبی است. اگرچه در روزهای گذشته بعضی مناطق با بارش‌های محلی و منطقه‌ای همراه بوده است اما در مقیاس کشوری تصویر کلی کم بارشی نسبت به نرم، پابرجاست. کسری بارش در برخی نواحی چشمگیر است و تداوم این شرایط می‌تواند بر منابع آب سطحی و زیرزمینی، کشت پاییزه، ریسک خشکسالی و گرد و غبار اثرگذار باشد. در این شرایط حتی با ورود به پاییز و آغاز بارش‌ در مناطقی از کشور همچنان صرفه جویی و مدیریت مصرف آب برای تداوم منابع در آینده ضروریست.


اخبار مرتبط
وضعیت دما و بارش تا پایان آذرماه چگونه خواهد بود؟
سه‌شنبه 1404/08/20 ساعت 14:07
وضعیت دما و بارش تا پایان آذرماه چگونه خواهد بود؟
بر اساس اعلام هواشناسی کشور تا 25 آبان بدون بارش خواهد بود. از 26 آبان تا 2 آذر) پیش‌بینی می‌شود که در استان‌های غربی از جنوب ‌غرب تا شمال غرب و بخش‌هایی از زاگرس میانی، میانگین بارش هفته شدیدا کمتر از نرمال باشد. دمای هوای کشور به‌ویژه در یک ‌سوم شمالی آن تا هفته پایانی آذر ماه به‌طور کم‌ سابقه‌ای بین 3 تا 5 درجه سلسیوس گرمتر از حد نرمال باشد.
تهران در پی صدور هشدار هواشناسی آماده باش شد
پنج‌شنبه 1404/06/20 ساعت 16:05
تهران در پی صدور هشدار هواشناسی آماده باش شد
سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از پیش‌بینی تمهیدات ایمنی در پی صدور هشدار نارنجی‌رنگ هواشناسی به دلیل وزش باد شدید خبر داد.
پزشکیان: گزارش ها حاکی از آغاز دوره خشکسالی در منطقه ما است
یکشنبه 1404/06/16 ساعت 20:16
پزشکیان: گزارش ها حاکی از آغاز دوره خشکسالی در منطقه ما است
در جلسه دولت، رئیس جمهور با استناد به داده‌های علمی و گزارش سازمان هواشناسی، از شروع دوره خشکسالی در منطقه ما خبر داد و خواستار تغییرات بنیادین در نحوه ذخیره و مصرف آب شد.
نظرات

آخرین اخبار
آمریکا، 250 کیلومتر از سواحل هرمزگان را آلوده کرد
برنامه حرکت قطارهای ویژه مراسم تشییع رهبر شهید اعلام شد
جزئیات محدودیت‌های پروازی فرودگاه های مهرآباد و امام خمینی اعلام شد
ابن‌الرضا: توان موشکی و پهپادی ایران قابل مذاکره نیست
وزارت کار: تعطیلات هفته آینده شامل کارگران بخش خصوصی هم می‌شود
جدول گلزنان جام جهانی 2026؛ هالند در تعقیب مسی و امباپه
موعد جدید دیدار با ملی‌پوشان در مهرآباد
حضور مقامات 40 کشور در مراسم وداع و تشییع رهبر شهید
عاشورا؛ رسالت بیداری انسان
ترافیک پرحجم در محورهای پرتردد البرز و قزوین + جزئیات
نوراینفو| پیامدهای جسمانی استفاده مفرط از تلفن همراه
علت صدای انفجار در بندرعباس مشخص شد
افزایش سهمیه سوخت ناوگان عمومی در ایام تشییع رهبر شهید انقلاب
نوراینفو |موج استعفا و برکناری پس از ناکامی در جام جهانی
عارف: آموزش هوش مصنوعی و امنیت سایبری در مدارس ضروری است
شکست دختران والیبال ایران در روز نخست قهرمانی آسیا
14 هزار ماینر غیرمجاز در خوزستان امحا می‌شود
کالبد یا کارکرد؟! درباره امتحان دیکته همسایه های سر به هویٰ
کارشناس: توافق لبنان و رژیم صهیونیستی به نفع نتانیاهو است
آماده‌باش هلال‌احمر برای تشییع رهبر شهید
ادعای تازه واشنگتن؛ مذاکرات دوحه با ایران پیشرفت مثبت داشته است
مسائل اقتصادی و راهکارهای پلیسی
باید برخاست
دادستان تهران به اخلالگران بازار؛ برخورد قاطع در راه است
قیمت گوشت قرمز امروز 10 تیر 1405 + جدول
برنامه بازی‌های جام جهانی 2026 امروز چهارشنبه 10 تیر
بورس صعودی شد؛ ورود 3 همت پول حقیقی به تالار شیشه‌ای
چرا ترکیه ناگهان به مهم‌ترین هدف تل‌آویو تبدیل شد؟
پیش‌ بینی قیمت دلار چهارشنبه 10 تیر 1405 / دلار در دوراهی صعود و عقب‌نشینی قرار گرفت
پیش بینی قیمت طلا و سکه چهارشنبه 10 تیر 1405 / سایه سنگین دلار بر بازار طلا
فرزاد جمشیدی مجری معروف تلویزیون درگذشت + جزئیات علت فوت و زمان خاکسپاری
روسیه: امیدواریم تفاهم ایران و آمریکا به توافق نهایی برسد
قیمت طلای جهانی امروز چهار‌شنبه 10 تیر 1405
ترافیک سنگین در جاده‌های شمال و ورودی تهران
مهلت بازگشت ارز صادراتی تمدید شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 10 تیر 1405+ جدول
شهادت مأمور انتظامی در حمله مسلحانه در سیب و سوران
تهران سه‌شنبه 16 تیر تعطیل شد
امباپه تاج پادشاهی را پس گرفت؛ هالند تاریخ‌ساز شد و مکزیک جشن 40 ساله گرفت
اقتصادنگار | شوخی تلخ و خطرناک با نان
آیزنکوت رسماً نامزد نخست‌وزیری رژیم صهیونیستی شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 10 تیر 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 10 تیر 1405 + وضعیت استانها
سازمان غذا و دارو: این محصولات را نخرید
توصیه‌های مهم به سالمندان برای حضور در مراسم تشییع رهبر شهید
الشرق: اسرائیل عامل اصلی بحران‌های منطقه است
هشدار درباره آمپول‌های لاغری
دانشمندان سلول‌های سرطان پانکراس را وادار به خودتخریبی کردند
سازمان جهانی بهداشت:تابستان‌های داغ‌تر در انتظار اروپا
استاندار تهران: پایتخت در آماده‌باش کامل برای مراسم تشییع رهبر شهید