×
سیاسی
شناسه خبر : 247088
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/07/02 ساعت 09:26
جامعه بی‌لنگر

کامبیز نوروزی

جامعه بی‌لنگر

وقتی کسی با بیماری مواجه می‌شود، اولین قدم درمان این است که خودش قبول کند بیمار است. گام دوم، رفتن نزد پزشک متخصص و حاذق است. در گام سوم، پزشک با معاینه و آزمایش باید بیماری را تشخیص دهد. گام چهارم، تعیین پروتکل‌های درمانی است و گام پنجم نیز آن است که بیمار آنچه را پزشک تجویز کرده است، به درستی انجام دهد.

نورنیوز-گروه سیاسی:  هر‌کدام از این مراحل که انجام نشوند، بیمار قادر به درمان و خلاصی نخواهد بود و عاقبتی جز تسلیم به بیماری و شاید تلف‌شدن نخواهد داشت. در کار مملکت‌داری هم همین مثال را می‌توان پیاده کرد. امروز ایران دچار چندین و چند مشکل و بحران مهم است که همچون بیماری مزمن و وخیم و پرخطر گریبان‌گیر شده‌اند. اگر در کشور حقوق به شکل یکدست و یکنواخت اجرا می‌شد، نیروی انسانی شایسته و متخصص بر سر کارها بود، تعارضات عمیق بر سر بنیادهای حکمرانی نبود و مسئله ملی بر مسائل حزبی و فرقه‌ای غلبه داشت، طی‌کردن باقی مراحل درمان کار سختی نبود. اما در وضعیتی که به جای حقوق، هر کس و هر جریان‌ ساز خود را می‌نوازد، گروه‌های قدرتمندی وجود دارند که اصلا قبول ندارند بحرانی وجود دارد یا اگر بحرانی هم هست، خیر و برکت در آن است و کارشان چوب لای چرخ گذاشتن است، بحران‌ها عمیق‌تر و وخیم‌تر می‌شوند. مثلا همین الان کشور در مسائل بین‌المللی دچار مشکلات متعددی است.

خطر بازگشت تحریم‌های سازمان ملل همراه با خطر درگیری نظامی با رژیم متجاوز اسرائیل بیخ گوش است. با این همه جریانی که به افراط و تندروی شهره است، نه‌تنها نمی‌خواهد از این مخاطرات گریزگاهی پیدا شود، بلکه به استقبال آن نیز می‌رود. یا پس از جنگ 12روزه که با تجاوز رژیم اسرائیل رخ داد، همگان دیدند که چگونه ملت ایران در برابر این تجاوز ایستاد و بر حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور پای فشرد، اما باز هم کسانی در تریبون‌ها مردم را دسته‌ دسته می‌کنند و با ایجاد فاصله بین حکومت و مردم بر دامنه بحران‌ها می‌افزایند. وضعیت اقتصاد کشور کمر مردم را خم کرده است. از تأمین یک مسکن ساده تا تأمین غذا و دارو و درمان و... به سخت‌ترین کارها بدل شده است. بحران آب و برق نه‌فقط زندگی عادی مردم، بلکه چرخ صنعت، کشاورزی و اقتصاد را هم لنگ کرده است. قیمت ارز و طلا مثل اسب چموش وحشی در حال افزایش مستمر است. این بیماری‌های ملی کی، کجا و چگونه باید درمان شوند؟

از عوارض وضعیت بی‌حقوقی این است که نه آدم‌ها و نه دستگاه‌ها سر جای خودشان قرار نداشته باشند. هر کس هم هر جا که باشد، کار خودش را می‌کند بدون آنکه توجه کند مردم یا سایر دستگاه‌ها چه می‌خواهند و چه می‌کنند. کار نظام حکمرانی مدیریت بر منابع است، اما در وضعیتی که معیارها و قواعد از کار می‌افتند، مناصب و سمت‌های مختلف که بی‌حساب‌و‌کتاب تقسیم شده‌اند، به موقعیتی برای تثبیت و توسعه قدرت بدل می‌شوند. به این ترتیب، مدیریت منابع‌ به «تسلط بر منابع» تبدیل می‌شود. منابع قدرت، مانند پول و اطلاعات و...‌ به جای آنکه در راه منافع ملی مصرف شوند، در جهت افزایش قدرت‌های سیاسی به کار گرفته می‌شوند. در چنین وضعیتی، بقای بحران‌ها منافع سرشاری برای این دسته خواهد داشت. درمان بیماری برای ایشان فقط ضرر است. مانند یک بیمار ناتوان که اطرافیانش‌ با سوءاستفاده از ناتوانی او از هرچه از اموال او می‌شناسند به نفع خودشان بهره‌برداری می‌کنند، درمان بیمار آنها را از ادامه برداشت از دارایی او محروم می‌کند.

وضعیت کنونی کشور به مراحلی رسیده است که متولیان امور باید با قطعیت و قاطعیت به احیای نظم حقوقی کشور بیندیشند تا هر کس هر یک از چهارچرخ مملکت را به یک سو نراند. کار آسانی نیست، اما ضرورتی فوری و حیاتی است. کشتی بی‌لنگر که مدام کژ و مژ می‌شود، راه به ساحل نمی‌برد. این کار را با افراد و تفکراتی که همان‌ها بانیان وضع موجودند، نمی‌توان انجام داد؛ تفکراتی تازه می‌خواهد. همه باید بپذیرند که کشور دچار ناترازی‌هاست، صاحبان تفکرات تازه را که کمتر به محافل تصمیم‌گیری راه دارند، به کار بگیرند، بگذارند صاحب‌نظران مستقل و جامعه مدنی و افکار عمومی در جریان اطلاعات دقیق قرار بگیرند، راه از آنها بجویند و بالاخره با مشارکت آنها به آنچه درست است‌ عمل کنند. نظام سیاسی احیای نظم حقوقی کشور و ازبین‌بردن کانون‌های قدرت غیرقانونی را در برنامه‌های فوری خود بگذارد و بپذیرد که باید راه‌های تازه‌ای را بپیماید؛ وگرنه بحران‌های مزمن حیات کشور را سخت در خطر خواهند انداخت. آیا سران قوا در جلسات خود می‌توانند بانی این ابتکار باشند؟


نظرات

آخرین اخبار
واکنش کنایه آمیز لاریجانی به ادعای وزیر جنگ آمریکا
پزشکیان: حمایت رهبر عالیقدر انقلاب اسلامی سرمایه بزرگی برای دولت است
حمله پهپادی افغانستان به اسلام آباد
تمدید توقف فعالیت بازار سهام در هفته آینده
پولیتیکو: ونس منتقد جنگ با ایران بود
حمل و نقل عمومی تهران تا پایان جنگ رایگان شد
فرمانده هوافضای سپاه: 30 موشک فوق‌سنگین شلیک کردیم
نورنما | لحظه حمله دشمن به کلانتری 108 نواب در راهپیمایی روز قدس
دستگیری یکی از عوامل وابسته به سرویس‌های جاسوسی صهیونی در لرستان
نامه اعتراضی «فارابی» به جشنواره‌های سینمایی و مؤسسات بین‌المللی فیلم
حملات جدید مقاومت لبنان به مرکز تجمع و پایگاه اشغالگران
حمله آمریکا به انبار شیرخشک و داروهای بیماران صعب‌العلاج در همدان
سپر آبی جهانی خواستار حفاظت فوری از میراث‌فرهنگی ایران شد
جلوگیری از افزایش نامتعارف قیمت‌ها در دستور کار استانداری تهران
تایید مرگ دو خدمه دیگر هواپیمای سوخت‌رسان آمریکا توسط سنتکام
انجام اقدامات پیشگیرانه برای صیانت از میراث فرهنگی تهران
معاون نیروی دریایی سپاه: تنگه هرمز با دستان نیروهای راهبردی ایران امن می‌ماند
آغاز موج 45 عملیات وعده صادق با موشک‌های نقطه‌زن خیبرشکن
گزارش تصویری | حضور پر شور مردم تهران در راهییمایی روز جهانی قدس
شانس نخست‌وزیری مجدد نتانیاهو کاهش یافت
سنتکام مرگ 4 خدمه سوخت‌رسان را تایید کرد
تاکنون چند کشتی در تنگه هرمز هدف ایران قرار گرفته است؟
پیام فرمانده کل ارتش به‌مناسبت شهادت دریادلان «ناو دنا»
قلب غول‌های بانکی آمریکا در منطقه هدف قرار گرفت
هک دوربین‌ها، صهیونیست‌ها را به وحشت انداخت
سوخت CNG در اصفهان رایگان شد
صدراعظم آلمان: آلمان نمی‌خواهد در جنگ علیه ایران شرکت کند
قدردانی رئیس قوه قضاییه از مردم برای حماسه‌سازی در روز قدس
عراقچی خواستار مواضع قاطع یونسکو در برابر حملات به میراث تاریخی شد
گزارش تصویری| راهپیمایی روز قدس در تهران
تولید نفت آرامکو 20 درصد کم شد
توصیف راشا تودی از راهپیمایی روز قدس زیر بمباران
بازتاب وطن‌دوستی ایرانیان در رسانه‌های جهان
گزارش تصویری | حمله دشمن در راهپیمایی روز قدس و شهادت یک خانم
آخرین آمار شهدا و مصدومان حملات آمریکایی ـ صهیونی
رئیس شورای اروپا: لغو تحریم‌های نفتی روسیه توسط آمریکا نگران‌کننده است
اروپا به دنبال مذاکره با ایران بر سر تنگه هرمز
نامه مهم آیت‌الله اعرافی به پاپ رهبر کاتولیک‌های جهان
جاده چالوس یکطرفه شد/ ترافیک سنگین در راه‌ها
هیچ کس به اندازه ایرانی‌ها با منابع کمتر، دستاورد نداشته است
ترمیم شبکه برق آسیب دیده از حملات دشمن در جزیره قشم
نظامیان آمریکایی ناو «جرالد فورد» را عمداً آتش زدند
4 شهروند رشتی از آتش‌سوزی جان سالم به در بردند
یمن در روز قدس: تمام‌قد در کنار ایران هستیم
11 میلیارد دلار؛ هزینه جنگ آمریکا علیه ایران تاکنون
پزشکیان: قدردان حضور پرافتخار شما ملت بی‌نظیر هستم
ترامپ و نتانیاهو مقاصد متفاوتی از جنگ با ایران دارند!
وزیر کشور : دشمنان چشمان خود را بر واقعیات ایران باز کنند
عراقچی: ایرانیان در برابر حملات بزدلانه سر خم نمی‌کنند
قالیباف: از صبح امروز صفحه‌ای جدید در نظام مدیریت جنگ رقم خورد