×
اقتصادی
شناسه خبر : 246694
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/06/31 ساعت 12:24
ایران در رتبه 70 شاخص جهانی نوآوری 2025 ایستاد

ایران در رتبه 70 شاخص جهانی نوآوری 2025 ایستاد

تازه‌ترین گزارش شاخص جهانی نوآوری 2025 (GII) نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ایران در میان 139 کشور جهان در رتبه 70 قرار گرفته است.

نورنیوز - گروه اقتصادی:‌ امیرعباس محمدی کوشکی، کارشناس کمیته نوآوری سازمان ملل متحد و سرپرست تیم ملی اختراعات و نوآوری ایران با اشاره به انتشار گزارش ملی وضعیت ایران در شاخص  جهانی نوآوری ۲۰۲۵، گفت: شاخص جهانی نوآوری (GII) که همه‌ساله توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) منتشر می‌شود، در سال ۲۰۲۵ جایگاه جمهوری اسلامی ایران را در میان ۱۳۹ کشور بررسی کرده است.

وی اظهار کرد: بر اساس این گزارش، ایران در سال ۲۰۲۵ در رتبه ۷۰ جهان قرار گرفته است. این در حالی است که رتبه ورودی‌های نوآوری ایران ۱۰۹ و رتبه خروجی‌ها ۴۶ بوده است؛ به بیان دیگر، ایران توانایی تولید خروجی‌های نوآورانه و خلاقانه را دارد، اما در زمینه ایجاد بسترها و ورودی‌های لازم برای نوآوری دچار ضعف ساختاری است.

محمدی کوشکی خاطر نشان کرد: ایران با جمعیتی معادل ۹۱.۶ میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی بر اساس برابری قدرت خرید برابر با ۱,۶۹۸.۵ میلیارد دلار، در گروه کشورهای با درآمد متوسط-بالا قرار دارد. تولید ناخالص داخلی سرانه ایران نیز در این شاخص ۱۹,۶۰۶ دلار برآورد شده است.

وی اضافه کرد: ایران در شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۵ در میان ۳۶ کشور با درآمد متوسط-بالا، در رتبه ۱۷ قرار گرفته است و ایران در میان ۱۰ اقتصاد منطقه آسیای مرکزی و جنوبی، در رتبه ۲ جای دارد.

گزارش تحلیلی شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۵ (GII 2025)

دکتر آرنوش شاکری، استاد گروه مدیریت تکنولوژی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد و عضو هیات مدیره انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران با بیان اینکه هجدهمین ویرایش گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۵ (GII 2025) معتبر است که توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) منتشر می‌شود، اظهار کرد: این گزارش عملکرد ۱۳۹ کشور و ۱۰۰ خوشه نوآوری برتر جهان را بر اساس شاخص‌های حوزه‌های پژوهش، فناوری، اقتصاد و جامعه بررسی کرده است.

وی اضافه کرد: عنوان این نسخه «نوآوری در یک نقطه گذار» است؛ چرا که پس از یک دهه رشد سریع در تحقیق و توسعه (R&D) و سرمایه‌گذاری خطرپذیر، اکنون شاهد کندی قابل توجهی در روند سرمایه‌گذاری‌ها هستیم، به گونه‌ای که رشد R&D جهانی در سال ۲۰۲۴ تنها ۲.۹ درصد بوده که پایین‌ترین نرخ از سال ۲۰۱۰ است، علاوه بر آن هزینه R&D شرکتی در ۲۰۲۴ به رکورد ۱.۳ تریلیون دلار رسید، اما رشد آن فقط ۳.۲ درصد (واقعی ≈ ۱ درصد) بوده که بسیار پایین‌تر از میانگین دهه گذشته است.

شاکری به وضعیت کشورها در شاخص سرمایه‌گذاری خطرپذیر (VC) اشاره کرد و ادامه داد: ارزش معاملات جهانی ۷.۷ درصد افزایش یافته که عمدتاً به دلیل معاملات بزرگ در آمریکا و هوش مصنوعی است، اما تعداد معاملات ۴.۴ درصد کاهش یافته و به حدود ۴۳ هزار معامله رسیده است.

به گفته وی پتنت‌های بین‌المللی پس از افت سال ۲۰۲۳، در ۲۰۲۴ تنها ۰.۵ درصد افزایش داشته و مقالات علمی رکوردی تازه زدند و به حدود ۲ میلیون مقاله رسیدند (چین +۱۴ درصد و هند +۷.۶ درصد رشد نشان می‌دهند).

 پیشرفت فناورانه

عضو هیات علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی به شاخص وضعیت ابررایانه‌های سبز در این گزارش اشاره کرد و ادامه داد: این گزارش نشان می‌دهد که کارایی ۵۰ ابررایانه برتر دنیا در سال ۲۰۲۴ حدود ۶۵ درصد افزایش یافته و قیمت باتری‌های لیتیوم-یون حدود ۲۰ درصد کاهش یافته و به سطح تاریخی ۱۱۵ دلار به ازای هر کیلووات ساعت رسیده است.

وی با بیان اینکه این گزارش نشان می‌دهد که تعداد ترانزیستورها در ۲۰۲۴–۲۰۲۳ حدود ۳۷ درصد رشد داشته است، خاطر نشان کرد: هزینه تعیین توالی ژنوم حدود ۱۱ درصد کاهش در ۲۰۲۴ داشته است، همچنین تعداد تأییدیه‌های دارویی در ۲۰۲۴ حدود ۱۹ درصد کاهش نشان‌می‌دهد. ضمن آنکه هزینه برق خورشیدی از ۲۰۱۰ تاکنون حدود ۹۰ درصد کاهش یافته و اکنون ۵۶ درصد ارزان‌تر از سوخت‌های فسیلی هستند.

پذیرش فناوری

سایر نتایج این گزارش به این شرح است:

خودروهای برقی: موجودی جهانی خودروهای برقی در ۲۰۲۴ با افزایش ۱۸ میلیون دستگاه (رشد ۴۵ درصدی) روبه‌رو بوده، هرچند سرعت رشد نسبت به گذشته کاهش یافته است.

G۵: پوشش این فناوری به ۵۰ درصد جمعیت جهان رسیده (در حالی که در ۲۰۲۰ فقط ۹ درصد بود).

اینترنت پرسرعت ثابت: نفوذ آن در سال ۲۰۲۴ به ۵۸ خط در هر ۱۰۰ نفر رسید (در ۲۰۱۴ برابر با ۴۷ بود).

ربات‌های صنعتی و قطار سریع‌السیر: رشد مثبت اما کمتر از روند بلندمدت، عمدتاً تحت رهبری چین.

پیامدهای اجتماعی-اقتصادی

بهره‌وری نیروی کار: در ۲۰۲۴ رشد ۲.۵ درصدی داشته که بالاتر از میانگین ۱۰ ساله است.

امید به زندگی: به ۷۳ سال رسیده است (در ۲۰۱۳ این میزان ۷۱ سال بوده است).

فقر مطلق: به حدود ۸۱۷ میلیون نفر کاهش یافته است (در ۲۰۱۴ بیش از ۱ میلیارد نفر بود).

گرمایش زمین: میانگین دما به ۱.۲۹ درجه سانتی‌گراد بالاتر از پایه تاریخی ۱۹۸۰–۱۹۵۱ رسیده و رکوردشکنی ادامه دارد.

چالش‌های اصلی جهانی

۱. کاهش شتاب سرمایه‌گذاری نوآوری: R&D جهانی با کندی رشد مواجه است.

۲. تمرکز سرمایه‌گذاری خطرپذیر: بیشتر در آمریکا و بخش‌های خاص (AI/ICT) متمرکز است، درحالی‌که تنوع‌بخشی جغرافیایی و بخشی لازم است.

۳. کندی در پذیرش فناوری‌ها: با وجود پیشرفت فناوری، سرعت پذیرش (EV، ۵G، ربات‌ها) کمتر از روند بلندمدت است.

۴. چالش زیست‌محیطی: افزایش دما و ادامه روند تغییرات اقلیمی.

۵. تمرکز خوشه‌ها: ۱۰ خوشه برتر جهان سهم بزرگی از پتنت‌ها و سرمایه‌گذاری را در دست دارند که نشان‌دهنده نابرابری است.

سیاست‌ها و پیشنهادات جهانی

ادغام نوآوری در سیاست‌های کلان ملی: ایجاد کارگروه‌های بین‌وزارتخانه‌ای برای پیگیری نوآوری.

مشارکت گسترده ذی‌نفعان: همکاری دانشگاه‌ها، استارت‌آپ‌ها و بخش خصوصی با دولت.

هدف‌گذاری قابل‌ اندازه‌گیری: تعیین اهداف واقعی و قابل سنجش برای نوآوری.

تقویت داده‌ها و پایگاه‌های آماری نوآوری: ایجاد نظام ملی آمار نوآوری و استفاده از ابزار GII Data Explorer.

تنوع‌بخشی منابع مالی: توسعه سرمایه‌گذاری خطرپذیر در بخش‌ها و مناطق جدید، نه فقط در آمریکا و حوزه AI.

وضعیت ایران در GII 2025 و فقط نقاط قوت

شاکری ادامه داد: ایران در سال ۲۰۲۵ در جایگاه ۷۰ جهان با امتیاز ۲۸.۵ قرار دارد. با وجود رتبه متوسط کلی، در برخی شاخص‌ها عملکرد بسیار قوی داشته است که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد:

۱. اندازه بازار داخلی: با تولید ناخالص داخلی به قیمت برابری قدرت خرید حدود ۴۶۵۸ میلیارد دلار، رتبه ۸ جهان را دارد.

۲. ثبت اختراع‌های داخلی (Patents by origin): نسبت به GDP، ایران در رتبه ۱۴ جهان قرار گرفته است.

۳. مقالات علمی و فنی: نسبت به GDP، ایران با حدود ۲۳ مقاله در هر میلیارد دلار PPP، در رتبه ۲۸ جهان است.

۴. تأثیر دانش (Knowledge impact): ایران در این شاخص در رتبه ۲۴ جهان قرار دارد.

۵. واردات کالاهای پیشرفته (High-tech imports): سهم ۱۱.۹ درصد از تجارت کل و رتبه ۲۳ جهان.

پیشنهادات و سیاست‌های کاربردی برای ایران

عضو هیات مدیره انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران با اشاره به جایگاه ایران در گزارش اخیر نوآوری جهانی پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت ارائه می‌دهد که به این شرح است:

افزایش سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در R&D: سهم فعلی کسب‌وکارها در تحقیق و توسعه تنها ۰.۲ درصد از GDP است؛ باید با مشوق‌های مالیاتی و حمایت‌های دولتی افزایش یابد.

تقویت اکوسیستم سرمایه‌گذاری خطرپذیر: تمرکز بر ایجاد صندوق‌های جسورانه داخلی، همکاری با سرمایه‌گذاران خارجی و توسعه سرمایه‌گذاری در حوزه‌های متنوع (سلامت، انرژی، فناوری‌های پاک).

استفاده از بازار داخلی بزرگ: با توجه به رتبه ۸ در اندازه بازار، باید این ظرفیت برای ایجاد خوشه‌های نوآوری و تقویت زنجیره ارزش صنعتی بهره‌برداری شود.

تجاری‌سازی پژوهش‌ها و پتنت‌ها: ایران در مقالات و پتنت‌ها رتبه خوبی دارد، اما باید این ظرفیت به محصول و کسب‌وکار تبدیل شود.

پیوند دانشگاه و صنعت: سیاست‌های حمایتی برای افزایش همکاری‌های مشترک، پروژه‌های کاربردی و استارت‌آپ‌های دانشگاهی.

بهبود داده‌های ملی نوآوری: ایجاد نظام آماری جامع برای رصد دقیق شاخص‌های نوآوری و پایش پیشرفت در سطح استانی و بخشی.

تمرکز بر فناوری‌های آینده: سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی، انرژی‌های نو و بیوتکنولوژی می‌تواند جایگاه ایران را بهبود دهد.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 9 بهمن
جزئیات اقدامات حمایتی دولت برای جبران خسارت مشاغل دیجیتال
جزئیات نامه ایران به سازمان ملل در واکنش به جنگ‌طلبی ترامپ
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 9 بهمن+ وضعیت استان ها
رمزگشایی از هشدار کم سابقه شمخانی؛ آن‌چه گفته نشد، مهم‌تر از آن‌چه نوشته شد!
این خرچنگ دریایی یک دستیار شخصی هوش مصنوعی است!
آماده‌سازی نهایی فضانوردان آرتمیس2 برای سفر تاریخی به ماه
رونمایی از هدفون‌های پیشرفته با مواد نانویی در نمایشگاه CES 2026
دانشمندان یک رایانه قدرتمند را درون«نخ» جا دادند!
آیا نوشیدن چای برای سلامتی مفید است؟
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی
هشدار نجباء به ترامپ: تعرض به مرجعیت به منزله صدور فتوای جهاد است
اعلام آمادگی حماس برای واگذاری اداره غزه به کمیته تکنوکرات فلسطینی
شهادت یک فلسطینی به دست نظامیان اسرائیلی در جنوب قدس
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند
جنگ بین‌قاره‌ای شاگردان پیاتز
اسامی و مشخصات تمام جانباختگان اخیر منتشر خواهد شد
معرفی نامزدهای جشنواره شعر فجر
سفر رئیس امارات به روسیه با محوریت تحولات منطقه
امیدیان سرمربی ذوب آهن شد
حمایت فرانسه از اقدام خصمانه علیه سپاه پاسداران
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر