×
سیاسی
شناسه خبر : 246484
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/06/30 ساعت 10:40
جارچی‌های ایدئولوژی جنگ

کیومرث اشتریان

جارچی‌های ایدئولوژی جنگ

شبکه‌های اجتماعی دوران جدیدی را برای جارچی‌های ایدئولوژی جنگ رقم زده است. «چارلی کرک» یکی از آنان بود. وی یک فعال سیاسی محافظه‌کار و بنیان‌گذار گروه «نقطه عطف آمریکا» و از حامیان اسرائیل‌ بود که به قتل رسید.

نورنیوز-گروه سیاسی: شبکه‌های اجتماعی دوران جدیدی را برای جارچی‌های ایدئولوژی جنگ رقم زده است. «چارلی کرک» یکی از آنان بود. وی یک فعال سیاسی محافظه‌کار و بنیان‌گذار گروه «نقطه عطف آمریکا» و از حامیان اسرائیل‌ بود که به قتل رسید. ترامپ نوشت: «چارلی کرک بزرگ‌ و حتی افسانه‌ای، درگذشت. هیچ‌کس قلب و روح جوانان ایالات متحده آمریکا را مانند چارلی درک نکرد. او محبوب و مورد ستایش همه بود...». آری او قلب و روح بسیاری از جوانان را «ربوده» بود.

 در بازار دیده‌اید که گاه جارچی‌هایی بر در مغازه‌ها می‌ایستند و تبلیغ اجناس می‌کنند. آنان اغلب صاحب مغازه نیستند، شاگرد هم نیستند، اما چنان در کار خود جدی‌اند که گویی مالک مغازه‌اند. با شور زائدالوصفی «نکته‌ها گویند با سوداگران». معمولا وابسته به صاحب مغازه هستند؛ هر‌کس که می‌خواهد باشد. مهم این است که خوراک روزانه خودنمایی آنان فراهم شود.

چارلی کرک یک جارچی ایدئولوژیک و یک بوقچی تبلیغات سیاسی بود. از این قماش در کشور خودمان هم کم نداریم.

پرداختن به جارچی‌ها از آن‌رو اهمیت دارد که معرکه‌گردانان بازار مکاره سیاست به سوی جنگ‌اند، در حکومت‌های «الیگارشیک-دموکراتیک» نقش‌آفرینی‌های مخرب دارند و گاه تا حد شاه‌سازی (King Makers) هم پیش می‌روند. چارلی کرک کالای ایدئولوژی نژادپرستانه سرمایه‌داری می‌فروخت، نماد محافظه‌کاری پوپولیستی نوظهور حزب جمهوری‌خواه و کسی بود که نقشی اساسی در جلب حمایت رأی‌دهندگان جوان به دونالد ترامپ داشت. ترکیب دموکراسی با الیگارشی از همین جنبش توده‌ای ایدئولوژیک آمریکایی در‌آمده است. کرک نماد «جمهوریت توده‌ای» نظام سرمایه‌داری بود.

اما ویژگی‌های جارچی‌های ایدئولوژیک که در جای‌جای جهان و از‌جمله در ایران پراکنده‌اند، چیست؟

• جارچی‌های ایدئولوژیک بیشتر در میان محافظه‌کاران و راست‌های افراطی دیده می‌شوند و دنیا را با عینک توطئه می‌بینند. تئوری‌های توطئه، چاشنی خوشمزه‌ای برای خوراک سیاسی جوانان است. جارچی‌ها از استدلال تهی هستند، از این‌رو قصه‌های اسرارآمیز سیاسی می‌سازند تا مخاطب را فریفته کنند.

• باورهای بی‌اساس را به صورت راسخ بیان می‌کنند. فن بیان خوبی دارند، جوانان را شیفته خود می‌کنند و به سیاست هیجان می‌آورند؛ بادِ بوق‌اند. «سخنرانی و سخن‌بازی» سرمایه اصلی و «کان لعل» آنان است: «چون کان لعلی یافتم/ من چون دکانداری کنم؟».

• در الیگارشی‌های شبه‌دموکراتیک کارکرد آنان بی‌حیثیت‌کردن رقبا و حذف حریفان از درون رژیم سیاسی است.

• بسیاری از جوانان که دوره نوزادی خود را در سیاست آغاز می‌کنند، سیاست را همچون فوتبال می‌بینند و به‌سرعت می‌خواهند که هوادار باشند تا هویت یابند. از آنجا که در پی هیجان هستند و نه منطق، در پی انگیزه‌ای هستند که محکم و پرشور در صحنه حاضر شوند. لذا نیاز به کسی دارند که باورهایی محکم و کالایی جذاب به آنان دهد تا همچون چاقویی تیز ببُرد و چون پتکی سهمگین بکوبد و شور سرمستی و غرور جوانی‌شان را پاسخ‌گو باشد.

• فقط جوانان نیستند که مجذوب آنان می‌شوند؛ از متخصصان علوم سیاسی گرفته تا متخصصان گوش و حلق و بینی نیز مجذوب آنان می‌شوند. در‌واقع همه خرقه آلوده‌ایم و جامه نیک‌نامی را به خرقه می‌آلود می‌فروشیم. از شهرآشوبی اینان برای حفظ قبای صدارت خودمان شاد می‌شویم. هر یک به طریقی نیازمند چنین جارچی‌هایی هستیم. حالا اگر نتوانند جنس ما را بفروشند حداقل می‌توانند ‌رقیب ما را بی‌حیثیت کنند.

• باورهای خرافاتی خود را با معنویت و رسالت آن‌جهانی یکی تلقی می‌کنند. از هر مکتب و مسلکی که باشند، آخرالزمانی و «مسیانیک»‌ هستند (Messianic). رقیب روشنفکری مدرن و بلکه دشمن آنان‌اند.

• کمتر اثر مکتوب دارند. در‌واقع جمعیت مخاطب آنها علاقه‌ای به خواندن ندارد. سخنرانی‌های دلکش آنان تیغی مردم‌کُش است که افکار عمومی را به بیراهه افراط‌گری و جنگ می‌کشاند.

• دروازه‌ای که سیستم‌ها برای آنان باز می‌کنند، نو به نو جارچی‌های رقیب می‌زاید؛ «در بگشا که آمد خامی دیگر/ چون دولتِ شاه است، جامی دیگر». به همین دلیل آنگاه که تاریخ‌مصرف‌شان سپری می‌شود، به «دوره المیاهِ» سیاست پرتاب می‌شوند. 

در نهایت خود معترضِ همان‌هایی می‌شوند که روزی مجیزشان را می‌گفتند.

• اغلب دروغ‌پرداز و دروغ‌پراکن هستند و خورشید حقیقت را در زیر انبوهی از هوچی‌گری پنهان می‌کنند. به قول فردوسی «ز نالیدن بوق و بانگ سپاه/ تو گفتی که خورشید گم کرد راه».

• برخی جارچی‌های ایدئولوژیک به مقام ایدئولوگ ارتقا‌ می‌یابند. قدرت‌شان در حکومت‌های الیگارشیک به آنجا می‌رسد که گاهی نقش پادشاه‌ساز را بازی می‌کنند یا فهرست انتخاباتی می‌دهند.

• در همه چیز اظهار‌نظر می‌کنند و از رودررویی و گفت‌وگو با اندیشمندان گریزان هستند؛ چون سطحی می‌اندیشند و در مواجهه با متخصصان دست‌شان رو می‌شود. هر‌چند «عالم فرهیخته» را با «سخن‌باز متهتک» کار نمی‌افتد.


شرق
اخبار مرتبط
اف‌بی‌آی بررسی فرد ایرانی‌تبار را در پرونده ترور چارلی کرک آغاز کرد
شنبه 1404/06/29 ساعت 15:47
اف‌بی‌آی بررسی فرد ایرانی‌تبار را در پرونده ترور چارلی کرک آغاز کرد
ارمیا فنائیان، فعال اجتماعی ایرانی‌تبار و بنیانگذار گروه مسلح آرمد کوئیرز، به دلیل ارتباط احتمالی با متهم اصلی ترور چارلی کرک در دانشگاه یوتا تحت بررسی اف‌بی‌آی قرار گرفت.
افشای پیامک‌های قاتل چارلی کرک
چهارشنبه 1404/06/26 ساعت 14:31
افشای پیامک‌های قاتل چارلی کرک
تایلر رابینسون، مظنون اصلی قتل چارلی کرک، در پیامک‌هایی که به هم‌اتاقی‌اش فرستاده، جزئیات تکان‌دهنده‌ای از برنامه‌ریزی برای ترور و نحوه اجرای آن را فاش کرده است. او مدعی است از «نفرت‌پراکنی» کرک خسته شده و هفته‌ها برای این اقدام برنامه‌ریزی کرده بود.
پدری که قاتل چارلی کرک را لو داد از جایزه میلیونی صرف نظر کرد
جمعه 1404/06/21 ساعت 21:15
پدری که قاتل چارلی کرک را لو داد از جایزه میلیونی صرف نظر کرد
تیلر رابینسون، قاتل چارلی کرک، پس از اعتراف به قتل نزد پدرش، توسط او به پلیس تحویل داده شد. نکته قابل‌توجه اینکه پدر رابینسون از دریافت جایزه میلیونی برای معرفی قاتل خودداری کرد؛ تصمیمی که تحسین و تعجب بسیاری را برانگیخت.
نظرات

آخرین اخبار
نقشه پزشکیان در میدان جنگ اقتصادی چیست؟
اجرای ارکستر سازهای ایرانی «روح‌الله خالقی» در بوستان آب‌وآتش
سه‌گانه رئیس جمهور برای حل مشکلات
طلسم‌شکنی مهاجم برزیلی چلسی در لندن
نفوذ ایتالیا و فرانسه در اعطای وام «صندوق اتحادیه اروپا برای اوکراین»
قطعی برق تهران فردا پنجشنبه 5 شهریور + لینک
پایان چک‌های رمزدار؛ چک‌های تضمین‌شده از مهرماه آنی پرداخت می‌شوند
میراث ماندگار حکیم ایرانی؛ نوآوری رازی در ثبت روند بیماری و درمان
معرفی برگزیدگان بیست و یکمین جشنواره شهید رجایی
انفجار بزرگ در نقل و انتقالات استقلال
ابلاغ مسیر جدید تأمین ارز برای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل کشور
نتیجه فشار حداکثری؛ تعمیق همکاری ایران با شرکای شرقی
جنایت خونین در شهرری؛ مرد جوان با گلوله وینچستر به قتل رسید
هشدار چین به آمریکا درباره تحریم ایران
قیمت نقره امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ ورود نقره به کانال 17 میلیونی
نورویدئو | تحریم ایران یا جنگ بر سر حاکمیت اقتصاد جهان؟
سخنگوی سپاه: اگر آمریکا شرایط ایران را نپذیرد، تنگه هرمز باز نخواهد شد
هشدار پلیس به مسافران شمال؛ این جاده‌ها تا 9 شهریور محدودیت تردد دارند
رأی جدید دیوان عدالت اداری؛ پیش‌پرداخت خودرو دیگر از افزایش قیمت مصون نیست
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ هر گرم به 21 میلیون تومان رسید
کلاهبرداری 35 هزار میلیارد تومانی با وعده پیش‌فروش مسکن
قیمت دلار با کارت ملی مشخص شد
هشدار هواشناسی برای شمال و جنوب کشور؛ احتمال سیلاب و وزش باد شدید
آخرین قیمت دینار عراق امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ دینار ارزان شد
پزشکیان: جنگ همیشه راه‌حل عبور از مشکلات نیست
آخرین قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ سکه 4.5 میلیون تومان ارزان شد
آخرین قیمت دلار امروز چهارشنبه 4 شهریور 1405؛ افت 2 هزار تومانی دلار در بازار
هادی چوپان از مسترالمپیا 2026 انصراف داد؛ ماجرای ممنوعیت ورود به امارات چیست؟
پاسخ اتاوا به ترامپ؛ کانادا تعرفه کالاهای آمریکایی را تا 50 درصد افزایش داد
نسخه تازه بانک مرکزی برای بازار ارز؛ عرضه ارز ادامه دارد
وعده جدید دولت برای پرداخت مطالبات گندمکاران
آخرین وضعیت ترافیک کندوان؛ انسداد مسیر شمال به جنوب از ساعت 17
راز توقف ماجراجویی‌های واشنگتن؛ چرا موشک‌های چندمیلیون‌دلاری به خط پایان رسیدند؟
پرتاب بادبادک در غزه باید متوقف شود
جهان پس از جنگ‌ها: خطرناک‌تر از قبل
نوراینفو | رکوردشکنی توزیع سوخت در پایتخت؛ چرا صف‌های بنزین طولانی شدند؟»
اطلاعیه سپاه درباره صدای انفجار در پاکدشت؛ جای نگرانی نیست
بارش کشور نرمال شد؛ تهران و مشهد همچنان با تنش آبی مواجه‌اند
نورنما | جشن تولد استاد اکبر عبدی
قیمت میوه در میادین شهرداری تهران امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول
جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران
مرگ تلخ 15 نوزاد در آتش‌سوزی بیمارستان؛ انفجار مخزن گاز کولر حادثه آفرید + فیلم حادثه
آتش کابین آسانسور در کرج 8 نفر را گرفتار کرد
جنایت هولناک در سینمای مشهد؛ درگیری بر سر صندلی سینما به قتل منجر شد
کاهش قیمت نفت در پی مذاکرات ایران و عمان
آتلانتیک: تحریم‌های جدید آمریکا هم نمی‌تواند ایران را به تسلیم وادار کند
روایت تاریخی هاشمی از صنعت موشکی ایران؛ از شهاب و قدر تا فاتح
قیمت خودرو امروز 4 شهریور 1405؛ جهش سنگین قیمت تارا، شاهین و اکستریم + جدول
تولید بنزین ایران 12 میلیون لیتر در روز افزایش می‌یابد
فرمانده پدافند هوایی ارتش: جنگ 40 روزه توان سامانه‌های ایرانی را نشان داد