×
سیاسی
شناسه خبر : 246373
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/29 ساعت 17:00
غرب مسئولیت فرار از دیپلماسی را می‌پذیرد؟

نورنیوز از آخرین وضعیت مذاکرات آشکار و پنهان ایران با طرف‌های غربی گزارش می‌دهد؛

غرب مسئولیت فرار از دیپلماسی را می‌پذیرد؟

ایران گام‌های لازم را برداشته است: با تروئیکای اروپایی گفت‌وگو کرده، با آژانس همکاری داشته و اگر شایعات درباره تماس میان نمایندگان ایران و آمریکا نیز صحت داشته باشد، حتی در بالاترین سطح دیپلماتیک هم ابتکار نشان داده است. بنابراین، منطق سیاست حکم می‌کند که مسئولیت هرگونه فرار از دیپلماسی اکنون بر دوش آمریکا و اروپاست.

نورنیوز- گروه سیاسی:‌ در آستانه ششم مهر و موعد بازگشت احتمالی تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران، شایعات درباره تماس میان نمایندگان ایران و آمریکا منتشر شده است. گرچه این خبرها هنوز به‌طور رسمی از سوی دو طرف تأیید نشده، اما حتی به‌عنوان گمانه‌زنی رسانه‌ای هم معنا و اهمیت خاصی دارد: ایران همچنان مذاکره را به‌عنوان راه‌حل نخست ترجیح می‌دهد.

روش‌شناسی دیپلماسی هسته‌ای تهران، به طور مشخص در یکسال اخیربر پایه مذاکره، تعامل، و اعتمادسازی مبتنی بوده است. آخرین حلقه از این زنجیره را وزیر امور خارجه ایران با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مصر رقم زد. عراقچی علاوه بر این، مذاکرات سازنده‌ای با کایا کالاس،‌کمیسر ارشد امور خارجه اتحادیه اروپا داشت. با این حال فرانسه و بریتانیا به همراه آمریکا، در موضعی متناقض به قطعنامه تمدید لغو تحریم ها علیه ایران رأی منفی دادند تا بار دیگر ثابت کنند که در پیشبرد راهبرد دیپلماسی، از ثبات رأی برخوردار نیستند. به خلاف آنها صدای رسمی و غالب ایران، پایبندی به مذاکره و گفت و گوست.

 با این حال، فضای داخلی و منطقه‌ای خالی از صداهای متفاوت نیست. برخی محافل تندرو در ایران و خارج، در برابر فشارهای فزاینده غرب، از گزینه‌هایی چون بستن تنگه هرمز یا خروج از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) سخن می‌گویند. موضع رسمی تهران اما همچنان اقبال به دیپلماسی و مذاکره است، اگرچه مسعود پزشکیان در آخرین موضع گیری خود بر این نکته تاکید کرده است که اسنپ‌بک مانع حرکت تکاملی ایران نخواهد شد. او در آیین تجلیل از برگزیدگان المپیادهای علمی گفت:«بدخواهان این سرزمین نمی‌توانند راه را بر ما ببندند؛ به هیچ وجه نمی‌توان جلوی کسی را که عزم و اراده و توانایی پیشرفت دارد، بست. ما هرگز در برابر زیاده‌خواهی‌ها تسلیم نشده و سرخم نخواهیم کرد، چرا که توانایی و قدرت تغییر داریم و کافی است به کسانی که توانایی و اراده دارند، اعتماد کنیم.»

انتخاب ایران؛ دیپلماسی با پشتوانه میدان

سیاست هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته، البته بر یک اصل روشن استوار بوده است: دیپلماسی بدون پشتوانه قدرت ملی به نتیجه نمی‌رسد، و میدان بدون چشم‌انداز دیپلماسی معنای خود را از دست می‌دهد. ایران هرگز درهای گفت‌وگو را نبسته است؛ از مذاکرات فشرده برجام گرفته تا تماس‌های اخیر با اروپا، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و حتی آمریکا، همگی نشان از این دارد که تهران همواره به دنبال راه‌حل سیاسی بوده است.

در عین حال، اگر امروز طرف‌های مقابل حاضر به شنیدن صدای ایران‌اند، دلیلش تنها ابتکارات دیپلماتیک نیست، بلکه واقعیت قدرت ایران در میدان است؛ ازقدرت بومی دفاعی تا ظرفیت‌های منطقه‌ای. این دو بُعد در کنار یکدیگر است که به سیاست خارجی کشور وزن و اعتبار می‌بخشد.

ایران گام‌های لازم را برداشته است: با تروئیکای اروپایی گفت‌وگو کرده، با آژانس همکاری داشته و اگر شایعات برقراری ارتباط میان نمایندگان ایران و آمریکا صحت داشته باشد، حتی در بالاترین سطح دیپلماتیک هم ابتکار نشان داده است. بنابراین، منطق سیاست حکم می‌کند که مسئولیت هرگونه فرار از دیپلماسی اکنون بر دوش آمریکا و اروپاست. اگر اروپا و آمریکا به‌جای تعامل، راه تهدید و تحریم را در پیش بگیرند، باید بپذیرند که خود زمینه‌ساز گسترش بحران شده‌اند. ایران در عمل نشان داده که حسن نیت دارد و آماده گفت‌وگوست؛ اکنون نوبت غرب است که پاسخ دهد.

ایران و راه عقلانی

به نظر می‌رسد دعوت به راه‌های تندی مثل بستن تنگه هرمز یا خروج از NPT بیش از آنکه راه‌حل باشد، بازی در زمین مخالفان دیپلماسی است. این اقدامات نه تنها دست ایران را در صحنه بین‌المللی می‌بندد، بلکه مشروعیت حقوقی کشور را نیز در معرض چالش قرار می‌دهد. تجربه نشان داده است که هر بار ایران با ابتکار دیپلماتیک همراه با قدرت میدانی پیش رفته، موفق به مدیریت بحران‌ها شده است؛ اما هرجا فشار حداکثری و اقدامات هیجانی غالب شده، هزینه‌ها چند برابرشده است.

با اینهمه نباید از این واقعیت مشهود هم گذشت که چنانچه بلوک غرب در مواجهه با رویکرد دیپلماسی، همچنان به‌دنبال یکجانبه‌گرایی و تحمیل باشد، ایران نیز می‌تواند از گزینه‌های دیگری استفاده کند. طبعاً انتخاب اول و آخر دولت چهاردهم و مجموعه حاکمیت، تن دادن به راه‌حل‌های مسالمت جویانه و مبتنی بر مذاکره است اما اصرار طرف‌های غربی در فرار از گفت‌وگو و مذاکره، مسیرهای دیگری را پیش روی تهران خواهد گذاشت که چه بسا به پیچیده‌تر شدن کلاف موجود منجر می‌شود. آنچه روشن است این است که مسئولیت پیچیده‌‌تر شدن ماجرا مستقیماً متوجه طرف غربی و خصوصا کشورهای اروپایی است.

 ایران، راه عقلانی را انتخاب کرده است: دیپلماسی، با پشتوانه میدان. این همان رویکردی است که می‌تواند کشور را از دالان پرخطر کنونی عبور دهد. غرب اگر واقعاً به دنبال جلوگیری از رویارویی است، باید این پیام را جدی بگیرد. در غیر این صورت، مسئولیت هرگونه بحران آینده نه بر دوش ایران، بلکه بر عهده کسانی خواهد بود که از مسیر گفت‌وگو گریختند. در جهانی پرتنش، عقلانیت سیاسی ایجاب می‌کند که دیپلماسی و میدان در کنار هم دیده شوند، نه در برابر هم. این همان سیاستی است که ایران دنبال کرده و خواهد کرد.


نظرات

آخرین اخبار
ائتلافی که هست، اما نیست؛ بازی تازه واشنگتن
رایزنی ایران و عراق برای کاهش تنش‌های منطقه
دو یار سابق ترامپ علیه جنگ؛ هشدار درباره ورود گزینه اتمی به جنگ ایران
تأکید نماینده ولی‌فقیه در گلستان بر صیانت از وحدت و انسجام ملی
بنادر پهل و لافت قشم شبانه‌روزی شدند
محسن نامجو: بی‌خبر به ایران برگشتم تا پشیمانم نکنند
تاکید پیشمرگه بر تمدید نشدن تفاهم‌نامه اقلیم کردستان و ائتلاف آمریکایی
نخست‌وزیر لبنان: مسئولیت ما پایان دادن به اشغالگری است
مفتی لبنان: امام موسی صدر، اسرائیل را «شر مطلق» می‌دانست
وزارت ورزش از موفقیت تاریخی دختران والیبالیست ایران تقدیر کرد
طرف‌های درگیر لیبی درباره برگزاری انتخابات به توافق رسیدند؟
«نه» ایسلندی‌ها به بازگشت مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا
رئال مادرید 3-0 مالاگا/ تلاش کهکشانی‌ها برای دیکته کردن برتری
جنجال در آستانه نشست G20؛ آمریکا به برخی خبرنگاران مجوز نداد
چلسی 4-3 برایتون/ طوفان 7 گُله در استمفوردبریج
عمامه‌گذاری طلاب ایرانی و خارجی با حضور آیت‌الله مکارم شیرازی
فراخوان حمایت از توسعه هوش مصنوعی در نظام پولی و بانکی
پیشنهاد ایران در شانگهای؛ هم‌آوایی رسانه‌ها برای مقابله با روایت‌های جنگ‌طلبانه
مراسم یادبود جعفر حسنخانی برگزار می‌شود
ادای احترام نماینده مجلس مکزیک به مقاومت مردم ایران
تاکید سناتور آمریکایی بر برگزاری انتخابات آزاد در ونزوئلا
کرملین دیدار پوتین با رئیس سیا را تکذیب کرد
رونق موسیقی در دو سال اخیر
رونمایی یمن از ویدئوهای حملات پهپادی به نیروهای سعودی + فیلم
کاهش جمعیت اتباع خارجی در ایران؛ ساماندهی مهاجران ادامه دارد
فیلیپین سد راه تیم بسکتبال ایران شد
ونزوئلا به جای هرمز؛ برگ نفتی ترامپ برای مهار بازار
تاکر کارلسون: ترامپ باید فورا از سمت خود برکنار شود
القسام در سالروز شهادت ابوعبیده: راه مقاومت ادامه دارد
تداوم تجاوز اسرائیل در سوریه؛ نفوذ نیروهای اشغالگر به قنیطره
نشست ترکیه، عربستان و پاکستان برای بررسی توافق مکه در استانبول
پیش‌بینی بورس دوشنبه 9 شهریور؛ شاخص به صعود ادامه می‌دهد؟
فرماندهان پنتاگون به هگست درباره جنگ ایران هشدار دادند
خسروپناه: انسجام اجتماعی راه تحقق تمدن نوین اسلامی است
پیش بینی قیمت دلار فردا دوشنبه 9 شهریور؛ صعود ادامه‌دار یا توقف؟
7 شایعه که در 24 ساعت گذشته تکذیب شد
مخالفت بغداد با تمدید ماموریت نیروهای ائتلاف آمریکایی
تشکیل مجمع نمایندگان ملت مبعوث در مجلس
ایران دوباره قهرمان بدمینتون آسیای میانه شد
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه برای دوشنبه 9 شهریور؛ سکون یا آغاز موج تازه؟
آمریکا در G20 با چالش چین و تعرفه‌ها روبه‌رو شد
تشدید حملات اسرائیل به جنوب لبنان
ورود اسطوره تنیس به تالار مشاهیر
جدول خاموشی برق کرمانشاه دوشنبه 9 شهریور 1405 + برنامه قطعی برق
چرا ترامپ روی ونزوئلا و خلیج فارس دست گذاشت؟
قیمت بنزین در سرزمینهای اشغالی رکورد زد
سفر پزشکیان به بیشکک برای شرکت در اجلاس شانگهای
ترکیب احتمالی رئال و مالاگا
مصرف طولانی‌مدت ملاتونین با افزایش خطر نارسایی قلبی مرتبط است
نخستین نشست کمیته توافق دفاعی مکه در استانبول