×
سیاسی
شناسه خبر : 246259
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/29 ساعت 09:23
اسنپ‌بک و رؤیای برجام‌پلاس

جواد بخشی الموتی

اسنپ‌بک و رؤیای برجام‌پلاس

«مکانیسم ماشه» یا همان سازوکار بازگشت خودکار تحریم‌ها، در اصل به‌عنوان یک ابزار «ضمانت اجرا» در برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت طراحی شد تا در صورت نقض تعهدات، تحریم‌های سازمان ملل بدون نیاز به رأی‌گیری مجدد بازگردند. مکانیسمی یک‌سویه که علی‌رغم نقض برجام از سوی آمریکا و اروپا حالا علیه تهران فعال خواهد شد.

نورنیوز-گروه حوادث: «مکانیسم ماشه» یا همان سازوکار بازگشت خودکار تحریم‌ها، در اصل به‌عنوان یک ابزار «ضمانت اجرا» در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت طراحی شد تا در صورت نقض تعهدات، تحریم‌های سازمان ملل بدون نیاز به رأی‌گیری مجدد بازگردند. مکانیسمی یک‌سویه که علی‌رغم نقض برجام از سوی آمریکا و اروپا حالا علیه تهران فعال خواهد شد و مهم‌ترین نتیجه دیپلماسی در نظام بین‌الملل در دهه 90 را به محاق خواهد برد. اما آنچه روز گذشته در شورای امنیت سازمان ملل شاهدش بودیم صرفا یک فرآیند حقوقی نیست؛ بلکه نشانه‌ای است از ورود پرونده هسته‌ای ایران به مرحله‌ای تازه، جایی که «دیپلماسی فشار هوشمند» جایگزین «مدیریت اختلاف» شده است. شکست قطعنامه ادامه لغو تحریم‌ها در شورای امنیت، به‌ویژه با ۹ رأی منفی، افول برجام به‌عنوان یک «پیمان تنظیم‌گر» را برجسته‌تر کرد و زمینه را برای بازگشت تحریم‌ها در پایان سپتامبر فراهم ساخت.

«مکانیسم ماشه» یا همان سازوکار بازگشت خودکار تحریم‌ها، در اصل به‌عنوان یک ابزار «ضمانت اجرا» در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت طراحی شد تا در صورت نقض تعهدات، تحریم‌های سازمان ملل بدون نیاز به رأی‌گیری مجدد بازگردند. مکانیسمی یک‌سویه که علی‌رغم نقض برجام از سوی آمریکا و اروپا حالا علیه تهران فعال خواهد شد و مهم‌ترین نتیجه دیپلماسی در نظام بین‌الملل در دهه 90 را به محاق خواهد برد. اما آنچه روز گذشته در شورای امنیت سازمان ملل شاهدش بودیم صرفا یک فرآیند حقوقی نیست؛ بلکه نشانه‌ای است از ورود پرونده هسته‌ای ایران به مرحله‌ای تازه، جایی که «دیپلماسی فشار هوشمند» جایگزین «مدیریت اختلاف» شده است. شکست قطعنامه ادامه لغو تحریم‌ها در شورای امنیت، به‌ویژه با ۹ رأی منفی، افول برجام به‌عنوان یک «پیمان تنظیم‌گر» را برجسته‌تر کرد و زمینه را برای بازگشت تحریم‌ها در پایان سپتامبر فراهم ساخت. در این راستا چهار رویکرد قابل بررسی و تحلیل است:

اول) مسأله مشروعیت حقوقی

اروپایی‌ها با اتکا به بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ تلاش کرده‌اند ماشه را فعال کنند، اما ایران و حامیانش، از جمله روسیه و چین، این اقدام را «فاقد وجاهت» می‌دانند. در ادبیات جدید روابط بین‌الملل به این وضعیت «شکاف مشروعیت» می‌گویند؛ یعنی جایی که ابزارهای حقوقی به دلیل رفتار ناقص یا خروج عملی طرف مقابل، مبنای هنجاری خود را از دست می‌دهند و بیشتر به ابزار چانه‌زنی سیاسی تبدیل می‌شوند تا مکانیزم اعتمادسازی.

به زبان ساده، اگر یکی از طرف‌ها خود به تعهدات اقتصادی عمل نکرده باشد، ادعای او درباره نقض طرف دیگر مشروعیت کمتری پیدا می‌کند. این بحث در هفته‌های اخیر در اندیشکده‌های اروپایی و آمریکایی به‌طور گسترده مطرح بوده و نشان می‌دهد که فعال‌سازی ماشه صرفا یک حرکت حقوقی نیست، بلکه میدان آزمون اعتبار قواعد بین‌المللی است.

ازاین‌رو تروئیکا به دلیل ترک فعل و بی‌عملی و آمریکا به دلیل خروج یک‌جانبه از برجام، کمترین حق در اعلام یا اعمال قوانین حاکم بر روح برجام هستند. همین موضوع چالشی جدی را به وجود آورده و دو قدرت دیگر شورای امنیت یعنی چین و روسیه را مجبور به واکنش و اعلام عدم پایبندی به تحریم‌های ایران کرده است.

دوم) گذار از تعامل به اجبار

از منظر سیاسی، ماشه یعنی حرکت از «دیپلماسی تعاملی» به سمت «دیپلماسی اجبار چندجانبه» اروپا و آمریکا با ساختن یک «اجماع منفی» سعی دارند ایران را به مذاکره درباره نسخه‌ای جدید از برجام - آنچه در محافل سیاستی «برجام‌پلاس» نام گرفته - وادار کنند. بر اساس اظهارات اخیر وزیر خارجه آمریکا در سرزمین‌های اشغالی توافق جدید قدرت موشکی و منطقه‌ای ایران را نیز هدف‌گذاری کرده است.

در برابر ایران با تکیه بر خود و حمایت روسیه و چین به دنبال ایجاد یک «ائتلاف مسدودکننده» است تا مشروعیت این اقدام غرب را زیر سوال ببرد و نشان دهد که این فشارها نماینده کل جامعه بین‌المللی نیست. این آرایش جدید قدرت، خود بازتابی است از گذار تدریجی از جهان تک‌قطبی به معماری چندقطبی تصمیم‌گیری در شورای امنیت و نهادهای بین‌المللی. اجبار و فشار برای کرنش ایران تاکنون دستاوردی نداشته است و بعد از این هم راه به جایی نخواهد برد. 9 کشوری که مسیر فعال‌سازی اسنپ‌بک را فعال کردند، به پیچیده‌تر شدن چالش‌های سیاسی جهان در سال‌های اخیر کمک کردند و این موضوع بی‌اعتمادی به روندهای سیاسی حاکم بر جهان را افزایش و ضرورت گذار از نظم گذشته را بیش از پیش به اثبات رساند.

سوم) تحریم‌های چندقطبی

بازگشت تحریم‌های سازمان ملل در عمل لزوما به معنای اجرای کامل آن‌ها توسط همه کشورها نیست. ما با نوعی «معماری چندقطبی تحریم‌ها» روبه‌رو هستیم؛ برخی بازیگران (مانند چین یا روسیه) ممکن است اجرای آن را به تأخیر بیندازند، به شکل محدود اجرا کنند یا حتی راه‌های دور زدن بیابند. این وضعیت رژیم تحریم را از یک ابزار یکپارچه و متمرکز به یک شبکه پراکنده تبدیل می‌کند که اثرگذاری آن بیش از متن حقوقی، به هم‌افزایی سیاسی و میزان همکاری کشورها بستگی دارد.

از این زاویه، تحریم‌ها در حال تبدیل شدن به نوعی «سیاست شبکه‌ای» هستند، جایی که همکاری یا مقاومت هر گره در شبکه بر کارآمدی کل ساختار اثر می‌گذارد. ازاین‌رو تحلیلگران در سال‌های گذشته همواره بر فروپاشی ساختار فشار تحریمی در جهان تأکید داشته‌اند. با این رویکرد تحریم دیگر کارایی گذشته را نخواهد داشت و بر ضد خود عمل خواهد کرد. این امر برای ایران هم فرصت و هم چالش ایجاد می‌کند: فرصت در یافتن مسیرهای تجارت با شرکای غیرغربی و چالش در مواجهه با عدم قطعیت و بی‌ثباتی مقررات.

چهارم) آینده شکننده عدم ‌اشاعه

نظام عدم ‌اشاعه در غرب آسیا اکنون در وضعیتی شکننده است. یک مسیر، تشدید تنش است: افزایش سطح غنی‌سازی، کاهش نظارت آژانس و حتی طرح خروج از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT)؛ سناریویی که اندیشکده‌ها آن را «جدایی هنجاری» می‌نامند. اگرچه این مسیر بر اساس خوانش غربی خطر برخورد مستقیم یا اقدامات پیش‌دستانه نظامی را بالا می‌برد، اما جنگ 12 روزه و ایستادگی ایران نشان داد که برخورد با ایران از روی کاغذ تا میدان تفاوت‌هایی جدی دارد. مسیر دیگر بازتعریف توافق است: بسته‌های مشوق، گام‌بندی جدید، تضمین‌های امنیتی و ارائه «پیشنهادهای ویژه» که اروپایی‌ها از آن سخن می‌گویند. هر دو نشان می‌دهند که دوره پسابرجام نیازمند ابتکارهای تازه‌ای فراتر از چارچوب ۲۰۱۵ است؛ ابتکارهایی که ترکیبی از تدبیر و انگیزه را در خود داشته باشد و به قول برخی تحلیلگران «معماری جدید حکمرانی هسته‌ای» را شکل دهد. مکانیسم ماشه دیگر فقط یک بند فنی در قطعنامه نیست؛ نماد تغییر پارادایم در مدیریت بحران‌های هسته‌ای است: از تحریم‌های یک‌جانبه به شبکه‌های چندقطبی، از تعامل به اجبار و از توافق‌های سنتی به الگوهای ترکیبی. این زبان جدید سیاست بین‌الملل به ما کمک می‌کند تصویر روشن‌تری از «پسابرجام» داشته باشیم و راه‌های نو برای کاهش تنش و بازسازی اعتماد را بشناسیم. در این چارچوب، هرگونه تلاش برای بازگشت به میز مذاکره یا طراحی یک توافق تازه، باید این واقعیت‌های نو را در نظر بگیرد تا بتواند پایدار باشد. با فعال‌سازی مکانیسم ماشه در روزهای آینده، ایران در صورت هرگونه تعامل با غرب باید واقعیت‌هایی که رهبر انقلاب در ابتدای مذاکرات برجامی مبنی بر عدم خوش‌بینی به آمریکا و غرب بر آن تأکید داشتند را به‌طور جدی در نظر بگیرد. تروئیکا با این اقدام، ایران را در برداشتن گام‌های جدی مصمم‌تر می‌کند و هزینه ایجاد فضای بی‌اعتمادی در نظام بین‌الملل برای غرب بیش از ایران است.

استاد دانشگاه

 


صبح نو
اخبار مرتبط
طبقه متوسط و نگهداشت جامعه
چهارشنبه 1404/07/09 ساعت 09:00
تقی آزادارمکی
طبقه متوسط و نگهداشت جامعه
بحث درباره برجام، چه در قالب مناظره بین طرفین موافق و مخالف و چه در قالب جشن نابودی آن یا در شکل سوگواری برای شکست آخرین پروژه بین‌المللی حاکمیت، دیگر موضوع محوری جامعه ایران نیست. توافقی که زمانی کانون منازعات سیاسی و امیدها و ترس‌های اجتماعی بود، اکنون به مرحله‌ای رسیده که نه امکان احیا دارد و نه امکانی برای نابودی بیشتر. تمام شد.
چند واقعیت دربارۀ ماشه
شنبه 1404/07/05 ساعت 09:53
مسعود فروغی
چند واقعیت دربارۀ ماشه
10 سال پیش در چنین روزهایی بحث بر سر این بود که وقتی به 1404 رسیدیم، سبد تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران- که امضای شورای امنیت سازمان ملل را داشت- برای همیشه از روی حافظه روابط بین‌الملل حذف می‌شود و غروب برجام تبدیل به طلوع اقتصاد ایران می‌شود.
باید به دیپلماسی فرصت داد
سه‌شنبه 1404/07/01 ساعت 12:43
باید به دیپلماسی فرصت داد
روزهای آغاز به کار اجلاس عالی‌رتبه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2025 میلادی به‌صورت اتفاقی مصادف با آخرین روزهای باقیمانده از عمر برجام شده است. بی‌شک، مرگ قطعی برجام در فقدان یک توافق هسته‌ای جایگزین، به معنی شکست کامل تلاش‌ها برای حل و فصل بین‌المللی موضوع هسته‌ای ایران و در نتیجه بازگشت شش قطعنامه لغو شده تحریمی شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌باشد‌.
روابط ایران و آژانس نباید تحت تاثیر فعال‌سازی اسنپ‌بک باشد
سه‌شنبه 1404/07/01 ساعت 11:23
گروسی :
روابط ایران و آژانس نباید تحت تاثیر فعال‌سازی اسنپ‌بک باشد
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با بیان اینکه در حال حاضر سطحی از همکاری میان تهران و آژانس اتمی وجود دارد، مدعی شد که روابط و همکاری ایران با آژانس اتمی نباید تحت تاثیر فعالسازی اسنپ‌بک باشد، بلکه باید دائمی و همیشگی باشد.
تهران برای دستیابی به توافق نهایی با آمریکا نقشه راه ارائه کرد
شنبه 1404/06/29 ساعت 13:02
تماس مستقیم عراقچی با ویتکاف مطرح شد:
تهران برای دستیابی به توافق نهایی با آمریکا نقشه راه ارائه کرد
تماس های بین عراقچی و ویتکاف در روزهای گذشته به ارائه پیشنهادی از سوی ایران برای آغاز فوری مذاکرات با آمریکا بر سر توافق موقت هسته‌ای و سپس مذاکرات برای «توافق نهایی» منجر شد.
واکنش بی‌بی‌سی به فعال شدن مکانیسم ماشه +فیلم
جمعه 1404/06/07 ساعت 17:00
واکنش بی‌بی‌سی به فعال شدن مکانیسم ماشه +فیلم
مکانیسم ماشه علیه ایران نمادین است و اتفاق عجیب و غریبی نیست؛ تغییرات خاصی در اقتصاد ایران ایجاد نخواهد کرد چرا که ایران تحریم‌های شدیدتر از این را گذرانده است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قیمت دلار و دیگر ارزها امروز شنبه 19 مهر
رشد اقتصادی بدون استفاده از ظرفیت فناوری ممکن نیست
1000 مدرسه تهران به انرژی خورشیدی مجهز می‌شوند
رشد چشمگیر صادرات فولاد ایران
تهران تا پایان هفته بارش نخواهد داشت
اختلافات مالی باعث قتل سه برادر شد
عون: حمله به جنوب لبنان چالشی برای ما و جامعه بین المللی است
آغاز ثبت‌نام وام 50 میلیونی برای روستاییان
آغاز طرح جمع‌آوری خودروهای رها شده در تهران
رد پیشنهاد «بی‌شرمانه» آمریکا از سوی بورکینا فاسو
دعوت عجیب مدافع نیمکت‌نشین پرسپولیس به تیم ملی فوتبال
جزئیات اقساط وام 50 میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد
قطر تاکید کرد هیچ پایگاه نظامی را در خاک آمریکا تاسیس نمی‌کند
جهش بورس در آغاز هفته
ایران خودرو: قیمت جدید محصولات بزودی اعلام می‌شود
دفتر شبکه الجزیره در رام الله باردیگر تعطیل شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز شنبه 19 مهر1404+ جدول
برنده ونزوئلایی جایزه صلح نوبل با ترامپ گفت‌وگو کرد
پیکر سردار شهید محمدهاشم سلطانی بعد 39 سال وارد کشور شد
اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد + مهلت واریز وجه
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(97) « بندرانزلی»
تهرانی‌ها رکورد کاهش مصرف آب را شکستند
پایان باز ماجرای توله خرس پردیسان
آتش‌بس، پایان بمباران یا آغاز فراموشی جنایات جنگی؟
وزیر امور خارجه فردا به کمیسیون اصل نود مجلس می رود
پایان فرار 10 ساله قاتل نوعروس
3 کشته در سقوط هواپیما در استرالیا
ترامپ: افتخار می‌کنم که ایران از توافق آتش بس با حماس حمایت کرد
ترامپ: آتش‌بس در غزه پابرجا می‌ماند
بارندگی شدید در مکزیک جان 27 نفر را گرفت
پنج وزیر در کمیسیون‌های مجلس به نمایندگان پاسخ می‌دهند
خبر کمبود کتب درسی تکذیب شد
نتایج نهایی کنکور اواسط این هفته اعلام می‌شود
هادی چوپان در یک قدمی فتح دوباره مسترالمپیا + تابانی در جمع 10 نفر برتر
هشدار اردوغان نسبت به بازگشت به فضای نسل‌کشی در غزه
لغو قطعی اعزام فوتسال زنان ایران به بازی‌های کشورهای اسلامی
جنگ غزه و جهش میلیاردی کمک‌ها
یونیسف: 56 هزار کودک در غزه والدین خود را از دست دادند
بورس آمریکا ریخت
سرانجام یوان از دلار سبقت گرفت
هولوکاست غزه پایان می‌یابد؟
مکرون دوباره لکورنو را به نخست‌وزیری فرانسه منصوب کرد
نطق پوتین را چگونه باید فهمید؟
بیانیه مشترک حماس و جهاد اسلامی
حملات مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان+فیلم
ترامپ: تعرفه 100 درصدی بر صادرات چین اعمال می‌کنم
برنده نوبل ادبیات: تلخ‌کامی محرکی است برای نوشتن
پس از آتش‌بس
صلح منطقه‌ای در پیش است؟
برنامه مسابقات ورزشی امروز 19 مهر 1404+ جدول پخش
X
آگهی تبلیغاتی