×
سیاسی
شناسه خبر : 246200
تاریخ انتشار : جمعه 1404/06/28 ساعت 21:50
رأی شورای امنیت؛ بحران‌سازی اروپا، تبعات جهانی خطرناک

نورنیوز بررسی می‌کند،

رأی شورای امنیت؛ بحران‌سازی اروپا، تبعات جهانی خطرناک

تحرک سه کشور اروپایی برای بازگرداندن تحریم‌های لغوشده شورای امنیت علیه ایران ـ که در نشست اخیر شورا تنها با 4 رأی موافق، 9 مخالف و 2 ممتنع همراه شد ـ بیش از آنکه اقدامی حقوقی باشد، بازتابی از بحران استقلال اروپا در برابر واشنگتن است. ایران با تکیه بر دیپلماسی انتخابی و حمایت شرکای راهبردی، این تهدید را به فرصتی تازه بدل می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: تصمیم فرانسه، آلمان و انگلیس برای فعال‌سازی سازوکار موسوم به اسنپ‌بک، از همان ابتدا نشان داد که سه کشور اروپایی بیش از آنکه نگران ماهیت برنامه هسته‌ای ایران باشند، در پی اثبات وفاداری خود به سیاست‌های واشنگتن‌اند. در نشست اخیر شورای امنیت، این تلاش در قالب یک قطعنامه به رأی گذاشته شد که تنها ۴ کشور به آن رأی موافق دادند، ۹ عضو مخالفت کردند و ۲ کشور نیز رأی ممتنع دادند. همین ترکیب آرا نشان داد که اقدام اروپا نه اجماع‌ساز، بلکه حرکتی محدود و شکاف‌آفرین است.
اروپا بار دیگر در تله‌ای گرفتار شد که سال‌هاست استقلال دیپلماتیکش را از بین برده است. آنها با سوءاستفاده از قطعنامه ۲۲۳۱، نه به دنبال اجرای قانون بلکه به‌دنبال بازتولید فشار سیاسی بر ایران بودند. به بیان دیگر، سه کشور اروپایی با قربانی کردن برجام، مشروعیت خود را نیز در افکار عمومی جهانی از دست دادند.
این اقدام در ظاهر یک مانور حقوقی است، اما در واقع بیش از هر چیز، سندی است بر بحران راهبردی اروپا: قاره‌ای که به جای تعریف منافع مستقل، به ابزار چانه‌زنی آمریکا در برابر ایران و حتی چین و روسیه بدل شده است.

تناقض‌های خطرناک؛ سکوت در برابر تجاوز، فشار بر دیپلماسی

اروپا ادعا می‌کند که ایران در تعهدات هسته‌ای خود قصور کرده است، اما در برابر تجاوزهای آشکار رژیم صهیونیستی و آمریکا به تأسیسات تحت پادمان ایران هیچ واکنشی نشان نداده است. این سکوت، معنایی فراتر از بی‌عملی دارد؛ نشانه‌ای از پذیرش منطق تجاوز است. در حالی که منشور ملل متحد صراحتاً هرگونه حمله به زیرساخت‌های صلح‌آمیز را ممنوع می‌کند، سه کشور اروپایی حتی حاضر به محکومیت زبانی این حملات نشدند.
در عوض، همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ۹ سپتامبر ۲۰۲۵ ـ که بسیاری آن را گامی اعتمادساز و مثبت دانستند ـ از سوی آنها عملاً نادیده گرفته شد. تناقض آشکار همین‌جاست: شفافیت ایران به حساب نمی‌آید، اما ادعاهای بی‌اساس دستاویز تحریم می‌شود.
این رفتار نه‌تنها رژیم عدم اشاعه را به بازیچه سیاسی تقلیل می‌دهد، بلکه به بحران مشروعیت غرب در سطح جهانی دامن می‌زند. در جهانی که قدرت‌های نوظهور در حال بازتعریف نظم هستند، غرب با چنین دوگانگی‌هایی تنها سرعت افول خود را بیشتر می‌کند.

دیپلماسی انتخابی ایران؛ معادله وارونه شده است

موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این تحولات، فراتر از یک موضع تدافعی بود. امیرسعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل، به صراحت گفت: «مسیر دیپلماسی باز است، اما ما انتخاب می‌کنیم با چه کسی گفتگو کنیم.» این جمله، معادله دیپلماسی را وارونه می‌کند: ایران دیگر «نیازمند» مذاکره نیست، بلکه قدرت انتخاب دارد.
این تغییر گفتمان، در سطح راهبردی اهمیت ویژه‌ای دارد. ایران نشان داده که حتی در شرایط فشار، قادر است قواعد بازی را بازتعریف کند. دیپلماسی انتخابی به معنای عبور از منطق قدیمی «باید مذاکره کنیم» به سمت منطق «می‌توانیم و انتخاب می‌کنیم» است. این تحول، دست ایران را برای تنظیم روابط با شرق، جهان اسلام و حتی برخی بازیگران اروپایی مستقل بازتر می‌کند.
دیپلماسی انتخابی ایران در واقع پیام روشنی به غرب دارد: ایران حاضر به گفتگوست، اما نه هر گفتگویی. انتخاب با تهران است، نه با پایتخت‌های اروپایی.

فرصت‌سازی از تهدید؛ بازتعریف موازنه‌ها

اقدام اخیر اروپا، در ظاهر تهدیدی برای ایران بود اما در عمل می‌تواند به فرصتی راهبردی بدل شود. موضع مشترک چین و روسیه که بازگشت تحریم‌ها را «غیرقانونی و نامعتبر» دانستند، نشان داد که جهان امروز دیگر تک‌قطبی نیست. ایران می‌تواند از این موضع‌گیری برای تقویت اتحادهای منطقه‌ای و بین‌المللی خود استفاده کند.
از سوی دیگر، همان‌طور که غریب‌آبادی تصریح کرد، «وقتی فعالیتی وجود ندارد، اسنپ‌بک بی‌معناست.» این واقعیت حقوقی به ایران امکان می‌دهد که از موضع قدرت، بی‌اعتباری اقدام اروپا را به رخ بکشد. افزون بر آن، تأکید مکرر تهران بر حق پاسخ متناسب به هر اقدام غیرقانونی، پیامی است به غرب که سیاست فشار نه تنها نتیجه نمی‌دهد بلکه هزینه‌های سنگین‌تری برای خود آنها به‌دنبال خواهد داشت.
فرصت اصلی برای ایران در اینجاست: تبدیل فشار خارجی به ابزار مشروعیت‌سازی داخلی و تقویت روابط راهبردی با شرق. اروپا و آمریکا می‌خواهند ایران را در تنگنا قرار دهند، اما در عمل راهی تازه برای تهران گشوده‌اند؛ راهی که می‌تواند به بازتعریف موازنه‌ها در خلیج فارس و حتی در ساختار شورای امنیت بینجامد.


اخبار مرتبط
غرب در مسیر تشدید تنش؛ فراخوان سفرای ایران از سه کشور اروپایی
شنبه 1404/07/05 ساعت 09:14
نور نیوز ابعاد تلاش غرب برای بحران آفرینی در پرونده هسته ای ایران را بررسی می کند؛
غرب در مسیر تشدید تنش؛ فراخوان سفرای ایران از سه کشور اروپایی
بازگشت تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران با وتوی غرب، بار دیگر وابستگی اروپا به واشنگتن و اراده مدعیان گفتگو را در ایجاد بن‌بست ساختگی در مسیر دیپلماسی را آشکار ساخت.
بیانیه وزارت خارجه ایران درباره بازگشت قطعنامه‌های سازمان ملل
جمعه 1404/06/28 ساعت 19:36
بیانیه وزارت خارجه ایران درباره بازگشت قطعنامه‌های سازمان ملل
بیانیه وزارت امور خارجه ایران درباره تحرک غیرقانونی سه کشور اروپایی برای بازگرداندن قطعنامه‌های خاتمه‌یافته شورای امنیت از طریق سوءاستفاده از سازوکار حل‌وفصل اختلاف برجام و قطعنامه 2231 صادر شد.
قطعنامه تمدید لغو تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران رأی نیاورد
جمعه 1404/06/28 ساعت 18:17
قطعنامه تمدید لغو تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران رأی نیاورد
شورای امنیت سازمان ملل متحد پیش نویس قطعنامه کره جنوبی بعنوان رئیس دوره ای این شورا را درباره «تداوم لغو تحریم‌ها علیه ایران» برای جلوگیری از اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران تصویب نکرد.
نظرات

آخرین اخبار
آیا برنج درمان ریزش موست؟
ارتباط آلودگی هوا با یک بیماری شایع قرن
هشدار شیوع یک عفونت ویروسی از طریق پشه
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(1) - الاهلی قطر (3) / باخت سپاهان در دوحه+ فیلم
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است
در ادامه بازی‌های لیگ نخبگان آسیا؛ اولسان از صعود بازماند
رکورد حداکثر دما در آذربایجان‌شرقی شکسته شد
انتشار سومین بیانیه مرکز اطلاعات مالی در پاسخ به شایعات مرتبط با FATF
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ترامپ خواهان دستیابی به توافق با ایران است
زیرساخت‌های راه‌آهن آلمان مورد حمله سایبری قرار گرفت
گزارش تصویری | آماده شدن کشورهای اسلامی برای ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
پیش‌بینی افزایش بی‌سابقه دما در مازندران/ هشدار درباره وقوع آتش‌سوزی
هلال ماه رویت شد
پاداش میلیون یورویی در انتظار طارمی
آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران خودداری می‌کند
پزشکیان: بحران‌های ریشه‌دار اجتماعی و تربیتی، با نسخه‌های یک‌شبه درمان نمی‌شوند
آیت‌الله سیستانی نخستین روز ماه رمضان را اعلام کرد
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید