×
سیاسی
شناسه خبر : 246200
تاریخ انتشار : جمعه 1404/06/28 ساعت 21:50
رأی شورای امنیت؛ بحران‌سازی اروپا، تبعات جهانی خطرناک

نورنیوز بررسی می‌کند،

رأی شورای امنیت؛ بحران‌سازی اروپا، تبعات جهانی خطرناک

تحرک سه کشور اروپایی برای بازگرداندن تحریم‌های لغوشده شورای امنیت علیه ایران ـ که در نشست اخیر شورا تنها با 4 رأی موافق، 9 مخالف و 2 ممتنع همراه شد ـ بیش از آنکه اقدامی حقوقی باشد، بازتابی از بحران استقلال اروپا در برابر واشنگتن است. ایران با تکیه بر دیپلماسی انتخابی و حمایت شرکای راهبردی، این تهدید را به فرصتی تازه بدل می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: تصمیم فرانسه، آلمان و انگلیس برای فعال‌سازی سازوکار موسوم به اسنپ‌بک، از همان ابتدا نشان داد که سه کشور اروپایی بیش از آنکه نگران ماهیت برنامه هسته‌ای ایران باشند، در پی اثبات وفاداری خود به سیاست‌های واشنگتن‌اند. در نشست اخیر شورای امنیت، این تلاش در قالب یک قطعنامه به رأی گذاشته شد که تنها ۴ کشور به آن رأی موافق دادند، ۹ عضو مخالفت کردند و ۲ کشور نیز رأی ممتنع دادند. همین ترکیب آرا نشان داد که اقدام اروپا نه اجماع‌ساز، بلکه حرکتی محدود و شکاف‌آفرین است.
اروپا بار دیگر در تله‌ای گرفتار شد که سال‌هاست استقلال دیپلماتیکش را از بین برده است. آنها با سوءاستفاده از قطعنامه ۲۲۳۱، نه به دنبال اجرای قانون بلکه به‌دنبال بازتولید فشار سیاسی بر ایران بودند. به بیان دیگر، سه کشور اروپایی با قربانی کردن برجام، مشروعیت خود را نیز در افکار عمومی جهانی از دست دادند.
این اقدام در ظاهر یک مانور حقوقی است، اما در واقع بیش از هر چیز، سندی است بر بحران راهبردی اروپا: قاره‌ای که به جای تعریف منافع مستقل، به ابزار چانه‌زنی آمریکا در برابر ایران و حتی چین و روسیه بدل شده است.

تناقض‌های خطرناک؛ سکوت در برابر تجاوز، فشار بر دیپلماسی

اروپا ادعا می‌کند که ایران در تعهدات هسته‌ای خود قصور کرده است، اما در برابر تجاوزهای آشکار رژیم صهیونیستی و آمریکا به تأسیسات تحت پادمان ایران هیچ واکنشی نشان نداده است. این سکوت، معنایی فراتر از بی‌عملی دارد؛ نشانه‌ای از پذیرش منطق تجاوز است. در حالی که منشور ملل متحد صراحتاً هرگونه حمله به زیرساخت‌های صلح‌آمیز را ممنوع می‌کند، سه کشور اروپایی حتی حاضر به محکومیت زبانی این حملات نشدند.
در عوض، همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ۹ سپتامبر ۲۰۲۵ ـ که بسیاری آن را گامی اعتمادساز و مثبت دانستند ـ از سوی آنها عملاً نادیده گرفته شد. تناقض آشکار همین‌جاست: شفافیت ایران به حساب نمی‌آید، اما ادعاهای بی‌اساس دستاویز تحریم می‌شود.
این رفتار نه‌تنها رژیم عدم اشاعه را به بازیچه سیاسی تقلیل می‌دهد، بلکه به بحران مشروعیت غرب در سطح جهانی دامن می‌زند. در جهانی که قدرت‌های نوظهور در حال بازتعریف نظم هستند، غرب با چنین دوگانگی‌هایی تنها سرعت افول خود را بیشتر می‌کند.

دیپلماسی انتخابی ایران؛ معادله وارونه شده است

موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این تحولات، فراتر از یک موضع تدافعی بود. امیرسعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل، به صراحت گفت: «مسیر دیپلماسی باز است، اما ما انتخاب می‌کنیم با چه کسی گفتگو کنیم.» این جمله، معادله دیپلماسی را وارونه می‌کند: ایران دیگر «نیازمند» مذاکره نیست، بلکه قدرت انتخاب دارد.
این تغییر گفتمان، در سطح راهبردی اهمیت ویژه‌ای دارد. ایران نشان داده که حتی در شرایط فشار، قادر است قواعد بازی را بازتعریف کند. دیپلماسی انتخابی به معنای عبور از منطق قدیمی «باید مذاکره کنیم» به سمت منطق «می‌توانیم و انتخاب می‌کنیم» است. این تحول، دست ایران را برای تنظیم روابط با شرق، جهان اسلام و حتی برخی بازیگران اروپایی مستقل بازتر می‌کند.
دیپلماسی انتخابی ایران در واقع پیام روشنی به غرب دارد: ایران حاضر به گفتگوست، اما نه هر گفتگویی. انتخاب با تهران است، نه با پایتخت‌های اروپایی.

فرصت‌سازی از تهدید؛ بازتعریف موازنه‌ها

اقدام اخیر اروپا، در ظاهر تهدیدی برای ایران بود اما در عمل می‌تواند به فرصتی راهبردی بدل شود. موضع مشترک چین و روسیه که بازگشت تحریم‌ها را «غیرقانونی و نامعتبر» دانستند، نشان داد که جهان امروز دیگر تک‌قطبی نیست. ایران می‌تواند از این موضع‌گیری برای تقویت اتحادهای منطقه‌ای و بین‌المللی خود استفاده کند.
از سوی دیگر، همان‌طور که غریب‌آبادی تصریح کرد، «وقتی فعالیتی وجود ندارد، اسنپ‌بک بی‌معناست.» این واقعیت حقوقی به ایران امکان می‌دهد که از موضع قدرت، بی‌اعتباری اقدام اروپا را به رخ بکشد. افزون بر آن، تأکید مکرر تهران بر حق پاسخ متناسب به هر اقدام غیرقانونی، پیامی است به غرب که سیاست فشار نه تنها نتیجه نمی‌دهد بلکه هزینه‌های سنگین‌تری برای خود آنها به‌دنبال خواهد داشت.
فرصت اصلی برای ایران در اینجاست: تبدیل فشار خارجی به ابزار مشروعیت‌سازی داخلی و تقویت روابط راهبردی با شرق. اروپا و آمریکا می‌خواهند ایران را در تنگنا قرار دهند، اما در عمل راهی تازه برای تهران گشوده‌اند؛ راهی که می‌تواند به بازتعریف موازنه‌ها در خلیج فارس و حتی در ساختار شورای امنیت بینجامد.


اخبار مرتبط
غرب در مسیر تشدید تنش؛ فراخوان سفرای ایران از سه کشور اروپایی
شنبه 1404/07/05 ساعت 09:14
نور نیوز ابعاد تلاش غرب برای بحران آفرینی در پرونده هسته ای ایران را بررسی می کند؛
غرب در مسیر تشدید تنش؛ فراخوان سفرای ایران از سه کشور اروپایی
بازگشت تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران با وتوی غرب، بار دیگر وابستگی اروپا به واشنگتن و اراده مدعیان گفتگو را در ایجاد بن‌بست ساختگی در مسیر دیپلماسی را آشکار ساخت.
بیانیه وزارت خارجه ایران درباره بازگشت قطعنامه‌های سازمان ملل
جمعه 1404/06/28 ساعت 19:36
بیانیه وزارت خارجه ایران درباره بازگشت قطعنامه‌های سازمان ملل
بیانیه وزارت امور خارجه ایران درباره تحرک غیرقانونی سه کشور اروپایی برای بازگرداندن قطعنامه‌های خاتمه‌یافته شورای امنیت از طریق سوءاستفاده از سازوکار حل‌وفصل اختلاف برجام و قطعنامه 2231 صادر شد.
قطعنامه تمدید لغو تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران رأی نیاورد
جمعه 1404/06/28 ساعت 18:17
قطعنامه تمدید لغو تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران رأی نیاورد
شورای امنیت سازمان ملل متحد پیش نویس قطعنامه کره جنوبی بعنوان رئیس دوره ای این شورا را درباره «تداوم لغو تحریم‌ها علیه ایران» برای جلوگیری از اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران تصویب نکرد.
نظرات

آخرین اخبار
مقام سابق پنتاگون: آمریکا تا سال‌ها هزینه جنگ با ایران را خواهد پرداخت
درگیری در شرق چاد، 42 کشته برجای گذاشت
مقام روس: تجربه ونزوئلا، دلیل گمراهی آمریکا درقبال ایران بود
نماینده آمریکایی: جنگ ترامپ علیه ایران یک فاجعه تمام‌عیار بوده است
شلیک موشک از لبنان، مراسم مذهبی «مرون» در اسرائیل را لغو کرد
روایت عراقچی از دستور کار مذاکرات با مقامات روسیه/ با پاکستان و عمان مشورت خوبی داشتیم
توقیف یک کشتی باری در آب‌های سومالی
عراقچی برای دیدار با پوتین وارد سن‌پترزبورگ شد
آخرین وضعیت ایستگاه‌های جدید سنجش آلودگی هوای تهران
رکورد جهانی ماراتن در رقابت های لندن شکسته شد
پرداخت 65 درصد از بدهی‌های دارو
بنت و لاپید برای کنار زدن نتانیاهو متحد شدند
کدام مواد غذایی نباید در فریزر باشند؟
افشاگری هارتص از ربودن کودکان در غزه
مجروح شدن چند صهیونیست در پی تیراندازی از سوی نیروهای مقاومت فلسطین
گروهک‌های مسلح وابسته، به دنبال ایجاد ناامنی علیه غیرنظامیان در غزه است
حمله حزب الله لبنان به تجمع نظامیان صهیونیست
عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تساوی میلان و یوونتوس در بازی حساس
سخنان نتانیاهو درباره حملات شدید به لبنان بیشتر جنبه «نمایش قدرت» دارد
«دریچه آتش بس یازمینه جنگ»
قدردانی سفیر ایران از دولت و مردم پاکستان برای میزبانی مذاکرات با آمریکا
جهش بی‌سابقه «کرک‌اسپرد» بنزین
عزم اسلام‌آباد برای ادامه ترانزیت کالا به ایران
درس امروز قالیباف به ترامپ؛ چه کسی کارت‌هایش تمام شده!؟
برقراری سفر رسمی چارلز سوم به ایالات متحده پس از بررسی‌های امنیتی
معاون رئیس‌جمهور : به هراقدام جنگی پاسخی چهار برابری خواهیم داد
وزارت خارجه ایران: عراقچی به روسیه سفر کرد/دیدار با پوتین در سن‌پترزبورگ
البوسعیدی رایزنی با عراقچی را مُثمر ثمر خواند
اعلام جزئیات فروش ارز به زائران حج
اینتر یک قدم دیگر به قهرمانی نزدیک شد
نفتالی بنت: نتانیاهو باید کنار برود
شگفتی از معماری ذخیره‌سازی نفت از سوی ایران
هشدار صنعا درپی جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان
انتشار بیانیه منتسب به مظنون تیراندازی مراسم شام خبرنگاران کاخ سفید
تشکیل حزبی جدید برای رقابت با نتانیاهو در انتخابات
انتقاد عضو شورای شهر از تبلیغ جوایز میلیاردی در پیامک‌های شهرداری
اسلام‌آباد: به تلاش‌های خود برای پیشبرد صلح در منطقه ادامه خواهیم داد
کشته و زخمی شدن چند نظامی اسرائیل در حمله پهپادی به جنوب لبنان
اولیانوف: آمریکا اخاذی در برابر ایران را کنار بگذارد
نورنما | یادآوری یک نوای خاطره‌برانگیز از زبان کودکان دهه هشتاد
انتشار دستخطی از شهید علی لاریجانی از روزهای پایانی عمرش + تصویر
افزایش منابع قرض الحسنه اشتغال در سال 1405/ سهم هر استان چقدر است؟
برگزاری اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها 9 اردیبهشت در تهران + جزئیات
برگزاری آزمون دکتری دانشگاه آزاد به‌صورت مجازی
نمایشگاه مجازی کتاب تهران چقدر تخفیف برای خریداران در نظر گرفته است؟
هاآرتص: موج خودکشی در نیروهای اسرائیلی؛ 11 مورد در کمتر از یک ماه
یورش پلیس به باند برادران قاچاقچی فروش سلاح
تجزیه‌طلبان با انتقاد از ترامپ به مزدوری و اختلاس اعتراف کردند