×
سیاسی
شناسه خبر : 245896
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/06/27 ساعت 09:54
اروپا در آستانه انتخابی سرنوشت‌ساز قرار دارد

حسن بهشتی‌پور

اروپا در آستانه انتخابی سرنوشت‌ساز قرار دارد

باتوجه به تحولات اخیر، همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب جدیدی آغاز شده است. براساس پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای (NPT)، هر کشوری که این پیمان را امضا می‌کند، موظف است قرارداد دوجانبه‌ای با آژانس منعقد کند که براساس آن، آژانس حق نظارت و بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور را خواهد داشت.

نورنیوز-گروه سیاسی: باتوجه به تحولات اخیر، همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب جدیدی آغاز شده است. براساس پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای (NPT)، هر کشوری که این پیمان را امضا می‌کند، موظف است قرارداد دوجانبه‌ای با آژانس منعقد کند که براساس آن، آژانس حق نظارت و بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور را خواهد داشت. این قرارداد که به «توافق پادمانی» معروف است، چارچوب نظارت و کنترل آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای کشور امضاکننده را مشخص می‌کند. در حال حاضر، توافق جدیدی میان ایران و آژانس شکل گرفته است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در سخنرانی خود در اجلاس شورای حکام اعلام کرد که این نهاد براساس توافق جدید، حق نظارت و بازرسی فعالیت‌های هسته‌ای ایران در تمامی تاسیسات، ازجمله سه سایت مورد مناقشه که پیش‌تر مورد حمله قرار گرفته‌اند، را داراست. ازسوی دیگر، براساس اطلاعیه شورای عالی امنیت ملی ایران و اظهارات عباس عراقچی، ایران متعهد شده است پس از ارایه گزارشی درخصوص این سه سایت، نظارت‌های آژانس آغاز شود. با این حال، پیش از اجرای این نظارت‌ها، مذاکراتی میان طرفین برای تعیین چگونگی انجام بازرسی‌ها در این سایت‌ها صورت خواهد گرفت. ایران تاکید دارد که توافق پادمانی امضا شده در سال ۱۳۵۱ (1972 میلادی) با آژانس، پس از حملات امریکا و اسراییل به سه تاسیسات هسته‌ای تحت نظارت آژانس، دیگر قابل اجرا نیست و نیازمند ترتیبات جدیدی است. بخشی از این ترتیبات در توافق اخیر گنجانده شده و قرار است اجرایی شود. با این حال، ایران اعلام کرده است که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه (بازگشت تحریم‌های شورای امنیت) یا وقوع هرگونه حمله نظامی به کشور، این توافق لغو خواهد شد و همکاری با آژانس ادامه نخواهد یافت. این موضع نشان‌دهنده پیش‌بینی‌های ایران برای جلوگیری از سوءاستفاده طرف‌های غربی از این همکاری و خنثی کردن بهانه‌های احتمالی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه یا اقدامات نظامی علیه ایران است. 

  در این راستا، تصمیم‌گیری طرف‌های اروپایی در روزهای آتی نقش تعیین‌کننده‌ای خواهد داشت. قطعنامه پیشنهادی روسیه مبنی بر به تعویق انداختن فعال‌سازی مکانیسم ماشه به مدت شش ماه، با مخالفت قاطع ایالات‌متحده مواجه شده و به احتمال زیاد وتو خواهد شد. بنابراین، این اروپا است که باید تصمیم بگیرد آیا مسیر دیپلماسی با ایران و آژانس را ادامه دهد یا با فعال‌سازی مکانیسم ماشه، عملا توافق موجود را به مخاطره اندازد. تحلیل‌ها حاکی از آن است که اصرار برخی کشورهای اروپایی (به‌ ویژه آلمان، فرانسه و بریتانیا) بر اجرای تعهدات ایران در چارچوب برجام، بدون ارایه امتیازات متقابل به ایران، می‌تواند به فعال‌سازی مکانیسم ماشه منجر شود. با این حال، امید است که کشورهای اروپایی با در پیش گرفتن رویکردی خردمندانه، به دیپلماسی فرصت ادامه مسیر را بدهند تا مسائل در چارچوب برجام حل ‌و فصل شود.

مواضع اروپا و مکانیسم ماشه

کشورهای اروپایی در صورت فعال‌سازی مکانیسم ماشه، عملا در راستای سیاست‌های ایالات‌متحده و اسراییل حرکت خواهند کرد. فشارهای امریکا بر اروپا برای اعمال این مکانیسم نقش مهمی در این تصمیم‌گیری ایفا می‌کند. البته، مواضع ایران در حمایت از روسیه در جنگ اوکراین نیز تا حدی بر این موضوع تاثیرگذار بوده است. با این حال، اصلی‌ترین عامل، فشارهای ایالات‌متحده بر کشورهای اروپایی است. از دیدگاه اروپا، دستیابی ایران به توانمندی‌های هسته‌ای، به ‌ویژه در سطح تسلیحاتی، تهدیدی جدی نه ‌تنها برای منطقه، بلکه برای امنیت اروپا تلقی می‌شود. این نگرانی، بیش از امریکا، در میان کشورهای اروپایی احساس می‌شود.  با این حال، فعال‌سازی مکانیسم ماشه می‌تواند به سناریویی منجر شود که به زیان هر دوطرف باشد. این اقدام نه ‌تنها تهدیدات علیه ایران را افزایش خواهد داد، بلکه امنیت اروپا و غرب را نیز به مخاطره می‌اندازد. از این‌رو، عقلانیت ایجاب می‌کند که کشورهای اروپایی به دیپلماسی فرصت دهند تا از طریق گفت‌وگو و همکاری در چارچوب برجام، راه‌حلی پایدار برای مسائل موجود یافت شود. احتمال احیای توافق برجام و ادامه همکاری‌ها در این چارچوب وجود دارد، به‌شرطی که طرف‌های اروپایی با کنار گذاشتن فشارهای یک‌جانبه، به تعهدات خود پایبند باشند، در غیر این صورت، فعال‌سازی مکانیسم ماشه می‌تواند به تشدید تنش‌ها و ایجاد شرایطی نامطلوب برای همه طرف‌های درگیر منجر شود. درنهایت، انتخاب مسیر دیپلماسی یا تقابل، به تصمیم کشورهای اروپایی بستگی دارد.

کارشناس  مسائل  بین‌الملل


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
حنظله شرکت صهیونیستی «استرایکر» هک کرد
آیا تهران توانایی غرق کردن ناو آبراهام لینکلن را دارد؟
آماده‌باش کارخانه‌های نان صنعتی برای تأمین نیاز شهرهای مسافرپذیر
خبر تخلیه منازل اطراف مساجد در اسلام‌آبادغرب تکذیب شد
خروج آمریکایی‌ها از منطقه نشانه تاثیر ضربات موفق ایران است
2 بانک بزرگ دنیا در قطر و دبی تخلیه شدند
پیام‌های تبریک مقامات خارجی در پی انتخاب رهبر جدید انقلاب
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/آسیب به مراکز غیرنظامی
عارف: تأمین پایدار معیشت مردم اولویت مدیریت استان‌ها است
سردار فدوی: ترامپ آتش‌بس می خواهد
نیویورک تایمز: آسیب به پایگاه‌های آمریکا جدی است
جهاد کشاورزی: توزیع کالاهای اساسی در کشور روال عادی دارد/کمبودی نداریم
وزرای خارجه روسیه و مصر توقف فوری درگیری‌ها را خواستار شدند
واکنش استارمر به بمباران میناب: از دیدن آن تصاویر نگران هستیم
ممنوعیت راهپیمایی روز جهانی قدس در انگلیس!
باوجود خبر احتمال آزادسازی ذخایر؛ نفت همچنان در مسیر صعود
شل و توتال خطاب به مشتریان: گاز نداریم
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
اردوغان: رژیم صهیونیستی عامل جنگ منطقه است
ناکامی موساد و سیا با حضور گسترده مردم ایران در خیابان ها
حملات امروز اسرائیل به لبنان ده‌ها شهید و زخمی به‌جا گذاشت
هشدار یک موسسه اعتبارسنجی نسبت به بسته ماندن تنگه هرمز
تمدید مهلت حذف و اضافه دانشگاه الزهرا (س)
انهدام یک باند مرتبط با دشمن آمریکایی-صهیونی در خوزستان
رویین تن: کادر درمان همواره در شرایط جنگی رشادت می‌کنند
بقایی: بانک اهداف ایران هر روز بروزرسانی می‌شود
تحلیلگر چینی: آمریکا و اسرائیل در جنگ علیه ایران شکست خورده‌اند
احتمال انجام بزرگترین آزادسازی ذخایر نفتی
وزیر دادگستری: آمریکا در باتلاقی گیر افتاده که نمی‌تواند از آن خارج شود
کپی‌برداری آمریکا از پهپاد ایرانی شاهد136
اتحادیه اروپا 19 مقام و نهاد ایرانی را تحریم کرد
شهرک نشینان صهیونیست: دیگر بیش از این نمی‌توانیم توان تاب بیاوریم
تماس‌های تلفنی پوتین با سران امارات و جمهوری آذربایجان
دو کشتی صهیونیستی در تنگه هرمز مورد هدف آتش سپاه قرار گرفت
رهایی گروگان در شهرستان فنوج
مشکلی در تامین دارو، تجهیزات پزشکی و شیر خشک نداریم
بی‌اعتمادی مسکو به ترامپ درپی حمله آمریکا در میانه مذاکرات
بی‌توجهی مجامع بین‌المللی به زیست‌بوم خلیج فارس
معاریو: حزب‌الله زنده است
مدافع برزیلی چادرملو: مردم ایران فوق‌العاده هستند
شلیک بیش از 850 موشک از سوی حزب الله به سمت سرزمین‌های اشغالی
مشاور سخنگوی وزارت امور خارجه: هیچ مذاکره‌ای با آمریکا انجام نخواهد شد
خبر خوش به فرهنگیان؛ پرداخت حقوق زودتر از موعد
اسپانیا سفیر خود را از اسرائیل فراخواند
سردار تنگسیری: اجازه عبور از تنگه هرمز در اختیار ایران است
نمی‌گذاریم حتی یک لیتر نفت به نفع آمریکا و شرکای آنها از تنگه هرمز عبور کند
گزارش تصویری | احیای شب بیست و یکم ماه رمضان میدان تجریش
قیمت نفت برنت در 2 ماه آینده به بالای 95 دلار می‌رسد
پیام فرمانده هوافضای سپاه به ترامپ
متجاوزان آمریکایی و شرکایش حق عبور از تنگه هرمز را ندارند