×
سیاسی
شناسه خبر : 245896
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/06/27 ساعت 09:54
اروپا در آستانه انتخابی سرنوشت‌ساز قرار دارد

حسن بهشتی‌پور

اروپا در آستانه انتخابی سرنوشت‌ساز قرار دارد

باتوجه به تحولات اخیر، همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب جدیدی آغاز شده است. براساس پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای (NPT)، هر کشوری که این پیمان را امضا می‌کند، موظف است قرارداد دوجانبه‌ای با آژانس منعقد کند که براساس آن، آژانس حق نظارت و بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور را خواهد داشت.

نورنیوز-گروه سیاسی: باتوجه به تحولات اخیر، همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب جدیدی آغاز شده است. براساس پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای (NPT)، هر کشوری که این پیمان را امضا می‌کند، موظف است قرارداد دوجانبه‌ای با آژانس منعقد کند که براساس آن، آژانس حق نظارت و بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور را خواهد داشت. این قرارداد که به «توافق پادمانی» معروف است، چارچوب نظارت و کنترل آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای کشور امضاکننده را مشخص می‌کند. در حال حاضر، توافق جدیدی میان ایران و آژانس شکل گرفته است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در سخنرانی خود در اجلاس شورای حکام اعلام کرد که این نهاد براساس توافق جدید، حق نظارت و بازرسی فعالیت‌های هسته‌ای ایران در تمامی تاسیسات، ازجمله سه سایت مورد مناقشه که پیش‌تر مورد حمله قرار گرفته‌اند، را داراست. ازسوی دیگر، براساس اطلاعیه شورای عالی امنیت ملی ایران و اظهارات عباس عراقچی، ایران متعهد شده است پس از ارایه گزارشی درخصوص این سه سایت، نظارت‌های آژانس آغاز شود. با این حال، پیش از اجرای این نظارت‌ها، مذاکراتی میان طرفین برای تعیین چگونگی انجام بازرسی‌ها در این سایت‌ها صورت خواهد گرفت. ایران تاکید دارد که توافق پادمانی امضا شده در سال ۱۳۵۱ (1972 میلادی) با آژانس، پس از حملات امریکا و اسراییل به سه تاسیسات هسته‌ای تحت نظارت آژانس، دیگر قابل اجرا نیست و نیازمند ترتیبات جدیدی است. بخشی از این ترتیبات در توافق اخیر گنجانده شده و قرار است اجرایی شود. با این حال، ایران اعلام کرده است که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه (بازگشت تحریم‌های شورای امنیت) یا وقوع هرگونه حمله نظامی به کشور، این توافق لغو خواهد شد و همکاری با آژانس ادامه نخواهد یافت. این موضع نشان‌دهنده پیش‌بینی‌های ایران برای جلوگیری از سوءاستفاده طرف‌های غربی از این همکاری و خنثی کردن بهانه‌های احتمالی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه یا اقدامات نظامی علیه ایران است. 

  در این راستا، تصمیم‌گیری طرف‌های اروپایی در روزهای آتی نقش تعیین‌کننده‌ای خواهد داشت. قطعنامه پیشنهادی روسیه مبنی بر به تعویق انداختن فعال‌سازی مکانیسم ماشه به مدت شش ماه، با مخالفت قاطع ایالات‌متحده مواجه شده و به احتمال زیاد وتو خواهد شد. بنابراین، این اروپا است که باید تصمیم بگیرد آیا مسیر دیپلماسی با ایران و آژانس را ادامه دهد یا با فعال‌سازی مکانیسم ماشه، عملا توافق موجود را به مخاطره اندازد. تحلیل‌ها حاکی از آن است که اصرار برخی کشورهای اروپایی (به‌ ویژه آلمان، فرانسه و بریتانیا) بر اجرای تعهدات ایران در چارچوب برجام، بدون ارایه امتیازات متقابل به ایران، می‌تواند به فعال‌سازی مکانیسم ماشه منجر شود. با این حال، امید است که کشورهای اروپایی با در پیش گرفتن رویکردی خردمندانه، به دیپلماسی فرصت ادامه مسیر را بدهند تا مسائل در چارچوب برجام حل ‌و فصل شود.

مواضع اروپا و مکانیسم ماشه

کشورهای اروپایی در صورت فعال‌سازی مکانیسم ماشه، عملا در راستای سیاست‌های ایالات‌متحده و اسراییل حرکت خواهند کرد. فشارهای امریکا بر اروپا برای اعمال این مکانیسم نقش مهمی در این تصمیم‌گیری ایفا می‌کند. البته، مواضع ایران در حمایت از روسیه در جنگ اوکراین نیز تا حدی بر این موضوع تاثیرگذار بوده است. با این حال، اصلی‌ترین عامل، فشارهای ایالات‌متحده بر کشورهای اروپایی است. از دیدگاه اروپا، دستیابی ایران به توانمندی‌های هسته‌ای، به ‌ویژه در سطح تسلیحاتی، تهدیدی جدی نه ‌تنها برای منطقه، بلکه برای امنیت اروپا تلقی می‌شود. این نگرانی، بیش از امریکا، در میان کشورهای اروپایی احساس می‌شود.  با این حال، فعال‌سازی مکانیسم ماشه می‌تواند به سناریویی منجر شود که به زیان هر دوطرف باشد. این اقدام نه ‌تنها تهدیدات علیه ایران را افزایش خواهد داد، بلکه امنیت اروپا و غرب را نیز به مخاطره می‌اندازد. از این‌رو، عقلانیت ایجاب می‌کند که کشورهای اروپایی به دیپلماسی فرصت دهند تا از طریق گفت‌وگو و همکاری در چارچوب برجام، راه‌حلی پایدار برای مسائل موجود یافت شود. احتمال احیای توافق برجام و ادامه همکاری‌ها در این چارچوب وجود دارد، به‌شرطی که طرف‌های اروپایی با کنار گذاشتن فشارهای یک‌جانبه، به تعهدات خود پایبند باشند، در غیر این صورت، فعال‌سازی مکانیسم ماشه می‌تواند به تشدید تنش‌ها و ایجاد شرایطی نامطلوب برای همه طرف‌های درگیر منجر شود. درنهایت، انتخاب مسیر دیپلماسی یا تقابل، به تصمیم کشورهای اروپایی بستگی دارد.

کارشناس  مسائل  بین‌الملل


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم
افضل مقیمی، چهره ماندگار زبان‌شناسی ایران، درگذشت
ترکیب گل‌گهر برای دیدار با چادرملو
کشف 48 هزار قرص مخدر در خان‌یونس
زمان ثبت‌نام اربعین اعلام شد
حضور صدها خبرنگار و کنشگر رسانه‌ای خارجی در مراسم تشییع رهبر شهید
مرز دوغارون میزبان زائران افغانستانی مراسم وداع رهبر شهید خواهد بود