×
بین الملل
شناسه خبر : 245776
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/06/26 ساعت 15:45
از کی‌یف تا بالتیک؛ چرا زاپاد-2025 فراتر از یک رزمایش است؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

از کی‌یف تا بالتیک؛ چرا زاپاد-2025 فراتر از یک رزمایش است؟

رزمایش مشترک روسیه و بلاروس با حضور مستقیم ولادیمیر پوتین، نه تنها نمایش قدرت نظامی بلکه هشداری راهبردی به غرب است. زاپاد-2025 در شرایطی برگزار شد که تهدیدات ناتو، تحریم‌های اروپا و فشارهای آمریکا افزایش یافته و همگرایی قدرت‌های نوظهور علیه یکجانبه‌گرایی غرب شکل گرفته است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: رزمایش «زاپاد-۲۰۲۵» با حضور میدانی ولادیمیر پوتین، جلوه‌ای ویژه یافت. حضور او با لباس نظامی و اسلحه کمری حامل پیامی روشن بود: دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی روسیه و بلاروس یک اولویت حیاتی است. لوکاشنکو رئیس‌جمهور بلاروس نیز بر ضرورت تمرین همه‌جانبه، از سلاح‌های سبک تا کلاهک‌های هسته‌ای، تأکید کرد. در همین چارچوب، شبیه‌سازی استقرار سامانه موشکی «اورشنیک» نشان داد که مسکو و مینسک در برابر هر نوع تهدید احتمالی آماده‌اند. این رزمایش، هم بعد فنی و عملیاتی داشت و هم جنبه نمادین، تا بر اراده روسیه در بازدارندگی و پاسخ متقابل به تحرکات غرب صحه بگذارد.

پاسخ مستقیم به تشدید تهدیدات غرب

در حالی که اروپا و آمریکا شعار تعامل می‌دهند، عملاً با رزمایش‌های نظامی و فشارهای اقتصادی، تهدید علیه روسیه را افزایش داده‌اند. رزمایش «مدافع آهنین» ناتو با حضور بیش از ۶۰ هزار نیرو در لهستان و ایجاد مرکز فرماندهی جدید در شرق اروپا، پیامی آشکار از تشدید محاصره نظامی بود. افزون بر این، کمیسیون اروپا بسته‌های تحریمی تازه علیه بخش‌های انرژی و مالی روسیه را آماده کرده و آمریکا نیز برای نخستین بار در دولت ترامپ، ارسال محموله‌های تسلیحاتی به اوکراین را تصویب کرده است. در چنین شرایطی، زاپاد-۲۰۲۵ نه اقدامی تهاجمی، بلکه واکنشی بازدارنده و هشداردهنده بود تا نشان دهد مسکو آماده دفاع در برابر هرگونه مداخله‌جویی است.
همگرایی قدرت‌های نوظهور در نظم جدید
نکته برجسته رزمایش اخیر، حضور کشورهایی چون ایران، هند، بنگلادش، بورکینافاسو، کنگو و مالی بود. پیوستن این طیف متنوع از کشورها به رزمایش، گواهی روشن بر تلاش برای بنیان‌گذاری نظمی نوین و چندجانبه است. هند رسماً اعلام کرد که هدفش تقویت همکاری دفاعی و افزایش اعتماد متقابل با روسیه است. ایران نیز با حضور در این رزمایش، بار دیگر پیوند راهبردی خود با مسکو و دیگر متحدان آسیایی و آفریقایی را به نمایش گذاشت. این حضور گسترده نشان داد که غرب دیگر تنها مرجع امنیت جهانی نیست و بازیگران متکثر، با همگرایی عملیاتی، به دنبال ایجاد تعادلی پایدار در برابر مداخله‌گری غرب هستند.

پیامدها برای امنیت جهانی

زاپاد-۲۰۲۵ را باید بخشی از روند شکل‌گیری «امنیت جمعی غیرغربی» دانست. برخلاف ناتو که با رویکرد تهاجمی موجب افزایش ناامنی در مناطق مختلف شده است، این رزمایش بر مبنای بازدارندگی و همگرایی طراحی شد. مشارکت کشورهای آسیایی و آفریقایی بیانگر آن است که یکجانبه‌گرایی آمریکا و اروپا بیش از پیش زیر سؤال رفته و کشورها به دنبال بدیلی برای امنیت پایدار هستند. از این منظر، زاپاد-۲۰۲۵ نه تنها تقابلی با غرب، بلکه گامی در مسیر ایجاد نظمی نوین است که بتواند بر پایه همکاری چندقطبی، به امنیت منطقه‌ای و جهانی انسجام ببخشد. این رویکرد، پیام روشنی برای آینده دارد: جهان به سمت تقسیم مسئولیت‌های امنیتی و کاهش سلطه‌گری غرب حرکت می‌کند.

 


نظرات

آخرین اخبار
قرارداد اجاره می‌تواند بالاتر از حد افزایش 25 درصد امضا شود؟
مخبر: شعله‌های آتش آمریکا دامن همه جهان را می‌گیرد
شرط ترامپ برای توافق هسته‌ای با عربستان
امضای اسناد مشترک همکاری ایران و عراق
بازگشایی پناهگاه‌ها در اراضی اشغالی از بیم حملات احتمالی ایران
محدودیت ترافیکی کندوان و آزادراه تهران-شمال جمعه 2 مرداد
تجاوز دوباره آمریکا به خاک ایران/ پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح به دشمن در کویت و اردن
دیالوگ تاریخی مسی و یامال پس از شکست آرژانتین
جزییات قتل هولناک شاگرد میوه فروشی در مشهد
نیمی از جمعیت جهان نباید در برابر بحران‌های منطقه سکوت کنند
آمادگی کامل زیرساخت‌های مرز خسروی برای میزبانی از زائران اربعین
معاون وزیر جهاد کشاورزی: ذخایر کالاها در امن‌ترین وضعیت ممکن است
هلاکت 2 تروریست در درگیری مسلحانه مرزبانان هنگ مرزی
مرسدس‌بنز در آستانه حذف از بازار ایالات متحده
حمایت کرملین از حق هسته‌ای صلح‌آمیز ایران و عربستان
بیانیه هشدارآمیز حنظله؛ شبکه آب، برق و ترابری آمریکا در خط مقدم حملات بعدی
چرا بزرگترین شرکت هواپیمایی هند بازگشت به اسرائیل را به تعویق انداخت؟
تحرکات دیپلماتیک عمان در دریای سرخ
واکنش وزارت امور خارجه ایران به واگذاری پایگاه نظامی انگلیس به آمریکا
توقف اعزام‌های دولتی عتبات؛ مسیر کربلا در اختیار کاروان‌های خصوصی
الزیدی و پیام ترامپ!
تولد نوزاد 5650 گرمی درهفتمین زایمان مادر کرمانشاهی
تنگه باب‌المندب، کابوس جدید بازارهای جهانی؛ قیمت نفت به 99 دلار رسید
سونامی تعدیل در آلمان؛ خداحافظی با 6 هزار نیروی کار در امپراتوری پورشه
ابلاغ الگوی جدید هم‌ترازی رشته‌های تحصیلی؛ پایان ابهامات آزمون های استخدامی
یورش شهرک‌نشین های صهیونیست به صحن‌های مسجدالاقصی
بازار لوازم خانگی؛ چرا مردم تعمیر را به خرید ترجیح می‌دهند؟
واکنش روبیو به موضع «چشم در برابر چشم» وزیر امور خارجه ایران
نورنما | شادی غم انگیز مردم جنگ زده غزه از پیروزی تیم فوتبال اسپانیا
فینال جام جهانی 2026 تکرار می شود !
پایان ماجراجویی 4 آدم‌ربا پس از ربودن کودک یزدی
پیش بینی وضعیت آب و هوا استان مازندران فردا جمعه 2 مرداد
پایان عمر باتری‌های لیتیومی؛ رونمایی از شاهکار جدید چینی‌ها در قلب انرژی هسته‌ای
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 1 مرداد+ جدول قیمت ها
پیش‌بینی هوای تهران؛ کاهش نسبی دما و رگبار در ارتفاعات
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 1 مرداد 1405
اقدام قاطع مرزبانان در مواجهه با تروریستها
سیدبندی لیگ قهرمانان آسیا اعلام شد + سیدبندی گل‌گهر
تسهیل آتش بس در دستور کار اسلام آباد
آخرین خبر از نقل و انتقالات پرسپولیس امروز پنجشنبه 1 مرداد 1405
راز سقوط بازار کار؛ چه بر سر اقتصادهای بحران‌زده آمد؟
جزئیات ترور وحشتناک شهردار مکزیکی در قلمرو کارتل‌های مواد مخدر
سرقت مسلحانه 40 هزار دلاری در معامله صوری
رکورد 420 میلیون تنی پکن؛ رمزگشایی از رکورد بی‌سابقه تولید نفت چین
واکنش ایران به تهدید آمریکا برای حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی
شعله‌های سرکش آتش 2 هزار هکتار از اراضی فرانسه را بلعید
پیش بینی قیمت دلار و ارز پنجشنبه 1 مرداد؛ دلار زیر سایه مذاکرات و تنش‌ها
سناریوهای تازه ایران برای دفاع از کشور
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 1 مرداد + جدول
عبور از گیت‌ها فقط در 4 ثانیه؛ آخرین جزئیات از موج خروج زائران اربعین از مرزها