×
بین الملل
شناسه خبر : 245482
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/06/25 ساعت 09:50
اجلاس دوحه؛ از کلام تا خلأ قدرت

نورنیوز بررسی می‌کند،

اجلاس دوحه؛ از کلام تا خلأ قدرت

اجلاس اضطراری سران کشورهای عربی–اسلامی در دوحه در واکنش به تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک قطر برگزار شد. اگرچه بیانیه پایانی سرشار از محکومیت و هشدار بود، اما فقدان هرگونه اقدام عملی نشان داد که فاصله میان شعار و عمل در جهان عرب–اسلامی همچنان عمیق است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: نشست اضطراری سران کشورهای اسلامی و عربی در دوحه، درست در لحظه‌ای حساس برگزار شد؛ زمانی که حمله مستقیم اسرائیل به خاک قطر، نه تنها امنیت این کشور، بلکه نظم منطقه‌ای را به چالش کشید. نتانیاهو با این اقدام پیام روشنی مخابره کرد: «برای ما تفاوتی میان دوست و دشمن آمریکا وجود ندارد.»
این گزاره، تصور پیشین را که رژیم تنها به محور مقاومت یا کشورهای ضدقطب آمریکا حمله می‌کند، باطل کرد. قطر – شریک راهبردی واشنگتن، میزبان پایگاه‌های نظامی آمریکا و کشوری که به‌مثابه عضو ناتوی غیررسمی شناخته می‌شود – هدف مستقیم حمله قرار گرفت و آمریکا، به‌جای دفاع قاطع، تنها به ابراز «نارضایتی» بسنده کرد.

بیانیه پایانی؛ سیلی از محکومیت‌ها، غیبت ابزارهای فشار

بیانیه پایانی اجلاس، در ظاهر محکم بود: محکومیت شدید تجاوز اسرائیل، حمایت از قطر، رد تهدیدات مکرر تل‌آویو و تأکید بر اقدام فوری بین‌المللی. حتی پیشنهادهایی چون تعلیق عضویت اسرائیل در سازمان ملل یا اجرای احکام دادگاه بین‌المللی مطرح شد.
اما آنچه غایب ماند، اقدام عملی بود؛ نه سخنی از قطع روابط سیاسی، نه تهدید به تحریم اقتصادی، و نه حتی تعلیق همکاری‌های امنیتی با تل‌آویو. کشورهای موسوم به «محور سازش» با احتیاطی آشکار، حاضر نشدند هزینه‌ای واقعی در حمایت از قطر یا فلسطین بپردازند. این تناقض، اجلاس دوحه را بیش از آنکه به نمایش «وحدت اسلامی» بدل کند، به آیینه‌ای از تشتت و ضعف عملی کشورهای عربی–اسلامی تبدیل ساخت.

موضع ایران؛ رد راه‌حل دو دولتی و تأکید بر همه‌پرسی

در میانه این فضای مبهم، ایران موضعی صریح اتخاذ کرد. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای تأکید کرد که راه‌حل موسوم به «دو دولتی»، مسئله فلسطین را حل نخواهد کرد. تهران بار دیگر تنها راه‌حل واقعی را تشکیل یک دولت دموکراتیک واحد دانست که از طریق همه‌پرسی با مشارکت تمامی فلسطینیان – چه ساکنان داخل سرزمین‌های اشغالی و چه آوارگان – ایجاد شود.
ایران همچنین هشدار داد که پیوستن به اجماع بیانیه دوحه نباید به معنای شناسایی ضمنی یا صریح رژیم صهیونیستی تلقی شود. در عین حال، تهران یادآور شد که ایالات متحده – با توجه به سابقه جانبداری از تل‌آویو – نمی‌تواند به‌عنوان میانجی معتبر یا بی‌طرف شناخته شود.

سقوط نقش آمریکا در میانجی‌گری

حمله به قطر بیش از هر چیز نقش آمریکا را زیر سؤال برد. ایالات متحده، با وجود قرارداد دفاعی دو جانبه با دوحه و حضور پایگاه‌های نظامی در خاک این کشور، نتوانست یا نخواست از متحد خود دفاع کند. سامانه‌های پدافندی گران‌قیمت آمریکا تنها نظاره‌گر بودند و واشنگتن، در بهترین حالت، مدعی شد «دیر مطلع شده» است.
این رویداد، ستون «اعتماد» در روابط منطقه‌ای با آمریکا را لرزاند. برای بسیاری از کشورهای جنوب خلیج فارس، پیام روشن بود: اگر حتی قطر – متحد نزدیک واشنگتن – از حمایت عملی محروم است، دیگران نمی‌توانند به تعهدات آمریکا دل ببندند. این تحول، به تعبیر تحلیلگران، آغاز پایان نقش آمریکا به‌عنوان میانجی یا ضامن امنیت در منطقه است؛ نقشی که در شش دهه گذشته، هرچند جانبدارانه، دست‌کم ظاهر بی‌طرفی داشت.

استراتژی زورمحور اسرائیل

رفتار نتانیاهو نشان داد که رژیم صهیونیستی به‌دنبال تثبیت نظمی زورمحور در منطقه است؛ نظمی که در آن، تل‌آویو قدرت برتر محسوب شود و همه کشورها – چه متحد آمریکا باشند چه رقیب – مجبور به تبعیت شوند. وضعیت کنونی سوریه و لبنان الگویی است که اسرائیل برای کل منطقه می‌پسندد: کشورهایی گرفتار بحران داخلی، با توان بازدارندگی محدود و در معرض تهدید دائمی.
این حمله به قطر، در سطحی راهبردی، قفل جدیدی را گشود؛ اکنون حمله مستقیم به هر کشور عربی یا اسلامی – حتی متحدان آمریکا – دیگر خط قرمز تلقی نمی‌شود. همین امر، احتمال تکرار سناریوهای مشابه در آینده را افزایش داده است.
پیامی که از قطر به سراسر منطقه مخابره شد
این تحول سه پیام کلیدی برای منطقه دارد:
فروپاشی اعتماد به چتر امنیتی آمریکا: قراردادهای دفاعی یا پایگاه‌های نظامی واشنگتن قادر به جلوگیری از تجاوزات اسرائیل نیستند.
تقویت گفتمان مقاومت: در غیاب حمایت خارجی، تنها اتکا به توان بومی و بازدارندگی داخلی می‌تواند مصونیت ایجاد کند.
تشدید بی‌ثباتی منطقه‌ای: حمله به قطر نمونه‌ای است که می‌تواند دیگر کشورهای عربی و اسلامی را نیز در معرض تهدید مستقیم قرار دهد.

چگونه می‌توان قواعد بازی را بر هم زد؟

در چنین شرایطی، چند مسیر راهبردی پیش روی کشورهای اسلامی قرار دارد:
افزایش بازدارندگی نظامی: جلوگیری از ضربات غافلگیرانه تنها با آمادگی دائمی و پاسخ کوبنده در همان لحظه ممکن است.
کاهش وابستگی به آمریکا: تجربه قطر نشان داد که واشنگتن شریک قابل اتکایی نیست؛ کشورهای منطقه باید به سوی اتحاد بومی و همکاری واقعی اسلامی حرکت کنند.
تضعیف پیوندهای اسرائیل با کشورهای سازشکار: که در صورت کاهش، موقعیت منطقه‌ای اسرائیل را متزلزل خواهد کرد.

از کلام تا اقدام؛ شکاف پرنشدنی

اجلاس دوحه، به‌جای آنکه صحنه «نمایش اتحاد اسلامی» باشد، بار دیگر واقعیت تلخ سیاست منطقه‌ای را آشکار کرد: شکاف عمیق میان شعار و عمل. رژیم صهیونیستی نشان داد که هیچ کشوری – حتی متحدان آمریکا – از تجاوزاتش مصون نیست و واشنگتن نیز توان یا اراده مهار آن را ندارد.
تنها راه واقعی، اتکا به قدرت درونی، بازدارندگی عملی و اتحاد واقعی اسلامی است. هرگونه خوش‌بینی به میانجی‌گری آمریکا یا امید بستن به بیانیه‌های بی‌پشتوانه، صرفاً فرصت بیشتری به تل‌آویو برای تحمیل نظم زورمحور خواهد داد.

 


اخبار مرتبط
انتظارات امنیتی - اقتصادی از نشست دوحه
سه‌شنبه 1404/06/25 ساعت 11:27
محمدعلی مهتدی
انتظارات امنیتی - اقتصادی از نشست دوحه
نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی واتحادیه عرب که به درخواست قطر در پایتخت این کشور یعنی دوحه برگزار شد،از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.قطری‌ها پس از آنکه خاک کشورشان مورد تجاوز نیروهای صهیونیستی واقع شد چنین اجلاسی را درخواست کردند. درمورد اینکه نتیجه این کنفرانس چه خواهد بودو چه خروجی‌ای برای منطقه از کنفرانس بیرون می‌آید، چندسناریو قابل طرح و بررسی است.
بقائی: نشست دوحه فرصتی برای تقویت امنیت و ثبات منطقه‌ای است
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 18:32
بقائی: نشست دوحه فرصتی برای تقویت امنیت و ثبات منطقه‌ای است
اجلاس اضطراری سران کشورهای اسلامی و عربی با برگزاری نشست وزرا دیروز بعدازظهر در دوحه آغاز شد؛ وزرا در این نشست به بررسی مسائل حیاتی منطقه پرداختند و بحث‌های مهمی مطرح کردند.
چشم های جهان عرب و اسلام  به تفاوت اجلاس سران کشورهای عربی و اسلامی در دوحه
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 09:05
الجزیره:
چشم های جهان عرب و اسلام به تفاوت اجلاس سران کشورهای عربی و اسلامی در دوحه
به گزارش تارنمای شبکه خبری الجزیره با اشاره به اجلاس سران کشورهای عربی و اسلامی که قرار است امروز در دوحه برگزار شود، نوشت که جهان عرب و اسلام پیش از برگزاری این اجلاس و پس از حمله رژیم اسرائیل به قطر، مشتاق است تا ببیند، اجلاس این بار چه تفاوتی با اجلاس های قبلی خواهد داشت.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
روسیه بر حمایت از لبنان در مذاکرات با رژیم صهیونیستی تأکید کرد
رئیس شورای اروپا: آمریکا حق دخالت در امور داخلی ما را ندارد
جزئیات و علت تصادف مرگبار خانواده معاون رئیس جمهور اعلام شد+ حضور رئیس جمهور در مراسم ختم
گزارش سی ان ان از دیدار رهبران اروپایی با زلنسکی در لندن
مجوز راه اندازی صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر رمزارز به بورس سپرده شد
پوتین: بریکس معاملات خود را با ارزهای ملی انجام می‌دهد
حماس پابرجاست
زمان سفر بنیامین نتانیاهو به آمریکا مشخص شد
چرا پرسپولیس مجبور است محل فعالیت خود را تغییر دهد؟
آخرین وضعیت رضا امیرخانی پس از سانحه سقوط + گزارشی جدید از وضعیت پزشکی
غربی‌ها ممکن است به دنبال سازش با دشمنان آمریکا باشند
حمایت دفتر ایران در واشنگتن از تیم ملی فوتبال ایران
عراقچی: ایران، ارمنستان و آذربایجان را به نهایی کردن توافق صلح ترغیب کرد
اندونزی آماده حذف صفرهای واحد پول ملی اش
عارف: معیشت مردم اولویت نخست دولت است
تشدید جنگ شبانه پهپادی میان روسیه و اوکراین
هشدار پلیس راه مازندران: جاده‌های کوهستانی لغزنده است
واکنش سخنگوی باشگاه استقلال خوزستان به اتهام جادوگری
تعطیلی مدارس مازندران تا سه‌شنبه تمدید شد
7 کشور اروپایی خواستار استفاده سریع از دارایی‌های روسیه شدند
زمان برگزاری دومین آزمون استخدامی ویژه معلولان اعلام شد
اتصال بیش از 2 هزار روستا به اینترنت پرسرعت در پروژه «ایران دیجیتال»
زاخارووا: مقدمات سفر وزیر امور خارجه ایران به روسیه در حال انجام است
اسلامی: سازمان انرژی اتمی در حمله نظامی هیچ تلفاتی نداشت
رئیس شورای اطلاع رسانی دولت شایعه استعفای برخی از وزرا را تکذیب کرد
باران در تهران تا پنجشنبه
اختصاص 200 لیتر سهمیه مازاد بنزین برای تاکسی‌های اینترنتی
آمار تجرد قطعی در کشور7 برابر شده است
رئیس رژیم صهیونیستی: شهردار نیویورک اسرائیل را علنی تحقیر می‌کند
اختصاص 800 میلیون دلار به اوکراین در بودجه دفاعی آمریکا
نامه نگاری فدراسیون فوتبال با فیفا بابت حاشیه های بازی ایران - مصر
تلاش رونالدو برای پیوستن محمد صلاح به النصر
مدارس اردبیل غیر حضوری شد
امام‌جمعه عالی‌شهر استعفا داد
امیر قطر به عربستان رفت
نورنما | تار عنکبوت غول پیکر
67 هزار لیتر سوخت قاچاق در چابهار کشف شد
تنها راه اصلاح حکمرانی اقتصادی، جا نماندن از اقتصاد دیجیتال است
قیمت طلا و سکه امروزدوشنبه 17 آذر 1404+ جدول
مادورو: ونزوئلا تنها نیست
فصل پنجم جنگ و روایت وارونه آمریکا از شکست
تهران و باکو مسیر گفت‌وگو را برای حل و فصل هرگونه سوء تفاهم انتخاب کردند
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه17 آذر1404+ جدول
غریب‌آبادی: خسارت بسیار سنگینی به رژیم صهیونیستی در جنگ وارد کردیم
اعمال جریمه طرح زوج‌وفرد از در منازل؛ ترافیک سنگین در معابر تهران
جهش 31 هزار واحدی شاخص کل و ثبت رکورد تاریخی 3.48 میلیونی
اعتماد ایرانیان خارج، ستون راهبرد سرمایه‌گذاری دولت چهاردهم است
یک کشته و یک مصدوم در حادثه امروز معدن اسفندقه کرمان
اوسمار: پرسپولیس در نیم فصل دوم باید بهتر شروع کند تا به قهرمانی برسد
هوای شهرها گروگان دود مازوت؛ کمبود گاز یا سوء مدیریت؟
X
آگهی تبلیغاتی