×
اجتماعی
شناسه خبر : 245449
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/06/25 ساعت 08:20
حراج آینده ایران با ضعف در شایسته‌سالاری

نورنیوز از خسارت‌های مهاجرت رتبه‌های برتر کنکور گزارش می‌دهد

حراج آینده ایران با ضعف در شایسته‌سالاری

وقتی بهترین رتبه‌های کنکور پزشکی، همان سرمایه‌های گزینش‌شده نظام آموزشی، به سرعت جذب کشورهای دیگر می‌شوند، این روند تنها یک خسارت فردی نیست؛ بلکه تهدیدی برای آینده نظام سلامت کشور است. کمبود پزشکان متخصص در رشته‌های حیاتی، مانند بیهوشی یا جراحی مغز و اعصاب، از همین امروز به بحران بدل شده و مسئولان ناگزیر از طرح‌هایی همچون واردات پزشک از خارج شده‌اند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: سخنان اخیر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درباره مهاجرت رتبه‌های برتر کنکور پزشکی، بار دیگر زنگ خطری جدی را به صدا درآورد. او با صراحت گفت که «اغلب ۱۰۰ نفر اول کنکور در رشته‌های علوم پزشکی به دلیل ناتوانی ما در جذب آنان، مهاجرت می‌کنند». این اعتراف تلخ زمانی نگران‌کننده‌تر می‌شود که بدانیم به گفته او، متخصصان بالینی ـ از جمله جراحان مغز و اعصاب ـ تقریبا هیچ تمایلی به بازگشت به کشور ندارند. چنین سخنی، نه فقط یک هشدار آماری، که تصویری واقعی از شکاف عمیق میان ظرفیت‌های ملی و توان ما در نگهداشت آن‌هاست.
این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شود که چندی پیش حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم، نیز با لحنی مشابه از مهاجرت «۲۵ درصد اساتید دانشگاه‌ها در سال‌های اخیر» خبر داد و تأکید کرد که جایگزین شدن نیروهای ضعیف‌تر به معنای نزول سطح علمی دانشگاه‌ها خواهد بود. به این ترتیب، از دانشگاه تا بیمارستان، از کلاس درس تا اتاق عمل، و از رتبه‌های برتر کنکور تا استادان باتجربه، یک رشته‌ی مشترک شکل گرفته است: مهاجرت به مثابه یکی از پرشتاب‌ترین روندهای اجتماعی ایران.


از هشدار فردی تا بحران ملی


پدیده مهاجرت نخبگان در ایران دیگر یک موضوع موردی یا فردی نیست، بلکه به یک روند ساختاری و جمعی بدل شده است. داده‌های «رصدخانه ملی مهاجرت» و گزارش‌های مراکز پژوهشی نشان می‌دهد که میل به مهاجرت نه‌تنها در میان استادان و پزشکان، بلکه در لایه‌های پایین‌تر مانند دانش‌آموزان ممتاز و کارآفرینان جوان نیز ریشه دوانده است. مهاجرت در ایران امروز، از «گزینه‌ای برای برخی طبقات خاص» به «گرایشی فراگیر در سطح جامعه» تبدیل شده است.
مفهوم «مهاجرت توده‌ای» که در گزارش‌های پژوهشی به کار رفته، همین است. تمایل به کوچ، دیگر محدود به گروهی کوچک نیست، بلکه به پدیده‌ای عمومی و پرنفوذ بدل شده است. این امر معنایی روشن دارد: کشور در حال از دست دادن بخشی از سرمایه انسانی خویش در سطحی است که می‌تواند مستقیما به توسعه، امنیت و آینده ملی ضربه بزند. آنچه سخنان آخوندزاده را برجسته می‌سازد، تأکید او بر دو عامل کلیدی است:

۱. ضعف در شایسته‌سالاری: به گفته او، وقتی نخبگان می‌بینند جایگاه‌های مدیریتی و تصمیم‌گیری نه براساس توان علمی و تخصص، بلکه براساس روابط یا عوامل دیگر پر می‌شود، انگیزه‌ای برای ماندن ندارند. آنان به‌سادگی این پیام را دریافت می‌کنند که نظام تصمیم‌گیری کشور برای استعدادهایشان وزنی قائل نیست
.۲. کمبود زیرساخت پژوهشی و چشم‌انداز علمی: نخبه‌ای که سال‌ها درس خوانده، نیازمند محیطی برای بروز و ارتقای توانایی‌های خویش است. وقتی «چراغ پژوهش» کم‌سو باشد، به تعبیر آخوندزاده، طبیعی است که در اولین فرصت مهاجرت کند.
در کنار این‌ها، عامل اقتصادی نیز همچنان پابرجاست. مقایسه‌ای که وزیر علوم پیش‌تر انجام داد ـ حقوق ۳۰۰ دلاری یک استاد جوان در ایران در برابر حقوق چند هزار دلاری در کشورهای همسایه ـ واقعیتی غیرقابل انکار است. اما آنچه مهاجرت پزشکان و رتبه‌های برتر را متمایز می‌کند، ترکیب این فشار اقتصادی با بحران شایسته‌سالاری و بی‌چشم‌اندازی پژوهشی است؛ وضعیتی که خروج آنان را شتاب می‌بخشد و امید به بازگشت را کاهش می‌دهد.
وقتی بهترین رتبه‌های کنکور پزشکی، همان سرمایه‌های گزینش‌شده نظام آموزشی، به سرعت جذب کشورهای دیگر می‌شوند، این روند تنها یک خسارت فردی نیست؛ بلکه تهدیدی برای آینده نظام سلامت کشور است. کمبود پزشکان متخصص در رشته‌های حیاتی، مانند بیهوشی یا جراحی مغز و اعصاب، از همین امروز به بحران بدل شده و مسئولان ناگزیر از طرح‌هایی همچون واردات پزشک از خارج شده‌اند. این یعنی هزینه‌ای دوچندان: از دست دادن سرمایه‌ای که پرورش داده‌ایم و پرداخت هزینه برای جذب نیروی جایگزین از بیرون.
در کنار بخش سلامت، مهاجرت استادان دانشگاه و محققان علوم پایه، کیفیت آموزش عالی را با خطر جدی مواجه می‌کند. بدین‌ترتیب کشور در چرخه‌ای معیوب گرفتار می‌شود: کاهش کیفیت آموزشی → کاهش انگیزه دانشجویان → افزایش میل به مهاجرت → کاهش بیشتر کیفیت. شکستن این چرخه نیازمند مداخله‌ای عمیق در سیاست‌های کلان است.


راهی جز اصلاح حکمرانی نیست


واقعیت آن است که مهاجرت نخبگان صرفا یک مسأله معیشتی نیست. اگرچه بهبود وضعیت اقتصادی دانشگاهیان و پزشکان ضروری است، اما تجربه جهانی نشان می‌دهد آنچه نخبه را پایبند سرزمینش می‌سازد، ترکیبی از امید، اعتماد و احساس تعلق است. چین و هند توانستند با اصلاح ساختارها، تقویت پژوهش، و بازکردن فضای شایسته‌سالاری، روند مهاجرت نخبگان خود را مهار و حتی معکوس کنند.
برای ایران نیز دو مسیر همزمان ضروری است. اول اصلاح ساختار شایسته‌سالاری و ایجاد سازوکاری شفاف و مؤثر که نخبگان ببینند راهی برای ورودشان به مدیریت علمی و اجرایی کشور باز است. و دوم تقویت زیرساخت پژوهش و فناوری تا  دانشگاه‌ها محیطی پویا و جذاب برای فعالیت علمی باشند، نه صرفاً محل گذران زندگی.
 سخنان اخیر معاون وزیر بهداشت، اگرچه از سر تلخی بیان شده، اما فرصتی است برای درنگ ملی. مهاجرت نخبگان به معنای از دست دادن ثروت خاموشی است که هیچ صندوق ارزی و ذخیره زیرزمینی قادر به جایگزینی آن نیست. امروز بیش از هر زمان دیگر باید این حقیقت را بپذیریم: نگهداشت نخبگان نه با شعار، که با اصلاح واقعی در حکمرانی، شایسته‌سالاری، و چشم‌انداز پژوهشی ممکن است.


اخبار مرتبط
خروج بی‌سروصدای ستاره‌های کنکور از کشور
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 12:22
خروج بی‌سروصدای ستاره‌های کنکور از کشور
دکتر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات وزارت بهداشت، با ابراز نگرانی از مهاجرت نخبگان پزشکی گفت: اغلب 100 نفر اول کنکور در رشته‌های علوم پزشکی به دلیل عدم جذب مؤثر و نبود شایسته‌سالاری، کشور را ترک می‌کنند. این پدیده، زنگ خطر جدی برای آینده پزشکی ایران است.
مهلت انتخاب رشته کنکور تمدید شد
یکشنبه 1404/06/23 ساعت 15:57
مهلت انتخاب رشته کنکور تمدید شد
دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1404 با انتشار سری سوم اصلاحات توسط سازمان سنجش به‌روزرسانی شد. داوطلبان تا ساعت 24 دوشنبه 24 شهریور فرصت دارند نسبت به ثبت یا ویرایش کدرشته‌محل‌های خود اقدام کنند. این مهلت قابل تمدید نیست و توصیه می‌شود از سامانه انتخاب رشته مجازی استفاده کنند.
وزیر علوم: برای کاهش مهاجرت نخبگان برنامه داریم
شنبه 1403/06/24 ساعت 11:47
در اجلاس روسای دانشگاهها مطرح شد؛
وزیر علوم: برای کاهش مهاجرت نخبگان برنامه داریم
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از برنامه های خود برای جذب و نگهداشت و کاهش مهاجرت نخبگان خبر داد و گفت: سلایق و عقاید شخصی خودمان را نباید در جذب، نگهداشت و ارتقای نخبگان دخالت دهیم.
نظرات

آخرین اخبار
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
جزئیات قرار گرفتن وضعیت هوای تهران در شرایط خطرناک
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید