×
اجتماعی
شناسه خبر : 245449
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/06/25 ساعت 08:20
حراج آینده ایران با ضعف در شایسته‌سالاری

نورنیوز از خسارت‌های مهاجرت رتبه‌های برتر کنکور گزارش می‌دهد

حراج آینده ایران با ضعف در شایسته‌سالاری

وقتی بهترین رتبه‌های کنکور پزشکی، همان سرمایه‌های گزینش‌شده نظام آموزشی، به سرعت جذب کشورهای دیگر می‌شوند، این روند تنها یک خسارت فردی نیست؛ بلکه تهدیدی برای آینده نظام سلامت کشور است. کمبود پزشکان متخصص در رشته‌های حیاتی، مانند بیهوشی یا جراحی مغز و اعصاب، از همین امروز به بحران بدل شده و مسئولان ناگزیر از طرح‌هایی همچون واردات پزشک از خارج شده‌اند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: سخنان اخیر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درباره مهاجرت رتبه‌های برتر کنکور پزشکی، بار دیگر زنگ خطری جدی را به صدا درآورد. او با صراحت گفت که «اغلب ۱۰۰ نفر اول کنکور در رشته‌های علوم پزشکی به دلیل ناتوانی ما در جذب آنان، مهاجرت می‌کنند». این اعتراف تلخ زمانی نگران‌کننده‌تر می‌شود که بدانیم به گفته او، متخصصان بالینی ـ از جمله جراحان مغز و اعصاب ـ تقریبا هیچ تمایلی به بازگشت به کشور ندارند. چنین سخنی، نه فقط یک هشدار آماری، که تصویری واقعی از شکاف عمیق میان ظرفیت‌های ملی و توان ما در نگهداشت آن‌هاست.
این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شود که چندی پیش حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم، نیز با لحنی مشابه از مهاجرت «۲۵ درصد اساتید دانشگاه‌ها در سال‌های اخیر» خبر داد و تأکید کرد که جایگزین شدن نیروهای ضعیف‌تر به معنای نزول سطح علمی دانشگاه‌ها خواهد بود. به این ترتیب، از دانشگاه تا بیمارستان، از کلاس درس تا اتاق عمل، و از رتبه‌های برتر کنکور تا استادان باتجربه، یک رشته‌ی مشترک شکل گرفته است: مهاجرت به مثابه یکی از پرشتاب‌ترین روندهای اجتماعی ایران.


از هشدار فردی تا بحران ملی


پدیده مهاجرت نخبگان در ایران دیگر یک موضوع موردی یا فردی نیست، بلکه به یک روند ساختاری و جمعی بدل شده است. داده‌های «رصدخانه ملی مهاجرت» و گزارش‌های مراکز پژوهشی نشان می‌دهد که میل به مهاجرت نه‌تنها در میان استادان و پزشکان، بلکه در لایه‌های پایین‌تر مانند دانش‌آموزان ممتاز و کارآفرینان جوان نیز ریشه دوانده است. مهاجرت در ایران امروز، از «گزینه‌ای برای برخی طبقات خاص» به «گرایشی فراگیر در سطح جامعه» تبدیل شده است.
مفهوم «مهاجرت توده‌ای» که در گزارش‌های پژوهشی به کار رفته، همین است. تمایل به کوچ، دیگر محدود به گروهی کوچک نیست، بلکه به پدیده‌ای عمومی و پرنفوذ بدل شده است. این امر معنایی روشن دارد: کشور در حال از دست دادن بخشی از سرمایه انسانی خویش در سطحی است که می‌تواند مستقیما به توسعه، امنیت و آینده ملی ضربه بزند. آنچه سخنان آخوندزاده را برجسته می‌سازد، تأکید او بر دو عامل کلیدی است:

۱. ضعف در شایسته‌سالاری: به گفته او، وقتی نخبگان می‌بینند جایگاه‌های مدیریتی و تصمیم‌گیری نه براساس توان علمی و تخصص، بلکه براساس روابط یا عوامل دیگر پر می‌شود، انگیزه‌ای برای ماندن ندارند. آنان به‌سادگی این پیام را دریافت می‌کنند که نظام تصمیم‌گیری کشور برای استعدادهایشان وزنی قائل نیست
.۲. کمبود زیرساخت پژوهشی و چشم‌انداز علمی: نخبه‌ای که سال‌ها درس خوانده، نیازمند محیطی برای بروز و ارتقای توانایی‌های خویش است. وقتی «چراغ پژوهش» کم‌سو باشد، به تعبیر آخوندزاده، طبیعی است که در اولین فرصت مهاجرت کند.
در کنار این‌ها، عامل اقتصادی نیز همچنان پابرجاست. مقایسه‌ای که وزیر علوم پیش‌تر انجام داد ـ حقوق ۳۰۰ دلاری یک استاد جوان در ایران در برابر حقوق چند هزار دلاری در کشورهای همسایه ـ واقعیتی غیرقابل انکار است. اما آنچه مهاجرت پزشکان و رتبه‌های برتر را متمایز می‌کند، ترکیب این فشار اقتصادی با بحران شایسته‌سالاری و بی‌چشم‌اندازی پژوهشی است؛ وضعیتی که خروج آنان را شتاب می‌بخشد و امید به بازگشت را کاهش می‌دهد.
وقتی بهترین رتبه‌های کنکور پزشکی، همان سرمایه‌های گزینش‌شده نظام آموزشی، به سرعت جذب کشورهای دیگر می‌شوند، این روند تنها یک خسارت فردی نیست؛ بلکه تهدیدی برای آینده نظام سلامت کشور است. کمبود پزشکان متخصص در رشته‌های حیاتی، مانند بیهوشی یا جراحی مغز و اعصاب، از همین امروز به بحران بدل شده و مسئولان ناگزیر از طرح‌هایی همچون واردات پزشک از خارج شده‌اند. این یعنی هزینه‌ای دوچندان: از دست دادن سرمایه‌ای که پرورش داده‌ایم و پرداخت هزینه برای جذب نیروی جایگزین از بیرون.
در کنار بخش سلامت، مهاجرت استادان دانشگاه و محققان علوم پایه، کیفیت آموزش عالی را با خطر جدی مواجه می‌کند. بدین‌ترتیب کشور در چرخه‌ای معیوب گرفتار می‌شود: کاهش کیفیت آموزشی → کاهش انگیزه دانشجویان → افزایش میل به مهاجرت → کاهش بیشتر کیفیت. شکستن این چرخه نیازمند مداخله‌ای عمیق در سیاست‌های کلان است.


راهی جز اصلاح حکمرانی نیست


واقعیت آن است که مهاجرت نخبگان صرفا یک مسأله معیشتی نیست. اگرچه بهبود وضعیت اقتصادی دانشگاهیان و پزشکان ضروری است، اما تجربه جهانی نشان می‌دهد آنچه نخبه را پایبند سرزمینش می‌سازد، ترکیبی از امید، اعتماد و احساس تعلق است. چین و هند توانستند با اصلاح ساختارها، تقویت پژوهش، و بازکردن فضای شایسته‌سالاری، روند مهاجرت نخبگان خود را مهار و حتی معکوس کنند.
برای ایران نیز دو مسیر همزمان ضروری است. اول اصلاح ساختار شایسته‌سالاری و ایجاد سازوکاری شفاف و مؤثر که نخبگان ببینند راهی برای ورودشان به مدیریت علمی و اجرایی کشور باز است. و دوم تقویت زیرساخت پژوهش و فناوری تا  دانشگاه‌ها محیطی پویا و جذاب برای فعالیت علمی باشند، نه صرفاً محل گذران زندگی.
 سخنان اخیر معاون وزیر بهداشت، اگرچه از سر تلخی بیان شده، اما فرصتی است برای درنگ ملی. مهاجرت نخبگان به معنای از دست دادن ثروت خاموشی است که هیچ صندوق ارزی و ذخیره زیرزمینی قادر به جایگزینی آن نیست. امروز بیش از هر زمان دیگر باید این حقیقت را بپذیریم: نگهداشت نخبگان نه با شعار، که با اصلاح واقعی در حکمرانی، شایسته‌سالاری، و چشم‌انداز پژوهشی ممکن است.


اخبار مرتبط
خروج بی‌سروصدای ستاره‌های کنکور از کشور
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 12:22
خروج بی‌سروصدای ستاره‌های کنکور از کشور
دکتر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات وزارت بهداشت، با ابراز نگرانی از مهاجرت نخبگان پزشکی گفت: اغلب 100 نفر اول کنکور در رشته‌های علوم پزشکی به دلیل عدم جذب مؤثر و نبود شایسته‌سالاری، کشور را ترک می‌کنند. این پدیده، زنگ خطر جدی برای آینده پزشکی ایران است.
مهلت انتخاب رشته کنکور تمدید شد
یکشنبه 1404/06/23 ساعت 15:57
مهلت انتخاب رشته کنکور تمدید شد
دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1404 با انتشار سری سوم اصلاحات توسط سازمان سنجش به‌روزرسانی شد. داوطلبان تا ساعت 24 دوشنبه 24 شهریور فرصت دارند نسبت به ثبت یا ویرایش کدرشته‌محل‌های خود اقدام کنند. این مهلت قابل تمدید نیست و توصیه می‌شود از سامانه انتخاب رشته مجازی استفاده کنند.
وزیر علوم: برای کاهش مهاجرت نخبگان برنامه داریم
شنبه 1403/06/24 ساعت 11:47
در اجلاس روسای دانشگاهها مطرح شد؛
وزیر علوم: برای کاهش مهاجرت نخبگان برنامه داریم
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از برنامه های خود برای جذب و نگهداشت و کاهش مهاجرت نخبگان خبر داد و گفت: سلایق و عقاید شخصی خودمان را نباید در جذب، نگهداشت و ارتقای نخبگان دخالت دهیم.
نظرات

آخرین اخبار
وزیر میراث فرهنگی: استاد شهریار نماد انسجام و وفاق ملی ایران است
لفاظی انتخاباتی ترامپ: آیا ترامپ به دنبال جنگ با ایران است؟
ابن‌الرضا: ثمرات دکترین دفاعی شهید شمخانی امروز در جنگ مقابل آمریکا و اسرائیل دیده می‌شود
سرشماری 1405 چگونه انجام می‌شود؟ جزئیات طرح جدید مرکز آمار ایران
هرمز، پکن و تهران؛ چرا معادلات منطقه تغییر کرده‌ است؟
نرخ‌های جدید مالیات دخانیات در 1405 اعلام شد ؛ هر نخ سیگار خارجی 20.000 ریال
خطر سقوط سنگ در جاده‌های مازندران؛ آسمان مازندران از شنبه طوفانی می‌شود
پایان وقفه در بزرگترین پروژه آبی؛ آب‌شیرین‌کن چابهار به مدار برگشت
شوک به بدنسازی ایران؛ فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام ایران تعلیق شد
رهبر انصارالله یمن: جنایات عربستان سیاستی هدفمند برای نسل‌کشی ملت یمن است
وقوع حادثه دریایی برای یک نفتکش در شرق عدن یمن
نوراینفو | 75 درصد تخلفات کامیون ها در تهران شبانه است
ترافیک سنگین در خروجی‌های پایتخت و مسیرهای شمال کشور
پیروزی مقتدرانه دختران فوتبالیست ایران؛ برد قاطع 4 بر صفر برابر تاجیکستان
پیام بسیج در دویستمین شب ایستادگی: تا تحقق کامل آرمان‌ها در میدان می‌مانیم
ایران عضویت آمریکا در شورای حکام را مغایر اساسنامه آژانس دانست
اعتراض سفارت ایران در آلمان به «رویکرد دوگانه» غرب در قبال حقوق بشر
نظرسنجی جدید درباره ترامپ؛ محبوبیت رئیس‌جمهور آمریکا به پایین‌ترین سطح رسید
تزریق واکسن آنفلوآنزا از اواخر شهریور؛ اولویت‌بندی برای گروه‌های پرخطر
وزیر دفاع پاکستان: پیام عربستان درباره تحولات یمن را به ایران منتقل کردیم
وزارت خارجه سفیر آلمان را احضار کرد؛ اعتراض ایران به مواضع برلین
آجورلو: آمریکا به شروط تهران عمل کند تا تفاهم عمان- ایران درباره تنگه هرمز اجرایی شود
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛ انهدام پهپاد MQ-9 آمریکا در قشم و تحرکات دیپلماتیک
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 27 شهریور؛ قیمت طلا صعودی می شود؟
جدول قطعی برق استان کرمانشاه فردا جمعه 27 شهریور+ زمان‌بندی خاموشی شهرهای استان
روسیه و چین قطعنامه ضدایرانی آمریکا را وتو کردند؛ شکست واشنگتن در شورای امنیت
سازمان ملل: حمله آمریکا به مدرسه میناب و لامرد مصداق جنایت جنگی است
سندرز سناتور آمریکایی، خواستار توقف انتقال بمب‌های سنگین به اسرائیل شد
نخست‌وزیر سوئد پس از شکست انتخاباتی استعفا داد
پیش بینی قیمت دلار فردا جمعه 27 شهریور 1405 ؛ دلار سقوط می‌کند؟
اظهارات جنجالی کاتس درباره اردوغان، حماس و ادامه جنگ در منطقه
مأموران خاطی در تبریز بازداشت شدند؛ قوه قضاییه وارد پرونده شد
دروازه‌بان استقلال: سهراب بختیاری‌زاده من را کشف کرد
کاهش ذخایر آب به تهدیدی برای امنیت آبی جهان تبدیل شده است
تمدید دوباره مهلت ثبت‌نام پذیرش بدون آزمون کاردانی به کارشناسی 1405 + جدول رشته محل ها
مشاور رهبر انقلاب: درباره بازگشایی تنگه هرمز موضع ایران تغییر نکرده است
طلایی‌نیک: 200 شب حضور حماسی مردم، قدرت اجتماعی ایران را افزایش داد
تیم ملی بسکتبال ایران آماده دیدار نیمه‌نهایی با کره جنوبی
سپاه پنجاه و سومین پهپاد MQ-9 آمریکا را رهگیری و منهدم کرد
فیلم‌های تلویزیون آخر هفته 26 و 27 شهریور 1405 + جدول پخش شبکه‌ها
یونیسف: بیش از 57 هزار کودک یمنی در دو هفته آواره شدند
ممنوعیت شبکه‌های اجتماعی برای کودکان زیر 13 سال در طرح جدید اروپا
جزئیات جدید قتل عام 5 عضو یک خانواده در پونک؛دفن اجساد در چاه 20 متری +اعترافات تکان دهنده
سفارت ایران در لندن: جنایت در میناب با فیلم‌های هالیوودی پنهان نمی‌شود
پادکست | میراث واژه‌ها
جایزه سازمان جهانی بهداشت به پزشک ایرانی حوزه سرطان رسید
شکایت پرسپولیس از یاسر آسانی رد شد؛ پرونده به CAS می‌رود؟
نورنما | عجیب ترین مسابقه اتومبیل‌رانی...
هراز یک‌طرفه می‌شود؛ آخرین وضعیت ترافیک جاده‌های مازندران
ورود سامانه ناپایدار به گیلان؛ احتمال تگرگ و بارش شدید در ارتفاعات