×
بین الملل
شناسه خبر : 244879
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/22 ساعت 10:41
خیز دوباره مصر برای تشکیل «ناتوی عربی»

الاخبار:

خیز دوباره مصر برای تشکیل «ناتوی عربی»

با کاهش سطح روابط دیپلماتیک قاهره و تل‌آویو و افزایش فشارها بر اسرائیل، «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهور مصر بار دیگر پروژه قدیمی «نیروی مشترک عربی» را احیا کرده است؛ نیرویی که قرار است شبیه ناتو عمل کند، اما نه برای آغاز جنگی تازه.

نورنیوز-گروه بین الملل: در روزهای گذشته، مصر سطح تماس‌های دیپلماتیک خود با اسرائیل را کاهش داده و این ارتباط تنها به برخی مسائل مربوط به ورود کمک‌ها به غزه محدود شده است؛ آن هم در پایین‌ترین سطح از آغاز حمله اسرائیل به این منطقه. در چنین شرایطی، آمریکا وارد عمل شده تا برخی اطلاعات اساسی را مستقیما به قاهره منتقل کند.

همزمان، مصر هماهنگی‌های خود را با عربستان و فرانسه ادامه می‌دهد تا فشار دیپلماتیک بر اسرائیل افزایش یابد؛ به‌ویژه در شرایطی که قطر خواستار شدت‌بخشیدن به این فشارهاست. نماینده مصر در سازمان ملل هم در جلسه ویژه شورای امنیت که برای بررسی پیامدهای حمله به سران مقاومت در دوحه برگزار شد، با ادبیاتی تند سطح نارضایتی قاهره را آشکار ساخت.

«برخی مسئولان اماراتی به صورت تلویحی تهدید کرده‌اند که اگر اسرائیل به طرح خود برای الحاق کرانه باختری ادامه دهد ــ اقدامی که اصول پیمان «آبراهام» را نقض می‌کند ــ این اقدام ممکن است اجرای این توافق‌ها را متوقف کنند». هرچند با وجود گسترش شهرک‌سازی‌ها و اقدامات عملی برای الحاق، این منابع نسبت به صدور اعلامیه رسمی از سوی اسرائیل در این مقطع تردید دارند.

«کانال‌های فعال ارتباطی امارات، به‌ویژه تحت رهبری محمد بن زاید، مواضعی کلی و مبهم اتخاذ می‌کنند و هنوز به تصمیمات قاطع نرسیده‌اند؛ به همین دلیل برخی اظهارنظرهای مقامات اماراتی چندان جدی تلقی نمی‌شود، به‌خصوص که هماهنگی‌های پشت پرده با تل‌آویو در ماه‌های گذشته ادامه داشته است».

در چنین شرایطی، «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهور مصر، تلاش دارد حمایت کشورهای عربی را برای ایجاد «نیروی مشترک عربی» به دست آورد؛ نیرویی شبیه به «پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) که بتواند در صورت تعرض به هر کشور عربی وارد عمل شود. این پیشنهاد که نخستین بار حدود ۹ سال پیش در مصر مطرح شده بود، اکنون دوباره در جریان رایزنی‌های دیپلماتیک پیش از برگزاری نشست عربی ـ اسلامی در دوحه روی میز قرار گرفته است.

یک مقام مطلع مصری به الاخبار گفته است: «قاهره به‌شدت امیدوار است این بار حمایت لازم برای اجرای عملی این طرح را کسب کند». با این حال، او به وجود موانع جدی هم اشاره می‌کند: «از جمله اینکه چه زمانی باید این نیرو مداخله کند و مکانیزم فعال‌سازی آن چه باشد».

در همین راستا، ارتش مصر در حال تدوین پیشنهادهایی برای مکانیزم کار این نیروست؛ پیشنهادهایی که بر اساس آنها، استفاده از این نیرو تنها در مواقع ضرورت ممکن باشد و ترکیب آن متناسب با جمعیت و توان نظامی کشورهای عربی شکل گیرد. همچنین در تقسیم مناصب فرماندهی، توازن سیاسی و منطقه‌ای رعایت شود؛ به‌عنوان نمونه، مشارکت نظامیان کشورهای مغرب و الجزایر مدنظر است و در تقسیم رده‌های فرماندهی، مصر خواستار در اختیار گرفتن فرماندهی نخست است، در حالی که سمت دوم می‌تواند به عربستان یا یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس واگذار شود.

طبق همین پیشنهادها، مصر می‌خواهد حدود ۲۰ هزار نظامی خود را به این نیرو اختصاص دهد و از این پروژه برای سرعت‌بخشیدن به روند تجهیز و نوسازی ارتش بهره ببرد. فرمانده این نیرو نیز قرار است یا رئیس ستاد ارتش مصر باشد یا افسر عالی‌رتبه‌ای با درجه «فَریق» (از بالاترین درجات ارتش مصر).

رایزنی‌ها درباره این طرح همچنان ادامه دارد، به‌ویژه با عربستان که در صورت شکل‌گیری نیرو، دومین مشارکت‌کننده بزرگ از نظر تعداد نیرو خواهد بود. با این حال، دیپلمات‌های درگیر در تدوین چارچوب این طرح تأکید دارند که تشکیل چنین نیرویی نباید به‌هیچ‌وجه به‌عنوان اعلان جنگ مشترک علیه اسرائیل تلقی شود؛ زیرا برخی کشورها ممکن است از این بهانه برای ورود به درگیری مستقیم با تل‌آویو استفاده کنند؛ سناریویی که بسیاری از دولت‌های عربی تمایلی به آن ندارند.


نظرات

آخرین اخبار
پیش‌بینی موج آنفلوانزا در ماه‌های آینده؛ چه کسانی واکسن بزنند؟
دستگیری فرد مرتبط با عناصر ضدانقلاب و سلطنت‌طلب در ارومیه
تماس تلفنی وزیر امور خارجه با دبیرکل جدید سازمان همکاری اسلامی
هشدار ایران در شورای حکام: امروز ایران، فردا ممکن است کشور دیگری هدف قرار گیرد
تحلیلگر لبنانی: ادعای اشغال تپه علی الطاهر جنگ رسانه‌ای اسرائیل است
میزان ارز‌بری خودروهای داخلی اعلام شد
عارف: راهبرد دولت وفاق این است که با مردم با صراحت و صداقت صحبت کند
چرا قیمت بنزین روی نمایشگر جایگاه یک صفر کمتر نشان داده می‌شود؟
حملات عربستان به 4 استان یمن
کوبا مذاکره با آمریکا را تکذیب کرد
لاوروف: پیوستن ایران به «توافق مکه» گامی رو به جلو است
شوک نزولی به بازار طلا؛ ریزش سنگین قیمت‌ها همزمان با افت اونس جهانی
واکنش حماس به جنایات کرانه باختری: سکوت جهانیان، تبانی با رژیم صهیونیستی است
شوک بزرگ به بازار انرژی؛ قیمت گاز اروپا در آستانه مرز 900 دلار
دیدار معاون اجرایی رئیس‌جمهور و سرپرست وزارت دفاع با خانواده شهید نصیرزاده
نتایج هفته ششم لیگ برتر/ در بازی های امروز هیچ امتیازی تقسیم نشد
گفت‌وگوی ترامپ و برنهام درباره تنگه هرمز
استعفای ویسی از هدایت ذوب آهن؛ لمپن نیستم و کنار می‌کشم
تنگه هرمز در کانون توجه مجلس؛ شروط ایران برای بازگشایی این گذرگاه حیاتی
شکست سنگین نیروهای وابسته به عربستان در استان البیضاء یمن
توافق تهران و بغداد؛ پایان دوران حمل‌ونقل سنتی و آغاز عصر ترانزیت مدرن
حمله به عروسی در سیریک ایران، شکست آمریکا را روشن‌تر کرد
لایحه خزر در بهارستان؛ دولت «رژیم حقوقی دریای خزر» را به مجلس فرستاد
پرسپولیس 2 ذوب‌آهن 0 ؛ شاگردان تارتار در خانه نمی‌بازند!
اولتیماتوم مجلس به دولت: 100 همت مطالبات گندم‌کاران تا هفته آینده پرداخت شود
پایان حباب قیمتی سیب‌زمینی؛ 800 کامیون بار روانه پایتخت شد
واکنش ایران به اظهارات گروسی در شورای حکام درباره بازرسی از سایت های هسته ای
زلزله سیاسی در آلمان؛ شکست تاریخی حزب فریدریش مرتس
امباپه در آستانه تقابل با اینتر: «اینتر حریفی قدرتمند است اما آث میلان را ترجیح می‌دادم!»
تبرئه استقلال و پرسپولیس از تخلفات داربی 107
تلاطم در پنتاگون؛ پیت هگست متهم به ایجاد «فرهنگ ترس» در ارتش آمریکا
رئیس سازمان برنامه و بودجه: تدوین برنامه مقابله فعالانه با تحریم‌ها پیش از آغاز سال 1404
اعزام تجهیزات نظامی ترکیه به کردستان عراق
تغییرات جدید کنکور ابلاغ شد
آنچه در 24 ساعت گذشته تکذیب شد؛ از رفع فیلتر اینستاگرام تا استعفای وزیر نفت
پایان توقف 5 ماهه واردات موبایل
تضاد قانون و حکم دادگاه؛ مصوبه تمدید خودکار اجاره‌بها در برابر حکم تخلیه
جنگ دیپلماتیک میان روسیه و آلمان؛ لغو مجوز فعالیت کنسولگری آلمان در سن‌پترزبورگ
تشدید حملات سعودی در یمن؛ هشدار صریح صنعا به متجاوزان
هشدار هواشناسی تهران؛ رگبار، رعد و برق و تگرگ در راه است
نورنما | جمعه سیاه 17 شهریور
آکسیوس: جنگ علیه ایران، 100 میلیارد دلار هزینه اضافی انرژی روی دست آمریکایی‌ها
گزارش تصویری | مراسم تشییع جنازه 100 شهید فلسطینی در غزه
مصر و انگلیس خواستار اقدام بین‌المللی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی
کره شمالی، آمریکا و متحدانش را به رویارویی نظامی در شبه‌جزیره کره تهدید کرد
شورای حکام امروز چه چیزی را راستی‌آزمایی می‌کند؛ واقعیت ایران یا ادعاهای آمریکا؟
تداوم تجاوزات اسرائیل به لبنان؛ 27 شهید و 69 زخمی در 3 روز اخیر
تهدید تازه وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: جنگ همه‌جانبه در راه است
مطالبه آزادی زندانیان در بند رژیم صهیونیستی؛ اعتراض خانواده‌های سوری
شناسایی 2 نفر از عاملان درگیری در محل اسکان دانشجویان عراقی در سمنان