×
بین الملل
شناسه خبر : 244851
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/22 ساعت 11:16
تاوان دانشگاه در مخالفت با صهیونیست‌ها؛ از فلسطین تا چارلی کرک

اکبر نصراللهی*

تاوان دانشگاه در مخالفت با صهیونیست‌ها؛ از فلسطین تا چارلی کرک

سه روز پیش در 10 سپتامبر 2025، دانشگاه ایالتی میانه تنسی (MTSU‌‌) اعلام کرد که «لورا سوش-لایتسی» (‌Laura Sosh-Lightsy‌)، معاون دانشجویی این دانشگاه، بلافاصله بعد از اظهار نظر درباره مرگ «چارلی کرک» (Charlie‌Kirk‌)، از سمت خود برکنار شده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: سه روز پیش در ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۵، دانشگاه ایالتی میانه تنسی (MTSU‌‌) اعلام کرد که «لورا سوش-لایتسی» (‌Laura Sosh-Lightsy‌)، معاون دانشجویی این دانشگاه، بلافاصله بعد از اظهار نظر درباره مرگ «چارلی کرک» (Charlie‌Kirk‌)، از سمت خود برکنار شده است. لایتسی در صفحه فیسبوک شخصی خود نوشته بود: «به نظر می‌رسد چارلی خودش سرنوشتش را رقم زد. نفرت، نفرت می‌آورد؛ هیچ همدردی»، ندارد‌.

(Looks like ol’ Charlie spoke his fate into existence. Hate begets hate. ZERO Sympathy.)

برکناری «لورا سوش-لایتسی» به دلیل اظهارنظر شخصی، نمونه‌ای از محدودیت‌های آزادی‌بیان در دانشگاه‌های آمریکا، فاصله عمیق بین ادعاها و عمل تمدن غرب و در امتداد استیضاح و استعفای اجباری رؤسای آموزشی و  پژوهشی  از جمله دانشگاه‌های هاروارد، ام‌آی‌تی و پنسیلوانیا است؛ اگر خاطرتان باشد متعاقب اعتراض پاییز و زمستان 1402 دانشجویان این دانشگاه‌ها به کشتار مردم غزه و درخواست آنها به آتش‌بس و پس از حدود یک ماه بازجویی و محاکمه رؤسای دانشگاه‌های «پنسیلوانیا» (Elizabeth Magill)، (MIT) و «هاروارد» (Claudine Gay) ‌ در کنگره آمریکا، این افراد مجبور به استعفا شدند، همچنین استادانی مانند Maura Finkelstein  در دانشگاه Muhlenberg به دلیل حمایت از فلسطین تحت فشار قرار گرفته‌اند و حتی دانشجویان در تجمعات اعتراضی ، تهدید و اخراج شدند.

اقدامات ضد حقوق بشری صهیونیست‌ها و حامیان و لابی‌های آنان، به دانشگاه‌ها محدود نیست؛ علاوه بر تجاوز آشکار رژیم صهیونی با حمایت آمریکا و اروپا به حاکمیت کشورها از جمله ایران‌، قطر، لبنان‌، سوریه و یمن، از آغاز عملیات 7 اکتبر  ۲۰۲۳، حدود 250 خبرنگار فلسطینی در حملات مستقیم و یا غیرمستقیم اسرائیلی‌ها، قربانی شدند، همچنین به اماکن و مراکز رسانه‌ای از جمله به سازمان صداوسیما در جنگ 12 روزه حمله شد. ده‌ها هزار نفر از زنان و کودکان نیز در حملات هوایی و زمینی به غزه، شهید شدند.

ترور  و حذف  فکری و فیزیکی دانشمندان به‌ویژه  شهید دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی را هم باید، در امتداد حمله‌ مستقیم به اکوسیستم علمی ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی در چهارچوب نظریه «خشونت اپیستمیک Epistemic Violence» تحلیل کرد؛ خشونتی که با حذف فیزیکی یا حرفه‌ای صاحبان دانش، به حذف گفتمان‌های رقیب و تضعیف حافظه جمعی و توان علمی یک تمدن می‌پردازد.

تناقض اصلی در اینجا نهفته است؛ نهادهایی که رسالت خود را دفاع از آزادی‌بیان می‌دانند، در عمل، با تبدیلِ نقد صهیونیسم به یک ممنوعه‌ گفتمانی، خود را در تقابل با اصل آزادی‌بیان قرار می‌دهند. این رویکرد به ایجاد امپراتوری رسانه‌ای - گفتمانی می‌انجامد که در آن، یک روایت برجسته شده و روایت رقیب یا حذف می‌شود یا به شیوه‌ای اهریمن‌نمایی می‌شود. نتیجه این فرایند، عادی‌سازی نقض ‌حقوق بشر از طریق سکوت یا بازتعریف مفاهیم است.

باتوجه به موارد مذکور به نظر می‌رسد جامعه دانشگاهی جهانی در نقطه عطف تاریخی است و دفاع از آزادی آکادمیک نیازمند اقدامی فراتر از بیانیه‌های نمادین است. اتحادیه‌های دانشگاهی باید با کمیته‌های نظارت مستقل، نقض آزادی را مستندسازی و نهادهای ناقض را تحریم کنند و سازمان‌های علمی و پژوهشگران با گرنت‌های تحقیقاتی ویژه (Research Grants‌)، تأثیر لابی‌ها و نفوذ قدرت‌های خاص بر دانشگاه‌ها را بررسی کنند. در جهانی که خبرنگاران و دانشگاهیان هدف خشونت آشکار و بی‌سابقه قرار می‌گیرند، محدودیت آزادی‌بیان تنها یک مسئله رسانه‌ای نیست؛ دانشگاه‌ها نیز صحنه اعمال نفوذ و فشار دوگانه هستند، جایی که استانداردها و سختگیری‌ها، گزینشی اعمال می‌شوند. استادان و پژوهشگران مسئولیت اخلاقی دارند که از طریق مقالات و روشنگری، این دوگانگی‌ها را افشا کنند و مجامع حقوق بشری موظف‌ هستند خشونت علیه استادان دانشگاه و خبرنگاران را پیگیری کنند.

بی تردید  از طریق «همبستگی آکادمیک متحد و مستند» می‌توان در برابر این الگوی سرکوب ایستادگی کرد و مانع از آن شد که دانشگاه به ابزاری برای توجیه گفتمان مسلط و انحصاری غرب تبدیل شود. حفظ استقلال علمی، سنگ‌بنای هرگونه پیشرفت فکری و اخلاقی برای بشریت است و دفاع از آن، وظیفه‌ای همگانی است.

*رئیس دانشکدگان جامعه و رسانه دانشگاه آزاد


فرهیختگان
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اخراج از امارات تنها برای یک بطری پپسی!
بازدید پزشکیان از نمایشگاه دستاوردهای جهاد دانشگاهی
سد امیرکبیر فقط برای 2 هفته ذخیره آب دارد
تراژدی در آلپ؛ پنج آلمانی زیر بهمن مدفون شدند
«امید»؛ آخرین بازمانده درنای سیبری در ایران
موتورسیکلت‌ها روزانه چقدر بنزین می‌سوزانند؟
اسرائیل باوجود آتش‌بس به نسل‌کشی درغزه ادامه می‌دهد
اسلامی: احداث 8 نیروگاه اتمی جدید در دستورکار قرار گرفته است
اولیانوف: ایران خود، درباره آینده برنامه هسته‌ای‌اش تصمیم‌گیری می‌کند
ثبت 2 شخصیت ایرانی در یونسکو
دیدار رئیس جدید سازمان حج و زیارت با عراقچی
احتمال آغاز توزیع شیر در مدارس دولتی تا 10 روز آینده
ایران سرد می‌شود
گوشی شیائومی، هدیه رئیس‌جمهور چین به همتای کره‌ای خود+ فیلم
اسکوچیچ: برای بازی فردا با الشرطه عراق پرانگیزه هستیم
بازدید فرمانده نیروی دریایی سپاه از جزایر بوموسی و سیری
گوشت تنظیم بازار، مشتری ندارد
«جشن حافظ» در آذرماه برگزار می‌شود؛ پایان فیلمبرداری «خواب ناتمام»
بیش از 85 درصد نوجوانان حداقل در یک شبکه اجتماعی هستند
هشدار هواشناسی نسبت به تداوم خشکسالی
تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا درخشید
چرا آمریکا و اسراییل توان آغاز جنگ جدید را ندارند؟
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 11 آبان 1404 + جدول
بازگشت شاخص کل بورس از منفی به مثبت
لاریجانی: خواسته‌های آمریکا ته ندارد؛ باید مقاومت ملی شکل گیرد
تأمین ارز برای بازپرداخت اقساط تسهیلات ارزی
تالاب پیرسلمان دوباره جان گرفت
جزئیات محاسبه قبض آب اعلام شد
فرصت دوماهه قوه‌ قضاییه به زنجانی برای تسویه بدهی 2 میلیارد یورویی
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 11 آبان 1404
نبرد سفید پروتئین؛ رقابت جهانی بر سر مرغ
دود تورم بر چشم صنعت ارتباطات/ تعرفه‌های ثابت، هزینه‌های فزاینده و بحران توسعه
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 11 آبان1404+ جدول
آتش‌سوزی رستوران دوطبقه در شهرک غرب
تولید بنزین باکیفیت و خودرو کم‌مصرف اولویت ملی دولت است
قطع همکاری 50 استاد دانشگاه صنعتی شریف از سال 96 تاکنون
استفاده از سلول‌های بنیادی خون قاعدگی؛ راهی نوین برای درمان ناباروری در ایران
نورنما | ظهور پمپ‌های بنزین رباتیک در چین
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(117) « پره سر»
نقش ایران و ترکیه در آزمون FATF
کمک‌های پزشکی تنها 10 درصد نیاز واقعی غزه را تأمین می‌کند
لایحه حذف 4 صفر از پول ملی با اصلاحات مجلس تصویب شد
ایران چهارمین کشور استخراج‌کننده رمزارز جهان است
رقابت هوش و تراشه؛ نبرد خاموش آمریکا و چین
افشای اطلاعات جنایتکاران نظامی اسرائیل توسط گروه هکری «حنظله»
توسعه صنعت هسته‌ای ایران پاسخ به نیازهای کشور است، نه تولید سلاح
پیمان حدادی مدیرعامل باشگاه پرسپولیس شد
اعلام جزئیات معافیت سربازی در قانون جوانی جمعیت /معافیت مشمولان 35 ساله با 2 فرزند
پرداخت بخشی از خسارات تجار حادثه بندر شهید رجایی
رفتار سیاسی از رقابت تا دشمنی
X
آگهی تبلیغاتی