×
سیاسی
شناسه خبر : 244848
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/22 ساعت 10:02
ماشه و توافق قاهره

رحمن قهرمانپور*

ماشه و توافق قاهره

توافق ایران با آژانس را باید آخرین تلاش‌های ایران برای جلوگیری از فعال‌سازی مکانیسم ماشه عنوان داشت. از اظهارات عراقچی می‌توان نتیجه گرفت که ایران حساب ویژه‌ای بر این توافق باز کرده تا بتواند از این طریق مانع بازگشت مکانیسم ماشه شود.

نورنیوز-گروه سیاسی: عراقچی در اظهارات پس از تفاهم گفت که اگر مکانیسم ماشه فعال شود، دیگر هیچ نوع همکاری بین ایران و آژانس بر اساس این توافق وجود نخواهد داشت. در طرف مقابل هم رافائل گروسی گفت که این توافق ارتباط مستقیمی به مکانیسم ماشه ندارد و موضوعی جداگانه است. آژانس این توافق را ذیل تعهدات پادمانی ایران در چارچوب پیمان منع اشاعه یا ان‌پی‌تی می‌بیند، اما ایران به دنبال استفاده از این توافق برای جلوگیری از فعال‌سازی مکانیسم ماشه است. این توافق از جهاتی شبیه مدالیته یا چارچوب کاری است که ایران در پاییز ۱۳۸۶ و در زمان مدیرکلی محمد البرادعی با آژانس امضا کرد. جالب توجه اینکه همان زمان هم لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بود.

بنابراین توجه به شباهت‌های دو مدالیته به نظر من می‌تواند جالب توجه باشد، هرچند که زمان زیادی از توافق قبلی ایران و آژانس در زمان لاریجانی گذشته، اما همان زمان هم تلاش می‌شد که این توافق به ابزاری برای جلوگیری از تشدید تحریم‌ها و صدور قطعنامه جدید علیه ایران منجر شود که در عمل این اتفاق نیفتاد. بنابراین باید گفت ظرفیت این مدالیته یا چارچوب جدید همکاری برای جلوگیری از فعال‌سازی مکانیسم ماشه محدود هست؛ ضمن اینکه ۲۴ساعت بعد از توافق، طرف ایرانی و مدیرکل آژانس برداشت‌های تقریبا متضادی از این توافق ارائه کردند.

شاید عراقچی به دلیل ملاحظات داخلی و واکنش تندروها سعی کرد که این توافق را کم‌اهمیت جلوه دهد، اما از طرف دیگر در سایر موارد هم ابهامات جدی وجود دارد. به‌عنوان مثال علاوه بر موضوع دسترسی‌ها که مورد اختلاف دو طرف قرار دارد، مساله زمان‌بندی هم بسیار مهم به نظر می‌رسد که ایران به دنبال این است که همکاری با آژانس و موضوع سایت‌های مورد تهاجم قرار گرفته و اورانیوم ۶۰درصد غنی شده را به بعد از فعال‌سازی مکانیسم ماشه موکول کند یا در واقع این همکاری را آن اندازه طولانی کند که موعد بازگشت تحریم‌ها در اواخر مهر تمام شود و قطعنامه‌ها لغو شوند.

اما از طرف دیگر اروپا و آژانس تاکید می‌کنند که این همکاری باید در یک چارچوب زمانی مشخص و محدود باشد. مقامات اروپایی اعلام کردند که ایران باید هر چه سریع‌تر همکاری را شروع کند. از طرف دیگر هنوز در مورد دو شرط دیگر اروپایی‌ها یعنی غنی‌سازی صفر و آغاز مذاکرات با آمریکا اتفاق عملی رخ نداده و بنابراین سوال بزرگ این است که آیا صرف توافق ایران و آژانس، موضوع فعال‌سازی مکانیسم‌ ماشه منتفی می‌شود یا خیر.

پس این سناریو تقویت می‌شود که این توافق به‌تنهایی قادر به جلوگیری از فعال‌سازی مکانیسم ماشه نیست، اما می‌تواند زمینه را برای تمدید مکانیسم ماشه با قطعنامه پیشنهادی روسیه در شورای امنیت هموار کند. اما لازمه تصویب قطعنامه روسیه این است که سه کشور اروپایی و مشخصا دو کشور فرانسه و بریتانیا که دارای حق وتو در سازمان ملل هستند، با این قطعنامه همراهی کنند. هنوز خبری در مورد همراهی اروپا با پیش‌نویس قطعنامه روسی منتشر نشده، بلکه برعکس خبر منتشر‌شده این است که کره‌جنوبی به عنوان رئیس دوره‌ای شورای امنیت قطعنامه‌ای را که بر‌اساس قطعنامه ۲۲۳۱ پیش‌بینی شده، نهایی کرده و ممکن است به رای بگذارد.اگر این قطعنامه به رای گذاشته شود، طبیعتا اروپا آن را وتو خواهد کرد. 

به عنوان جمع‌بندی می‌توانیم بگوییم که همچنان امکان جلوگیری از فعال‌سازی مکانیسم ماشه اندک است، اما اندکی امیدواری نسبت به تمدید مکانیسم ماشه بر اثر توافق جدید ایران و آژانس پدیدار شده است. با این حال ادامه این مسیر باز به سیاست اروپا و همراهی آن با روسیه در تصویب قطعنامه پیشنهادی مسکو بستگی دارد و از طرف دیگر به زمان‌بندی و میزان همکاری ایران با آژانس وابسته است. لذا در روزهای آخری که برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه باقی مانده، امید اندکی نسبت به تمدید مکانیسم ماشه به وجود آمده است و باید در این مورد محتاط باشیم، چرا که تجربه مدالیته ۱۳۸۶ هم نشان داد که این نوع توافق‌هایی که مورد تفسیرهای به‌شدت متفاوت قرار می‌گیرد، نمی‌تواند اثر چندان بزرگی داشته باشد و در شرایط فعلی بتواند مانع از فعال‌سازی مکانیسم ماشه توسط اروپا شود.

*  پژوهشگر ارشد مسائل بین‌الملل


دنیای اقتصاد
اخبار مرتبط
غرب به دنبال نمد مال کردن ایران است
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 09:36
نصرت‌الله تاجیک
غرب به دنبال نمد مال کردن ایران است
بیانیه اخیر چهار کشور اروپایی که تنها یک روز پس از تفاهم ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منتشر شد و اقدام کره‌جنوبی و بیانیه اعضای «مکانیسم پاسخ سریع» گروه هفت به اتفاق کشورهای همراه در مورد مسائل داخلی ایران نشانه‌ای روشن از استراتژی تازه غرب در قبال تهران است؛ استراتژی‌ای که می‌توان آن را «نمدمال کردن ایران» توصیف کرد.
تحقق شرط کلیدی ایران در توافق قاهره با آژانس
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 08:43
تحقق شرط کلیدی ایران در توافق قاهره با آژانس
بازرس ارشد سابق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد شرط کلیدی ایران در توافق قاهره با آژانس محقق شده؛ شرطی که کمتر در رسانه‌ها دیده شد اما می‌تواند مسیر روابط ایران با غرب و رژیم صهیونیستی را تغییر دهد. آیا این توافق به کاهش تنش‌ها منجر خواهد شد؟
بن‌بست تندروی
یکشنبه 1404/06/23 ساعت 12:11
عباس عبدی:
بن‌بست تندروی
واقعیت این است که فارغ از هر نتیجه‌ای که از توافق عراقچی-گروسی حاصل شود، تندروها بازی سیاست را باخته‌اند و باید به فکر کار دیگری باشند؛ چون از این نمد کلاهی برای آنان نخواهد بود. علت آن نیز روشن است. همان روزی که خبر تاییدصلاحیت پزشکیان را شنیدند، باید متوجه می‌شدند که: «کشتی‌بان را سیاستی دگر آمد».
تدبیر ایران در همکاری با آژانس
یکشنبه 1404/06/23 ساعت 10:20
کیومرث اشتریان
تدبیر ایران در همکاری با آژانس
در توافق با آژانس انرژی اتمی، ایران بازی دیپلماتیک خود را پیش از شورای امنیت به آژانس انرژی اتمی برده است تا چالش هسته‌ای را به چارچوب قواعد، مقررات و هنجارهای سازمان انرژی اتمی بازگرداند و از سپردن سرنوشت این گوی آتشین به دستان اروپا و آمریکا که مطالبات فراهسته‌ای از ایران دارند، جلوگیری کند.
مداردیپلماسی | ماشه علیه دیپلماسی
یکشنبه 1404/06/09 ساعت 16:19
مداردیپلماسی | ماشه علیه دیپلماسی
نظرات

آخرین اخبار
خیز بلند آمریکا برای تصاحب 17میدان نفتی ونزوئلا
قطعی برق کرمان فردا شنبه 7 شهریور + لینک خاموشی
5 تصادف فوتی پایتخت در یک هفته
میوه و سبزی از کالابرگ حذف نشده است
کشورها از اجرای تحریم‌های یکجانبه آمریکا خودداری کنند
ترکیب احتمالی استقلال مقابل فولاد در بازی امشب جمعه 6 شهریور
مرگ تلخ 2 موتورسوار در برخورد با کامیون
آتش به جان 5هکتار علفزار لاکان رشت افتاد
در منطقه‌ای که ما نفت نفروشیم کسی نفت نخواهد فروخت
واکنش تند غریب‌آبادی به تکرار توهم ترامپ درباره تنگه هرمز
پایان تلخ «فاتح تکه» در ترابزون؛ شکست سنگین در لیگ اروپا
پیش بینی بورس فردا شنبه 7 شهریور
کالابرگ فقط به فروشگاه‌های زنجیره‌ای محدود نمی‌شود
جمعیت یوزهای توران به 27قلاده رسید
زنان والیبال ایران تاریخ‌ساز شدند
سی‌ان‌ان: جنگ ترامپ با ایران از کنترل خارج شده است
خزانه مالی ارتش اسرائیل خالی است
شکست رویای پیروزی سریع ترامپ در ایران
برنامه بازی‌های لیگ برتر امروز جمعه 6 شهریور؛ ساعت بازی استقلال، تراکتور و سپاهان+جدول لیگ
فولاد - استقلال؛ خیز آبی‌ها برای حفظ صدرنشینی در فولاد آرنا
تیم ملی بسکتبال ایران مقابل نیوزیلند شکست خورد
گام جدید قوه قضاییه برای صیانت از حقوق ایرانیان خارج از کشور
احتمال شنیده شدن صدای انفجار کنترل‌شده در چابهار
اوایل پاییز امسال پربارش نیست
چین: دیپلماسی تنها راه حل بحران ایران و آمریکاست
پادشاه 89 ساله نروژ درگذشت
ایران با قربانیان حادثه سیل در نپال ابراز همدردی کرد
حمله اسرائیل به حومه دمشق؛ورود اشغالگران به القنیطره
سیل مرگبار در نپال ؛ 469کشته و 1500مفقودی
آغاز اردوی امیدهای فوتبال ایران از فردا
43پرونده‌ تراستی در چنگ قانون
ترامپ به دنبال مهار قیمت بنزین پیش از انتخابات
برنامه قطعی برق همدان امروز جمعه 6 شهریور + لینک خاموشی
آخرین تحولات سیاسی_نظامی جنگ ایران و آمریکا
رمز بقای بدن در صدسالگی؛ ایمنی چگونه پیر نمی‌شود
پایان حضور ائتلاف آمریکایی در عراق تا 8مهر
کندوان و آزادراه تهران-شمال یکطرفه شد
آمریکا یک واقعیت ساده را درک کند؛ فشار نتیجه نمی‌دهد
کاهش تردد دریایی در هرمز؛ فقط 5 کشتی عبور کردند
قطعی برق ایلام امروز جمعه 6 شهریور + لینک
سفیر ایران در لندن خواستار محکومیت تروریسم اقتصادی آمریکا شد
واکنش کانادا به تغییر نام دریاچه اونتاریو توسط ترامپ
آنتن‌هایی که انتظار ناآرامی می‌سازند
اطلاعیه مهم بانک ملی ایران درباره اطلاعات حساب مشتریان
پیش‌بینی قیمت طلا، دلار و سایر ارزها در نیمه دوم سال جاری
ترامپ به دنبال همراه کردن گروه G20 در تحریم اقتصادی ایران
کشف 233 پیکر شهید از زیر آوار غزه
نورویدئو | جنگ روایت ها ؛ وقتی عددها با پیروزی ترامپ همراه نمی شوند
برنامه قطعی برق قم امروز جمعه 6 شهریور اعلام شد + لینک
انتقاد ترامپ عصبانی از خبرنگار فاکس نیوز