×
بین الملل
شناسه خبر : 244800
تاریخ انتشار : جمعه 1404/06/21 ساعت 22:03
نشست دوحه؛ ضرورت اتحاد عملی در برابر تجاوزگری

نورنیوز بررسی می‌کند؛

نشست دوحه؛ ضرورت اتحاد عملی در برابر تجاوزگری

حملهٔ هوایی اخیر به نشست رهبران حماس در دوحه و واکنش‌های منطقه‌ای، اجلاس فوق‌العاده سران عرب و اسلامی در دوحه را به مسأله‌ای تعیین‌کننده برای گذار از «بیانیه‌خوانی» به اقدام مشترک بدل کرده است. نشست قرار است راهبردی برای هماهنگی سیاسی، اقتصادی و امنیتی علیه تجاوز رژیم صهیونیستی طراحی کند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: حملهٔ هوایی که هدفش نشست رهبران حماس در دوحه عنوان شد، نه تنها به کشوری میزبان اما به فرایند میانجی‌گری و چندجانبه‌گرایی منطقه‌ای ضربه زد؛ بلکه به‌سرعت نشان داد کشورهای عربی و اسلامی در مواجهه با مخاطرهٔ مستقیم حاکمیتی، گزینهٔ «اعتراض دیپلماتیکِ صرف» را ناکافی می‌دانند. خوانشی که از تحرکات فوری دیپلماتیک و اعلام جلسات اضطراری می‌توان استخراج کرد، این است که دوحه و دیگر پایتخت‌ها خواهان طراحی واکنشی فراتر از بیانیه‌های محکومیت‌اند تا ظرفیت بازدارنده‌ای ایجاد شود که به کارکرد عملگرایانه امنیت منطقه بینجامد. 


فرصت تهران برای بازتبیین مواضع و همگرایی منطقه‌ای


اعلام حضور رئیس‌جمهور ایران در نشست اضطراری و پیام‌های حمایتی تهران به دوحه، یک فرصت استراتژیک برای بازتبیین سیاست همگرایی با همسایگان و نشان دادن ارادهٔ عملی درباره حمایت از فلسطین فراهم می‌آورد. تهران می‌تواند از این پنجره برای طرح سازوکارهای همکاری نظامی، اقتصادی و سیاسیِ منطقه‌ای سخن بگوید — نه به‌عنوان شعار، بلکه با ارائه پیشنهادهای مشخص برای سازوکارهای مشترک، از جمله مکانیزم‌های اطلاعاتی، پدافندی و مقابله با تحریم‌ها و فشارهای خارجی. چنین طرح‌هایی، در صورت همراهی بازیگران منطقه‌ای، می‌تواند به شکل‌گیری جبهه‌ای واحد منجر شود که بر «اعتماد متقابل بومی» مبتنی باشد. 


بازتعریف اعتماد به واشنگتن؛ واقع‌گرایی استراتژیک


حضور گستردهٔ سران کشورهای اسلامی در دوحه و انتقادات آشکار از عملکرد احتمالی متحدان غربی، به‌ویژه نقش یا غیرفعال‌بودن تجهیزات دفاعی غرب، این پرسش راهبردی را برجسته می‌سازد: آیا ادامهٔ اتکا به نظام‌های تضمین خارجی (به‌ویژه آمریکا) در حفظ امنیت ملی و منطقه‌ای سیاست عقلانی‌ای است؟ تجربهٔ اخیر نشان می‌دهد که لااقل در این مقطع تاریخی، برخی دولت‌ها ناتوانی یا بی‌تعهدی شرکای فرامنطقه‌ای را مشاهده می‌کنند؛ نتیجهٔ منطقی، رجوع به ظرفیت‌های منطقه‌ای و طراحی راه‌حل‌های مستقل و عملی است. این بازتعریف اعتماد، نه لزوماً قطع رابطه، که تغییر اولویت‌ها به سمت همگرایی منطقه‌ای و تقویت بازدارندگی بومی را طلب می‌کند. 


غزه؛ پرچمدار مشروعیت و محور وحدت


فاجعهٔ انسانی در غزه اکنون مهم‌ترین عامل متحدکنندهٔ جهان اسلام است؛ عاملی که می‌تواند از سطح احساسات فراتر رفته و به مبنای یک سیاست عملی تبدیل شود. اگر نشست دوحه به‌جای تکرار محکومیت‌ها، بسته‌ای عملی شامل تسهیل کمک انسانی، فشار اقتصادی هدفمند، سازوکارهای دیپلماتیک هماهنگ و پلان دفاعی-اطلاعاتی مشترک عرضه کند، آنگاه می‌توان انتظار داشت که جایگاه جهان اسلام در نظام بین‌الملل تقویت شود و عملیات شکستن محاصرهٔ غزه و فشار بر رژیم متجاوز به نتایج ملموس‌تری بینجامد. تمرکز عملی بر غزه همان بستری است که می‌تواند اتحاد سیاسی را به توان عملیاتی تبدیل کند. 


راهبرد عملی نشست دوحه برای امنیت منطقه‌ای


نشست دوحه فرصتی است تا کشورهای اسلامی و عربی، فراتر از بیانیه‌خوانی‌های مرسوم، یک نقشه عملی برای مقابله با تجاوزگری رژیم صهیونیستی تدوین کنند. این راهبرد شامل چهار محور اصلی است:
۱. تبدیل بیانیه‌ها به اقدامات ملموس: طراحی و اجرای یک برنامه هماهنگ شامل واکنش سیاسی، اقتصادی و امنیتی برای ایجاد بازدارندگی مؤثر در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی 
۲. همکاری نظامی و اطلاعاتی منطقه‌ای: ایجاد سازوکارهای مشترک پدافندی و تبادل اطلاعات بین کشورها برای ارتقای امنیت جمعی.
۳. پشتیبانی انسانی و دیپلماتیک از فلسطین: تأمین کمک‌های فوری به غزه، شکستن محاصره از طریق طراحی سازوکارهای فشار دیپلماتیک هماهنگ علیه رژیم متجاوز.
۴. تقویت جایگاه جهان اسلام در نظام بین‌الملل: مدیریت روایت منطقه‌ای و جهانی و نمایش اتحاد عملی کشورهای اسلامی به‌عنوان یک قدرت تأثیرگذار و مستقل.
این چارچوب عملی می‌تواند نشست دوحه را از وضعیت صرفاً نمادین و بیانیه‌محور به نقطه عطفی در امنیت و ثبات منطقه‌ای تبدیل کند و راهبرد همگرایی واقعی در جهان اسلام را تقویت نماید.


اخبار مرتبط
رسانه صهیونیستی: عربستان، مصر و اردن، اکنون به ایران نزدیک‌تر می‌شوند
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 13:26
رسانه صهیونیستی: عربستان، مصر و اردن، اکنون به ایران نزدیک‌تر می‌شوند
یک رسانه صهیونیستی از بحران عمیق سیاسی و دیپلماتیک رژیم صهیونیستی پس از شکست حمله‌اش به قطر و تشدید انزوای آن در صحنه بین‌المللی پرده برداشت.
نشست سران عربی و اسلامی، سنگ محک رهبران عرب
یکشنبه 1404/06/23 ساعت 12:43
الیاس المر :
نشست سران عربی و اسلامی، سنگ محک رهبران عرب
الیاس المر کارشناس سیاسی لبنانی، نشست سران عربی و اسلامی را که قرار است فردا در دوحه برگزار شود، نه فقط یک نشست دیپلماتیک بلکه سنگ محکی برای رهبران عربی و اسلامی دانست و گفت: این نشست آزمون سرنوشت ساز برای آینده است.
پزشکیان برای شرکت در اجلاس اضطراری دوحه عازم قطر شد
جمعه 1404/06/21 ساعت 13:20
پزشکیان برای شرکت در اجلاس اضطراری دوحه عازم قطر شد
رئیس‌جمهور در نشست آتیِ سران کشورهای اسلامی و عربی که در پی حمله اسرائیل به قطر برگزار می‌شود، شرکت خواهد کرد.
حماس: جنایت اسرائیل در دوحه اعلام جنگ به کشورهای عربی است
پنج‌شنبه 1404/06/20 ساعت 23:46
حماس: جنایت اسرائیل در دوحه اعلام جنگ به کشورهای عربی است
رهبر حماس، فوزی برهوم، حمله به هیئت نمایندگی حماس در قطر را ترور کل فرآیند مذاکرات آتش‌بس در غزه و تلاش عمدی برای ضربه زدن به میانجیگران قطر و مصر دانست و خواستار واکنش فوری کشورهای عربی شد.
نظرات

آخرین اخبار
وزیر رژیم صهیونیستی ترکیه را کشور متخاصم دانست
ناگفته های مخبر از روز حادثه بالگرد شهید رئیسی و نگرانی رهبر انقلاب
وزیر خارجه آمریکا راهی هند می‌شود
محیط‌زیست تهران: منشأ گرد و غبار هنوز مشخص نشده است
سپاه از انفجار کنترل‌شده در محدوده باقرشهر خبر داد
ادعاهای متناقض ونس درباره ایران؛ از تهدید نظامی تا دم زدن از بازآرایی روابط
مترو و اتوبوس تا هفته آینده رایگان است
مترو برا چه کسانی رایگان می‌ماند؟
رئیس الحشد الشعبی با سفیر انگلیس درباره تحولات منطقه گفت‌وگو کرد
بررسی حضور ناتو در تنگه هرمز به دو ماه بعد موکول شد
صدها زائر ایرانی به‌زودی حج ‌می‌رسند
نبی: لژیونرها تا پایان هفته به اردوی تیم ملی در ترکیه می‌پیوندند
دیدار و رایزنی غریب‌آبادی و سفیر چین در تهران
مسکو: تمرکز ما بر تحولات خاورمیانه و وضعیت پیرامون تنگه هرمز است
آمریکا یک صرافی ایرانی و 19 کشتی مرتبط با صادرات نفت ایران را تحریم کرد
امارات مدعی پرواز پهپادها از خاک عراق به‌سوی «البراکه» شد
تعیین ضرب‌الاجل یک هفته‌ای برای ایران به‌منظور آمدن پای توافق!
رییس بازرسی سازمان اداری: رضایت‌ مردم از خدمات دستگاه‌های اجرایی نامطلوب است
طرح انتخابات تناسبی مجلس به کارگروه تخصصی کمیسیون امور داخلی ارجاع شد
صادرات چای مجاز شد
جنگ خاورمیانه رونق‌بخش صنعت توریسم در جنوب اروپا و مراکش
حمله حزب‌الله به سکوی گنبد آهنین
پوتین وارد پکن شد
تأکید رهبر انقلاب بر نقش افزایش جمعیت در خلق تمدن نوین ایران اسلامی
غریب‌آبادی: ایران برای مقابله با هرگونه تجاوز نظامی آماده و یکپارچه است
حماس گزارش شورای صلح غزه را تحریف واقعیت خواند
نورنما | ربات های کنگ فوکار چینی
روسیه: نیروگاه بوشهر طی هفته‌های آینده به سطح برنامه‌ریزی‌شده بازمی‌گردد
زلزله 4.6 ریشتری نورآباد دلفان در استان لرستان را لرزاند
نورویدیو | چرا پرونده چین به قلب قدرت ایران منتقل شد ؟
آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه 12 فرد، 29 نهاد و 19 کشتی مرتبط با ایران اعمال کرد
حضور «رها» با بازی شهاب حسینی در جشنواره «ریندنس» انگلستان
کاپیتان پرتغال به ششمین جام جهانی می‌رسد
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
چرا هوای تهران در شرایط خطرناک قرار گرفت؟
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟