×
اقتصادی
شناسه خبر : 244602
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/06/20 ساعت 19:50
وضعیت نگران‌کننده سد لار با 97 درصد مخزن خالی

وضعیت نگران‌کننده سد لار با 97 درصد مخزن خالی

سد لار با 97 درصد مخزن خالی، در آستانه خشک شدن کامل قرار دارد؛ این سد به‌دلیل فرار آب شدید، رکورد جهانی نشت آب را ثبت کرده و تنها 33 میلیون مترمکعب از ظرفیت 960 میلیون مترمکعبی آن پر است.

نورنیوز-گروه اقتصادی :  در حال حاضر فقط ۳۳ میلیون مترمکعب آب در مخزن ۹۶۰ میلیون مترمکعبی سد لار ذخیره شده است؛ به عبارتی حدود ۳ درصد از ظرفیت مخزن این سد، آب پشت آن ذخیره شده و ۹۷ درصد این مخزن بزرگ خالی است.

سد لار در سال 1361 در استان مازندران و در فاصله 75 کیلومتری از تهران و 100 کیلومتری شهر آمل احداث شده است. ذخایر آبی این سد که یکی از 5 سد اصلی تأمین آب شرب استان تهران است، وضعیت نامطلوبی دارد. از طرفی بارشهای سالانه کفاف پر شدن مخزن 960 میلیون مترمکعبی این سد را نمی‌دهد و از سوی دیگر فرار آب از کف و دیواره مخزن این سددر طول سال ادامه دارد.

در پنجمین سال خشک پیاپی در استان تهران به‌سر می‌بریم و امسال میزان کاهش ذخایر این سد بزرگ، بیش از سال‌های دیگر بوده است. در حال حاضر فقط 33 میلیون مترمکعب آب در مخزن 960 میلیون مترمکعبی سد لار ذخیره شده است؛ به عبارتی حدود 3 درصد از ظرفیت مخزن این سد، آب پشت آن ذخیره شده و 97 درصد این مخزن بزرگ خالی است.

اگرچه سد لار اکنون در آستانه خشکی کامل است و آبی حتی برای فرار از آن وجود ندارد، اما این سد رکورددار فرار آب در جهان شناخته می‌شود و علاوه بر مسئله خشکسالی و کم‌بارشی متأثر از آن، اندک آب ذخیره شده در سد لار نیز با مشکل فرار آب، مخصوصا در بین ماه‌های فروردین تا مرداد مواجه است.

عملیات اجرایی این سد در سال 1353 به وسیله شرکتی ایتالیایی آغاز و در اردیبهشت 1359 آبگیری شد. با آبگیری از سد، فرار آب از مخزن آن مشهود شده و با انجام مطالعات و بررسی های متعدد مشخص شد که آب از مجاری طبیعی موجود در دریاچه سد نشت کرده و به صورت چشمه هایی حدود ده کیلومتری پایین دست سد با دبی تا 14 مترمکعب در ثانیه ظاهر می شود.

درواقع سد لار با فرار شدید آب مواجه شده و آبی که باید پشت این سد ذخیره می‌شد به‌صورت چشمه‌هایی کیلومترها بعد از سد، فرار کرده و به رودخانه هراز جاری شده و به دریای خزر می‌ریزد.

برآورد بلند مدت (30 ساله) نشان می دهد که حداقل فرار آب از مخزن سد لار 3 مترمکعب در ثانیه و حداکثر آن حدود 13 تا 14 مترمکعب در ثانیه است. متوسط فرار آب این سد در طول سال حدود 7 مترمکعب در ثانیه برآورد می شود. از اینرو، به طور متوسط در یک 24 ساعت، حدود 605 هزار مترمکعب آب از مخزن سد لار به پایین دست نشت می کند. این رقم در طول یکسال رقمی بین 220 میلیون مترمکعب تا 250 میلیون مترمکعب آب شیرین را شامل می شود که رقم بسیار بزرگی است. هیچ سدی در دنیا تاکنون این میزان فرار آب نداشته و در این خصوص سد لار رکورد فرار آب را در بین سدهای دنیا از آن خود کرده است.

میزان ذخیره فعلی آب در سد لار 33 میلیون مترمکعب است، این درحالی است که در سال گذشته در زمان مشابه، 55 میلیون مترمکعب در این سد آب ذخیره شده بود و در میانگین بلندمدت در زمان مشابه به‌طور متوسط میزان ذخیره آبی سد لار در میانه شهریورماه، با وجود مشکل فرار آب، 122 میلیون مترمکعب بوده است.


اخبار مرتبط
پیشرفت سریع پروژه انتقال آب از لار به شرق استان تهران
دوشنبه 1404/08/19 ساعت 15:32
پیشرفت سریع پروژه انتقال آب از لار به شرق استان تهران
استاندار تهران از پیشرفت مطلوب پروژه انتقال آب از سد لار به شرق استان تهران خبر داد و گفت: این طرح حیاتی که با حمایت دولت چهاردهم و مشارکت وزارت نیرو، شهرداری و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص) اجرا می‌شود، با شتاب قابل‌توجهی در مسیر تکمیل قرار گرفته است.
تنها 8 درصد حجم مخزن سد ماملو آب دارد
چهارشنبه 1404/07/09 ساعت 09:44
تنها 8 درصد حجم مخزن سد ماملو آب دارد
از آنجایی که حجم مرده مخزن سد ماملو 28 میلیون مترمکعب از آب کف مخزن را شامل می‌شود، درحال حاضر که ذخیره آبی این سد تنها 19 میلیون مترمکعب است؛ این سد رسما از مدار بهره‌برداری خارج شده است.
وضعیت سد لار همچنان نگران کننده
یکشنبه 1404/07/06 ساعت 17:26
وضعیت سد لار همچنان نگران کننده
گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد که حجم آب این سد به کمتر از 3 درصد ظرفیت رسیده و هدررفت آب از آن سالانه به 270 میلیون مترمکعب می‌رسد، که این وضعیت زنگ خطری برای پایتخت 15 میلیونی ایران است، مقامات هشدار داده‌اند که بدون بارش‌های مؤثر، چالش آب در تهران تشدید خواهد شد.
خالی شدن 80 درصد مخازن سد کرج
پنج‌شنبه 1404/06/20 ساعت 11:15
خالی شدن 80 درصد مخازن سد کرج
سد کرج با ذخیره 35 میلیون مترمکعبی آب، با خالی بودن 80 درصد مخزن خود مواجه است و تنها 20 درصد حجم این مخزن آب پشت این سد باقی مانده که بخشی از آن، حجم غیرمفید یا به‌اصلاح مرده سد محسوب می‌شود.
5 سد خشک شد/وضعیت نامطلوب سدها ادامه دارد
دوشنبه 1404/06/17 ساعت 09:52
5 سد خشک شد/وضعیت نامطلوب سدها ادامه دارد
آخرین گزارش‌ها از وضعیت سدهای مهم کشور نشان می‌دهد که 19 سد حیاتی با کمتر از 15 درصد ظرفیت پر شده، هشدار کم‌آبی در آغاز سال آبی جدید را افزایش داده‌اند.
8 سد مهم کشور رو به خشکی‌اند
سه‌شنبه 1404/06/11 ساعت 23:29
8 سد مهم کشور رو به خشکی‌اند
سد شمیل و نیان در استان هرمزگان با موجودی آب صفر، سد وشمگیر، گلستان و بوستان در استان گلستان نیز موجودی آب صفر و سد رودبال داراب در استان فارس با موجودی آب صفر سدهای خشک شده امسال هستند.
نظرات

آخرین اخبار
چلسی 150 میلیون یورو برای جود بلینگام روی میز گذاشت
شهادت چند فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به غزه
واکنش منفی ترامپ به سفر نخست وزیر انگلیس به چین
دیدار و گفتگو وزیر دفاع عربستان در واشنگتن با مقام‌های ارشد آمریکا بر سر تحولات منطقه
صعود فوتسال ایران به مرحله حذفی با عبور از عربستان
قیمت گوشت قرمز امروز 10 بهمن 1404
عراقچی وارد استانبول شد
انتقاد صریح یک مقام اروپایی از تهدید نظامی آمریکا علیه ایران
غیبت دانشجویان علوم پزشکی در امتحانات پایان ترم موجه اعلام شد
وزیر خارجه ایتالیا: گفت‌وگو با ایران نباید قطع شود
حمله به ایران، منطقه را بی‌ثبات‌تر می‌کند
زنان ایرانی گواهینامه موتور می‌گیرند
مدیریت تعلیق آمریکا در برابر حقوق قانونی ایران
پاکستان: به توافق سازش با اسرائیل ملحق نمی‌شویم
هشدار البرادعی درباره تهدیدات نظامی ترامپ علیه ایران
انفجار شدید در پالایشگاه توپراش ترکیه+ فیلم
جنگی که همه از آن حرف می‌زنند،شروع خواهد شد؟
کاهش فشار آمریکا بر صنعت نفت ونزوئلا
محدودیت‌های ترافیکی امروز محورهای شمالی
باکو: حریم هوایی و خاک آذربایجان علیه ایران استفاده نخواهد شد
پرداخت بی‌سابقه پاداش به بازنشستگان فرهنگی
دیدار وزیر دفاع عربستان با مقامات ارشد آمریکا
سریعترین راه برای دریافت کارت سوخت
جزئیات کامل احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر تهران اعلام شد
کیفیت هوای تهران قابل قبول است
جمعه 10 بهمن |جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون
ادعای ترامپ درباره مذاکره با ایران
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 10 بهمن 1404
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 10 بهمن+ وضعیت استان ها
عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از سرطان روده بزرگ
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند