×
اجتماعی
شناسه خبر : 244595
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/06/20 ساعت 18:04
نسل بیمار آینده؛ کودکان در محاصره

نورنیوز بررسی می کند؛

نسل بیمار آینده؛ کودکان در محاصره

گزارش تازه یونیسف از افزایش نگران‌کننده چاقی در میان کودکان و نوجوانان پرده برداشته است؛ پدیده‌ای که به واسطه هجوم تبلیغات غذاهای ناسالم و فوق‌فرآوری شده، حتی کشورهایی را که هنوز با سوءتغذیه دست به گریبان‌اند تهدید می‌کند و ابعاد یک بحران جهانی را نمایان می‌سازد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: بر اساس گزارش یونیسف، در فاصله دو دهه اخیر، نقشه سلامت کودکان جهان دگرگون شده است. در حالی که تا سال‌های اخیر سوءتغذیه و کم‌وزنی دغدغه اصلی بود، اکنون چاقی در حال پیشی گرفتن است. آمارها نشان می‌دهد در گروه سنی ۵ تا ۱۹ سال، نرخ چاقی با سرعتی فزاینده در حال افزایش است و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۵ تقریباً یک نفر از هر ده کودک یا نوجوان با این بیماری مزمن دست‌به‌گریبان باشد. این تغییر روند نه‌تنها به معنای افزایش مشکلات جسمی مانند دیابت، بیماری‌های قلبی و اختلالات متابولیک است، بلکه هشدار بزرگی برای نظام‌های سلامت و دولت‌ها در سراسر جهان به شمار می‌رود.

نقش بازاریابی بی‌رحمانه و غذاهای صنعتی

یونیسف در گزارش خود به‌صراحت بازاریابی گسترده و «غیراخلاقی» صنایع غذایی را یکی از عوامل اصلی این بحران معرفی می‌کند. تبلیغات پرزرق‌وبرق، بسته‌بندی‌های جذاب و قیمت‌گذاری‌های فریبنده موجب شده کودکان و نوجوانان بیش از هر زمان دیگری به غذاهای فوق‌فرآوری شده مانند تنقلات صنعتی، نوشابه‌های گازدار و فست‌فودها وابسته شوند. دسترسی آسان به این محصولات، حتی در کشورهایی که هنوز با فقر غذایی و سوءتغذیه دست‌وپنجه نرم می‌کنند، این تناقض را رقم زده است که «چاقی و گرسنگی» همزمان در یک جامعه حضور دارند. این امر زنگ خطری جدی برای سیاست‌گذاران حوزه سلامت عمومی است که باید در برابر نفوذ تجاری صنایع غذایی ایستادگی کنند.

آمار تکان‌دهنده؛ دو برابر شدن کودکان چاق

آمارهای جهانی نشان می‌دهد که بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ شمار کودکان و نوجوانان دارای اضافه‌وزن از ۱۹۴ میلیون نفر به ۳۹۱ میلیون نفر رسیده است. این یعنی در کمتر از یک نسل، بحران چاقی کودکان تقریباً دو برابر شده است. نمودارهای تحلیلی نشان می‌دهد در بازه‌های سنی مختلف، نقطه تلاقی میان کاهش نرخ لاغری و افزایش نرخ چاقی به‌سرعت نزدیک شده یا حتی پشت سر گذاشته شده است. برای مثال، در گروه سنی ۵ تا ۹ سال، از سال ۲۰۱۹ چاقی بر لاغری پیشی گرفته است و در گروه‌های سنی ۱۰ تا ۱۴ و ۱۵ تا ۱۹ سال نیز تا سال‌های ۲۰۲۸ و ۲۰۲۹ این تغییر رخ خواهد داد. این تحولات جهانی به روشنی بیانگر آن است که در آینده نزدیک، چاقی مهم‌ترین تهدید تغذیه‌ای نسل جوان خواهد بود.

مسئولیت جهانی؛ از آموزش تا سیاست‌گذاری

حل این بحران صرفاً با هشدار کافی نیست. نیاز به اقدام جهانی هماهنگ احساس می‌شود. نخستین گام، تدوین سیاست‌های بازدارنده در برابر تبلیغات هدفمند صنایع غذایی است. محدودیت تبلیغات ناسالم، به‌ویژه در رسانه‌های کودک و شبکه‌های اجتماعی، باید در دستور کار دولت‌ها قرار گیرد. همزمان، آموزش خانواده‌ها و مدارس درباره تغذیه سالم، توسعه زیرساخت‌های دسترسی به غذاهای تازه و محلی، و حمایت از سبک زندگی فعال از جمله ورزش‌های دانش‌آموزی می‌تواند به تعدیل روند کنونی کمک کند. چنانچه جامعه جهانی نتواند این تهدید را مدیریت کند، هزینه‌های درمانی و اجتماعی ناشی از نسل بیمار و کم‌تحرک به‌مراتب سنگین‌تر از مداخلات پیشگیرانه خواهد بود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
برنامه مسابقات ورزشی امروز 15 آبان 1404+ جدول پخش
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 15 آبان
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 15 آبان+ وضعیت استان ها
برگزاری نمایشگاه آثار هنری ایران در ترابوزان ترکیه
پیاده‌روی روزانه آلزایمر را به تأخیر می‌اندازد
مکمل «ملاتونین» برای سلامتی مضر است
درمان قلب بعد از سکته ممکن شد
ساخت ژلی که پوسیدگی دندان را بهتر درمان می کند
جنجال جدید برای یک سنگ تاریخی بین قاهره و لندن
هنگام ناراحتی و استرس آه بکشید
جدول گروه A در پایان رقابت‌های این هفته لیگ قهرمانان آسیا2
توقیف کامیون کشنده تریلی با راننده 14 ساله در هرمزگان
تمدید بازداشت دادستان نظامی سابق رژیم اسرائیل
حال و هوای خانه صابر کاظمی در روستای قانقرمه آق‌قلا+فیلم
هشدار برای وضعیت قرمز ذخایر آبی تهران
عراقچی: ایران در جنگ 12 روزه ثابت کرد توان تأمین معیشت مردم را دارد
قانون جدید برای معاملات آنلاین طلا و نقره
استقلال 1-1 الوحدات | پیچیدگی در مسیر صعود آبی‌پوشان+خلاصه بازی
آخرین جزییات از اجرای مرحله پنجم طرح کالابرگ الکترونیک
عصبانیت صهیونیست‌ها از انتخاب شهردار مسلمان نیویورک
واکنش تند پوتین به تهدید اتمی ترامپ / طرح‌هایی برای احتمال ازسرگیری آزمایش‌های هسته‌ای
نورنما | نقاشی متحرک روی دیوار
لحظه هولناک انفجار هواپیما هنگام سقوط
ترکیب هوشمندانه استقلال مقابل الوحدات/ دو جابه‌جایی مهم
جمشید شمیرانی نوازنده تمبک درگذشت
ادعاهای تازه گروسی درباره سایت‌های هسته‌ای بمباران‌شده ایران
حسن یزدانی استقلالی شد
چرا انتخابات عراق برای ایران و منطقه اهمیت دارد؟+فیلم
هنرمند نقاش درگذشت
گزارش مهم وزارت دفاع درباره جنگ 12 روزه
عکس های منتخب جهان، 5 نوامبر 2025
نواف سلام: دولت لبنان پشت مردم جنوب ایستاده است
آمریکا تحریم‌های سازمان ملل علیه جولانی را لغو می کند
محاصره صدها گردشگر اسرائیلی در یکی از بنادر یونان
سقوط 500 میلیارد دلاری ارزش سهام‌های فناوری
با حکم دیوان عالی؛ رئیس‌جمهور سابق بولیوی آزاد شد
عراق از بارگیری محموله‌های لوک‌اویل خودداری کرد
القسام جسد اسیر صهیونیست دیگری را تحویل می‌دهد
پیام ولیعهد عربستان به محمود عباس
پیام تسلیت رئیس‌جمهور در پی درگذشت صابر کاظمی
ترامپ: طولانی‌ترین تعطیلی دولت آمریکا را تجربه می‌کنیم
وزیر بهداشت اذعان کرد؛ کمبود متخصص بیهوشی یکی از چالش های نظام سلامت
توقیف کامیون کشنده تریلی با راننده 14 ساله در هرمزگان
روایت پکن از رایزنی «وانگ یی» و «عراقچی» درباره برنامه هسته‌ای ایران
آتش بسی برای تداوم نسل کشی
آمریکا موشک بالستیک قاره‌پیما آزمایش کرد
هشدار به دارندگان خودروهای فرسوده
آغاز ثبت‌نام جدید عتبات از هفته آینده
سفر معاون حقوقی وزارت خارجه به عربستان
رکورد تعطیلی دولت آمریکا شکسته شد؛ تداوم اختلافات داخلی
X
آگهی تبلیغاتی