×
اجتماعی
شناسه خبر : 244529
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/06/20 ساعت 13:35
359 دشت ایران در خطر فرونشست هستند

359 دشت ایران در خطر فرونشست هستند

منابع آبی ایران با برداشت 150 میلیارد مترمکعبی از آب‌های زیرزمینی به شدت تخریب شده‌اند؛ این مسئله فرونشست زمین در بیش از 359 دشت را به دنبال داشته و نگرانی کارشناسان را درباره آینده غیرقابل بازگشت این بحران افزایش داده است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: فرونشست زمین پدیده‌ای غیرقابل بازگشت است و حتی بارش‌های مناسب هم نمی‌تواند سفره‌های تخلیه‌شده را احیا کند. کارشناسان هشدار می‌دهند این روند، امنیت سرزمینی و زیست‌محیطی کشور را تهدید می‌کند.

افزایش جمعیت از ۱۹ میلیون نفر در سال ۱۳۳۵ به بیش از ۸۵ میلیون نفر امروز، فشار مضاعفی بر منابع آب وارد کرده است. توسعه نامتوازن و بارگذاری جمعیت در مناطق خشک، بدون توجه به ظرفیت‌های آبی، نقش مهمی در تشدید وضعیت فعلی داشته است.

صنعت نیز به‌طور غیرمستقیم بر بحران تأثیر گذاشته است؛ اگرچه در ظاهر مصرف آب صنایع کم است، اما استقرار آنها جمعیت مهاجر و نیاز غذایی جدیدی ایجاد کرده که بر آبخوان‌های خشک و شکننده فشار بیشتری تحمیل کرده است. اکنون تمام آبخوان‌های مناسب کشور در شرایط ممنوعه بهره‌برداری قرار دارند.

کارشناسان بخشی از بحران را ناشی از خشکسالی‌های پیاپی و تغییرات اقلیمی می‌دانند، اما سهم سیاست‌های توسعه‌ای و استقرار صنایع پرآب‌بر نیز چشمگیر است. با وجود این، هنوز امید به مدیریت ۸۰ تا ۹۰ میلیارد مترمکعب آب موجود وجود دارد تا ارزش افزوده بیشتری برای کشور ایجاد شود.

آمارها نشان می‌دهد توسعه نامتوازن و رشد جمعیت از ۱۹ میلیون نفر در سال ۱۳۳۵ به بیش از ۸۵ میلیون نفر امروز، فشار مضاعفی بر منابع آبی وارد کرده است. در این میان، بارگذاری جمعیت و صنایع در مناطق کم‌آب، بحران را تشدید کرده و اکنون تمامی آبخوان‌های مناسب کشور در وضعیت ممنوعه قرار گرفته‌اند.

کارشناسان تأکید می‌کنند که بخشی از بحران ناشی از خشکسالی‌های پیاپی و تغییرات اقلیمی است، اما سیاست‌های توسعه‌ای نادرست و استقرار صنایع پرآب‌بر سهم قابل‌توجهی در تشدید شرایط داشته‌اند. به‌رغم این، هنوز امکان مدیریت ۸۰ تا ۹۰ میلیارد مترمکعب آب موجود وجود دارد تا با استفاده بهینه، ارزش افزوده بیشتری برای کشور ایجاد شود.

سخنگوی صنعت آب کشور نیز با اشاره به برنامه هفتم توسعه، این برنامه را آخرین فرصت برای اصلاح مدیریت منابع آبی دانست و هشدار داد بی‌توجهی به آن می‌تواند امنیت آبی را از بین ببرد و تهدیدی جدی برای زیست‌بوم کشور باشد.  

او با اشاره به وضعیت تهران به ایسنا گفت: حدود ۵۰ حلقه چاه با قابلیت شرب در اختیار شهرداری تهران است که باید به شبکه آب شرب متصل شوند و سایر چاه‌ها برای تعادل‌بخشی به آبخوان پلمب شوند.  

به گفته سخنگوی صنعت آب، برداشت بی‌رویه از این چاه‌ها یکی از عوامل اصلی فرونشست در پایتخت است.

بزرگ‌زاده همچنین توقف حفر و بهره‌برداری از چاه‌های جدید در تهران را ضروری دانست و تأکید کرد تنها استفاده مجاز از منابع موجود، باید در حوزه شرب یا حفاظت از آبخوان‌ها باشد.  

او افزود: تعداد چاه‌های حفرشده در آبخوان تهران بیش از ظرفیت است و این مسأله خود به عامل تشدیدکننده فرونشست تبدیل شده است.

مسوولان شهرداری نیز پیش‌تر اعلام کرده بودند که میزان فرونشست در پایتخت سالانه به ۲۴ تا ۲۵ سانتی‌متر می‌رسد.

راه‌حل بحران، تک‌بعدی نیست. ترکیبی از اقدامات شامل استفاده از آب‌های نامتعارف، آبخیزداری، آبخوان‌داری، اصلاح حکمرانی و مشارکت عمومی باید همزمان دنبال شود. اما آنچه تاکنون دیده می‌شود، بیشتر نگاه بخشی و رقابت برای اجرای پروژه‌های بزرگ مانند سدسازی است.

هشدار درباره مصرف بی‌رویه و حتی دورریز آب همچنان ادامه دارد. در برخی مناطق روستایی، نزاع بر سر استفاده از چاه‌های مشترک به نشانه‌ای از واقعیت ملموس بحران آب در زندگی مردم تبدیل شده است؛ واقعیتی که اگر مدیریت نشود، تبعات گسترده‌تری در انتظار کشور خواهد بود.


اخبار مرتبط
هیولای فرونشست در اصفهان دهان باز کرد
دوشنبه 1404/06/24 ساعت 09:10
نورنیوز از زمینه‌ها و پیامدهای فرونشست در مناطق مختلف کشور گزارش می‌دهد؛
هیولای فرونشست در اصفهان دهان باز کرد
وقتی استاندار اصفهان هشدار می‌دهد که «دیگر فرونشست را زلزله خاموش نمی‌نامیم، بلکه آتش‌فشانی است که فوران کرده»، در حقیقت پرده از بحرانی برمی‌دارد که نه صرفاً یک تهدید زیست‌محیطی عادی، بلکه خطری برای بقای یک تمدن چند هزار ساله است.
یک شهرک مسکونی اصفهان به دلیل فرونشست تخلیه شد
پنج‌شنبه 1404/06/20 ساعت 14:10
یک شهرک مسکونی اصفهان به دلیل فرونشست تخلیه شد
بیت‌الهی تاکید کرد: پدیده فرونشست در این مناطق به حدی جدی است که از 285 مدرسه واقع در این مناطق 40 مدرسه تخلیه شده‌ است. چندین آثار تاریخی در این مناطق اصفهان به صورت کاملا مشهود و ملموس ترک خورده‌اند.
تراکم جمعیت و کاهش بارش‌ها عامل اصلی بحران آب در دشت تهران
شنبه 1404/06/08 ساعت 19:20
تراکم جمعیت و کاهش بارش‌ها عامل اصلی بحران آب در دشت تهران
وزیر کشور اعلام کرد که از ابتدای اردیبهشت ماه، آب 900 مرکز دولتی پرمصرف قطع شده است تا اقدامات صرفه‌جویی از بخش دولتی آغاز شود. او همچنین تأکید کرد که اولویت نخست در تمامی نقاط کشور، به ویژه استان تهران، باید به حمل‌ونقل عمومی و به‌ویژه مترو اختصاص یابد.
پزشکیان: حل بحران آب با نسخه‌نویسی ممکن نیست
سه‌شنبه 1404/06/04 ساعت 15:23
پزشکیان: حل بحران آب با نسخه‌نویسی ممکن نیست
مسعود پزشکیان در مراسم روز ملی صنعت و معدن با اشاره به بحران‌های آب و انرژی کشور، بر ضرورت تصمیمات تخصصی و اجرایی تأکید کرد و گفت که مشکل آب با نسخه‌نویسی حل نمی‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
روس‌اتم: وضعیت نیروگاه هسته‌ای بوشهر آرام است
حمایت ایران از طرح چهار ماده‌ای چین برای امنیت خلیج فارس
ساماندهی افراد بی‌سرپناه در طرحی جدید
بازگشت فلامینگوها به گیلان+فیلم
برگزاری مراسم یادبود شهید علی لاریجانی
پیام تبریک وزیر ورزش به وزنه برداران قهرمان
پاسخ تند سفارت ایران به پست سخنگوی کاخ سفید
تیم وزنه‌برداری جوانان ایران قهرمان جهان شد
10 مصدوم، یک شهید و 4 مفقود در حمله امریکا
دستور رئیس‌جمهور برای مرمت فوری سعدآباد
گزارش تصویری | اعتراض مردم پاکستان مقابل سفارت آمریکا
گفتگوی تلفنی عراقچی با همتای ترکیه‌ای
قیام تنیس‌بازان برای پول
ادعای جدید ابوظبی درباره حمله از خاک ایران
قفل بورس باز نشد
درگیری‌های پراکنده در تنگه هرمز
اهمیت بالای مشورت‌ مستمر با چین برای ایران
آب زاینده‌رود به شهر اصفهان نرسید
3 طلا و 3 نقره برای وزنه برداران ایرانی
حمله به یک نفتکش با خدمه چینی در تنگه هرمز تایید شد
وقتی میم‌ها کار موشک را می‌کنند
صدای انفجار در شهرستان سیریک شنیده شد
منصوریان 3سال دیگر سرمربی عراق باقی ماند
3 نفتکش ایرانی به آب‌های کشور رسیدند
بقایی: پاسخ ایران در حال بررسی است
شلیک 20 موشک حزب‌الله به شمال فلسطین اشغالی
شکست حزب استارمر در انتخابات محلی برتانیا
اقدامات تحریک آمیز در خلیج فارس، نمایش نیات واقعی امریکا
حریم هوایی عربستان به روی امریکا بسته است
پاداش طلایی آبفا برای کم مصرف‌ها
وزیر امور خارجه آمریکا چشم به راه پاسخ ایران
سبدغذایی رایگان برای 180 هزار کودک مبتلا به سوءتغذیه
عراقچی باز هم به امریکا هشدار داد
ثبت سفارش گوشت قرمز از بنادر شمالی و مرزهای زمینی
استقبال مردم از سینما در روزهای جنگ
تاکید ژوزف عون بر پایبندی به آتش‌بس
توقیف نفتکش متخلف «اوشن کوی» توسط نیروی دریایی ارتش
پیام معاون درمان وزارت بهداشت به مناسبت روز بیماری‌های خاص و صعب‌‌العلاج
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه به مناسبت روز جهانی صلیب‌سرخ و هلال‌احمر
خطیب موقت نمازجمعه تهران: عرصه مذاکره کمتر از نبرد مجاهدان نیست
بیانیه وزارت خارجه درباره نقض آتش‌بس توسط آمریکا: سیلی سنگین به متجاوزان
چهارمین سرطان شایع زنان ایرانی چیست؟
ورود سامانه بارشی به پایتخت
ترافیک سنگین در محورهای چالوس و هراز و فیروزکوه
سرمربی تیم ملی امید مشخص شد
واکنش سخنگوی صنف جایگاه‌های سوخت به سوختگیری پیاپی با کارت آزاد
آسه‌آن: ما می‌خواهیم جنگ تمام شود
واکنش سرمربی تیم بسکتبال زنان استقلال به عدم حضور حریف
آغاز پخش «آخرین مبارز سامورایی» از تلویزیون
هافبک تیم رئال مادرید درخصوص درگیری با شوامنی بیانیه داد