×
اقتصادی
شناسه خبر : 243865
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/06/17 ساعت 12:03
به صدا درآمدن زنگ‌های خطر در بازار کار ایران

زهرا کریمی:

به صدا درآمدن زنگ‌های خطر در بازار کار ایران

مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در بهار 1404 را 7.3 درصد اعلام کرده است. براساس این شاخص وضعیت بازار کار ایران ظاهرا چندان بد نیست، ولی بررسی عمیق‌تر شاخص‌های اقتصادی زنگ‌های خطر را برای بازار کار ایران به طور جدی به صدا درآورده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی:  تعداد شاغلان در سال 1398 حدود 24.3 میلیون نفر بوده که با شیوع ویروس کرونا، در سال 1399 به‌شدت افت کرده و به 23.4 میلیون نفر رسیده است. از سال 1400 به بعد شمار شاغلان به آهستگی شروع به افزایش کرده و در سال 1403 به حدود 24.8 میلیون نفر رسیده است. به‌این‌ترتیب در فاصله سال‌های 1398 تا 1403 شمار شاغلان کشور حدود 500 هزار نفر (سالانه کمتر از 170 هزار نفر) بیشتر شده؛ در‌حالی‌که طی سال‌های 1398-1395 سالانه به طور متوسط بیش از 600 هزار شغل ایجاد شده بود.  کاهش چشمگیر نرخ مشارکت‌

کاهش نرخ مشارکت شاخص مهمی است که تحت تأثیر رونق و رکود بازار کار قرار دارد. با دشوارشدن یافتن شغل، گروهی از جوانان به ادامه تحصیل روی می‌آورند و گروهی ناامید از یافتن شغل مناسب، از بازار کار خارج می‌شوند. نرخ مشارکت از 44.1 درصد در سال 1398 به 41 درصد در سال 1403 کاهش یافته است. رشد بسیار پایین جمعیت فعال عامل مهمی در جلوگیری از افزایش نرخ بیکاری بوده است. رشد سریع جمعیت غیرفعال، به‌ویژه افزایش شمار مردان جوان که نه به تحصیل و مهارت‌آموزی مشغول‌اند و نه شاغل هستند، می‌تواند آسیب‌های اجتماعی جدی به دنبال داشته باشد. براساس گزارش مرکز آمار ایران، در سال 1403، 15.4 درصد ازمردان 15 تا 24ساله (حدود یک میلیون نفر) در زمره این گروه محسوب شده‌اند. واردنشدن جوانان به بازار کار با گسترش آسیب‌های اجتماعی ازجمله سرقت، افزایش قاچاق، مصرف مواد مخدر و... همراه بوده است.

ذکر این نکته حائز اهمیت است که افزایش اشتغال در طول سال‌های 1390 تا 1403 به قیمت کاهش شدید بهره‌وری نیروی کار حاصل شده است. اعمال تحریم‌های بین‌المللی بسیار سخت‌گیرانه، شوک منفی شدیدی بر اقتصاد ایران وارد آورده است. در سال‌های 1390 تا 1402 رشد تولید ناخالص داخلی و اشتغال به ترتیب 13.4 و 19.9 درصد بوده است. چون اشتغال سریع‌تر از تولید ناخالص داخلی رشد کرده، در نتیجه بهره‌وری نیروی کار معادل 5.5 درصد کاهش یافته است.

به سخنی دیگر، برخلاف انتظار رشد تولید نیروی کار بر اثر تحولات تکنولوژی و بالارفتن سطح تحصیلات و مهارت‌های نیروی کار، از ابتدای دهه 1390 تاکنون تولید سرانه نیروی کار در ایران روندی نزولی داشته است. رشد درآمد ملی در فاصله سال‌های 1391 تا 1403 حدود 1.8 درصد بوده که اگر سال‌های برجامی 1395 و 1396 در نظر گرفته نشود، متوسط رشد درآمد ملی به حدود 0.5 درصد سقوط می‌کند، بنابراین اقتصاد ایران در این دوره توان ایجاد اشتغال مولد را از دست داده و مشاغل ایجاد‌شده عموما بی‌کیفیت و با بهره‌وری پایین در مشاغلی مانند دست‌فروشی، پیک موتوری، راننده تاکسی‌های اینترنتی و معمولی و... بوده است. بر اثر شوک‌های مخرب و تورم بسیار بالا قدرت خرید بخش اعظم جمعیت کشور کم شده و حدود 12 میلیون نفر بر تعداد جمعیت زیر خط فقر افزوده شده است. جدول 1 تحولات حداقل مزد قانونی و میزان افزایش حقوق کارکنان دولت را در مقایسه با نرخ تورم در فاصله سال‌های 1390 تا 1400 نشان می‌دهد.

راساس آمار منتشرشده از سوی بانک مرکزی، درآمد واقعی کارکنان دولت در این دوره به طور متوسط سالانه حدود 11.7 درصد کاهش یافته و بخش بزرگی از کارگران که حداقل مزد قانونی را دریافت می‌کنند، هرساله با کاهش شش‌درصدی درآمد واقعی مواجه بوده‌اند. این افراد بخش بزرگی از طبقه متوسط کشور را تشکیل می‌دهند که سفره آنها مرتبا کوچک شده و با نگرانی درباره آینده دست به گریبان‌اند.

از سال 1404 به بعد شوک‌های منفی متعدد بر اقتصاد ایران ضربه زده است. قطع برق و آب، جنگ و احساس تعلیق پس از آتش‌بس چشمه سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های مولد را خشک کرده و به جامعه‌ای که پیش‌تر بر اثر تحریم‌های ظالمانه تضعیف شده، آسیب‌های جدی وارد آورده است. بسیاری از بنگاه‌های کوچک و متوسط و حتی بزرگ که در تأمین نهاده‌های مورد نیاز خود، از آب و برق و گاز و گازوئیل گرفته تا مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای با چالش‌های بزرگی دست به گریبان هستند و چشم‌انداز مثبتی هم پیش‌رو ندارند، به تعدیل نیروی انسانی خود اقدام می‌کنند. به‌همین‌خاطر انتظار می‌رود که در نیمه دوم سال 1404 و به‌ویژه در سال 1405 ناقوس خطر در بازار کار به صدا درآید، زیرا تداوم قطع برق و افت شدید سرمایه‌گذاری، بروز رکودی جدی در اقتصاد و افزایش فقر و بیکاری را به دنبال خواهد داشت. از سوی دیگر اثربخشی ابزارهای متعارف پولی، مالی و ارزی برای مقابله با چالش‌های فزاینده اقتصادی از میان رفته و وضعیت اقتصادی به‌سرعت بدتر می‌شود. خانوارهایی که در 14 سال گذشته با مشکلات بسیاری دست‌وپنجه نرم کرده‌اند، با تشدید چالش‌های اقتصادی بیش‌ازپیش فرسوده و ناراضی خواهند شد. چنین وضعیتی می‌تواند زمینه‌ساز گسترش ناآرامی‌های اجتماعی شود. انتظار می‌رود که دولت و دیگر نهادهای تصمیم‌ساز با اعمال سیاست‌های مناسب برای ازمیان‌بردن خطر جنگ و رفع تحریم‌های اقتصادی اقدام کنند و با تأکید بر ضرورت در اولویت قرارگرفتن هدف توسعه اقتصادی، چشم‌انداز روشنی برای گسترش فعالیت بخش خصوصی ترسیم کنند.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
یمن: حمله به ناوگان «الصمود» نقض آشکار قوانین بین‌المللی است
تعطیلی دولت آمریکا؛ رسوایی اقتصادی و بن بست ساختاری
5 هواپیمای نظامی آمریکایی نزدیک به خط ساحلی ونزوئلا شدند
بمباران دمشق توسط جنگنده‌های رژیم صهیونیستی
وزیر خارجه مصر: دیدگاه مصر درباره نوار غزه واضح و روشن و خواستار توقف جنگ است
انتقاد ناصرکنعانی از بی‌عملی جامعه جهانی در پشتیبانی از کاروان بشردوستانه «صمود»
محکومیت انگلیس توسط دبیرکل سازمان ملل حمله تروریستی به کنیسه‌ای در انگلیس
توضیحات رئیس دانشگاه تهران از حادثه انفجار دانشکده فنی+فیلم
بارش باران شدید در انزلی/ خسارت به 100 واحد مسکونی + فیلم
لازم‌ الاجرا شدن معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه
فرانسه: حماس باید در چارچوب طرح ترامپ برای غزه تسلیم شود
سرمربی فجر سپاسی: از استقلال خوزستان عذرخواهی میکنم که آن‌ها را دست کم گرفتم
فلسطینیان در کرانه باختری به خیابان آمدند
راه پیشنهادی قوه قضاییه برای پایان قیمت‌گذاری غیرمنطقی خودرو
واحد دوم گازی نیروگاه آلومینیوم المهدی افتتاح شد
پیام تسلیت هیات‌رئیسه دانشگاه تهران در پی درگذشت دانشجوی دانشکدگان فنی
تظاهرات و حمایت گسترده اسپانیایی‌ها از ناوگان الصمود
نورنما | حتی سایه ی دماوند هم عظمت داره
وزیر دفاع: باید مرتب آماده دفاع از کشور باشیم/مردم حواسشان به جنگ روانی دشمن باشد
عراقچی: ایران به همکاری‌های خود با چین ادامه خواهد داد
قالیباف: حزب‌الله لبنان با حمایت مردمی، همچنان زنده و فعال است
پوتین: روسیه در تحریم‌ رکورددار جهان است
دستور معاون اول رئیس‌جمهور برای رسیدگی فوری به مصدومان حادثه انفجار دانشگاه تهران
روسیه: فرمول 2 کشوری برای فلسطین شکست نخورده است
توسعه هرمزگان و سواحل مکران با تفویض اختیار و اتکاء به ظرفیت‌های انسانی شتاب می‌گیرد
وزیر راه: مدیریت صحیح و اولویت‌بندی پروژه‌ها در شرایط ناترازی بودجه، ضروری است
نوراینفو | خودروهای ما چقدر ایرانی‌اند؟
بلژیک سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد
اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان آزمون کاردانی به کارشناسی‌ ناپیوسته
وزیر خارجه فرانسه : باب گفت‌وگو با ایران همچنان باز است
اردن و عمان حمله رژیم صهیونیستی به ناوگان الصمود را محکوم کردند
ساپینتو در استقلال ماندنی شد!
سخنگوی سپاه: 80 درصد موشک‌ها باوجود آمادگی دشمن در «وعده صادق 2» به هدف خورد
ترامپ به دنبال کاهش بودجه آژانس‌های فدرال در پی تعطیلی دولت آمریکا
جزییات انفجار در آزمایشگاه دانشگاه تهران+تعداد کشته ومصدومان/فیلم
پزشکیان بندرعباس را به مقصد تهران ترک کرد
تصویب اصلاح سازوکار تهاتر تجاری میان ایران و پاکستان
افزایش عرضه ارز به منظور واردات از شنبه
کاخ سفید: ترامپ می‌خواهد جنگ در اوکراین پایان یابد
برگزاری رزمایش تخصصی پدافند هوایی در شرق کشور
بازدید معاون وزارت بهداشت از مراکز جامع خدمات بهداشتی در دوحه
تل‌آویو: تمام کشتی‌های صمود به جز یکی توقیف شد
پسکوف: هیچ سلاح جادویی برای اوکراین وجود ندارد
استقلال خوزستان (2) - فجر سپاسی (1) + خلاصه بازی
قاتل امام جمعه موقت مسجدی در باغ فیض تهران بازداشت شد
واریز سود سهام عدالت به بیش از 44 میلیون سهامدار
ترامپ و نتانیاهو، جنگ با ایران را از دستور کار خارج نکرده‌اند
زلزله سه ریشتری کرج را لرزاند + جزئیات
سینا ولی‌زاده در جمع 15 بازیکن برتر رنکینگ جهانی پاکت بیلیارد
تجمع دانشجویان تونسی در حمایت از ناوگان صمود
X
آگهی تبلیغاتی