×
ورزشی
شناسه خبر : 243701
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/06/16 ساعت 14:39
مجلس حق پخش مسابقات ورزشی را به باشگاه‌ها داد

مجلس حق پخش مسابقات ورزشی را به باشگاه‌ها داد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی امروز با 241 رأی موافق، 3 رأی ممتنع و بدون رأی مخالف، ماده 17 لایحه جامع باشگاه‌داری را به تصویب رساندند؛ مصوبه‌ای که باشگاه‌های ایرانی را ذی‌نفع اصلی حق پخش مسابقات ورزشی و سایر منافع مرتبط می‌داند.

نورنیوز - گروه وررزشی:‌ بالاخره گام بزرگی در مسیر تحقق یکی از مهم‌ترین مطالبات باشگاه‌های ایرانی برداشته شد؛ موضوعی که سال‌ها به عنوان یک خلأ اساسی در ساختار اقتصادی ورزش ایران مطرح بود. امروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه جامع باشگاه‌داری، ماده‌ای را به تصویب رساند که می‌تواند تحولی جدی در حوزه درآمدزایی باشگاه‌ها و استقلال مالی آن‌ها ایجاد کند. این اتفاق از آن جهت اهمیت دارد که در تمام کشورهای صاحب فوتبال و ورزش حرفه‌ای، حق پخش تلویزیونی یکی از اصلی‌ترین منابع مالی باشگاه‌ها محسوب می‌شود، اما در ایران همواره مغفول مانده بود.

نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز و پس از شنیدن نظرات موافقان و مخالفان، ماده ۱۷ لایحه جامع باشگاه‌داری را با ۲۴۱ رأی موافق، ۳ رأی ممتنع و بدون رأی مخالف به تصویب رساندند. این ماده که به اتفاق آرا تأیید شد، باشگاه‌ها را ذی‌نفع اصلی تمامی حقوق ناشی از برگزاری مسابقات و رویدادهای رسمی باشگاهی معرفی می‌کند. چنین مصوبه‌ای به معنای آن است که برای اولین بار در قانونگذاری کشور، جایگاه واقعی باشگاه‌ها در بهره‌برداری از حقوق مالی و معنوی مسابقات به رسمیت شناخته شده است.

طبق این ماده، باشگاه‌ها مالک حقوقی همچون منافع مالی و معنوی، حقوق سمعی و بصری، ضبط رادیویی، تولید و پخش تلویزیونی، حقوق چندرسانه‌ای و حتی بهره‌برداری از آرم و نشان‌های تجاری خود خواهند بود. بدین ترتیب هرگونه استفاده و بهره‌برداری از این حقوق منوط به توافق مستقیم با باشگاه‌هاست. این بند از قانون عملاً راه را برای شفافیت مالی و افزایش درآمدهای مستقل تیم‌ها باز می‌کند؛ درآمدهایی که تاکنون توسط ساختار انحصاری پخش تلویزیونی نادیده گرفته شده بود.

در تبصره نخست این ماده، به منظور حفظ دسترسی عمومی به پخش مسابقات، سازمان برنامه و بودجه موظف شده است اعتبارات لازم برای پرداخت حق پخش تلویزیونی و حقوق چندرسانه‌ای را بر اساس آیین‌نامه‌ای که با همکاری صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین می‌شود، تأمین کند. این بخش اهمیت زیادی دارد، زیرا از یک سو حق قانونی باشگاه‌ها محفوظ می‌ماند و از سوی دیگر مخاطبان عمومی نیز همچنان امکان تماشای رایگان مسابقات را خواهند داشت.

همچنین در تبصره دوم این مصوبه، وزارت ورزش و جوانان موظف شده است حداکثر سه ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون و با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آیین‌نامه‌ای جامع درباره نحوه تأمین، تقسیم و تسهیم منافع مالی و معنوی تهیه کند. این آیین‌نامه باید کیفیت و کمیت سهم باشگاه‌ها و دیگر ذی‌نفعان را مشخص کرده و تکلیف دستگاه‌های مرتبط را روشن سازد. چنین سازوکاری می‌تواند مانع اختلافات احتمالی و ابهامات حقوقی در آینده شود.

در سال‌های گذشته، باشگاه‌های ایرانی بارها نسبت به بی‌توجهی به حق پخش اعتراض کرده بودند و کارشناسان آن را یکی از دلایل اصلی مشکلات مالی و ضعف زیرساخت‌های حرفه‌ای می‌دانستند. در حالی که در فوتبال اروپا و بسیاری از کشورهای آسیایی، بخش عمده درآمد باشگاه‌ها از محل حق پخش تأمین می‌شود، در کشور همواره این حق نادیده گرفته شده و باشگاه‌ها وابسته به منابع دولتی یا اسپانسرینگ مقطعی باقی مانده‌اند. حالا تصویب این ماده می‌تواند مسیر جدیدی را برای استقلال مالی آن‌ها هموار کند.

با وجود این، هنوز راه طولانی تا اجرای کامل این قانون باقی مانده است. تدوین آیین‌نامه‌ها، تأمین بودجه، شفافیت در تقسیم منافع و همکاری دستگاه‌های مختلف، عواملی است که تحقق واقعی این مصوبه را تعیین خواهد کرد. با این حال، آنچه امروز در مجلس تصویب شد، نقطه عطفی در تاریخ ورزش ایران است؛ نقطه‌ای که اگر به‌درستی اجرا شود، می‌تواند باشگاه‌ها را از بحران‌های مالی برهاند و اقتصاد ورزش کشور را متحول سازد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سازمان ملل: از زمان آتش‌بس در لبنان، 103 نفر به شهادت رسیده‌اند
رژیم صهیونیستی برای درگیری چند روزه با ناوگان صمود آماده می‌شود
لغو دوباره تمامی پروازها در اسرائیل
بازگشت بالده به ترکیب بارسلونا برای نبرد حساس با پاری‌سن‌ژرمن
افزایش 50 درصدی حملات سایبری به ایران
رژیم صهیونیستی یک خودرو را در جنوب لبنان هدف قرار داد
هیلاری کلینتون: ترامپ می‌خواهد دولت را گروگان نگه دارد
ظفرقندی: در جنگ اخیر از هیچ کشوری کمک بهداشتی و درمانی نداشتیم
قاتل، فرزند مقتول از آب درآمد
استقلال 0-1 المحرق | ادامه کابوس استقلال این بار جلوی المحرق + گل اول
اوربان: با عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا مخالفیم
تکلیف صدور ویزای اعضای تیم ملی برای قرعه کشی جام جهانی چه خواهد شد؟
تدابیر وزارت نفت برای افزایش تولید و تأمین سوخت زمستانی
36 کشته و 200 زخمی در ریزش داربست یک کلیسا در اتیوپی
حمله پهپادی یمن به سرزمین‌های اشغالی
نشان درجه‌ یک هنری به «جعفر دهقان» اهدا شد
گرانترین بازیکن فوتبال ایران چه کسی است؟
اردوغان: جهان اسلام باید فلسطینی ها را گرد هم آورد
صالحی امیری: صنعت گردشگری یکی از سه اولویت اصلی دولت چهاردهم است
ناوگان صمود، آبروداری از وجدان انسانی
عارف: برای المپیک 2028 برنامه خوبی داریم
تیم ملی فوتبال نابینایان نایب قهرمان جام ملت‌ها شد
موافقت مجمع تشخیص با پیوستن ایران به CFT
استاندار تهران: امنیت کامل در پایتخت برقرار است
هاجر صفرزاده نقره ای شد
ترامپ فرمان اجرایی حمایت از قطر را امضا کرد
چرخش اروپا؛ از انتقاد نمادین تا تبعیت راهبردی
ایران خواستار اعمال فوری تحریم‌های جامع علیه تل‌آویو شد
علی پروین: جای درویش بودم می‌رفتم
اینترنت افغانستان وصل شد
واژگونی قایق مسافربری در نیجریه با 26 کشته
همکارِ جدید امیر قلعه‌نویی کیست؟
وزیر دفاع ایران به ترکیه سفر کرد
شلیک راکت از غزه به سرزمین‌های اشغالی
افزایش شمار قربانیان زلزله مرگبار فیلیپین به 69 نفر
توزیع 1.5 میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا در کشور
میدل‌ایست‌آی: طرح ترامپ برای فلسطین یک فاجعه است
آکسیوس: حمله اسرائیل به قطر زمینه‌ساز طرح ترامپ برای غزه شد
ترافیک سنگین در جاده چالوس و هراز
مدودف، ترامپ را مسخره کرد
معطلی 400 کامیون ایرانی در مرز افغانستان
افزایش شهدای غزه به بیش از 66 هزار نفر
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(92) « بم»
ورود خودروهای 2500 سی‌سی به چابهار قانونی شد
ضرب‌الاجل ترامپ؛ پوشش صلح، مقدمه جنگ
پزشکیان: نیروهای علمی را نباید به صرف یک اظهار نظر محروم کرد
چهار فیلم ایرانی در مسیر رقابت اسکار
عراقچی: آمریکا در مسیر مذاکرات جدید کارشکنی کرد
مصرف برق کشور، دو برابر متوسط جهانی است
هیچ‌یک از سدهای تهران از مدار خارج نشده اند
X
آگهی تبلیغاتی