×
اقتصادی
شناسه خبر : 243583
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/15 ساعت 21:20
سبد غذایی؛ قافله عقب مانده درآمد

نورنیوز گزارش می دهد؛

سبد غذایی؛ قافله عقب مانده درآمد

در هشت سال گذشته، قیمت یک سبد 24 تایی اقلام خوراکی ایرانی بیش از 20 برابر افزایش یافته، در حالی که درآمد خانوار تنها 12/5 برابر رشد کرده است. شکاف عمیق بین دستمزد و هزینه زندگی، بار اقتصادی سنگینی بر خانواده‌ها تحمیل کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: اقتصاد خانواده‌های ایرانی در سال‌های اخیر با چالش بی‌سابقه‌ای روبه‌رو شده است؛ از مرداد ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۴، یک سبد ۲۴ تایی اقلام خوراکی شامل برنج، حبوبات، لبنیات، قند و شکر و سایر مواد اساسی بیش از ۲۰ برابر افزایش قیمت داشته است. این رشد بی‌سابقه قیمت‌ها، به‌ویژه در حبوبات، چای و ماهی، فشار شدید اقتصادی بر خانوارها ایجاد کرده است.
لوبیا چیتی رکورددار گرانی بوده و قیمت آن در این مدت ۳۴/۴ برابر شده است. لوبیا قرمز با ۲۶ برابر و لپه با ۲۵/۶ برابر رشد، نشان‌دهنده افزایش افسارگسیخته کالاهای اساسی پروتئینی است. پس از آن، چای خارجی با ۲۵ برابر، نخود با ۲۳/۴ برابر و ماهی قزل‌آلا با ۲۲/۶ برابر افزایش قیمت مواجه شده‌اند. کالاهای دیگری مانند برنج ایرانی، عدس، قند و کره پاستوریزه نیز به طور متوسط حدود ۲۲ برابر گران‌تر شده‌اند.
در مقابل، درآمد سالانه خانوار شهری ایران تنها ۳۴ درصد رشد سالانه داشته است. میانگین درآمد خانوار در سال ۱۳۹۶ حدود ۳۷ میلیون تومان بود و در سال ۱۴۰۳ به ۳۴۳ میلیون تومان رسید. با توجه به روند فعلی، پیش‌بینی می‌شود این رقم در سال ۱۴۰۴ به ۴۵۸ میلیون تومان برسد، یعنی طی هفت سال، درآمد خانوار تنها ۱۲/۵ برابر افزایش یافته است؛ رقمی که به‌مراتب کمتر از رشد ۲۰ برابری قیمت‌هاست.
این اختلاف چشمگیر نشان می‌دهد که قدرت خرید خانوارها به شکل قابل توجهی کاهش یافته است. بسیاری از خانواده‌ها مجبور شده‌اند برای تأمین مواد غذایی ضروری، از هزینه‌های دیگر صرف‌نظر کنند و یا سهم بیشتری از درآمد خود را به خرید اقلام اساسی اختصاص دهند. بررسی‌ها حاکی از آن است که فشار اقتصادی بیشتر بر خانوارهای کم‌درآمد و متوسط احساس می‌شود و فاصله طبقاتی در دسترسی به خوراکی‌های سالم و ضروری عمیق‌تر شده است.
کارشناسان اقتصادی هشدار می‌دهند که ادامه روند افزایش قیمت اقلام خوراکی بدون هم‌راستایی با رشد درآمد، می‌تواند منجر به بحران معیشتی گسترده و کاهش کیفیت زندگی خانوارها شود. آن‌ها تأکید می‌کنند که سیاست‌های کنترل تورم، حمایت از تولید داخلی و مدیریت توزیع منابع غذایی ضروری است تا بار اقتصادی بر دوش خانوارها کاهش یابد و شکاف میان درآمد و هزینه‌های زندگی تعدیل شود.
بحران افزایش قیمت‌ها نه تنها سلامت مالی خانواده‌ها را تهدید می‌کند، بلکه به کاهش مصرف مواد غذایی با ارزش تغذیه‌ای بالا، مانند حبوبات و پروتئین‌های حیوانی، منجر می‌شود که اثرات منفی بلندمدت بر سلامت عمومی جامعه خواهد داشت.


نظرات

آخرین اخبار
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد
فشار به ونزوئلا برای محدودکردن حضور چین، روسیه و ایران
جنگ و صلح
واکنش پاکستان به تهدیدهای ترامپ علیه ایران
ناترازی
چرا تئاتر «یک خودآگاه مسحور» از جشنواره فجر حذف شد؟
اتحادیه اروپا: کانال‌های دیپلماتیک با ایران باز می‌ماند
استقلال به پرداخت 5 میلیارد تومان به گل‌گهر محکوم شد
ابراز نگرانی شی جین‌پینگ از شرایط پیچیده و آشفته بین‌المللی
نگرانی یونیسف درباره یک میلیون کودک غزه
آیا تحریم‌ها بخشی از جنگ جهانی سوم هستند؟
قاتل مسلح 5 نفر در بندرعباس به دام افتاد
چرا بدون علوم انسانی، واقعیت ناآرامی‌ها را نمی‌فهمیم؟
آیا روی نقره سرمایه‌گذاری کنیم؟
چرا آمریکا و اسرائیل باید به کشورمان غرامت بدهند؟
واکنش غیرمنتظره ام‌باپه به شکست مقابل بنفیکا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404+ جدول
طارمی ساخت و المپیاکوس برد / شامی دراماتیک در اروپا
تمام پاداش فرهنگیان بازنشسته 1404 یکجا پرداخت شد
غیبت رئال در جمع برترین‌ها؛ هجوم انگلیسی‌ها به مرحله حذفی
نفس تهران بعد از 6 روز تازه شد
سوگند وفاداری ارتش و پلیس به رئیس جمهور موقت ونزوئلا
برنامه مسابقات ورزشی امروز 9 بهمن 1404+ جدول پخش
عصبانیت عراقی‌ها از مداخله‌جویی‌های ترامپ
در دیدار نخست وزیر انگلیس با رئیس جمهور چین چه گذشت؟
آمریکا یک نفتکش توقیفی ونزوئلا را برمی‌گرداند
روز سیزدهم
آماری عجیب از مهاجرت معکوس اسرائیلی‌ها
جزئیات سقوط مرگبار هواپیمای مسافربری کلمبیا
حماس: هرگز موافق تسلیم یا خلع سلاح مقاومت نیستیم
قالیباف: مذاکره در سایه جنگ به تنش ها دامن می زند
مدیوم شات | جشنواره فیلم فجر، راوی امید و رؤیای ملی
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 9 بهمن
جزئیات اقدامات حمایتی دولت برای جبران خسارت مشاغل دیجیتال
جزئیات نامه ایران به سازمان ملل در واکنش به جنگ‌طلبی ترامپ
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 9 بهمن+ وضعیت استان ها
رمزگشایی از هشدار کم سابقه شمخانی؛ آن‌چه گفته نشد، مهم‌تر از آن‌چه نوشته شد!
این خرچنگ دریایی یک دستیار شخصی هوش مصنوعی است!
آماده‌سازی نهایی فضانوردان آرتمیس2 برای سفر تاریخی به ماه
رونمایی از هدفون‌های پیشرفته با مواد نانویی در نمایشگاه CES 2026
دانشمندان یک رایانه قدرتمند را درون«نخ» جا دادند!
آیا نوشیدن چای برای سلامتی مفید است؟
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی