×
اقتصادی
شناسه خبر : 243583
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/15 ساعت 21:20
سبد غذایی؛ قافله عقب مانده درآمد

نورنیوز گزارش می دهد؛

سبد غذایی؛ قافله عقب مانده درآمد

در هشت سال گذشته، قیمت یک سبد 24 تایی اقلام خوراکی ایرانی بیش از 20 برابر افزایش یافته، در حالی که درآمد خانوار تنها 12/5 برابر رشد کرده است. شکاف عمیق بین دستمزد و هزینه زندگی، بار اقتصادی سنگینی بر خانواده‌ها تحمیل کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: اقتصاد خانواده‌های ایرانی در سال‌های اخیر با چالش بی‌سابقه‌ای روبه‌رو شده است؛ از مرداد ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۴، یک سبد ۲۴ تایی اقلام خوراکی شامل برنج، حبوبات، لبنیات، قند و شکر و سایر مواد اساسی بیش از ۲۰ برابر افزایش قیمت داشته است. این رشد بی‌سابقه قیمت‌ها، به‌ویژه در حبوبات، چای و ماهی، فشار شدید اقتصادی بر خانوارها ایجاد کرده است.
لوبیا چیتی رکورددار گرانی بوده و قیمت آن در این مدت ۳۴/۴ برابر شده است. لوبیا قرمز با ۲۶ برابر و لپه با ۲۵/۶ برابر رشد، نشان‌دهنده افزایش افسارگسیخته کالاهای اساسی پروتئینی است. پس از آن، چای خارجی با ۲۵ برابر، نخود با ۲۳/۴ برابر و ماهی قزل‌آلا با ۲۲/۶ برابر افزایش قیمت مواجه شده‌اند. کالاهای دیگری مانند برنج ایرانی، عدس، قند و کره پاستوریزه نیز به طور متوسط حدود ۲۲ برابر گران‌تر شده‌اند.
در مقابل، درآمد سالانه خانوار شهری ایران تنها ۳۴ درصد رشد سالانه داشته است. میانگین درآمد خانوار در سال ۱۳۹۶ حدود ۳۷ میلیون تومان بود و در سال ۱۴۰۳ به ۳۴۳ میلیون تومان رسید. با توجه به روند فعلی، پیش‌بینی می‌شود این رقم در سال ۱۴۰۴ به ۴۵۸ میلیون تومان برسد، یعنی طی هفت سال، درآمد خانوار تنها ۱۲/۵ برابر افزایش یافته است؛ رقمی که به‌مراتب کمتر از رشد ۲۰ برابری قیمت‌هاست.
این اختلاف چشمگیر نشان می‌دهد که قدرت خرید خانوارها به شکل قابل توجهی کاهش یافته است. بسیاری از خانواده‌ها مجبور شده‌اند برای تأمین مواد غذایی ضروری، از هزینه‌های دیگر صرف‌نظر کنند و یا سهم بیشتری از درآمد خود را به خرید اقلام اساسی اختصاص دهند. بررسی‌ها حاکی از آن است که فشار اقتصادی بیشتر بر خانوارهای کم‌درآمد و متوسط احساس می‌شود و فاصله طبقاتی در دسترسی به خوراکی‌های سالم و ضروری عمیق‌تر شده است.
کارشناسان اقتصادی هشدار می‌دهند که ادامه روند افزایش قیمت اقلام خوراکی بدون هم‌راستایی با رشد درآمد، می‌تواند منجر به بحران معیشتی گسترده و کاهش کیفیت زندگی خانوارها شود. آن‌ها تأکید می‌کنند که سیاست‌های کنترل تورم، حمایت از تولید داخلی و مدیریت توزیع منابع غذایی ضروری است تا بار اقتصادی بر دوش خانوارها کاهش یابد و شکاف میان درآمد و هزینه‌های زندگی تعدیل شود.
بحران افزایش قیمت‌ها نه تنها سلامت مالی خانواده‌ها را تهدید می‌کند، بلکه به کاهش مصرف مواد غذایی با ارزش تغذیه‌ای بالا، مانند حبوبات و پروتئین‌های حیوانی، منجر می‌شود که اثرات منفی بلندمدت بر سلامت عمومی جامعه خواهد داشت.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مرگ‌های فاجعه‌باری که عادی شده‌اند
عضو دفتر پزشکیان: حذف رانت، انقلاب اقتصادی به نفع طبقه ضعیف است
امدادرسانی به 13 هزار نفر/ یک امدادگر شهید و 6 شهروند جان‌باخت
رئیس پلیس راهور: بنز نسل قدیم باید از خط تولید خارج شود
همایون شجریان از آرزویش گفت
اردن مشارکت خود در حمله آمریکا به سوریه را تأیید کرد
واکنش باقری به حواشی پرسپولیس – تراکتور
جزئیات 3 ماهواره ایرانی که 7 دی پرتاب می‌شوند
اشرف بروجردی درگذشت/پیام تسلیت ها /پزشکیان:بروجردی در عرصه‌های مختلف حضوری مسئولان داشت
اسباب بازی‌هایی که قاتل کودکان غزه است
انفجار یک خودرو در شهر حلب
شرح ماجرای ضرب‌وشتم یک پزشک در بیمارستان کودکان اهواز
امروز آخرین مهلت ثبت نام فروش جدید ایران خودرو/ رکورد ثبت نام شکست + زمان قرعه کشی
قیمت لبنیات در دی‌ماه کاهش می یابد
هشدار به سیستان و بلوچستانی ها/ مراقب گاندوها باشید
زمان دو دیدار لیگ برتر فوتبال تغییر کرد
روسیه توافق‌نامه‌های نظامی با 11 کشور غربی را فسخ کرد
پیشنهاد تأسیس سازمان بین‌المللی آب از سوی قزاقستان
شمار شهدای غزه به 70هزار و 925 نفر رسید
مرگ خاموش پدر و پسر در اسدآباد
هوای تهران تا چهارشنبه آلوده می‌شود
هشدار سازمان بازرسی: مواظب دلالی در بازار باشید
فوت 12 نفر در همدان به علت ابتلا به بیماری‌های تنفسی
بخشی از فاضلاب شهر بندرعباس به خلیج فارس می‌ریزد
دولت آمریکا به قتل ورزشکاران اعتراف کرد
نورنما | خوب بود این مردم،دانه‌های دلشان پیدا بود...
آشفتگی در قیمت‌گذاری بلیت هواپیما؛ سود برای دلالان، زیان برای مردم
دهقانی فیروزآبادی دبیر شورای راهبردی روابط خارجی شد
ضارب فرمانده انتظامی مشهد پس از شناسایی بازداشت شد
صدور مجوز استخدام 20 هزار بابای مدرسه
مقام‌های آمریکایی: حملات در سوریه احتمالا چند هفته تا یک ماه ادامه دارد
آغاز ساخت مسکن کارگری پس از 4دهه
روسیه به دنبال تصرف کامل اوکراین و جمهوری‌های پیشین شوروی در اروپا
توزیع شیر رایگان برای 8.3 میلیون دانش‌آموز با 6 هزار میلیارد تومان اعتبار
تهرانی‌ها در شب یلدا خون اهدا کنند
برگزاری آزمایشگاه شبیه‌سازی دیپلماسی پارلمانی ایران و چین
ترامپ فرمانده جدید «فرماندهی جنوبی» آمریکا را منصوب کرد
حمله نیروهای اشغالگر صهیونیستی به جنوب سوریه
عارف: برخی به‌دلیل منافع شخصی عدم شفافیت را با مسائل امنیت ملی توجیه می‌کنند
مجروح شدن 3 محیط‌بان در عملیات تعقیب شکارچیان غیرمجاز
بمباران سوریه؛ مبارزه با داعش یا فرار به جلو؟
شهادت 2 مامور مرزبانی میرجاوه در تصادف جاده‌ای
جاده‌های چهار استان کشور زیر بارش برف
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 29 آذر 1404+ جدول
پادکست | گردن درد و عوامل آن
وزیر نیرو: شرایط نرمال بارشی هم قادر به جبران کم‌بارشی‌های گذشته نیست
افزایش 10 تا 270 درصدی قیمت برخی داروها
هریس: بایدن از من حمایت نکرد
محور چالوس از فردا برای 3 روز مسدود می‌شود
ثبت‌نام داوطلبان انتخابات شوراها غیرحضوری است
X
آگهی تبلیغاتی