×
فرهنگی
شناسه خبر : 243419
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/15 ساعت 08:02
درسنامه وحدت در مکتب مصطفوی

نورنیوز در آغاز هفته وحدت، از سیره سیاسی نبوی(ص) در ضرورت وحدت گزارش می‌دهد؛

درسنامه وحدت در مکتب مصطفوی

هفته وحدت امسال تنها یک مناسبت تقویمی نیست؛ بلکه یک لحظه تاریخی برای بازاندیشی در سرنوشت ایران است. در شرایطی که کشور از جنگ بیرون آمده و نیازمند بازسازی است، وحدت در همه سطوح، تنها راه عبور از بحران‌هاست. این پیام روشن هفته وحدت است: همان‌طور که مقاومت، پیروزی در جنگ را رقم زد، وحدت است که پیروزی در صلح و بازسازی را ممکن می‌سازد.

نورنیوز-گروه فرهنگی: هفته وحدت امسال در حالی فرارسیده است که ایران در شرایطی کاملاً ویژه قرار دارد. ماه‌های اخیر با تنش‌های فزاینده و جنگ پرهزینه و سخت اسرائیل و آمریکا علیه ایران همراه بوده است؛ جنگی که نه‌تنها امنیت و اقتصاد کشور را تحت تأثیر قرار داد، بلکه شکاف‌ها و پرسش‌های جدیدی را در جامعه بر جای گذاشت. در چنین فضایی، «وحدت» دیگر صرفاً یک شعار یا توصیه اخلاقی نیست؛ بلکه ضرورتی تاریخی و حیاتی برای تداوم بقا، غلبه بر بحران‌های تحمیلی و ساختاری، و حرکت به سوی بازسازی و توسعه است.

از دهه‌ها پیش، هفته وحدت بیشتر با مفهوم «همگرایی شیعه و سنی» تعریف می‌شد؛ ضرورتی که همچنان پابرجاست و باید با تمام قدرت در مسیر تحقق کامل آن گام برداشت. اما امروز، شرایط پساجنگ نشان می‌دهد که ما علاوه بر وحدت درون‌دینی، بیش از هر زمان دیگر به وحدت ملی و اجتماعی در معنای گسترده آن نیز نیازمندیم. این وحدت شامل اقوام، مذاهب، جریان‌های سیاسی و همه لایه‌های اجتماعی است که باید با همدلی، کشور را از دل بحران‌های گذشته به سوی آینده‌ای پایدار سوق دهند. هرچند وحدت دینی و همگرایی میان مذاهب اسلامی، از اصلی ترین ارکان همبستگی اجتماعی در ایران به شمار می‌آید، اما توجه به سطح دیگری از وحدت و وفاق که وحدت ملی حول منافع ملی است ضرورتی مضاعف دارد.

 الگوی پیامبر در روزهای پس از جنگ

سیره پیامبر اسلام (ص) به‌ویژه در سال‌های نخست هجرت به مدینه، سرشار از درس‌هایی برای امروز ایران است. پیامبر اکرم در شرایطی به مدینه وارد شد که جامعه نوپای اسلامی با خطرات بیرونی و درونی دست‌به‌گریبان بود. جنگ‌های بدر، احد و احزاب نه‌تنها فشار روانی و اقتصادی سنگینی بر مسلمانان وارد کرد، بلکه زمینه را برای اختلافات داخلی نیز فراهم می‌ساخت.

واکنش پیامبر اما درس‌آموز است: او به جای دامن‌زدن به شکاف‌ها، پیمان برادری میان مهاجران و انصار برقرار کرد تا نیازهای مادی و روحی هر دو گروه تأمین شود. با عقد «میثاق مدینه» نه‌تنها مسلمانان، بلکه یهودیان و دیگر قبایل را نیز در یک چارچوب سیاسی مشترک جای داد. پس از جنگ‌ها، پیامبر بیش از آنکه بر کیفر و تفرقه تأکید کند، بر همزیستی، عفو و بازسازی اجتماعی تمرکز داشت.

این الگو نشان می‌دهد که مرحله پس از جنگ، خطیرتر از خود جنگ است. زیرا اگر جامعه در این دوره به سمت شکاف و چنددستگی حرکت کند، پیروزی‌های نظامی نیز بی‌ثمر خواهد شد. پیامبر با ایجاد انسجام اجتماعی و نهادسازی سیاسی، پایه‌های تمدنی نوین را گذاشت که تا قرن‌ها تداوم یافت.

وحدت
 

تجربه دیگر ملت‌ها نیز همین واقعیت را تأیید می‌کند. آلمان پس از جنگ جهانی دوم، با وجود ویرانی گسترده، توانست در سایه وحدت ملی، بازسازی اقتصادی موسوم به «معجزه آلمانی» را رقم بزند. ژاپن نیز پس از بمباران اتمی، با وحدت اجتماعی و انضباط ملی، در کمتر از سه دهه به یکی از قدرت‌های بزرگ اقتصادی جهان بدل شد. در هر دو مورد، شکاف‌های داخلی به حداقل رسید و اولویت ملی بر بازسازی و توسعه قرار گرفت.

در مقابل، کشورهایی که پس از جنگ در دام تفرقه گرفتار شدند، همچون لبنان پس از جنگ داخلی یا برخی کشورهای منطقه پس از جنگ‌های اخیر، سال‌هاست که از ثبات و پیشرفت محروم مانده‌اند. بنابراین، درس روشن تاریخ آن است که  بازسازی بدون وحدت ممکن نیست.

  ضرورت وحدت ملی در شرایط ایران

جنگ اخیر اسراییل و آمریکا علیه ایران اگرچه با ایستادگی و مقاومت مردم همراه بود، اما پیامدهای آن بر اقتصاد، زیرساخت‌ها و روان جامعه غیرقابل انکار است. از این رو، هفته وحدت امسال باید فراتر از گرامی‌داشت شعائر مذهبی، به یک مانفیست ملی برای بازسازی اجتماعی و اقتصادی کشور بدل شود. شاید ارکان این مانیفست را بتوان در این محورها احصا کرد:

1. وحدت دینی: همچنان ضروری است که شکاف‌های مذهبی میان شیعه و سنی کاهش یابد. تجربه مناطق مرزی ایران نشان داده است که همبستگی دینی، سپری مؤثر در برابر نفوذ دشمنان خارجی است.

2. وحدت قومی و اجتماعی: ایران کشوری با تنوع فرهنگی و قومی است. پس از جنگ، تأکید بر برابری فرصت‌ها و مشارکت همه اقوام در بازسازی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

3. وحدت سیاسی: جامعه ایران نیازمند گفت‌وگوی ملی میان جریان‌های مختلف است. سیره پیامبر نشان داد که حتی در سخت‌ترین شرایط، ظرفیت گفت‌وگو و تفاهم سیاسی باید زنده نگه داشته شود.

4. وحدت اقتصادی: بازسازی کشور بدون همکاری بخش خصوصی، نهادهای مردمی و دولت امکان‌پذیر نیست. وحدت در این سطح یعنی کنار گذاشتن منافع کوتاه‌مدت برای رسیدن به منافع ملی بلندمدت.

ایران تنها کشوری نیست که از پیامدهای جنگ آسیب دیده است؛ منطقه خاورمیانه دهه‌هاست گرفتار درگیری و آشوب است. هفته وحدت می‌تواند پیامی برای جهان اسلام نیز داشته باشد: اینکه قدرت مسلمانان نه در تفرقه، بلکه در همگرایی است. همان‌طور که پیامبر اکرم پس از جنگ‌ها با همزیستی و هم‌افزایی امت اسلامی را شکل داد، امروز نیز ایران می‌توان پرچمدار الگویی از وحدت منطقه‌ای شد که در برابر تهدیدهای مشترک همچون اشغالگری، افراط‌گرایی و فشار اقتصادی ایستادگی کند.

 هفته وحدت امسال تنها یک مناسبت تقویمی نیست؛ بلکه یک لحظه تاریخی برای بازاندیشی در سرنوشت ایران است. در شرایطی که کشور از جنگ بیرون آمده و نیازمند بازسازی است، وحدت در همه سطوح، اعم از دینی، قومی، سیاسی و اقتصادی، تنها راه عبور از بحران‌ها و رسیدن به آینده‌ای مطمئن است. همان‌گونه که پیامبر اکرم (ص) در سخت‌ترین روزها با حکمت و تدبیر، جامعه‌ای پراکنده را به امتی نیرومند بدل کرد، امروز نیز ایران می‌تواند با تمسک به همان الگو، از مرحله پساجنگ عبور کند. این پیام روشن هفته وحدت است: همان‌طور که مقاومت، پیروزی در جنگ را رقم زد، وحدت است که پیروزی در صلح و بازسازی را ممکن می‌سازد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سلاح سبز علیه آلزایمر؛ امیدی از دل طبیعت
قارچ دوست جدید قلب شما
هوش مصنوعی پیدا کردن اشیا به کمک نابینایان آمد
تجربه‌ای منحصربه‌فرد در خانه‌های هوشمند آینده
چرا هوش مصنوعی هرگز به خلاقیت انسان نمی‌رسد؟
پلیس آمریکا زن خویشاوند سخنگوی کاخ سفید را دستگیر کرد
شکنجه سیستماتیک اسرای فلسطینی تشدید شده است
سودان: جنگ بر ما تحمیل شد، اما صلح را خود می‌سازیم!
جنگ ترکیبی در سایه افشای مکالمات / روسیه واکنش نشان داد
تمجید امارات از ترامپ ؛ تروریستی خواندن اخوان المسلمین گامی شجاعانه است !
عراقچی: ایران آماده مذاکره است، اما آمریکا اراده ندارد!
نورنما | کشور در مرز خفگی
سردار نائینی: مراکز حساس اسرائیل را دقیق هدف قرار دادیم
استقلال 1 _ الوصل 1 + خلاصه بازی
تغییرات مالیاتی جدید؛ رسیدهای بالای 10 میلیون تومان دیگر معتبر نیستند!
ایران به هیئت‌مدیره آنکتاد پیوست / فرصتی برای تأثیرگذاری در تجارت جهانی!
جریمه سنگین استقلال به خاطر تأخیر اتوبوس !
فدراسیون ژیمناستیک در بحران/ جلسه فوق‌العاده برای تعیین سرپرست جدید
فسادی پیچیده در شهرداری دورود / بازداشت‌ها در پی پرونده‌های مالی!
حریق در کمین جنگل‌های ارسباران / اعزام 21 تیم و یک بالگرد
آتشسوزی یادگار امام به خودروها و منازل سرایت کرد / مصدومیت یک آتش‌نشان
بدشانسی استقلال در آستانه دربی!
تهران شنبه و یکشنبه هم تعطیل می‌شود ؟
نورنما | طبیعت جذاب دنیا
رمزگشایی از ماجرای هراس‌فروشی تل‌آویو در آسمان عراق
روسیه: هیچ امتیازی در بحران اوکراین نخواهیم داد!
واکنش دفتر پزشکیان به بحث‌‌ اینترنت سفید
سخنان عجیب اردوغان : ترکیه وارث ابن سینا و لقمان حکیم است!
کودتای نظامی در گینه بیسائو / دستگیری رئیس جمهور و به قدرت رسیدن ارتش
اسرائیل دروغ می‌گوید؛ ایران و محور مقاومت شکست نخورده‌اند
مهار آتش در شاهرود / جنگل ابر در امان ماند!
ابراز امیدواری لاریجانی برای رفع موانع انتقال گاز به پاکستان
طلا به اوج رسید؛ سکه تمام به 119 میلیون تومان
دادگاه فرانسه درخواست تجدید نظر سارکوزی را رد کرد
واکنش طالبان به پاکستان: تجاوز را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم
تصویب محدودیت سنی برای شبکه‌های اجتماعی
انجام اولین پرواز مستقیم «کیش – دوشنبه» از فردا
آغاز جشنواره جهانی فیلم فجر با اکران«زیر درختان زیتون»
رئیس‌جمهور سابق برزیل به 27 سال زندان محکوم شد
حساب‌های کاربری سربازان زیر ذره بین ارتش اسرائیل
پروازهای لوفت‌هانزا به ایران از 26 دی‌ماه برقرار می‌شود
انفجار انبار مهمات در ادلب سوریه
دولت برای اصلاحات احتمالی در مصوبه بنزین به نفع مردم آمادگی دارد
کاتس: امنیت کشورش تضمین نشود، «هیچ آرامشی» در لبنان وجود نخواهد داشت
شیخ نعیم قاسم: دور باطل تجاور آمریکایی-اسرائیلی به پایان خواهد رسید
نتانیاهو از حضور مکرر در دادگاه شکایت کرد!
لاریجانی: حاضریم یک «کارت سفید» به پاکستانی‌ها بدهیم
آلودگی هوا تا اواسط هفته آینده در تهران می ماند
سهمیه بندی سوخت صنایع و معادن براساس فرمول جدید
فرانسه و غرب در چهارراه انتخاب حقیقت و توهم
X
آگهی تبلیغاتی