×
سیاسی
شناسه خبر : 243310
تاریخ انتشار : جمعه 1404/06/14 ساعت 15:55
شیمی‌درمانی همان چمن‌زنی است!/درباره آینده کنشگری اسرائیل علیه ایران

سعید غفاری:

شیمی‌درمانی همان چمن‌زنی است!/درباره آینده کنشگری اسرائیل علیه ایران

1. در بازدارندگی تجمعی (Cumulative Deterrence)، برخلاف تعاریف کلاسیک بازدارندگی، استفاده هم‌زمان از نیروی نظامی و تهدیدات در دستورکار قرار می‌گیرد.

نورنیوز-گروه سیاسی: بر این اساس بازدارندگی تجمعی در دو سطح برای بازیگر اعمال‌کننده آن مؤثر واقع می‌شود؛ نخست اینکه در سطحی کلان، تصویری از برتری نظامی او ایجاد می‌کند و دوم اینکه در سطح خُرد، حملات نظامی به از میان رفتن تهدیدات خاص و یا اقدامات طرف مقابل منجر می‌شود. برخی به این حملات نظامی نقطه‌ای در چهارچوب بازدارندگی تجمعی، «چمن‌زنی» (Mowing the Lawn) گفته‌‌اند، به این معنا که اگر کسی نمی‌تواند دشمنش را شکست دهد، می‌تواند هر از چندگاه، او را تضعیف کند و یا مانع از تقویت او گردد. چمن‌زنی در ادبیات بازدارندگی رژیم صهیونیستی، بسیار رایج است و سال‌ها، منطق عملیاتی آن درقبال حماس و سپس حزب‌الله لبنان را تشکیل می‌داد.

۲. در برخی اخبار آمده است که یکی از محورهای مهم رایزنی‌های نتانیاهو و تیمش در واشنگتن، ضرورت ادامه حملات نظامی به ایران بوده است، چراکه از نظر آنها، برنامه هسته‌ای ایران، باوجود خسارت‌های وارده به آن، هم‌چون «سرطان» است که می‌تواند بازگردد و بنابراین، ناگزیر هر از گاهی نیاز است تا «شیمی‌درمانی» شود.

۳. «شیمی‌درمانی» (حملات نظامی) ادعایی صهیونیست‌ها برای ممانعت از بازگشت «سرطان» (تقویت برنامه هسته‌ای) و رسیدن به وضعیت «متاستاز» (دستیابی به سلاح هسته‌‌ای)، همان راهبرد «چمن‌زنی» در قالب بازدارندگی تجمعی است که البته به‌هیچ وجه به حوزه هسته‌ای نیز محدود نخواهد شد، چه‌اینکه در جنگ ۱۲ روزه، این موشک‌های ایرانی بودند که برای اسرائیل خسارت‌بار بودند. ازنظر صهیونیست‌ها، ارتفاع چمن‌های (مؤلفه‌های قدرت‌افکنی) ایران در حوزه‌های هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای نباید به‌گونه‌ای شود که نظم پیشین بازیابی شود. بنابراین اکنون که احساس می‌کنند راهی به آسمان و خیابان ایران یافته‌اند، قصد دارند سیاست چمن‌زنی را پیش گیرند و انواع کنش‌های عملیاتی از ترورهای هدفمند گرفته تا حملات نقطه‌ای و محدود به محموله‌های درحال انتقال تسلیحاتی، پایگاه‌های نظامی و ممانعت از قدرت‌یابی گروه‌های مقاومت را محقق سازند. این، البته یک تحلیل حداقلی است و مواردی چون براندازی و تغییر نظام سیاسی را مبنا قرار نداده است.

۴. راهبرد چمن‌زنی اسرائیل، حتماً هزینه‌هایی جدی برای جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت. اساساً مهار این راهبرد جز از مسیر تقابل سختِ متقارن و نامتقارن امکان‌پذیر نخواهد بود، چرا که طرف مقابل گمان می‌کند چمن‌های ایران را کوتاه کرده‌ و تصورش از مذاکره، صرفاً ابزاری برای نهادینه‌سازی این کوتاهی در قالب یک تعهد است. در چنین شرایطی، حتی با پذیرش گزینه مذاکره ازسوی ایران، باز هم این گزینه کفایت لازم را برای اسرائیل و آمریکا  نخواهد داشت و راهبرد چمن‌زنی، هم‌چنان در جعبه ابزار سیاست‌ورزی آنها علیه ایران، فعال خواهد بود. بنابراین صرف این تصور که با مذاکره محدود به موضوع هسته‌ای، امکان متوقف‌سازی حملات اسرائیل وجود دارد، چندان واقعی ارزیابی نمی‌شود. در مذاکرات جامع نیز اساساً آنها همانی را دنبال می‌کنند که در جنگ در پی آن هستند: کاهش بُرد موشک و انقطاع ایران از گروه‌های مقاومت و سرانجام، ترک مخاصمه با اسرائیل. حتی در این صورت نیز آینده به ما نشان خواهد داد که باز هم ایران را آرام نخواهند گذاشت. این، منطق خَصمِ مستکبر است که پیشروی را در شرایطی که حریف‌ را ضعیف می‌پندارد، تا بی‌نهایت ادامه خواهد داد. در چنین چهارچوبی، مذاکره (و نه الزاما دیپلماسی)، صرفا و حداکثر می‌تواند کارکردی تاکتیکی داشته باشد و انتظار راهبردی از آن، خطایی پرمخاطره خواهد بود.
رجوع به یک اصل بدیهی، اکنون راهگشاست؛ برای تغییر نظام ادراکی حریف، نباید آنچه در ذهنش قوام یافته را تقویت کرد!

به نقل از ابرار معاصر


نظرات

آخرین اخبار
صرفه‌جویی 1.2 میلیارد متر مکعب در مصرف سوخت نیروگاه‌ها
انهدام باند قاچاق 5 میلیون لیتر سوخت در کشور
چرخش محمدصلاح به سوی عربستان
سرمربی پرسپولیس: ناراحتی ما از باخت بیشتر از هواداران است
شکست نابغه ایرانی در تورنمنت تنیس میلیون‌دلاری
ناکامی ترامپ در استفاده دو پایگاه برای حمله به ایران
تهران 11 درجه گرم‌تر از شرایط نرمال
یارانه بهمن دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد
روسیه تهدید دائمی را تحمل نمی کند
توافق با ایران ظرف 10 روز آینده مشخص می‌شود
با نگرانی عمیق از دستگیری برادرم مطلع شدم
برگزاری محفل انس با قرآن کریم با حضور رهبر انقلاب اسلامی
ادامه اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
شروع نشست شورای صلح غزه بدون حضور نماینده فلسطین
واحدهای 2و3 نیروگاه هسته ای بوشهر تکمیل می شود
صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر فردا اعلام می شود
نقض مجدد آتش‌بس در لبنان از سوی رژیم صهیونیستی
رشد مبادلات تجاری ایران و تاجیکستان
خانه تکانی با آب شرب ممنوع!
مخالفت سناتور امریکایی با جنگ امریکا و ایران
آمریکا در حال برنامه‌ریزی برای احداث پایگاه نظامی گسترده در غزه
شیب ملایم افزایش قیمت دلار آزاد
ثبت نام بیش از 22 هزار نفر در انتخابات شوراهای روستا
روزانه 2500 کارت سوخت یک‌روزه تحویل متقاضیان می‌شود
بادبان‌های برافراشته بر دریای وابستگی
واریز عیدی 10 میلیون تومانی بازنشستگان کشوری آغاز شد
اوسمار می‌تواند شرایط پرسپولیس را تغییر دهد
کیفرخواست قاتل شهید بخشیان صادر شد
آمریکا به دنبال کنار زدن روسیه از بازارهای انرژی جهانی است
چه کسانی منتظر یارانه نباشند؟ همراه با جزئیات
پایبندی اسرائیل به قطعنامه‌های شورای امنیت ضروری است
بازنگری قیمت گندم در دستور کار دولت
گروسی: در خطر بودن فرصت دیپلماسی با ایران، نیاز به سرعت در گفت‌وگوها
پنجمین شارژ کارت‌های بانکی «یسنا» در سال جاری
سازمان ملل نگران نسل‌کشی در غزه و کرانه باختری
افزایش چشمگیر قیمت آش و حلیم نسبت به سال گذشته
قیمت مسکن ملی پرند مشخص شد + شرایط خرید
ایالت‌های آمریکا علیه ترامپ: بودجه انرژی پاک را آزاد کنید
آمادگی اقتصادی و نظامی کشور پشتوانه مذاکرات هسته‌ای است
دیدار فرمانده نیروی دریایی ایران با همتایان آفریقای جنوبی و سریلانکا
وزیر علوم: دانشگاه‌ها باید به ماموریت اصلی خود بازگردند
تراکتور رکورد درآمدزایی باشگاه‌های ایران را شکست
اعتراض گسترده کنگره آمریکا به سیاست‌های تهاجمی ترامپ
پایان رزمایش مشترک ایران و روسیه
شمع توسعه در باد ناترازی
قیمت نفت در بازار آسیا افزایش یافت
واردات برنج باز شد اما نقدینگی کافی برای تامین محموله‌ها وجود ندارد
زاکربرگ : ایجاد محدودیت سنی در اینستاگرام دشوار است
کالابرگ مادران و کودکان شارژ شد
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در 2 روز آینده