×
سیاسی
شناسه خبر : 242882
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/06/12 ساعت 09:25
از پاشنه پینه‌بستۀ پا خجالت نکشیم/ دربارۀ توئیت علی لاریجانی

مهرداد خدیر:

از پاشنه پینه‌بستۀ پا خجالت نکشیم/ دربارۀ توئیت علی لاریجانی

بسیار بعید است که روزهای آتی تا پایان مهلت 30 روزه مکانیسم ماشه هم چون این روزها به صبر و انتظار یا تهدید غیررسمی به خاطر خروج از ان‌پی‌تی یا بستن تنگه هرمز بگذرد و قاعدتاً تصمیمی در عالی‌ترین سطوح اتخاذ خواهد شد و از توئیت دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی برمی‌آید که تصمیمات و دست‌کم تحرکات و نه تحریکاتی در راه است.

نورنیوز-گروه سیاسی: این تصمیم یا تحرک هم می‌تواند انعطاف و نرمش حداکثری و اکتفا به حق غنی‌سازی به جای اصرار بر درصد غنی‌سازی اورانیوم باشد تا به دوران پیشابرجام بازنگردیم و پس از ده سال دوباره سروکار ما با ۶ قطعنامه نیفتد و هم می‌تواند با احتمالی بسیار کمتر و البته در صورت ادامۀ استنکاف طرف مقابل از پاسخ‌گویی نه استمرار روند کنونی که اتمام حجت با غرب اعم از آمریکا و اروپا باشد؛ بر این مبنا که در بدعهدی و بهانه‌جویی سنگ تمام گذاشته‌اند؛ گزینه‌ای به مثابۀ گام در راه بی‌بازگشت نهادن و در پی تجربۀ دیگری بودن و به تعبیر اخوان ثالث: ره توشه برداشتن و قدم در راه بی‌برگشت گذاشتن تا ببینیم آسمانِ هر کجا آیا همین رنگ است و دلیل انتخاب این راه هم باز از زبان شاعر همین باشد که هر سازی که می‌بینیم بد‌آهنگ است.

از پیام آقای علی لاریجانی برنمی‌آید که گزینه دوم انتخاب شده باشد یا دست‌کم فعلاً چنین باشد مگر آن‌که راه دیگری پیش پا نگذارند و همین تحمیل شود.

به نظر می‌رسد در مهلت باقی‌مانده برای تخلیۀ خشم اروپا از آنچه گرایش ایران به روسیه در جنگ اوکراین و ارسال سلاح برای برتری مسکو می‌پندارند و فعال‌سازی مکانیسم ماشه به قصد تلافی و انتقام، اقدام و تلاش شود. در قبال آمریکا هم چه‌بسا گزینۀ مستقیم در نظر باشد تا  مجاب یا توجیه شود حساب خود را از اسرائیل جدا کند. چراکه آمریکا حسب تصور یا ادعای خود در قبال منطقه مسؤولیت دارد در حالی که اسرائیل مسؤولیتی برای خود حس نمی‌کند. همچنین آمریکا نمی‌تواند مانند اسرائیل دغدغه آینده را نداشته باشد و به فردای بی‌ثباتی نیاندیشد.

اروپایی‌ها هم جدای آن تخلیه باید دربارۀ تبعات بحران‌های بی‌ثبات‌کننده و مهاجر‌فرست توجیه یا انذارشوند. اینها البته راهبردها و راهکارهایی است که حسب هدف‌گذاری‌ها یا مستقیم/غیر‌مستقیم بودن مذاکره انتخاب خواهد شد اما این نوشته در پی بیان دو نکتۀ دیگر است. چنانچه بنا بر چرخش یا نرمش یا گفت‌و‌گوی مستقیم یا هر راهکار و راهبرد دیگر به جز تقابل و اصرار بر روند فعلی و حتی تهدید به خروج از پیمان‌های تعهد‌آفرین باشد دو نکته کلیدی باید مورد توجه قرار گیرد:

نخست این که در «کنش معطوف به حل مسأله» یا «رفع بحران»، سرزنش و «دیدید گفته بودیم» یا «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا» و «نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب» جایی ندارد تا آموزۀ سعدی را بازخوانیم: «تا تِریاق ازعِراق آورده شود مارگَزیده مُرده بُوَد»! سیاست اما امر واقع است و در اکنون جریان دارد. مسأله باید حل شود و در سیاستِ نیکو، نکوهیدن امری نکوهیده است.

نکته دوم هم این که یکی از دلایل تعصب در ادامۀ یک مسیر بیم راه طی‌شده و هزینه‌های مصروفه است و اصطلاحاً اگر وقتی در پی راه دیگری هستیم از پاشنۀ پینه‌بستۀ پای‌مان خجالت نکشیم. سیاستِ منفعت‌محور را تنها بر اساس منافع مکتسبه یا زیان‌های رفع و دفع‌شده باید قضاوت کرد نه حتی بر پایه حقانیت و بطلان. مهم تصمیم است و جلب منافع به سود ۹۰ میلیون ایرانی که از عمق جهان صلح‌طلب‌اند.

کوتاه این‌که نیاز امروز ما کنش معطوف به حل مسأله است نه کنش سیاسی و برای عبور از این مرحله سزد اگر نزاع‌های پیشین را وانهیم تا تهی‌دستان با ارزش‌های بقایی احساس امنیت کنند و در پی آن طبقۀ متوسط ارزش‌های والایی خود را پی‌گیرد.

همۀ اینها در گرو آن است که از تاول یا پینۀ طی مسیر شرم نکنیم که در آموزه‌های دینی شرم همان تقواست و اگر روزگاری تقوای ستیز تجویز می‌شد اکنون زمان تقوای پرهیز است. پرهیز از تشدید تنش و گشودن دریچه‌ای تازه بی‌خجالت و با سری بالا.

معاون سردبیر هم میهن


هم میهن
نظرات

آخرین اخبار
خط لوله‌ای که تنگه هرمز را دور می‌زد، آتش گرفت
کشتی کانتینری با پرچم انگلیس هدف 2 پرتابه قرار گرفت
مأموریت سخت نظامیان اسرائیل در لبنان
کشف منابع جدید گازی در عسلویه
پیام دریادار ایرانی درپی شهادت سردار تنگسیری
نفوذ سایبری به ایمیل رئیس پیشین موساد و افشای اسناد حساس
وال‌ استریت ژورنال از هک 50 دوربین در اسرائیل از ابتدای جنگ خبر داد
گفت‌وگوی تلفنی نخست وزیر پاکستان و رئیس شورای اتحادیه اروپا
بازداشت 48 عامل اصلی و شبکه‌ساز گروه‌های تروریستی
زلنسکی: خواهان آتش بس در حوزه انرژی هستیم
حمله به هواپیمای ایرانی حامل دارو و تجهیزات پزشکی نقض آشکار حقوق بین‌الملل است
آخرین جزییات حمله دشمن آمریکایی-صهیونی/ حمله به غرب و شرق تهران، بوشهر و اهواز
سی‌ان‌ان: از بین رفتن آواکس، ضربه‌ای جدی به توانایی‌ هوایی آمریکاست
در حمله اسرائیل؛ نظامی لبنانی کشته و 5 نفر زخمی شدند
تشییع پیکر شهید تنگسیری در تهران
بازار سرمایه به صندوق‌های طلا روی خوش نشان نداد
صالحی‌امیری: صیانت از میراث‌فرهنگی، مسئولیتی تمدنی و بین‌نسلی است
پویش خواننده موسیقی برای ساخت خانه‌های تخریب‌شده در جنگ
دیدارهای بن‌سلمان با امیر قطر و پادشاه اردن محور تحولات منطقه
نگرانی وزیر دفاع ایتالیا از پیامدهای جنگ ایران
تاکید دادستان کل کشور بر تشدید نظارت تعزیرات و کنترل قیمت‌ها
بیش از 313 میلیون تردد ثبت شد
روبیو: ناتو چه فایده ای برای آمریکا دارد؟
پهپادهای ارتش، مراکز زیرساختی رژیم صهیونیستی را هدف قرار دادند
مهاجرانی: بخش‌های آسیب‌دیده فولاد مبارکه به خط تولید باز می گردد
برق‌رسانی در کشور، شرایط پایدار و مطمئن دارد
آخرین تمرین تیم ملی در ترکیه برگزار شد
مهلت تسویه قراردادها با بورس کالا تمدید شد
تداوم اسکان نوروزى فرهنگیان تا زمان بازگشایى مدارس
اعتراف صهیونیست‌ها به آسیب دیدن تأسیسات نفتی حیفا
درخواست السیسی از رئیس جمهور آمریکا برای پایان دادن به جنگ
پزشکیان: تصمیم‌گیری درباره پایان جنگ منوط به تامین عزت و امنیت ایران است
عراقچی: اقدام تحریک‌آمیز درباره تنگه هرمز اوضاع پیچیده‌تر خواهد کرد
اینفانتینو: برنامه تغییر نخواهد کرد، ایران در جام جهانی خواهد بود
اروپا تحریم‌ها علیه ایران را یک سال دیگر تمدید کرد
ایروانی به گوترش نامه نوشت
کمند امیرسلیمانی: امید دارم به روزی که وطنم دوباره نفس بکشد
حمله موشکی حزب الله به پیاده نظام ارتش صهیونیستی
اسپانیا: اجازه استفاده از پایگاه های خود را نمی دهیم
نفوذ هکری گسترده ایران به دوربین‌های مداربسته اسرائیل
سردار قاآنی: به نظم جدید منطقه عادت کنید
دستگیری افراد مرتبط با شبکه‌های معاند در تهران
گدعون ساعر اعتراف کرد: شلیک 5000 هزار پرتابه از لبنان به اراضی اشغالی
تاکنون چند مرکز علمی و دانشگاه در کشور خسارت دیده است؟
واهمه آمریکا از سیستم دریافت عوارض برای تنگه هرمز
ایران بیش از هر زمانی بر تنگه هرمز مسلط است
حمله به خارگ تلفات نیروهای آمریکایی را افزایش می‌دهد
رسانه‌های فرانسوی: ترامپ در تله‌ای استراتژیک گرفتار شده است
«نه» رسای مردم امریکا به پادشاهی که تشنه نفت ایران است
انتقاد جمهوری‌خواهان از میزان جنگ‌طلبی گراهام