×
سیاسی
شناسه خبر : 242863
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/06/12 ساعت 08:33
مکانیسم ماشه؛ خطر کوچک‌انگاری و آسیب بزرگ‌نمایی

نورنیوز از دو مخاطره مهم درباره موضوع مکانیسم ماشه گزارش می‌دهد؛

مکانیسم ماشه؛ خطر کوچک‌انگاری و آسیب بزرگ‌نمایی

مواجهه درست با مکانیسم ماشه نه در کوچک‌انگاری آن است و نه در بزرگ‌نمایی‌اش. کوچک‌انگاری، ما را از درک درست تهدید بازمی‌دارد و مانع از آماده‌سازی ابزارهای مؤثر برای کاهش تبعات آن می‌شود؛ بزرگ‌نمایی نیز جامعه را به ورطه یأس و انفعال می‌کشاند. راه میانه، همان راهی است که ترکیبی از واقع‌بینی، حفظ اعتماد به نفس ملی، و تقویت ابتکار دیپلماتیک را در بر می‌گیرد.

نورنیوز- گروه سیاسی: پرونده هسته‌ای ایران بار دیگر در نقطه‌ای حساس قرار گرفته است. سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا، مهلتی یکماهه تعیین کرده اند که در صورت فقدان پیشرفت محسوس در روند مذاکرات، فعال‌سازی مکانیسم ماشه را کلید خواهند زد. این مکانیسم به معنای بازگشت خودکار قطعنامه‌های پیشین شورای امنیت و قرار گرفتن ایران ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد است؛ مرحله‌ای که اگرچه از سال ۲۰۱۸ تاکنون بارها بر زبان دیپلمات‌ها آمده، اما اکنون بیش از گذشته رنگ واقعیت به خود گرفته است.

دو خطر متقابل

در این میان، بخشی از تحلیل‌گران داخلی تلاش می‌کنند چنین القا کنند که مکانیسم ماشه تأثیر ملموسی بر وضعیت کنونی ایران ندارد؛ استدلال آن‌ها این است که اقتصاد و معیشت کشور همین امروز هم زیر فشار تحریم‌های یکجانبه آمریکا قرار دارد و بازگشت قطعنامه‌های شورای امنیت عملاً تحریم جدیدی به این مجموعه اضافه نمی‌کند. اما این نگاه تنها نیمی از واقعیت است. آنچه مکانیسم ماشه را متمایز می‌کند، نه صرفاً سطح تحریم‌ها، بلکه مشروعیت بین‌المللی و اجماع حقوقی و سیاسی است که علیه ایران شکل می‌گیرد. بازگشت پرونده ایران به ذیل فصل هفتم، برای بسیاری از کشورها و شرکت‌ها الزام‌آور خواهد بود و عملاً فضا را برای همکاری‌های حداقلی اقتصادی و حتی مسیرهای غیررسمی دشوارتر می‌سازد.

در مقابل، همان‌قدر که کوچک‌انگاری مکانیسم ماشه نادرست و خطرناک است، بزرگ‌نمایی آن نیز به همان اندازه ناپسند و زیان‌بار خواهد بود. تجربه نشان داده که دمیدن در فضای یأس و ترس، می‌تواند به تضعیف انسجام داخلی، کاهش اعتماد عمومی و گسترش نگاه انفعالی نسبت به تحولات بین‌المللی بینجامد. بزرگ‌نمایی بیش از حد، به جای تقویت عقلانیت و تحرک دیپلماتیک، ممکن است مردم و فعالان اقتصادی را به این جمع‌بندی برساند که هرگونه تلاش و ابتکار بی‌ثمر است و کشور وارد بن‌بست غیرقابل بازگشتی شده است. این در حالی است که یکی از مؤلفه‌های اصلی تاب‌آوری ملی طی دو دهه اخیر، حفظ امید و باور به امکان یافتن راه‌حل‌های جدید بوده است.

از همین روست که مقامات ارشد کشور نیز کوشیده‌اند همزمان دو پیام روشن ارسال کنند: اول اینکه با واقع‌بینی، توضیح می‌دهند که اجرایی شدن مکانیسم ماشه فاقد وجاهت حقوی و و پشتوانه قانونی است. دوم اینکه با تمام این تفاصیل، راه مذاکره و گفت‌وگو بسته نیست. رئیس‌جمهور، وزیر امور خارجه و دیگر مسئولان در هفته‌های اخیر بارها بر آمادگی ایران برای بازگشت به میز مذاکره در چارچوب منافع ملی تأکید کرده‌اند. علی لاریجانی، به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، نیز در توییتی تصریح کرد که «راه مذاکره بسته نیست»؛ پیامی که نشان می‌دهد در سطح حاکمیت نیز اجماعی جدی درباره ضرورت استفاده از ظرفیت‌های دیپلماتیک وجود دارد. چنین مواضعی به جامعه و طرف‌های خارجی این سیگنال را مخابره می‌کند که ایران، با وجود ایستادگی بر حقوق هسته‌ای خود، خواهان گفت‌وگو و پرهیز از بن‌بست است.

به این اعتبار، مواجهه درست با مکانیسم ماشه نه در کوچک‌انگاری آن است و نه در بزرگ‌نمایی‌اش. کوچک‌انگاری، ما را از درک درست تهدید بازمی‌دارد و مانع از آماده‌سازی ابزارهای مؤثر برای کاهش تبعات آن می‌شود؛ بزرگ‌نمایی نیز جامعه را به ورطه یأس و انفعال می‌کشاند. راه میانه، همان راهی است که ترکیبی از واقع‌بینی، حفظ اعتماد به نفس ملی، و تقویت ابتکار دیپلماتیک را در بر می‌گیرد.

اکنون بیش از هر زمان دیگر، کشور نیازمند دیپلماسی فعال، انسجام داخلی و پرهیز از ساده‌انگاری یا اغراق‌گویی است. مکانیسم ماشه تهدیدی واقعی است، اما تهدیدی که می‌توان با تدبیر، هوشمندی و اتکا به توان ملی، اثرات آن را مدیریت کرد. تاریخ به ما می‌گوید که نه بی‌اعتنایی به خطر کارآمد بوده و نه تسلیم در برابر ترس. راه سوم، یعنی واقع‌بینی همراه با گفت‌وگوی سازنده، همان مسیری است که می‌تواند منافع ملی ایران را در این شرایط دشوار پاس بدارد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
گام آخر ماشه
شنبه 1404/06/29 ساعت 08:59
رحمن قهرمانپور
گام آخر ماشه
پایان رای‌گیری برای بازگرداندن مکانیسم ماشه در شورای امنیت یک گام جدی و به یک تعبیر گام نهایی حقوقی برای بازگرداندن تحریم‌های تعلیق‌شده به واسطه برجام یا همان برنامه جامع اقدام مشترک خواهد بود.
تبعات اقتصادی مکانیزم ماشه را بزرگ نمایی نکنیم + فیلم
یکشنبه 1404/06/16 ساعت 21:46
عراقچی:
تبعات اقتصادی مکانیزم ماشه را بزرگ نمایی نکنیم + فیلم
وزیر امور خارجه با اشاره به آثار سیاسی فعال‌سازی مکانیزم ماشه تأکید کرد که نباید این موضوع در حوزه اقتصادی بزرگ‌نمایی شود.
مکانیسم ماشه؛ آزمون دوباره اروپا در میدان بی‌اعتمادی
جمعه 1404/06/07 ساعت 21:46
نور نیوز بررسی می کند؛
مکانیسم ماشه؛ آزمون دوباره اروپا در میدان بی‌اعتمادی
فعال‌سازی فرآیند مکانیسم ماشه از سوی اروپا، تهدید کننده ابزار گفت‌وگو و عاملی تازه برای انسداد مسیر دیپلماسی و تشدید بحران خواهد بود.
فعال‌سازی «مکانیسم ماشه»؛ پایان راه مذاکره اروپا با ایران؟
جمعه 1404/05/31 ساعت 09:10
فعال‌سازی «مکانیسم ماشه»؛ پایان راه مذاکره اروپا با ایران؟
راهکار اساسی برای اروپا این است که به‌طور کامل از اجرای «مکانیسم ماشه» صرف‌نظر کند و با رویکردی مستقل و قابل اعتماد، خود را شریک واقعی ایران در روند مذاکرات معرفی نماید. چنین رویکردی می‌تواند اعتماد تهران را جلب کرده و فضای سیاسی لازم برای پیشبرد گفت‌وگوها فراهم آورد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
امروز، شورای امنیت قطعنامه روسیه و چین پیرامون اسنپ‌بک را رای‌گیری می‌کند
برنامه مرحله نیمه‌نهایی والیبال قهرمانی جهان 2025
تجاوز هوایی رژیم صهیونیستی به صنعا/واکنش یمن با موشک بالستیک پیشرفته «فلسطین 2»
عراقچی : مداخله نظامی آمریکا در افغانستان فقط ناامنی درپی داشته است
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 4 مهر+ وضعیت استان ها
پزشکیان دفتر یادبود سازمان ملل را امضاء کرد
واردات بنزین سوپر به تعویق افتاد؟
اجرای طرح نسیم مهربانی+فیلم
سنگ تمام مردم دزفول برای سعید اسماعیلی، قهرمان کشتی فرنگی جهان+فیلم
استقبال رئیس جمهور برزیل از سخنان همتای کلمبیایی در حمایت از فلسطین
تاکید وزیران خارجه ایران و برزیل بر تقویت همکاری‌های جنوب-جنوب
مشاور ترامپ: انحصار سلاح در لبنان باید در دست ارتش این کشور باشد
فعال شدن آژیر هشدار در تل‌آویو و قدس اشغالی
انفجار پیاپی در دمشق
‌آغاز نخستین سخنرانی بعد از ظهر روز سوم مجمع عمومی سازمان ملل
بقائی: ادعای سخیف علیه دیپلمات‌های ایران، ماهیت بی‌اخلاق بانیان آن را آشکار می‌کند
مایکروسافت دسترسی یگان 8200 ارتش اسرائیل را قطع کرد
نورنما | باز شدن گودال عظیم در پایتخت تایلند
روسیه و چین خواستار تعویق شش ماهه مکانیزم اسنپ‌بک در شورای امنیت شدند
اطلاعیه درخصوص بیمه تکمیلی فرهنگیانی که از مهر ماه 1404 بازنشسته می‌شوند
آسوشیتدپرس: ایران احتمالا یک آزمایش موشکی اعلام نشده انجام داده است
فرانسه پرونده شکایت از ایران در دیوان بین‌المللی دادگستری را پس گرفت
زمان ثبت‌نام‌ حج تمتع اعلام شد+جزییات
مراسم نمادین در دریا به یاد سید مقاومت+فیلم
ترامپ در دیدار با اردوغان قول لغو تحریم های ترکیه را داد
ما برای نداشتن بهانه همه شروط اروپایی ها را پذیرفتیم+فیلم
جدول لیگ برتر در هفته پنجم لیگ برتر و صدرنشینی تراکتور
در صورت فعال شدن اسنپ‌بک، نوع تعامل ایران متناسب با وضعیت جدید تنظیم خواهد شد
موج استعفاها در دفتر نخست‌وزیر انگلیس
محدود کردن آزادی تردد رئیس‌جمهور و هیات ایرانی، نقض فاحش تعهدات بین‌المللی است
آسیا زیر پای پسران هندبال ایران
پوتین: بدون قید و شرط از توسعه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای حمایت می‌کنیم
سرنوشت رژیم صهیونیستی جدای از دیگر اشغالگران نخواهد بود
راز قتل مرموز در اعترافات فاش شد+جزییات
اسلامی در مجمع جهانی اتم: برنامه‌ هسته‌ای ایران شفاف است
آغاز پاییز طلایی با حراج شمش طلا در مرکز مبادله ایران از ششم مهر
زمان فروش 11 محصول ایران خودرو اعلام شد + لینک سایت
سید مقاومت، شمع فروزان عقلانیت، ایثار و آزادی
رونمایی از سه محصول نوآور دانش‌بنیان در ایران فارما 1404
شهرام مکری برنده جایزه چشم‌انداز آسیا شد
لیست نهایی بهترین های قاره کهن در سال 2025 اعلام شد
30 درصد زعفران ایران به ایتالیا صادر می شود
ترافیک در محورهای کندوان و هراز نیمه سنگین تا سنگین است
پرسپولیس (0) - ملوان (0) | ادامه روند تساوی‌ شاگردان هاشمیان +خلاصه بازی
رهبر انصارالله یمن: دشمن صهیونیستی با تکیه بر پشتیبانی آمریکا جنایت می‌کند
سعید پیردوست در بخش مراقبت‌های ویژه بستری است+علت بستری
آغاز سخنرانی ویدئو کنفرانسی محمود عباس در سازمان ملل
پشتوانه سخنرانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل اراده‌ای ملی است
50 شهید و زخمی در تجاوز امروز رژیم صهیونیستی به یمن +فیلم
اکثریت اعضای کمیته اجرایی اتحادیه فوتبال اروپا، با تعلیق عضویت اسرائیل موافق هستند
X
آگهی تبلیغاتی