×
بین الملل
شناسه خبر : 242703
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/06/11 ساعت 12:00
لبنان و ابرهایی که کنار می‌روند

سعدالله زارعی:

لبنان و ابرهایی که کنار می‌روند

حزب‌الله لبنان در یک دوره کوتاه از شرایطی که فشار بر روی آن در وضع حداکثری بوده به شرایطی که فشار بر روی آن در وضع متوسطی قرار گرفته منتقل گردیده است. این به تنهائی از قدرت و اقتدار حزب‌الله خبر می‌دهد.

نورنیوز-گروه بین الملل: حزب‌الله لبنان در یک دوره کوتاه از شرایطی که فشار بر روی آن در وضع حداکثری بوده به شرایطی که فشار بر روی آن در وضع متوسطی قرار گرفته منتقل گردیده است. این به تنهائی از قدرت و اقتدار حزب‌الله خبر می‌دهد. عربستان سعودی، رژیم اسرائیل، آمریکا و فرانسه با گمانه‌زنی باطل درباره موقعیت کنونی حزب‌الله بر مقاومت لبنان فشار وارد کردند تا خلع سلاح که در واقع کلید رمز حذف لبنان از معادلات منطقه از یک‌‌سو و کلید رمز حذف شیعه از معادلات منطقه‌ای از سوی دیگر بود را بپذیرد. دشمنان حزب‌الله همه ملاحظات از جمله ملاحظه وابسته بودن مشروعیت دولت در لبنان به حضور همه طوایف اصلی را نادیده گرفتند و در واقع ملاحظه به ‌هم خوردن سیستم اداره دولتی که از قضا در اختیار خودشان بود، کنار گذاشتند و واقعاً بسیار جدی بودند. اما وقتی به آنچه در لبنان طی این دو ماه مطرح شده روندی نگاه می‌اندازیم درمی‌یابیم که تأکید به اجرای این موضوع جای خود را به اعتراف به دشوار و خیلی دشوار بودن پیگیری این هدف داده است. این موضوع ناشی از خطای محاسباتی دشمن در نقطه آغاز این طرح ‌می‌باشد. هدف اصلی بحث خلع سلاح حزب‌الله در لبنان را چه حذف لبنان از معادلات و چه حذف شیعه از مبادلات بدانیم، حداقل نقطه شروع آن خطا بوده است.

اظهارات جدید تام باراک مبنی بر اینکه اسرائیل تعیین خواهد کرد که چه چیزی توافق می‌شود و چه چیزی نمی‌شود، بیانگر آن است که وی از پیشبرد طرحی که به نام او به ثبت رسیده ناامید شده است. اسرائیلی‌ها طبعاً با انجام اقدامات نظامی نمی‌توانند چیزی را به حزب‌الله تحمیل کنند که باراک با رایزنی‌ها و وعده و وعیدها قادر به انجام آن نبوده است. فشار نظامی رژیم اسرائیل به لبنان به میزان استحکام موضع حزب‌الله و میزان پذیرش ملی آن می‌افزاید و این همان است که گفته‌اند؛

از قضا سرکنگبین صفرا فزود / روغن بادام خشکی می‌نمود. هر چه جلوتر برویم موضوع خلع سلاح حزب‌الله پیچیده‌تر و از آن طرف امکان اجرائی آن از دسترس دورتر می‌شود.

قرار بود ارتش تا روز هشتم شهریور برنامه خود را برای خلع سلاح حزب‌الله ارائه کند اما براساس آنچه شنیده می‌شود، فرمانده ارتش به جای یک جدول خلع سلاح، یک تعدادی شروط و لوازم را مطرح کرده که عقب‌نشینی اسرائیل از هفت نقطه‌ای از جنوب که در اشغال آن قرار دارد از جمله‌ آن‌هاست. در واقع فرمانده ارتش به‌صورت فنی و با زبانی دیپلماتیک گفته است در شرایطی که تهدیدات و حتی اقدامات اسرائیل علیه لبنان ادامه دارد و ارتش قادر به مقابله با آن نیست، به خلع سلاح حزب‌الله اعتقادی ندارد و حتی مخالف آن است. فرمانده ارتش می‌داند که خلع سلاح حزب‌الله باعث توسعه درگیری‌ها و تجاوزات اسرائیل به لبنان می‌شود، تا جایی که حتی پایگاه‌های محدود ارتش از این حملات در امان نخواهند بود، آن وقت ارتش نمی‌تواند پاسخ مردم و مقامات لبنان را بدهد. ارتش سلاح حزب‌الله را یک شمشیر بالای سر اسرائیل می‌داند که وجود آن به‌طور نسبی برای لبنان و ارتش آن امنیت می‌آورد. ارتش می‌داند که موازنه امنیتی که در حد فاصل

1385/ 2006 تا 1402/ 2023 و در طول 17 سال میان رژیم و لبنان برقرار بود، تنها به واسطه سلاح حزب‌الله بوده است. همین حالا هم اگر لبنان به نسبت سوریه وضع بهتری دارد به واسطه وجود سلاح حزب‌الله است وگرنه قوای نظامی سوریه حتی پس از سقوط اسد قوی‌تر از ارتش لبنان است.

حزب‌الله لبنان با این منطق که فلسفه وجودی‌اش دفاع از لبنان در برابر رژیم بوده و این وضعیت هنوز تغییر نکرده است، از پشتوانه بزرگ همراهی طیف‌ها و طوایف مختلف لبنان برخوردار است و لذا برخورد با آن بسیار دشوار می‌باشد. راه انداختن درگیری داخلی که در رسانه‌های منطقه‌ای از آن صحبت می‌شود هم از پیچیدگی زیادی برخوردار است. هر طرفی که بخواهد پا به این میدان بگذارد باید حساب پیامد اقدامات مشابه طرف مقابل خود را داشته باشد و در این موضوع چون شیعه اکثریت نسبی جمعیت لبنان را در اختیار دارد از توانمندی بیشتری برای حل و فصل تنش داخلی به نفع خود برخوردار می‌باشد اما البته چون تنش اجتماعی در مجموع برای هر کشور خسارت زیادی به همراه دارد، حزب‌الله به آن به عنوان یک ابزار برای حل و فصل مسایل داخلی نگاه نمی‌کند.

همان‌طور که اشاره شد، خلع سلاح که این روزها در میان مخالفان حزب‌الله با واژه رد سلاح بیان می‌شود، در واقع خارج کردن لبنان از معادلات منطقه‌ای به نفع رژیم اسرائیل، دولت عربستان و دولت آمریکاست. در طول سال‌های گذشته و در واقع در حدود سه دهه گذشته تأثیرگذاری منطقه‌ای لبنان بسیار فراتر از کشوری با 5/4 میلیون جمعیت و 10 هزار کیلومتر مربع مساحت بوده است. لبنان با اتکاء به مدیترانه و مقاومت منطقه به یک قدرت منطقه‌ای تبدیل شده است. اثرگذاری لبنان بر تحولات منطقه‌ای در طول این ده‌ها سال از اثرگذاری منطقه‌ای کشوری در حد و اندازه مصر هم بیشتر بوده است. این لبنان با این مختصات از سوی جبهه استکباری خطرناک ارزیابی و برای خلاصی از آن، راهبرد

خلع سلاح حزب‌الله دنبال شده است و علی‌رغم آنکه این راهبرد بارها با شکست مواجه گردیده اما چون جریان استکبار راه‌حل دیگری ندارند، به تکرار آن سرگرم می‌باشد. دقیقاً به دلیل اینکه خلع سلاح مقاومت، خلع اقتدار لبنان می‌باشد، امروز جامعه لبنان و طوایف مختلف، رو در روی آن قرار گرفته‌اند، چرا که لبنان ضعیف به نفع هیچ یک از طوایف لبنان نیست.

از جنبه دیگر، خلع سلاح حزب‌الله در واقع آغاز فرآیند خلع سلاح شیعه و خلع اقتدار شیعه است. تجربه بحرین و جمهوری آذربایجان پیش روی شیعیان قرار دارد. در بحرین نزدیک به

75 درصد جمعیت را شیعیان تشکیل می‌دهند اما چون قدرت نظامی ندارند در معادله داخلی قدرت هم جایگاه ندارند چه رسد به معادله منطقه‌ای قدرت. از آن طرف تجربه آذربایجان است. بیش از 90 درصد جمعیت جمهوری آذربایجان را شیعیان تشکیل می‌دهند اما چون سلاح ندارند در فرآیند داخلی قدرت هم سهیم نیستند چه رسد به اینکه در فرآیند منطقه‌ای تحولات نقشی داشته باشند. امروز بحرین و آذربایجان با اکثریت مطلق جمعیت شیعی در اردوگاه دشمنان شیعه قرار دارند و این یک درس مهم برای شیعه می‌باشد. امروز شیعه خود را در معرض یک توطئه پیچیده می‌داند که نقطه آغاز آن خلع سلاح شیعیان لبنان است. به همین دلیل امروز سلاح حزب‌الله در شیعه به عنوان یک اسم رمز عمل می‌کند. امروز حفظ سلاح حزب‌الله به‌عنوان حفظ قدرت شیعه در منطقه اولاً بر روی دوش شیعه لبنانی قرار دارد. آنان آن را یک رسالت تاریخی در حساس‌ترین دوره حیات شیعه که بعضی از علمای بزرگ از آن به‌عنوان «عنصر ظهور صغری» یاد کرده‌اند، می‌داند و بر آن تأکید دارد. امروز همه مجامع شیعه در عراق هم حساس شده‌اند. آنان معتقدند موفقیت دشمن در هر نقطه از مناطق شیعی، راه را برای هجوم دشمنان به بقیه مناطق شیعه باز می‌کند و لذا باید با شدت تمام با آن مخالفت کرد.

البته ما مسایل منطقه را در قاب و قالب طایفه و مذهب نمی‌بینیم و رسالت خود را یک رسالت طایفه‌ای تعریف نکرده‌ایم. انقلاب اسلامی برای تجدید حیات اسلام پا به عرصه وجود گذاشته و عملاً هم به تجدید حیات اسلام رسیده است. حضرت امام خمینی ـ قدس سره ـ و حضرت امام خامنه‌ای ـ دامت برکاته ـ هیچ‌گاه ندای مذهبی ـ در مخالفت یا رقابت با مذاهب دیگر اسلامی ـ سر نداده‌اند بلکه نداها همواره معطوف به تجدید حیات اسلام و مقابله با دشمنان اسلام بوده است. در این صحنه هم تلاش دشمن برای حذف شیعه از معادلات منطقه، در واقع تلاش برای حذف عنصری است که تجدید حیات اسلام و مسلمانان را کلید زده است و از این‌رو هم مقابله استکبار با شیعه در واقع مقابله با اسلام است و هم تلاش مجاهدانه برای حفظ قدرت شیعه در واقع کلید رمز حفظ قدرت اسلام می‌باشد. از قضا این احساس مشترک در جهان اسلام وجود دارد که امروز حذف ایران از معادلات، حذف اسلام از معادلات است و حفظ ایران در معادلات، حفظ اسلام در معادلات است. کما‌اینکه امروز احساس عمومی در جامعه مسلمان، مسیحی و دروز لبنان این است که حذف سلاح حزب‌‌الله، حذف لبنان از معادلات و حفظ سلاح حزب‌الله، حفظ لبنان در معادلات منطقه‌ای می‌باشد.


نظرات

آخرین اخبار
کشف تازه دانشمندان؛ استرس می‌تواند ساختار خون را تغییر دهد
توصیه تازه پژوهشگران به مادران؛ پیش از بارداری به قلبتان اهمیت دهید
رسانه صهیونیستی: اسرائیل پایگاه آمریکا می شود
رئیس‌جمهور اسلوونی: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران اشتباهی بزرگ بود
نتایج نهایی آزمون استخدامی وزارت بهداشت اعلام شد
تمجید سخنگوی وزارت خارجه از عملکرد تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی
رسانه عبری به تقویت توان دفاعی ایران اعتراف کرد
محمود نعمتی مسافر بازی‌های آسیایی شد
کامبک تماشایی ژاپن؛ فرانسه در نبرد پنج‌سته شکست خورد
تجاوز دوباره ارتش رژیم صهیونیستی به خاک سوریه
وال‌استریت ژورنال: مذاکرات ایران-آمریکا لغو شده/نیویورک تایمز: لغو نشده!
ورود هیأت‌های خارجی به ایران برای مراسم تشییع رهبر شهید از جمعه
واکنش نتانیاهو به اظهارات اردوغان
نزاع خانوادگی دو کشته بر جای گذاشت+ جزئیات حادثه
وزارت بهداشت لبنان: شمار شهدای حملات اسرائیل به 4247 نفر رسید
مهار آتش در میانکاله؛ پایان یک بحران زیست‌محیطی
انگلیس: اجرای توافق ایران و آمریکا برای امنیت منطقه ضروری است
سقوط مرگبار هواپیما در فرانسه+ جزئیات حادثه
انتشار جزئیات جدید از توافق چارچوب میان لبنان و اسرائیل
سرمربی کره‌جنوبی پس از ناکامی در جام جهانی استعفا کرد
بستری رایگان کودکان زیر 7 سال ادامه دارد
آغاز پیش‌فروش بلیت حمل و نقل عمومی برای مراسم تشییع رهبر شهید
حمله دوباره اسرائیل به لبنان؛ تشدید تنش در مرزهای جنوبی
سالروز بمباران شیمیایی سردشت؛ تأکید وزارت خارجه بر پیگیری عاملان جنایت
پلیس راه یزد خودروی راننده 13 ساله را متوقف کرد
انتخابات نیویورک از تغییر نگاه آمریکا به اسرائیل خبر می‌دهد
ابراز نگرانی مشترک پاکستان و عربستان از تشدید تنش‌های منطقه
انتظاری که از خبرگان داریم...
ورود 958 میلیارد تومان پول حقیقی به صندوق‌های طلا در یک روز
نتانیاهو برای حفظ کنترل حزب لیکود وارد نبردی سرنوشت‌ساز شد
ترافیک سنگین در محورهای کندوان و هراز؛ رانندگان با احتیاط تردد کنند
سفیر آمریکا: احتمال اقدام علیه زیرساخت‌های ایران در تنگه هرمز وجود دارد!
ایتالیا خواستار خویشتنداری ایران و آمریکا شد
گزارش تصویری | زلزله ویرانگر در ونزوئلا
تجمع مخالفان توافق لبنان و رژیم صهیونیستی مقابل کاخ ریاست‌جمهوری
قدردانی وزیر ورزش از ملی‌پوشان؛ شما دل ملت ایران را شاد کردید
واکنش تند اسرائیل به ترکیه پس از به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه
نورنما | سردشت در غبار خردل ; تسلیت به مظلومیت یک شهر
نماینده پارلمان لبنان: توافق، ادامه اهداف دشمن در خارج از میدان نبرد است
مسیرهای دسترسی به مراسم وداع و تشییع امام شهید اعلام شد
اختلال خدمات کارت‌محور بانک ملی برطرف شد
واکنش متفاوت یک نویسنده فرانسوی به حذف ایران از جام جهانی
پوتین: غرب به‌دنبال بی‌ثبات‌سازی روسیه است
هند محدودیت تردد کشتی‌های خود در تنگه هرمز را لغو کرد
تأکید رئیس جمهور عراق بر حل‌وفصل اختلافات به روش‌های دیپلماتیک
این مارک از پودر لاغری و چاقی غیرمجاز است
آغاز پروازهای تهران-دبی از فردا
واکنش مشاور رهبر انقلاب به فشارها علیه حزب‌الله لبنان
تردد کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز افزایش یافت
سرمربی اتریش ادعای تبانی مقابل الجزایر را رد کرد