×
اجتماعی
شناسه خبر : 242540
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/06/10 ساعت 12:53
تجرد میلیونی؛ چالش ملی در مسیر توسعه

نورنیوز بررسی می کند؛

تجرد میلیونی؛ چالش ملی در مسیر توسعه

طبق آمار رسمی معاونت جوانان وزارت ورزش، بیش از 17 میلیون جوان ایرانی زیر 45 سال هنوز ازدواج نکرده‌اند؛ وضعیتی که به‌زعم کارشناسان می‌تواند پیامدهایی چون کاهش نرخ باروری، پیری جمعیت، افزایش احساس تنهایی و تضعیف بنیان خانواده را در پی داشته باشد. این بحران، نیازمند تدابیر فوری، سیاست‌گذاری هوشمند و اقدام عملی است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: آمار ۱۷ میلیون جوان مجرد نشان می‌دهد که مسئله ازدواج در ایران تنها یک دغدغه فردی نیست، بلکه تبدیل به چالشی اجتماعی و جمعیتی شده است. وقتی ۹/۵ میلیون مرد و ۷/۵ میلیون زن زیر ۴۵ سال وارد زندگی مشترک نشده‌اند، باید پرسید چه عواملی مانع از این انتخاب طبیعی و سنتی شده است. بخش مهمی از این وضعیت به مشکلات اقتصادی، اشتغال و مسکن بازمی‌گردد، اما لایه‌های فرهنگی و تغییر سبک زندگی نیز نقشی اساسی دارند. بی‌عملی در این حوزه می‌تواند به شکل‌گیری شکاف عمیق میان نسل‌ها و تضعیف نهاد خانواده منجر شود.

پیامدهای اقتصادی و اجتماعی تجرد

افزایش تجرد در جامعه، پیامدهایی فراتر از بعد فردی دارد. کارشناسان هشدار می‌دهند که این روند مستقیماً بر نرخ باروری تأثیر گذاشته و زمینه پیری جمعیت را فراهم می‌کند؛ موضوعی که آینده اقتصادی کشور را با بحران نیروی کار جوان مواجه می‌سازد. از منظر اجتماعی نیز، تنهایی گسترده در نسل جدید می‌تواند به افزایش افسردگی، انزوا و حتی بحران‌های هویتی منجر شود. در سطح کلان، فروپاشی انسجام خانوادگی می‌تواند شبکه حمایتی جامعه را تضعیف کرده و هزینه‌های رفاهی و اجتماعی دولت را افزایش دهد.

مسئولیت سیاست‌گذاران؛ از هشدار تا اقدام

در شرایطی که آمار تجرد به سطح هشدار رسیده است، مسئولیت سیاست‌گذاران تنها در بیان نگرانی‌ها خلاصه نمی‌شود. ارائه مشوق‌های واقعی برای ازدواج، از جمله تسهیلات مسکن، اشتغال پایدار و حمایت‌های مالی می‌تواند زمینه آغاز تغییر را فراهم سازد. علاوه بر این، آموزش مهارت‌های زندگی مشترک و بازتعریف ارزش‌های اجتماعی مرتبط با خانواده باید به‌صورت جدی دنبال شود. نهادهای فرهنگی و رسانه‌ای نیز وظیفه دارند الگوسازی مثبت از زندگی خانوادگی را به نسل جدید ارائه دهند تا انگیزه‌های ازدواج تقویت شود.

راهبرد آینده؛ خانواده به‌عنوان محور توسعه

اگرچه بحران تجرد امروز یک تهدید بزرگ برای جامعه ایران است، اما با سیاست‌گذاری آینده‌نگر می‌توان آن را به فرصت تبدیل کرد. حمایت از جوانان در مسیر تشکیل خانواده، نه‌تنها باروری و پویایی جمعیت را تضمین می‌کند، بلکه موجب تقویت سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی خواهد شد. راهبرد اصلی باید بر محور قرار دادن خانواده در برنامه‌های توسعه‌ای کشور استوار باشد؛ چراکه بدون انسجام خانوادگی، هیچ برنامه اقتصادی یا فرهنگی به‌طور پایدار موفق نخواهد شد. اکنون زمان تصمیم‌های جسورانه و اقدام‌های ملموس فرارسیده است.

 

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
شوک تحریم‌ها به طبقه متوسط
سه‌شنبه 1404/09/04 ساعت 09:55
دکتر محمدرضا فرزانگان:
شوک تحریم‌ها به طبقه متوسط
طبقه متوسط در ایران همواره نه تنها موتور محرک اقتصاد که پرچم‌دار اصلی تحولات اجتماعی و سیاسی نیز بوده است. از دوره پهلوی تا سال‌های پس از انقلاب، گسترش این طبقه، به‌ویژه در بستر درآمدهای نفتی، با افزایش کارآفرینی، تقاضا برای اصلاحات و بهبود حکمرانی گره خورده بود.
10 میلیون جوان مجرد در صف ازدواج؛ زنگ بیدارباش جمعیتی!
دوشنبه 1404/02/29 ساعت 10:24
10 میلیون جوان مجرد در صف ازدواج؛ زنگ بیدارباش جمعیتی!
بیش از 10 میلیون جوان ایرانی در سن مناسب ازدواج، مجرد مانده‌اند؛ آماری نگران‌کننده در آستانه ورود کشور به دوران سالمندی. معاون دانشگاه علوم پزشکی تهران با هشدار نسبت به فرصت محدود جمعیتی، خواستار برنامه‌ریزی فوری برای تقویت ازدواج و فرزندآوری شد.
آخرین آمار دختران مجرد در کشور
پنج‌شنبه 1402/10/07 ساعت 19:47
آخرین آمار دختران مجرد در کشور
«امیرحسین بانکی‌پور» نماینده مجلس شورای اسلامی، آمار دختران مجرد بالای 30 سال را 2 میلیون و 100 هزار نفر اعلام کرده و گفته، نزدیک به چهار میلیون و 600 هزار دختر و پسر مجرد در جامعه داریم که جای نگرانی برای افزوده شدن بر این گروه هدف وجود دارد.
نظرات

آخرین اخبار
تنش در روابط رم و واشنگتن بر سر مواضع ایتالیا در قبال ایران
اتحادیه عرب: فلسطین خطرناک‌ترین منطقه جهان برای خبرنگاران است
مقاومت؛ خط قرمز غیرقابل تغییر در دکترین جنبش حماس
پاسخ ایران به متن پیشنهادی آمریکا ارسال شد/ انتقال پاسخ ایران به طرف آمریکایی توسط پاکستان
بحران بی‌سابقه کمبود نیروی نظامی در خط مقدم جنگ اسرائیل
آغاز ثبت‌نام کاردانی دانشگاه ملی مهارت از امروز+ لینک و نحوه شرایط ثبت‌نام
جدول جدید مبالغ واریزی کمیته امداد منتشر شد
سفر محرمانه فرستادگان ویژه ترامپ به قلب روسیه
ورود دیوان‌عالی به پرونده اخلالگران ارزی و محتکران کالا
نحوه دریافت اعتبار خرید لوازم خانگی اعلام شد
پرونده متخلفان دلار ارزان روی میز قاضی
همتی: بازار ارز در آرامش است/ ارز دارو و کالاهای اساسی تضمین شد
پرش 25 درصدی ارزش صادرات ایران به قاره سیاه
تثبیت نظم ایرانی در تنگه هرمز با عبور دومین کشتی
ایران در بین 20 کشور برتر کشتیرانی
سرقت بزرگ و سودهای میلیون دلاری با اخبار جعلی در بازار نفت
جام جهانی 2026 صحنه پایانی خامس رودریگس
رسانه‌های عبری از نفوذ ایران در ارتش اسرائیل خبر دادند
ویتکاف و کوشنر ممکن است به زودی به روسیه سفر کنند
انتقال مسافران کشتی هانتاویروس به ساحل و فرودگاه
دو کودک در ساحل بندرمقام شهرستان بندرلنگه غرق شدند
دستور فوری معاون اول رئیس‌جمهوری برای مقابله با گران‌فروشی
اعتراض گسترده به نظام پادشاهی در لندن + عکس
آلودگی نفتی در خارک شایعه است
اوسمار ویرا فعلاً به ایران بازنمی‌گردد
قیمت گوشت قرمز امروز 20 اردیبهشت 1405 + جدول
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 20 اردیبهشت 1405
گفت‌وگوی عراقچی و وزیر خارجه قطر درباره تحولات منطقه
چه کسانی پشت پروژه حذف شیعیان بحرین ایستاده‌اند؟
فردا آخرین فرصت ثبت‌نام آزمون های سمپاد و نمونه دولتی
جزئیات دیدار فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا با فرمانده معظم کل قوا
هشدار سخنگوی وزارت خارجه: آژانس وارد بازی سیاسی نشود
توقیف کامیون با راننده 12 ساله در محور پرتردد کرمان
نایب‌رئیس مجلس: تنگه هرمز با عملیات نظامی باز نخواهد شد
استفاده رایگان از مترو و اتوبوس تا 22 اردیبهشت تمدید شد
نخستین عبور موفقیت‌آمیز کشتی حامل گاز قطر از تنگه هرمز
ترامپ از موضع ضعف به پکن می‌رود
«دلفین‌های خلیج فارس» در تنگه هرمز آماده‌باش هستند
ورود موج جدید بارشی به پایتخت از سه شنبه
چگونه از «تابستان سخت انرژی» با موفقیت عبور کنیم؟
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 20 اردیبهشت ؛ عقب نشینی طلا + جدول
بیش از 100 کیلووات پنل خورشیدی در پایتخت آسیب دیدند
تصمیم جدید دولت برای تسهیل جذب سرمایه‌گذاری خارجی
قیمت دلار، یورو ‌و سایر ارزها امروز 20 اردیبهشت/ دلار هزار تومان ارزان شد
پایان طرح رایگان مترو و اتوبوس در تهران
ذخایر طلای چین به 2322 تن رسید
وضعیت بازار در جلسه غیرعلنی مجلس بررسی شد
قیمت هر شانه تخم‌ مرغ به 480 هزار تومان رسید
کرمان لرزه‌خیزترین استان فروردین 1405 شد
کشتی آمریکایی در خلیج فارس هدف قرار گرفت