×
اجتماعی
شناسه خبر : 242484
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/06/10 ساعت 08:55
حقایقی مهم که کنکور امسال نشان داد

نورنیوز نتایج و داده‌های کنکور ۱۴۰۴ را بررسی می‌کند؛

حقایقی مهم که کنکور امسال نشان داد

کنکور 1404 نه تنها آزمون علمی، بلکه معیار روشنی از توزیع نابرابر فرصت‌ها و محدودیت‌های ساختاری نظام آموزشی است. اصلاحات سیاستی باید از «تغییر ضرایب و وزن‌ها» فراتر رفته و «توانمندسازی مدارس و دسترسی برابر به منابع» را محور قرار دهد تا کنکور به بازتاب واقعی شایستگی دانش‌آموزان تبدیل شود.

نورنیوز- گروه اجتماعی: نتایج کنکور ۱۴۰۴ بالاخره مشخص شد و داوطلبان می‌توانند حاصل تلاش یک‌ساله خود را ببینند. نوبت دوم آزمون امسال اما تجربه‌ای استثنایی بود؛ چرا که شرکت‌کنندگان با تعویق ۲۰ روزه پس از یک بحران جنگی - امنیتی ۱۲ روزه مواجه شدند و کمتر از یک ماه فرصت آماده‌سازی داشتند. این فشار روانی و تغییر تقویم آزمون، طبیعتاً انتظارات خانواده‌ها و دانش‌آموزان را نسبت به قبولی و رتبه کاهش داد و نشان داد که کنکور فراتر از سنجش علمی، تحت تأثیر شرایط محیطی و اجتماعی نیز هست. کنکور امسال، برحسب روند ونیز نتایج نهایی آن، ویژگی‌های قابل توجهی داشت که نمی‌توان از آنها چشم پوشید. 

۱. کاهش مشارکت و جابه‌جایی جغرافیایی داوطلبان

در نوبت دوم کنکور ۱۴۰۴، ۸۲۲ هزار و ۹۵۳ داوطلب شرکت کردند؛ کمترین میزان در پنج سال اخیر و کاهش ۱۷ درصدی نسبت به نوبت اول همان سال. بررسی رتبه‌های برتر نشان می‌دهد تنها ۲۵ درصد از آن‌ها تهرانی هستند و پس از آن، مشهدی‌ها با سهم ۱۷ درصد قرار دارند. در مقایسه با سال گذشته، سهم تهرانی‌ها ۲.۵ درصد کاهش یافته است.

این تغییر تا حد زیادی ناشی از تأثیر جنگ ۱۲ روزه و فشارهای مرتبط بر داوطلبان کلان‌شهرها است. داوطلبانی که در شهرهای دورتر یا مناطق کم‌درگیری زندگی می‌کنند، توانستند عملکرد بهتری داشته باشند. افزون بر این، اجرای مصوبه برگزاری دو نوبت و افزایش نقش سوابق تحصیلی، شرایط را به سمت کاهش تمرکز بر کلان‌شهرها و افزایش سهم مناطق دیگر هدایت کرده است.

۲. جنسیت، مدارس و توزیع رتبه‌ها

یکی از نکات قابل توجه کنکور ۱۴۰۴، افزایش سهم دختران در بین رتبه‌های برتر است؛ رشد ۱۳ درصدی نسبت به سال گذشته. در مجموع ۴۰ نفر برتر، ۲۲ نفر پسر و ۱۸ نفر دختر هستند. با این حال، توزیع جنسیتی بین رشته‌ها متفاوت است: در ریاضی تنها یک دختر در جمع ده نفر برتر حضور دارد، اما در هنر همه رتبه‌های برتر دختر هستند.

از منظر مدرسه‌ای، حدود ۷۸ درصد رتبه‌های برتر از مدارس سمپاد هستند؛ سهم مدارس غیرانتفاعی ۱۰ درصد و مدارس نمونه دولتی ۸ درصد است. مدارس دولتی عادی سهم قابل توجهی در میان نفرات برتر ندارند. جزئیات نشان می‌دهد که در علوم تجربی تقریباً همه نفرات برتر از سمپاد هستند و در ریاضی و علوم انسانی نیز اکثریت غالب از سمپاد و بخشی از غیرانتفاعی‌ها آمده‌اند. حتی تاثیر سوابق تحصیلی نیز نتوانسته است حضور داوطلبان مدارس دولتی را در جمع نفرات برتر افزایش دهد. این داده‌ها بازتاب تداوم نابرابری آموزشی و محدود بودن مسیرهای موفقیت در مدارس خاص است.

۳. پیامدها و ضرورت اصلاحات سیاستی

نتایج کنکور ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که اصلاح صرف در ساختار آزمون کافی نیست. برای تحقق عدالت آموزشی، چند محور اصلی باید مد نظر قرار گیرد:

- ارتقای کیفیت مدارس دولتی: افزایش استاندارد آموزش، توانمندسازی معلمان و تخصیص منابع کافی برای مدارس دولتی ضروری است تا دانش‌آموزان در محیطی برابر با سمپاد و غیرانتفاعی فرصت رقابت داشته باشند.

- استانداردسازی سوابق تحصیلی و امتحانات نهایی: معدل و تاثیر سوابق تحصیلی زمانی عدالت‌آفرین است که امتحانات نهایی همه مدارس در سطح کشور همتراز، دقیق و امن برگزار شود.

- دسترسی به منابع آموزشی استاندارد: ارائه بسته‌های تمرین، بانک سوال و ویدئوهای آموزشی رایگان برای همه داوطلبان، به افزایش کف آمادگی کمک می‌کند و شکاف آموزشی را کاهش می‌دهد.

- پایش داده محور و شفافیت جغرافیایی: انتشار شاخص‌های کیفیت مدرسه و توزیع رتبه‌ها در سطح استان‌ها، امکان سیاستگذاری مبتنی بر شواهد را فراهم می‌آورد.

- تنوع مسیر تحصیلی و هدایت هوشمند: کاهش تمرکز بر رشته تجربی و تشویق مسیرهای فنی، مهندسی و دانش‌بنیان ضروری است تا رقابت و هجوم به یک رشته محدود نشود.

کنکور ۱۴۰۴ نه تنها آزمون علمی، بلکه معیار روشنی از توزیع نابرابر فرصت‌ها و محدودیت‌های ساختاری نظام آموزشی است. کاهش سهم تهرانی‌ها، رشد سهم دختران و تسلط مدارس سمپاد، همه نشان می‌دهد که بدون ارتقای کیفیت مدارس دولتی و استانداردسازی منابع و امتحانات، عدالت آموزشی تحقق نخواهد یافت. اصلاحات سیاستی باید از «تغییر ضرایب و وزن‌ها» فراتر رفته و «توانمندسازی مدارس و دسترسی برابر به منابع» را محور قرار دهد تا کنکور به بازتاب واقعی شایستگی دانش‌آموزان تبدیل شود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
اصلاحات در ظرفیت‌های کنکور سراسری در راه است
چهارشنبه 1404/06/12 ساعت 11:37
اصلاحات در ظرفیت‌های کنکور سراسری در راه است
قائم مقام وزیر بهداشت از بازنگری ظرفیت‌های کنکور سراسری خبر داد و اعلام کرد که داوطلبان باید منتظر اصلاحیه سازمان سنجش باشند.
آغاز انتخاب رشته کنکور 1404 از امروز 11 شهریور
سه‌شنبه 1404/06/11 ساعت 09:06
آغاز انتخاب رشته کنکور 1404 از امروز 11 شهریور
انتخاب رشته کنکور سراسری 1404 از امروز 11 شهریور آغاز شد و داوطلبان تا 15 شهریور فرصت دارند 150 کدرشته محل را ثبت کنند. ظرفیت پذیرش امسال حدود 454 هزار نفر اعلام شده است.
جزئیات زمان و شرایط انتخاب رشته آزمون سراسری 1404 اعلام شد
دوشنبه 1404/06/10 ساعت 11:45
جزئیات زمان و شرایط انتخاب رشته آزمون سراسری 1404 اعلام شد
انتخاب رشته مجازی کنکور سراسری 1404 از فردا 11 شهریور آغاز می‌شود. داوطلبان می‌توانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش نسبت به انتخاب رشته تا 150 کد رشته محل اقدام کنند.
کدام استان بیشترین نفرات برتر کنکور را داشت؟/جدول
شنبه 1404/06/08 ساعت 18:50
کدام استان بیشترین نفرات برتر کنکور را داشت؟/جدول
نفرات برتر کنکور سراسری 1404 معرفی شدند و در پایان رقابت، دختران توانستند نسبت به پسران پیشی بگیرند و در صدر قرار گیرند.
نتایج کنکور اعلام شد+لینک سایت
شنبه 1404/06/08 ساعت 14:44
نتایج کنکور اعلام شد+لینک سایت
نتایج نهایی کنکور سراسری 1404 امروز اعلام شد و داوطلبان می‌توانند با ورود به سایت سازمان سنجش، کارنامه و نتیجه آزمون خود را مشاهده کنند.
طرح بازنگری سهمیه‌های کنکور به ایستگاه آخر رسید
پنج‌شنبه 1404/05/30 ساعت 09:33
طرح بازنگری سهمیه‌های کنکور به ایستگاه آخر رسید
مشاور وزیر علوم در امور شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد طرح بازنگری سهمیه‌های کنکور پس از تأمین نظر رئیس‌جمهور، به زودی برای طی مراحل نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال می‌شود. این طرح سال گذشته تصویب شد اما نیازمند اصلاحات تکمیلی بود.
نظرات

آخرین اخبار
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست
اسرائیل برای اولین بار آمار شهدای غزه در جنگ را پذیرفت
ادعاهای تکراری استارمر علیه ایران
وزیر فرهنگ: بپذیریم که میزان مصرف فرهنگی در کشور بالا نیست
تقویت عرضه اسکناس ارزی
دستور پزشکیان برای رفع مشکل نقدینگی صنایع و تولیدی‌ها
تشکیل ارتش مستقل اروپایی: آرزو یا واقعیت؟
درخواست ویژه استقلال درباره برگزاری بازی‌های خانگی
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی
ناو هواپیمابر آمریکا، اهرم فشار ترامپ برای تهران
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد
فشار به ونزوئلا برای محدودکردن حضور چین، روسیه و ایران
جنگ و صلح
واکنش پاکستان به تهدیدهای ترامپ علیه ایران
ناترازی