×
سیاسی
شناسه خبر : 242312
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/06/09 ساعت 10:00
رئیس‌جمهور سفر مهمی به چین خواهد داشت؛ مکانیسم شانگهای

صادق امامی:

رئیس‌جمهور سفر مهمی به چین خواهد داشت؛ مکانیسم شانگهای

تهران در حال تجربه روز‌ها و هفته‌های مهم و سرنوشت‌سازی است. در غرب، پنجشنبه هفته گذشته تروئیکای اروپایی با ارسال نامه به اعضای شورای امنیت سازمان ملل، خواستار فعال شدن سازوکار «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران شد.

نورنیوز-گروه سیاسی:  تهران در حال تجربه روز‌ها و هفته‌های مهم و سرنوشت‌سازی است. در غرب، پنجشنبه هفته گذشته تروئیکای اروپایی با ارسال نامه به اعضای شورای امنیت سازمان ملل، خواستار فعال شدن سازوکار «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران شد و در شرق، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور به چین دعوت شده است تا ضمن شرکت در اجلاس «سازمان همکاری شانگهای» و حضور در جشن پیروزی هشتادمین سال جنگ جهانی دوم، با رئیس‌جمهور چین، روسیه و... دیدار و گفت‌و‌گو کند. 

هرچند در ایران تصور می‌شود سازمان همکاری شانگهای، بیشتر متمرکز بر مسائل امنیتی است؛ شاید یکی از دلایل انگیزه مؤسسان آن (چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان) چنین بوده است. این کشور‌ها در سال 1966 این سازمان را با هدف «برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه»، پایه‌گذاری کردند. با این حال اما کشور‌های مؤثر در آن همچون چین، روسیه و هند هر یک اهداف خاص خود را در آن دنبال می‌کنند. از همین رو نیز در تعریف این سازمان گفته شده که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و سیاسی تشکیل شده است.
 برگزاری این دور از اجلاس آن هم در چین از 3 منظر دارای اهمیت است: 

1. رفتار‌ها و اقدامات رئیس‌جمهور آمریکا در کمتر از یک سال گذشته، نظام بین‌الملل را با بحران‌های پیچیده‌ای همراه کرده است. اعمال تعرفه‌ها علیه کشور‌ها، مواضع متناقض و چندپهلو در یک ماجرا و تلاش برای تضعیف نهاد‌های بین‌المللی و تأکید بر یکجانبه‌گرایی دست در دست هم داده‌اند تا کشور‌های به‌ستوه‌آمده از اعمال فشار‌های واشنگتن توجه بیشتری به این اجلاس داشته باشند. 

2- اهمیت دوم، میزبان این نشست است؛ چین. در دورانی که رئیس‌جمهور آمریکا با سوءاستفاده از قدرت اقتصادی آمریکا کشور‌ها را تحت فشار قرار داده است پکن شریک بسیار بی‌هزینه‌ای به شمار می‌رود. در حال حاضر چین دومین اقتصاد دنیا است و اگر خللی در روند رشد این کشور به وجود نیاید، تا 5 سال آینده، تبدیل به اقتصاد نخست دنیا خواهد شد. از این رو، توسعه همکاری‌ها به‌ویژه در حوزه اقتصاد با چین برای همه کشور‌ها از جمله کشور‌های اروپایی که متحد نزدیک واشنگتن به شمار ‌می‌روند، دارای اهمیت است. 

3- سومین دلیل اهمیت این اجلاس را می‌توان از منظر تهران به نظاره نشست. پس از تجاوز رژیم‌صهیونیستی با مشارکت آمریکا به ایران و ناکامی در حصول نتیجه، این نخستین اجلاسی در این سطح است که رئیس‌جمهور ایران در آن شرکت می‌کند. این حضور از آن جهت اهمیت دارد که در میانه جنگ برخی اندیشکده‌ها که تصور می‌کردند کار تمام است، به بررسی جایگزین‌های جمهوری اسلامی نیز پرداخته بودند؛ اما حالا روشن شده است که ایران بسیار قدرتمندتر از آن چیزی است که دشمنانش تصور می‌کردند. 
در اجلاس شانگهای علاوه بر تمام سران عضو شانگهای پلاس، ۱۰ نفر عضو ناظر و ۱۰ نفر نیز از دبیرکل‌های سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی همچون دبیر کل سازمان ملل نیز حضور خواهند داشت. در جریان این سفر رئیس‌جمهور با شی‌جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین نیز دیدار و گفت‌و‌گو خواهد کرد. به احتمال قوی، جزئیاتی از دیدار پزشکیان با شی‌جین‌پینگ منتشر نخواهد شد ولی مشخص است که در کنار همکاری‌های اقتصادی، دو طرف درباره مقابله با اقدامات تروئیکای اروپایی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه نیز گفت‌و‌گو خواهند کرد. 
وزرای خارجه 3 کشور اروپایی، از سال گذشته یعنی تقریباً از ابتدای روی کار آمدن دولت پزشکیان در گفت‌و‌گو با مقامات ایرانی، تهران را تهدید به استفاده از این ابزار می‌کردند. پیش از اروپا، دونالد ترامپ در دولت نخست و مدتی پس از خروج از برجام، تلاش کرد تا از این ابزار استفاده کند؛ اما به دلیل خروج رسمی از توافق، چنین امکانی برای واشنگتن فراهم نشد. کشور‌های اروپایی که پس از خروج آمریکا از برجام به دلیل ناتوانی در تأمین منافع ایران از توافق، رفته‌رفته نقششان در پرونده هسته‌ای ایران کمرنگ‌تر شد، سعی می‌کردند با استفاده از این ابزار، جایگاهی در پرونده هسته‌ای ایران داشته باشند از همین رو نیز در مذاکرات یک سال گذشته با ایران به اسنپ‌بک اشاره می‌کردند. در مذاکراتی که ایران با 3 کشور اروپایی در استانبول داشت، اروپایی‌ها با سه شرط برای عدم به‌کار‌گیری مکانیسم ماشه پای میز مذاکره آمدند: 1. از سرگیری مذاکرات با ایالات متحده 2. همکاری مجدد ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و 3. تعیین تکلیف ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی. 
مسئله اما آنجا بود که دولت ترامپ پس از جنگ با این توهم که کار برنامه هسته‌ای ایران را یکسره کرده است، تقریباً تلاشی برای مذاکره با ایران نکرد و واسطه‌ها نیز نتوانستند زمینه‌ساز گفت‌وگو باشند. در موضوع همکاری با آژانس نیز ایران گام‌هایی را در چهارچوب قانون اخیر مجلس شورای اسلامی برداشت ولی این تلاش‌ها منجر به نتیجه روشنی نشد؛ چرا که 3 کشور اروپایی تصور می‌کردند با تنها ابزار در دستشان می‌توانند وارد بازی شوند و در ازای تمدید 6 ماهه اسنپ‌بک، از ایران امتیاز قابل‌توجهی بگیرند و به نقش‌آفرینی خود ادامه دهند. از همین رو نیز با وجود توافق شفاهی برای عدم صدور اعلامیه، پس از وقفه‌ای کوتاه در حین همان مذاکرات، 3 کشور اروپایی تغییر موضع دادند و بر صدور اعلامیه تأکید کردند. اروپا با نقش‌آفرینی درست در پرونده هسته‌ای ایران، می‌توانست برای خود در غرب آسیا جایگاهی تعریف کند؛ اما قمار بزرگی کرد تا به جای یک بازیگر مستقل و دارای جایگاه بین‌المللی دنباله‌روی آمریکا باشد. 

عضو شورای سردبیری روزنامه فرهیختگان


فرهیختگان
اخبار مرتبط
سه امضاء علیه یک فریب؛ اسنپ بک فاقد وجاهت حقوقی است
سه‌شنبه 1404/06/11 ساعت 09:18
سه امضاء علیه یک فریب؛ اسنپ بک فاقد وجاهت حقوقی است
وزرای خارجه ایران، چین و روسیه در نامه‌ای مشترک به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت، تلاش سه کشور اروپایی برای فعال‌سازی مکانیسم اسنپ‌بک و بازگرداندن قطعنامه‌های لغوشده شورای امنیت علیه ایران را غیرقانونی و بی‌اثر خواندند.
همکاری تجاری غیرنفتی ایران و چین با حجم 32 میلیارد دلار در سال گذشته + فیلم
یکشنبه 1404/06/09 ساعت 19:30
همکاری تجاری غیرنفتی ایران و چین با حجم 32 میلیارد دلار در سال گذشته + فیلم
تجارت غیرنفتی میان ایران و چین در سال گذشته به حدود 32 میلیارد دلار رسید و کارشناسان اتاق بازرگانی پیش‌بینی می‌کنند که حجم این مبادلات در سال جاری نیز بدون تغییر باقی خواهد ماند.
سفیر چین: فشار و تحریم‌ها علیه ایران به بن‌بست رسیده‌اند
یکشنبه 1404/06/09 ساعت 12:34
سفیر چین: فشار و تحریم‌ها علیه ایران به بن‌بست رسیده‌اند
سفیر چین در ایران ضمن تاکید بر اهمیت تعهد ایران به عدم دستیابی به سلاح هسته‌ای، حل مسالمت‌آمیز مسئله هسته‌ای ایران را ضروری دانست و از مشارکت راهبردی دو کشور در زمینه‌های مختلف خبر داد.
کدام قطعنامه‌ها با مکانیسم ماشه مجددا فعال می‌شوند؟
پنج‌شنبه 1404/06/06 ساعت 15:30
کدام قطعنامه‌ها با مکانیسم ماشه مجددا فعال می‌شوند؟
مکانیسم ماشه به کشورهای عضو برجام (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) اجازه می‌دهد در صورت نقض تعهدات برجامی از سوی ایران، روند بازگرداندن تحریم‌های پیشین شورای امنیت را آغاز کنند.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
غذا خوردن در تنهایی سلامت سالمندان را به خطر می‌اندازد
سیاه دانه و نقش آن در کاهش چربی خون
واکسن زونا ممکن است خطر زوال عقل را کاهش دهد
شایعه یا واقعیت؟ سیر خام ناشتا لاغر نمی‌کند
یک مربی تناسب اندام همیشه همراه شما!
سرماخوردگی را با آنتی‌بیوتیک درمان نکنید
استرس روزانه شما شبیه جنگیدن با شیر است!
نتانیاهو در حال بررسی برکناری یسرائیل کاتس از وزارت جنگ
جزئیات دیدار شهباز شریف با علی لاریجانی / تأکید بر همکاری‌های دوجانبه
سرنوشت جنگل‌های هیرکانی در دست باران / آتش‌ فرو می‌نشیند؟
پیام تسلیت الحوثی به شیخ نعیم قاسم / لزوم همبستگی در برابر اسرائیل
شناسایی مظنونان جدید سرقت از لوور
واکنش تند مسکو علیه ماکرون درباره دارایی‌های روسیه
زلنسکی برای توافق صلح به دیدار ترامپ می‌رود
سازمان ملل: 127 غیرنظامی از زمان آتش‌بس در لبنان کشته شده‌اند
بیانیه سرایا القدس درباره شهادت دو رزمنده جهاد اسلامی
150 پروژه در اولویت وزارت اقتصاد / آغاز طرح «اقتصاد برای همه»
پیشرفت‌های جدید در مذاکرات صلح روسیه به روایت کاخ سفید
موزه های تهران هم تعطیل شدند
سپاهان به مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا صعود کرد+ فیلم گلها
نورنما | بزرگ‌ترین مجسمه مذهبی جهان در برزیل
حضور دوباره رونالدو در جام جهانی
کدام استان‌ها چهارشنبه تعطیل شدند
مقاومت یک جسد اسرائیلی دیگر را تحویل می‌دهد
یمن رسماً اعلام کرد: در کنار حزب‌الله هستیم
اعلام سیدبندی جام جهانی 2026 + تاریخ قرعه کشی
اوکراین با طرح صلح پیشنهادی آمریکا موافقت کرد
اعلام زمان و جزئیات ثبت‌نام حج عمره رجب و شعبان
مهاجرانی: نرخ بنزین بدون اطلاع قبلی به مردم تغییر نخواهد کرد
رئیس جمهور: بدون ثبت اموال، خدمات دولتی قابل دریافت نیست
نخست‌وزیر لبنان: کشور ما در وضعیت جنگ فرسایشی قرار دارد
انفجار در دادگاه ترکیه
تهران 3 درجه سردتر می‌شود / تداوم آلودگی هوا
اردن: اسرائیل بیش از 500 بار آتش‌بس را در غزه نقض کرده است
توافق نهایی بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی با آتیه سازان حافظ+اعلام جزییات بزودی
سهمیه بنزین خودروهای وارداتی و صفر تولید داخل حذف می‌شود+توضیحات وزیر نفت
جزئیات پرتاب ماهواره‌های سنجشی ایران / 3 ماهواره در یک روز
درخواست سوئد برای موشک‌هایی با برد هدف‌گیری خاک روسیه
موج اعتراض علویان به کشتارها و بازداشت های فرقه ای در سوریه
شرایط فروش وانت نیسان ارتقاء یافته اعلام شد+جدول فروش
اوکراین با مفاد توافق صلح موافقت کرده/زلنسکی برای مذاکره به آمریکا می رود
نظامی‌گری ژاپن و بازی دوگانه آمریکا
رئیس مجلس پاکستان: روابط دوجانبه با ایران به مرحله‌ای مهم رسیده است
سخنگوی فدراسیون فوتبال: بی‌اخلاقی کنند، نمی‌رویم
کدام سینماگران ایرانی داور جشنواره جهانی فجر شدند؟
دیدار و گفت‌وگوی وزیر امور خارجه با همتای هلندی
نورنما | هفته مقدس بسیج گرامی‌باد
چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ
هوای ناسالم و وظایف نظام حکمرانی در کیفیت زندگی
آلمان ادعا کرد: روسیه احتمالا تا سال 2029 به ناتو حمله کند
X
آگهی تبلیغاتی