×
اجتماعی
شناسه خبر : 242223
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/06/09 ساعت 03:00
چگونه کم‌آبی بدن می‌تواند هورمون استرس را افزایش دهد؟

چگونه کم‌آبی بدن می‌تواند هورمون استرس را افزایش دهد؟

تحقیقات دانشگاه لیورپول نشان می‌دهد که کم‌آبی روزانه می‌تواند با افزایش 50 درصدی تولید هورمون کورتیزول، خطر ابتلا به بیماری‌هایی چون مشکلات قلبی، دیابت و افسردگی را بالا ببرد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: نتایج پژوهشی که در تاریخ ۲۲ آگوست ۲۰۲۵ در مجله Journal of Applied Physiology منتشر شد، نشان داد که کاهش مصرف روزانه آب در بدن می‌تواند باعث افزایش سطح کورتیزول، هورمون اصلی استرس، شود. طبق این تحقیق، افرادی که کمتر از ۱.۵ لیتر مایعات در روز می‌نوشند، نسبت به کسانی که مطابق توصیه‌های علمی آب مصرف می‌کنند، پاسخ کورتیزول به استرس در آنها بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.

پروفسور نیل والش، محقق و عضو دانشگاه لیورپول جان مورس و رهبر این پژوهش، اظهار داشت: « کورتیزول ، مهم‌ترین هورمون استرس بدن است. پاسخ بیش از حد به استرس می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر دیابت، بیماری‌های قلبی و افسردگی را افزایش دهد.»

پیامد کم‌آبی بدن بر سلامت

این پژوهش گروهی از جوانان سالم را به دو دسته تقسیم کرد؛ گروه اول افرادی بودند که کمتر از ۱.۵ لیتر مایعات روزانه مصرف می‌کردند و گروه دوم کسانی بودند که مطابق با توصیه‌های تامین آب مصرف روزانه خود را رعایت می‌کردند (۲ لیتر برای زنان و ۲.۵ لیتر برای مردان).

تمام شرکت‌کنندگان از نظر عوامل موثر بر پاسخ استرس مانند کیفیت خواب و ویژگی‌های روانی همسان‌سازی شدند. آنها به مدت یک هفته از عادات معمول خود در نوشیدن پیروی کردند و میزان هیدراتاسیون بدنشان با نمونه‌گیری خون و ادرار تعیین شد. سپس آزمایش تست استرس اجتماعی تریر انجام شد که از طریق شبیه‌سازی مصاحبه شغلی فرضی و تمرین‌های ذهنی ایجاد فشار می‌کند.

دکتر دنیل کاشی، عضو این تیم تحقیقاتی، اعلام کرد: «هر دو گروه احساس اضطراب مشابهی در تست استرس داشتند و ضربان قلب‌شان به صورت مشابه افزایش یافت. اما گروهی که با کم‌آبی مواجه بود، افزایش قابل توجهی در سطح کورتیزول بزاق نشان داد.»

چرا کم‌آبی به استرس بیشتر منجر می‌شود؟

به گفته محققان، دلیل اصلی در ارتباط سیستم تنظیم آب بدن با مرکز پاسخ استرس مغز نهفته است. زمانی که بدن کمبود آب را تشخیص می‌دهد، هورمون وازوپرسین ترشح می‌شود که عمدتاً برای افزایش جذب مجدد آب از سوی کلیه‌ها عمل می‌کند. این فرآیند به حفظ میزان آب و تعادل الکترولیت کمک می‌کند.

با این حال، ترشح مداوم وازوپرسین فشار اضافی بر کلیه‌ها وارد کرده و حتی ممکن است روی هیپوتالاموس مغز که مرکز پاسخ استرس محسوب می‌شود، تاثیر بگذارد و سطح کورتیزول را افزایش دهد. این مکانیزم حمایتی بدن می‌تواند پیامدهای منفی در طولانی‌مدت ایجاد کند.

چگونه از کم‌آبی جلوگیری کنیم؟

پژوهشگران تاکید می‌کنند که رعایت مصرف آب توصیه‌شده روزانه برای زنان (۲ لیتر) و مردان (۲.۵ لیتر) ضروری است و می‌تواند نقش مهمی در کاهش استرس داشته باشد. دکتر کاشی بیان کرد: «هیدراته نگه داشتن بدن به مدیریت بهتر هیجانات و اضطراب کمک می‌کند.»

یکی از روش‌های عملی بررسی وضعیت بدن، مشاهده رنگ ادرار است؛ رنگ روشن زرد نشان از وضعیت مناسب هیدراتاسیون دارد. همچنین او تاکید کرد: «در مواجهه با روزهای پر فشار، مانند جلسات کاری مهم یا سخنرانی‌ها، همراه داشتن یک بطری آب می‌تواند عادت مفیدی برای دستیابی به سلامت طولانی‌مدت باشد.»


نظرات

آخرین اخبار
دیپلمات سابق آمریکا: حمله به پل در ایران احمقانه بود
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به فرودگاه کاشان/انفجار در قم و کرج
برکناری احتمالی مدیر اطلاعات ملی تکذیب شد
جزئیات قطعنامه پیشنهادی بحرین درباره تنگه هرمز/رای گیری صبح امروز
پنتاگون برکناری رئیس ستاد ارتش آمریکا را تایید کرد
محمد علیزاده: از جنگ نمی‌ترسم، اما از قربانی شدن هم‌وطنانم چرا!
سفارت ایران در لندن: اروپا منافع خود را در اولویت قرار دهد و نه اسرائیل را
معاون گوترش: برای کاهش تنش و توقف درگیری ها تلاش می‌کنیم
دبیرکل اتحادیه عرب: بحران‌های خاورمیانه راه حل نظامی ندارد
پاسخ ستاره فوتسال به تهدید عصر حجر ترامپ
ترامپ: چرا آنها تماس نمی گیرند؟
سردار شکارچی: راهبرد ما تنبیه متجاوز تا پشیمانی کامل است
علی‌اف: کمک‌های بشردوستانه به ایران ادامه خواهد یافت
آغاز موج 91وعده صادق 4/ هدف‌گیری ناوگروه آبراهام لینکلن توسط 4 موشک قدر
سفر 28 میلیون نفر از هموطنان در نوروز امسال
روسیه خطاب به آمریکا و اسرائیل: دست از «بازی با آتش» بردارید
حمله به شرکت آمریکایی Oracle در پاسخ به ترور دکتر خرازی و همسر ایشان
سقوط یک جنگنده پیشرفته دشمن در قشم با پدافند هوایی
هشدار عراقچی نسبت به تبعات صدور قطعنامه از سوی شورای امنیت درباره تنگه هرمز
انهدام یک پهپاد انتحاری رژیم صهیونیستی در قزوین
جنگ علیه ایران بدهی آمریکا را 295 میلیارد دلار بیشتر کرد
بحران سوخت در فرانسه
واکنش کنایه‌آمیز عراقچی به اظهارات ترامپ
هگست فرمانده کل نیروی زمینی ارتش آمریکا را برکنار کرد
تیم ملی کشتی فرنگی عازم قرقیزستان شد
نورنما | میدان تجریش ـ موکب دریاسالار شهید علی شمخانی
مخبر: حمله به شرکت‌های داروسازی جنگ تمام‌عیار است
مقام مستعفی سازمان ملل: بمباران پل «بی‌-1» ایران جنایت جنگی است
نخست‌وزیر ایرلند نسبت به تبعات تهدید اخیر ترامپ علیه ایران هشدار داد
ابراهیم رضایی: دشمن باید منتظر شگفتانه‌های دیگری در روزهای آینده باشد
نورنما | هجوم پهپادی ارتش به مقر جنگنده ها
حمله موشکی یمن به اهداف حیاتی اسرائیل
پلها مستحکم تر ساخته می شوند اما اعتبار و اعتماد به آمریکا هرگز ترمیم نمی شود
حمله به مرکز پشتیبانی ارتش آمریکا در بغداد
زمانی که نیاکان شما در عصر حجر بودند، ایران در قلب گهواره تمدن بود
فعال شدن عرضه شیرخشک یارانه‌ای در داروخانه‌ها
سفیر ایران در سازمان ملل در نامه به شورای امنیت حمله به انستیتو پاستور را محکوم کرد
احتمال بازگشایی دوطرفه جاده چالوس
برگزاری اردوی تیم ملی فوتبال در شمال
سخنگوی قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا: دشمن منتظر ضربات کوبنده‌تر ایران باشد
استعفای بوفون افسانه‌ای از تیم ملی فوتبال ایتالیا
سی‌وسومین موج تجمعات شبانه مردمی ایران
ادامه واکنش هنرمندان به تجاوز به خاک ایران
«لالایی» فریدون آسرایی برای کودکان میناب
تقدیر بقائی از حمایت مردم و نخبگان کشورهای مغرب عربی از ایران
تهدیدات ترمپ مصداق روشن قصد مجرمانه برای ارتکاب جنایات جنگی است
اعتراف ترامپ به ارتکاب یک جنایت جنگی دیگر
حملات موشکی سهمگین به تل‌آویو و حیفا
ایران از حقوق خود درخصوص خسارات زیست‌محیطی جنگ کوتاه نمی‌آید
پاسخگویی به 18 هزار تماس در ستاد خسارت‌دیدگان از ابتدای جنگ