×
اجتماعی
شناسه خبر : 242214
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/08 ساعت 18:38
دور شدن از آشپزخانه، تهدید خانواده

نورنیوز بررسی می‌کند؛

دور شدن از آشپزخانه، تهدید خانواده

آشپزخانه تنها مکانی برای پخت و پز نیست؛ قلب خانه و محور پیوندهای خانوادگی است. دور شدن از میز غذا، نه تنها روابط عاطفی را تضعیف می‌کند، بلکه سلامت جسمی و اجتماعی نسل‌های آینده را نیز به خطر می‌اندازد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: در سال‌های اخیر، سبک زندگی مدرن و روی‌آوردن به غذاهای آماده و رستوران‌ها، خانواده‌ها را از آشپزخانه و تجربه مشترک غذا خوردن فاصله داده است. تاریخچه این تغییر در آمریکا قابل مشاهده است؛ در دهه ۱۹۷۰، بیش از ۷۰٪ خانواده‌ها ساختار سنتی پدر، مادر و فرزند را داشتند، اما امروز این رقم به تنها ۲۰٪ رسیده است. بخش بزرگی از افراد در خانه‌های سالمندان، آپارتمان‌های اجاره‌ای یا زندگی‌های پراکنده و منفرد زندگی می‌کنند. آمار طلاق و تولد خارج از ازدواج نیز به وضوح نشان می‌دهد فروپاشی بنیاد خانواده، نتیجه تغییر سبک زندگی و بی‌توجهی به سنت‌های خانوادگی است، نه یک اتفاق تصادفی.
ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. هرچند فرهنگ خانوادگی هنوز قوی‌تر است، اما روند زندگی شهری، مشغله کاری و نفوذ فرهنگ غذاهای آماده و بیرون، می‌تواند در آینده نزدیک روابط خانوادگی را تحت فشار قرار دهد. وقتی خانواده‌ها دور هم غذا نمی‌خورند، کودکان فرصت یادگیری ارزش‌ها، مهارت‌های اجتماعی و اخلاق را از دست می‌دهند و بزرگ‌ترها احساس تنهایی و بی‌پیوندی می‌کنند. این فاصله نه تنها به تضعیف پیوندهای عاطفی منجر می‌شود، بلکه سلامت جسمی و روانی نسل‌ها را نیز تهدید می‌کند.
غذای خانگی تنها تأمین‌کننده مواد مغذی نیست؛ عشق، تعلق خاطر و هویت فرهنگی را منتقل می‌کند. جمع شدن خانواده دور میز غذا باعث انتقال تجربه‌ها، دانش و ارزش‌های نسل‌ها می‌شود و روابط نرم و صمیمانه را تقویت می‌کند. در مقابل، مصرف مداوم غذاهای بیرون و فست‌فود، با روغن‌های ناسالم، طعم‌دهنده‌های مصنوعی و قند اضافه، سلامت نسل‌ها را تهدید می‌کند و هزینه‌های پنهان اجتماعی و پزشکی ایجاد می‌کند. نسل‌هایی که با غذاهای صنعتی بزرگ می‌شوند، بیشتر در معرض چاقی مفرط، دیابت، فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی هستند، حتی در میان جوانان.
تجربه جهانی نشان می‌دهد خانواده‌هایی که بر پخت و پز و غذا خوردن دسته‌جمعی تأکید دارند، هم سلامت جسمی بالاتری دارند و هم روابط خانوادگی قوی‌تری. ژاپن، با فرهنگ آشپزخانه و غذاهای خانگی، از بالاترین نرخ امید به زندگی در جهان برخوردار است. کشورهای حوزه مدیترانه نیز زمان غذا را همچون یک مراسم مقدس می‌دانند و تحقیقات نشان داده‌اند این فرهنگ با روابط خانوادگی مستحکم‌تر و سبک زندگی سالم‌تر ارتباط مستقیم دارد. حتی در فضای سازمانی و رهبری، سنت خرد کردن نان با همدیگر نماد اعتماد و ایجاد پیوند است؛ نشان می‌دهد غذا همواره به شکل نمادین و عملی، پیوند اجتماعی ایجاد می‌کند.
بازگرداندن آشپزخانه به خانه، نه فقط به معنای روشن کردن اجاق گاز، بلکه بازگرداندن گرمای مطبوع، حس امنیت، فرهنگ و سلامت است. آشپزخانه قلب خانه است؛ با یک اتاق خواب می‌توان خانه ساخت، اما با یک آشپزخانه می‌توان خانواده ساخت. حفظ سنت‌های آشپزخانه در ایران، سرمایه‌گذاری بر سلامت، فرهنگ و آینده نسل‌هاست. با هر وعده غذایی خانگی، پیوند، محبت و هویت فرهنگی منتقل می‌شود و جامعه‌ای پایدارتر و سالم‌تر شکل می‌گیرد.


نظرات

آخرین اخبار
تیراندازی در بیمارستانی در شیکاگو و کشته شدن یک افسر پلیس آمریکا
مسن‌ترین بازیکنان جام جهانی
ترامپ: هدف حمله بودم/ به جنگ با ایران مرتبط نبود
پیشروی نیروهای رژیم اشغالگر اسرائیل در جنوب غرب سوریه
حفاظت از یوزپلنگ چه چالش‌هایی دارد؟
سردرگمی ترامپ برای خروج از جنگ ایران
بارش باران و رعد و برق در 18 استان
آخرین جزئیات از تیراندازی در ضیافت شام ترامپ در هتل واشنگتن هیلتون+ فیلم تیراندازی
مجروح شدن افسر سرویس مخفی آمریکا در جریان تیراندازی در هتل واشنگتن هیلتون
آغاز توزیع متمرکز اقلام استراتژیک تجهیزات پزشکی از میلاد امام رضا (ع)
چین همچنان قدرت مسلط آموزش عالی در سیا است
ترامپ تیراندازی در مراسم کاخ سفید را تایید کرد
انفجار در جنوب غرب کلمبیا حداقل 13 کشته برجای گذاشت
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تاکر کارلسون : از سیاست های جنگ طلبانه ترامپ متنفرم
انتقاد سناتور آمریکایی از ترامپ برای افزایش قیمت بنزین
طعنه رهبر اقلیت دموکرات به ترامپ: منتظر «تغییر رژیم» باش!
تمدید 90روزه معافیت «قانون جونز»؛ عقب‌نشینی آمریکا زیر فشار جنگ ایران و بحران انرژی
روزنامه عبری یسرائیل هیوم : زور اسرائیل به موشک‌های حزب الله نمی‌رسد
جابجایی بیش از 16 میلیون تُن کالا از جاده های کشور در سال گذشته
گفت‌وگوی تلفنی فیدان با عراقچی
حمله توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به جنوب نوار غزه
در فصل بهار لبنیات سنتی نخورید!
گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و مصر
مرتس: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران کاملا غیرضروری است
پزشکیان: ایران تحت فشار، تهدید و محاصره وارد مذاکره تحمیلی نخواهد
مصدومیت محمد صلاح؛ آیا ستاره مصری به جام جهانی می‌رسد؟
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه نتانیاهو
افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
دومین قهرمانی متوالی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا با گل بورایکان
تأکید پاکستان بر تداوم نقش تسهیل‌گر در تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آمریکا
بقائی : روابط ایران ـ عمان، ممتاز و نمونه است
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط/بازگشت دوباره به اسلام آباد
امنیت و کرامت زائران ایرانی اولویت اصلی در حج 1405 است
راهیابی سیتی به فینال جام حذفی انگلیس
چه خبر از زمان برگزاری آزمون سراسری؟
کمک انگلیس از مالویناس برای تقویت عملیات علیه ایران
پیروزی آرسنال و لیورپول در هفته 34؛ سقوط استون‌ویلا و فرار دیرهنگام تاتنهام
هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی با جنگنده اف 5 ایرانی 67 سال پیش!
محکومیت هدف قرار دادن خبرنگاران در لبنان توسط انگلیس و فنلاند
گراهام: لغو سفر ویتکاف و کوشنر به پاکستان «عاقلانه» بود!
تظاهرات در استکهلم علیه حملات اسرائیل به غزه و ایران
نتانیاهو دستور حملات شدید به جنوب لبنان را صادر کرد
تداوم رایگان بودن خدمات بستری مجروحان جنگ اخیر و حوادث دی‌ماه 1404
تورم سالانه به 50.6 درصد رسید/ کدام گروه کالایی بیشترین تورم را تجربه کرد؟
تماس تلفنی نخست وزیر پاکستان با پزشکیان
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد