×
اجتماعی
شناسه خبر : 241950
تاریخ انتشار : جمعه 1404/06/07 ساعت 12:25
کاشت ایمپلنت مغزی، ناجی مردی با 30 سال افسردگی شد

کاشت ایمپلنت مغزی، ناجی مردی با 30 سال افسردگی شد

پس از سه دهه زندگی در سایه افسردگی، مردی با کمک یک ایمپلنت مغزی توانست دوباره احساس شادی را تجربه کند؛ پیشرفتی حیرت‌انگیز که می‌تواند دریچه‌ای تازه به درمان‌های نوین باشد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: مردی ۴۴ ساله که بیش از ۳۰ سال با افسردگی شدید زندگی کرده بود، با کمک «ضربان‌ساز مغزی» ویژه‌ای که نواحی مختلف مغز را به‌طور انتخابی فعال می‌کند، به بهبودی رسید و اشک شادی را بر گونه‌هایش تجربه کرد. دیمین فیر از دانشگاه مینه‌سوتا، می‌گوید این مرد پس از سال‌ها برای نخستین‌بار حس شادی را تجربه کرد. نیرویی پنهان از دل یک ایمپلنت کوچک در مغز، تجربه‌ای را برای او زنده کرد که مدت‌ها فراموش شده بود: لذت‌بردن.

مفهوم مقاومت در برابر درمان در افسردگی موضوعی شناخته‌شده است و معمولاً زمانی تعریف می‌شود که بیمار پس از مصرف دست‌کم دو نوع داروی ضدافسردگی بهبودی چندانی نشان ندهد. در چنین شرایطی، شوک‌درمانی یا تحریک الکتریکی ضعیف مغز می‌تواند گزینه‌ای مناسب باشد، اما اغلب تأثیر کافی ندارد. فیر توضیح می‌دهد: «روش‌های معمول درمان نسخه‌ای یکسان برای همه هستند، درحالی‌که عملکرد هر مغز متفاوت است و همیشه نمی‌توان به ناحیه‌ی درست برای بهبودی دست یافت.»

به‌گزارش نیوساینتیست، رویکرد تازه‌ای که فیر و همکارانش برای مرد ۴۴ ساله طراحی کردند، پاسخی به محدودیت‌های موجود بود. این بیمار در ۱۳ سالگی برای نخستین‌بار به دلیل افسردگی بستری شد و در طول سال‌ها، ۲۰ درمان مختلف از جمله داروهای ضدافسردگی، روان‌درمانی و شوک‌درمانی را امتحان کرد، اما هیچ‌کدام نتیجه‌ی ماندگاری نداشتند. فیر تأکید می‌کند مورد این مرد یکی از شدیدترین موارد افسردگی است، او سه بار اقدام به خودکشی کرده بود.

بیمار در طول سال‌ها ۲۰ روش درمان مختلف را امتحان کرده بود

اسکن مغزی با ام‌آر‌آی به مدت ۴۰ دقیقه، نخستین گام پژوهشگران بود. بررسی پژوهشگران، مرزهای چهار شبکه‌ی مغزی مرتبط با افسردگی را آشکار کرد. یافته‌ها نشان داد که شبکه برجستگی او، بخشی از مغز که در پردازش محرک‌ها نقش دارد، چهار برابر بزرگ‌تر از حالت معمول در افراد سالم است. به‌گفته‌ی فیر، این وضعیت غیرعادی می‌توانست در بروز علائم افسردگی نقش داشته باشد.

کاشت چهار خوشه الکترود در مرز شبکه‌ها، گام بعدی تیم پژوهشی بود. آن‌ها الکترودها را از طریق دو سوراخ کوچک روی جمجمه وارد کردند و سه روز بعد، با ارسال پالس‌های الکتریکی ضعیف از طریق سیم‌های خارجی، هر یک از شبکه‌های مغزی را به‌طور جداگانه تحریک کردند.

تحریک شبکه‌ی پیش‌فرض که با نشخوار ذهنی و خوداندیشی مرتبط است، واکنش فوری به همراه داشت؛ بیمار از شدت شادی گریه کرد. فیر می‌گوید: «او احساس وجد می‌کرد.» تحریک شبکه حالت-عمل و شبکه برجستگی، آرامش را برای او به ارمغان آورد و تحریک شبکه پیشانی-جداری موجب تمرکز بیشتر شد.

ادامه‌ی کار با اتصال سیم‌های الکترود به دو باتری کوچک زیر پوست اطراف ترقوه امکان‌پذیر شد. این تغییر به او امکان داد خارج از بیمارستان نیز مزایا را تجربه کند. فیر این ابزار را «ضربان‌ساز مغزی» می‌نامد که هر پنج دقیقه، به مدت یک دقیقه شبکه‌های مختلف مغز را تحریک می‌کند.

شش ماه نخست پس از جراحی، بیمار با استفاده از یک اپلیکیشن متصل به ضربان‌ساز، بین الگوهای مختلف تحریک که توسط تیم طراحی شده بود، جابه‌جا می‌شد و هر روز علائم خود را به ثبت می‌رساند. پژوهشگران با بررسی ماهانه‌ی داده‌ها، الگوهای تحریک را اصلاح و بهینه‌سازی کردند.

هفت هفته پس از جراحی، تغییر بزرگ خود را نشان داد؛ بیمار دیگر افکار خودکشی را گزارش نکرد. پس از ۹ ماه، افسردگی او بر اساس مقیاس همیلتون، به مرحله‌ی بهبودی رسید. این وضعیت بیش از دو سال و نیم پایدار ماند، جز در دوره‌ی کوتاهی که پس از ابتلا به کووید-۱۹ علائم کمی شدت گرفت.

بازخورد متخصصان نیز اهمیت دستاورد تازه را آشکار می‌کند. ماریو جورونا از کینگز کالج لندن می‌گوید: «این نتیجه شگفت‌انگیز است و می‌تواند به‌عنوان اثبات مفهومی مهم برای درمان بیماران مقاوم به درمان عمل کند.»

مزیت مهم روش مذکور در مقایسه با تلاش‌های پیشین، نیاز کمتر به منابع محاسباتی و مدت بستری کوتاه‌تر پس از جراحی بود. بااین‌حال، هنوز پرسشی اساسی باقی است: آیا بیماران دیگر نیز همان واکنش مثبت را دریافت خواهند کرد؟ جورونا هشدار می‌دهد که برای تأیید ایمنی و کارایی این رویکرد، باید یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده انجام شود.

برنامه‌ی پژوهشی آینده نیز مشخص است. فیر می‌گوید تیم او امید دارد که ظرف دو سال آینده، پس از آزمایش در موارد فردی بیشتر، چنین مطالعه‌ای را آغاز کند.

یافته‌ها در پایگاه داده پیش‌انتشار سای‌آرکایو منتشر شده است.


نظرات

آخرین اخبار
آیا برنج درمان ریزش موست؟
ارتباط آلودگی هوا با یک بیماری شایع قرن
هشدار شیوع یک عفونت ویروسی از طریق پشه
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(1) - الاهلی قطر (3) / باخت سپاهان در دوحه+ فیلم
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است
در ادامه بازی‌های لیگ نخبگان آسیا؛ اولسان از صعود بازماند
رکورد حداکثر دما در آذربایجان‌شرقی شکسته شد
انتشار سومین بیانیه مرکز اطلاعات مالی در پاسخ به شایعات مرتبط با FATF
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ترامپ خواهان دستیابی به توافق با ایران است
زیرساخت‌های راه‌آهن آلمان مورد حمله سایبری قرار گرفت
گزارش تصویری | آماده شدن کشورهای اسلامی برای ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
پیش‌بینی افزایش بی‌سابقه دما در مازندران/ هشدار درباره وقوع آتش‌سوزی
هلال ماه رویت شد
پاداش میلیون یورویی در انتظار طارمی
آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران خودداری می‌کند
پزشکیان: بحران‌های ریشه‌دار اجتماعی و تربیتی، با نسخه‌های یک‌شبه درمان نمی‌شوند
آیت‌الله سیستانی نخستین روز ماه رمضان را اعلام کرد
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید