×
سیاسی
شناسه خبر : 241863
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/06/06 ساعت 19:30
شلیک از تریبون نمایندگی مجلس به قانون

نورنیوز نطق‌های تند بعضی از نمایندگان مجلس علیه اقدامات دیپلماتیک اخیر را بررسی می‌کند؛

شلیک از تریبون نمایندگی مجلس به قانون

تندروی در مجلس شاید برای برخی نمایندگان امتیاز سیاسی داخلی به همراه داشته باشد، اما در سطح کلان ملی، به معنای کاهش قدرت چانه‌زنی دیپلمات‌ها و افزایش احتمال تنگناها و مشکلات جدید است. اینجاست که باید بار دیگر بر یک اصل بدیهی اما حیاتی تأکید کرد: سیاست خارجی میدان بازی جناح‌ها نیست؛ میدان منافع ملی است.

نورنیوز- گروه سیاسی: صحن علنی مجلس، روز گذشته بار دیگر صحنه‌ی نطق‌هایی پرهیاهو از سوی برخی نمایندگان تندرو بود؛ نطق‌هایی که به‌جای گره‌گشایی، اتهام‌زنی و تهدید را به میدان آوردند. موضوع از بازگشت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران آغاز شد، اما به سرعت به محملی برای هجمه‌های سیاسی علیه دستگاه دیپلماسی و حتی نهادهای عالی امنیتی بدل گشت.

بر اساس قانونی که مجلس شورای اسلامی پس از تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران و بمباران تأسیسات هسته‌ای کشورمان به تصویب رساند، سطح و نحوه همکاری و تعامل ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی کاهش پیدا کرد و اجرای این فرایند به شورای عالی امنیت ملی واگذار شد. ظرف روزهای اخیر، ایران تصمیم خود را برای پذیرش و بازگشت بازرسان آژانس اعلام کرد. این تصمیم مطابق با محتوای قانون مجلس بود و تخلفی در آن رخ نداده. علاوه بر این، بازرسان آژانس فعلا قرار است بر روند سوخت‌گذاری در نیروگاه اتمی بوشهر نظارت کنند که روالی عادی و معمول است و ربطی به مراکز راهبردی هسته‌ای که در خلال جنگ مورد حمله قرار گرفتند ندارد. 

با اینحال، در اعتراض به این روال قانونی، نمایندگانی چون امیرحسین ثابتی با به‌کار بردن عباراتی چون «جاسوسانی در پوشش آژانس» و یا کامران غضنفری با تهدید به اعلام جرم علیه رئیس شورای عالی امنیت ملی که شخص رئیس جمهور است، عملاً فضایی ایجاد کردند که بیشتر شبیه منازعه‌ای جناحی بود تا گفت‌وگویی مسئولانه. این‌گونه نطق‌ها که بیشتر رنگ و بوی برخوردی سیاسی دارند، به‌ظاهر با دغدغه‌ی «حفظ منافع ملی» بیان می‌شوند، اما در عمل خروجی آن چیزی جز تردید افکنی در افکار عمومی و تضعیف انسجام داخلی نیست.

در برابر این موج، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، کوشید با یادآوری اینکه همکاری با آژانس ذیل مصوبات شورای عالی امنیت ملی و طبق روال قانونی صورت گرفته است، فضا را آرام کند. او به‌طور ضمنی هشدار داد که نباید تصمیم‌های حساس کشور در موضوعی مانند پرونده هسته‌ای قربانی شعارهای تند و مواضع هیجانی شود.

هم‌زمان، علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز بر اهمیت پرهیز از اختلاف‌افکنی و پررنگ کردن شکاف‌های داخلی تأکید کرد. او با صراحت هشدار داد که «برجسته‌سازی اختلاف‌ها در مقطع آتش‌بس خطای راهبردی است.» این سخن، به‌خوبی نشان می‌دهد که بخشی از حاکمیت به‌درستی تشخیص داده است که کشور در بزنگاهی قرار دارد که هر خطای تاکتیکی می‌تواند تبعات استراتژیک سنگینی داشته باشد.

سیاست‌ورزی هیجانی یا مدیریت مسئولانه؟

این تندروی‌ها دقیقاً در لحظه‌ای رخ می‌دهد که ایران با یک چالش دیپلماتیک مهم در سطح بین‌الملل مواجه است: احتمال فعال شدن مکانیسم «اسنپ‌بک» یا همان بازگشت خودکار تحریم‌های شورای امنیت از سوی اروپایی‌ها. این مکانیسم، که در برجام پیش‌بینی شده بود، به کشورهای اروپایی امکان می‌دهد با استناد به «نقض تعهدات»، همه‌ی تحریم‌های پیشین سازمان ملل را به‌صورت خودکار بازگردانند؛ حتی بدون نیاز به رأی‌گیری جدید در شورای امنیت.

چنین اقدامی می‌تواند نه‌تنها دستاوردهای محدود دیپلماتیک ایران در سال‌های اخیر را بر باد دهد، بلکه کشور را در معرض انزوای مجدد بین‌المللی و فشارهای اقتصادی شدیدتر قرار دهد. به همین دلیل دستگاه دیپلماسی کشور در هفته‌های اخیر، با تمام توان در حال رایزنی و مذاکره برای جلوگیری از این سناریوی پرهزینه است.

در چنین شرایطی، طرح اتهاماتی چون «جاسوس بودن بازرسان آژانس» یا زیر سؤال بردن تصمیمات شورای عالی امنیت ملی، بیش از آن‌که ضربه‌ای به دشمنان خارجی باشد، تضعیف موضع مذاکره‌کنندگان ایرانی است. چرا که پیام آن به پایتخت‌های اروپایی، نه انسجام ملی و تصمیم واحد، بلکه تشتت داخلی و فقدان وحدت استراتژیک خواهد بود.

رفتار اخیر برخی نمایندگان را باید در چارچوب «سیاست‌ورزی هیجانی» تحلیل کرد؛ سیاستی که به‌جای راه‌حل‌یابی، از بحران تغذیه می‌کند و از تنش برای دیده‌شدن بهره می‌برد. این سیاست‌ورزی هرچند در کوتاه‌مدت ممکن است منجر به تیترهای پررنگ رسانه‌ای شود، اما در بلندمدت هزینه‌ای سنگین برای کشور به همراه خواهد داشت. تجربه‌ی سال‌های گذشته نشان داده است که شکاف‌های داخلی و جنجال‌های جناحی در لحظات حساس بین‌المللی، ابزار فشار بیشتری به دست مخالفان ایران در خارج داده است. از این منظر، اصرار بر تکرار همان خطا، نشان‌دهنده‌ی نوعی غفلت یا بی‌توجهی به درس‌های تاریخ معاصر است.

نقش دوگانه مجلس؛ فرصت یا تهدید؟

مجلس شورای اسلامی می‌تواند در بزنگاه‌های ملی نقشی حمایتی و تقویت‌کننده برای دستگاه دیپلماسی ایفا کند. اما هنگامی که بخشی از نمایندگان به‌جای نظارت عالمانه، به میدان شعار و تهدید روی می‌آورند، تریبون نمایندگی از یک فرصت به تهدید بدل می‌شود. در این نقطه است که مسئولیت سنگین‌تر بر دوش ریاست مجلس و عقلای جناح‌های مختلف قرار می‌گیرد؛ مسئولیتی که قالیباف و چهره‌هایی چون لاریجانی تلاش کرده‌اند به آن عمل کنند، اما روشن است که کافی نیست.

ایران امروز در یکی از حساس‌ترین پیچ‌های دیپلماتیک دهه‌ی اخیر قرار دارد. هر خطای تاکتیکی در داخل می‌تواند به باز شدن مسیرهای پرهزینه در خارج بینجامد. در چنین شرایطی، صدای عقلانیت و مسئولیت‌پذیری باید پررنگ‌تر از همیشه شنیده شود.

تندروی در مجلس شاید برای برخی نمایندگان امتیاز سیاسی داخلی به همراه داشته باشد، اما در سطح کلان ملی، به معنای کاهش قدرت چانه‌زنی دیپلمات‌ها و افزایش احتمال تنگناها و مشکلات جدید است. اینجاست که باید بار دیگر بر یک اصل بدیهی اما حیاتی تأکید کرد: سیاست خارجی میدان بازی جناح‌ها نیست؛ میدان منافع ملی است.


نظرات

آخرین اخبار
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(0) - الاهلی قطر (1) /بازی به وقت اضافه کشیده شد+ فیلم گل مردود
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است
در ادامه بازی‌های لیگ نخبگان آسیا؛ اولسان از صعود بازماند
رکورد حداکثر دما در آذربایجان‌شرقی شکسته شد
انتشار سومین بیانیه مرکز اطلاعات مالی در پاسخ به شایعات مرتبط با FATF
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ترامپ خواهان دستیابی به توافق با ایران است
زیرساخت‌های راه‌آهن آلمان مورد حمله سایبری قرار گرفت
گزارش تصویری | آماده شدن کشورهای اسلامی برای ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
پیش‌بینی افزایش بی‌سابقه دما در مازندران/ هشدار درباره وقوع آتش‌سوزی
هلال ماه رویت شد
پاداش میلیون یورویی در انتظار طارمی
آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران خودداری می‌کند
پزشکیان: بحران‌های ریشه‌دار اجتماعی و تربیتی، با نسخه‌های یک‌شبه درمان نمی‌شوند
آیت‌الله سیستانی نخستین روز ماه رمضان را اعلام کرد
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید
آغاز ثبت‌نام نخبگان برای عضویت در هیئت علمی از جمعه + لینک سامانه
توضیحات وکیل تاجزاده درباره حکم جدید موکلش
غیبت مهره‌های کلیدی پرسپولیس در بازی با خیبر