×
بین الملل
شناسه خبر : 241768
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/06/06 ساعت 09:24

سایه تردید بر همکاری جدید ایران با آژانس انرژی اتمی

ورود بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران برای تعویض سوخت نیروگاه بوشهر، با واکنش‌ها و تردیدهای گسترده‌ای درباره اهداف واقعی این همکاری مواجه شده است.

نورنیوز - گروه بین الملل: رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در تازه‌ترین اظهارات خود اعلام کرد که بازرسان این نهاد بین‌المللی وارد ایران شده‌اند.

این اقدام در حالی صورت گرفته که فضای سیاسی و رسانه‌ای داخلی نسبت به حضور بازرسان خارجی در ایران واکنش‌های متعددی را به دنبال داشته است.

قانون مجلس رعایت شده است

حضور بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران با واکنش تند برخی نمایندگان مجلس مواجه شد.

محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر یکی از نمایندگان مجلس درباره حضور بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران اعلام کرد که در این زمینه قانون رعایت شده است.

حضور بازرسان برای تعویض سوخت نیروگاه بوشهر است

«سید عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه با حضور در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس ضمن ارائه توضیحاتی شفاف، تأکید کرد: بازرسان تنها به منظور تعویض سوخت نیروگاه بوشهر وارد کشور شده‌اند و هیچ برنامه‌ای برای بازرسی از تأسیسات آسیب‌دیده نیروگاه‌های بمباران شده وجود ندارد.

گروسی: بدون نظارت آژانس در ایران هیچ مذاکره جدی شکل نمی‌گیرد

گروسی، در گفت‌وگویی با شبکه آمریکایی در پاسخ به سوالی درباره گزارش‌های رسانه‌ای پیرامون احتمال نهایی‌شدن توافق میان ایران و آژانس، گفت: وقتی حملات هوایی آغاز شد، روشن بود که ادامه بازرسی‌ها ممکن نیست. شرایط جنگی بود و ما کشور را ترک کردیم. از آن زمان تاکنون، به‌طور مستمر با ایران در حال گفتگو هستیم تا شرایط بازگشت را فراهم کنیم. این کار آسان نیست، چون همان‌طور که می‌توانید تصور کنید، در ایران برخی حضور بازرسان بین‌المللی را به زیان امنیت ملی خود می‌دانند و برخی چنین دیدگاهی ندارند. بنابراین موضوع این است که چه ترتیباتی لازم است تا ما بتوانیم بازگردیم و وظایف خودمان را انجام دهیم.

وی مدعی شد: اگر بخواهید از تکرار آنچه در ژوئن دیدیم جلوگیری کنید، باید این فعالیت‌ها ازسر گرفته شوند.

اهداف گروسی

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جریان جنگ اخیر ۱۲ روزه، فراتر از نقش ناظرانه خود عمل کرد و در برخی ابعاد، عملکردی همسو با منافع طرف‌های متخاصم به نمایش گذاشت که موجب بروز تردیدها و نگرانی‌های جدی در میان سیاستگذاران و نهادهای امنیتی ایران شد. این موضوع اکنون و با ورود بازرسان این سازمان به ایران به منظور تعویض سوخت نیروگاه اتمی بوشهر، ابعاد جدیدی از ابهام و پرسش‌های راهبردی را پیش رو قرار داده است.

با توجه به سوابق همکاری‌های اطلاعاتی آژانس با برخی بازیگران غربی و نقش آن در جمع‌آوری اطلاعات حساس، نمی‌توان صرفاً این ورود را محدود به جنبه‌های فنی دانست. احتمال وجود اهداف فراتر، از جمله پرکردن خلاءهای اطلاعاتی، تسهیل نظارت‌های فنی و حتی فراهم‌سازی زمینه برای اقدامات غیرمستقیم علیه امنیت انرژی هسته‌ای ایران، بسیار محتمل است.

ایران در شرایطی قرار دارد که با تهدیدات و فشارهای گسترده‌ای در فضای شبه‌جنگی مواجه است و جنگ متعارف صرفاً به طور موقت متوقف شده است. در چنین فضایی، ضرورت دارد مسئولان ذی‌ربط ضمن حفظ تعاملات دیپلماتیک سازنده، با نهایت دقت و هوشیاری به تحلیل و مدیریت این موضوع بپردازند تا از هرگونه بهره‌برداری سیاسی، امنیتی و اطلاعاتی جلوگیری شود.

نکته دیگری که باید به آن توجه کرد اینکه گروسی در مصاحبه‌های اخیر خود، هم‌زمان دو هدف مشخص را دنبال می‌کند؛ نخست ایجاد شکاف و اختلاف نظر در فضای داخلی ایران و دوم نمایش قدرت آژانس است.

تجربه جنگ اخیر نشان داد که آژانس، با وجود جایگاه ظاهراً بی‌طرف خود، در عمل می‌تواند به عنوان ابزاری در معادلات پیچیده منطقه‌ای و بین‌المللی عمل کند؛ بنابراین برخورد با این نهاد نباید از سر ساده‌انگاری یا رویکرد تک‌بعدی باشد. در نهایت، ترکیبی از هوشیاری امنیتی، دیپلماسی هوشمندانه و سیاست‌ورزی راهبردی، کلید حفظ منافع ملی و امنیت انرژی هسته‌ای ایران در برابر پیچیدگی‌های روزافزون صحنه بین‌المللی خواهد بود.

هر گونه بازرسی بر اساس ترتیبات همکاری‌ها و تأیید آن توسط شورای عالی امنیت ملی است

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: در راستای اجرای برنامه زمان‌بندی شده نیروگاه اتمی بوشهر و ضرورت تأمین به موقع برق مورد نیاز برای شبکه، ضمن هماهنگی‌های صورت گرفته مقرر شد بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر امر تعویض سوخت این نیروگاه نظارت کنند.

وی افزود: بدیهی است هر گونه بازرسی پس از توافق ایران و آژانس بر روی چارچوب ترتیبات همکاری‌ها و تأیید آن توسط شورای عالی امنیت ملی بر اساس مصوبه اخیر مجلس صورت خواهد گرفت.


اخبار مرتبط
امیدواریم ایران بطور کامل با آژانس همکاری کند
پنج‌شنبه 1404/06/06 ساعت 08:50
سخنگوی سازمان ملل:
امیدواریم ایران بطور کامل با آژانس همکاری کند
با بازگشت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران، سازمان ملل ابراز امیدواری کرده تهران همکاری کامل با آژانس داشته باشد. این تحولات در حالی رخ می‌دهد که تهدید تروئیکای اروپا به فعال‌سازی مکانیزم ماشه و طرح پیشنهادی روسیه برای تمدید فنی قطعنامه 2231، تنش‌های پیرامون آینده برجام را تشدید کرده است.
گروسی: بازرسان آژانس هنوز وارد سایت‌های اصفهان، فردو و نطنز نشده‌اند
چهارشنبه 1404/06/05 ساعت 23:00
گروسی: بازرسان آژانس هنوز وارد سایت‌های اصفهان، فردو و نطنز نشده‌اند
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیان کرد: بازرسان ما تنها به نیروگاه بوشهر دسترسی یافته‌اند اما هنوز وارد تأسیسات هسته‌ای فردو، اصفهان و نطنز نشده‌اند.
رایزنی گروسی با وزیر انرژی آمریکا درباره مسائل مربوط به ایران
چهارشنبه 1404/06/05 ساعت 21:19
رایزنی گروسی با وزیر انرژی آمریکا درباره مسائل مربوط به ایران
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دیدار اخیر با وزیر انرژی آمریکا، درباره مسائل مربوط به ایران و اوکراین به رایزنی پرداخت.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حمایت وزیر دفاع هلند از تحریم کالاهای رژیم صهیونیستی
دوپینگ کشتی‌گیر آمریکایی و محرومیت 3 ساله
مالکیت خودر و مسکن، تصویر پنهان رفاه ایرانیان
جزئیات استرداد متهم کلاهبرداری رمز ارز 50 هزار دلاری
تورنمنت کافکا می‌تواند در آینده فوتبال آسیا تاثیرگذار باشد
هشدار رئیس پارلمان اروپا درباره تهدیدات روسیه
رژیم صهیونیستی مانع ورود کمک‌ها به غزه است
بازگشت هنرمندان خارج‌نشین؛ محال، ممکن، یا ضروری؟
اقتصادنگار | بودجه‌خواران خاموش ثروت ملی را می‌بلعند
شکایت یک خانواده از چت جی‌پی‌تی برای خودکشی پسرشان
بیانیه 14 عضو شورای امنیت برای توقف فوری جنگ غزه
آغاز واردات کامیون‌های ترکیه‌ای به ایران با شرایط ویژه
حذف یارانه 3 میلیون نفر از دهک‌های پردرآمد
️بلژیک به ورزشکاران ایرانی ویزا نداد
نامه پوتین به محمد بن سلمان برای تقویت روابط دوجانبه
700 هکتار اراضی ملی سوادکوه به بیت‌المال برگشت
پیشنهاد بازآفرینی مأموریت شعام
وزیر بهداشت: راه‌اندازی 6000 تخت بیمارستانی و 700 مرکز بهداشتی در سال جاری
ارمنستان: اجاره 99 ساله کریدور ترامپ به آمریکا قطعیت ندارد
شوک جهانی؛ توقف پست به آمریکا از 25 کشور
سایه تردید بر همکاری جدید ایران با آژانس انرژی اتمی
ماشه چکانده می‌شود؟
بلژیک در آستانه به رسمیت شناختن فلسطین
افزایش 5 میلیون لیتری تولید بنزین در یک سال
سواستفاده جنسی ارتش رژیم اسرائیل برای پنهان‌سازی نسل‌کشی در غزه
صدای انفجارهای مهیب در پایتخت اوکراین
رفع فیلتر تلگرام درحال پیگیری است
امیدواریم ایران بطور کامل با آژانس همکاری کند
بازگشت طوفانی مسی و صعود اینترمیامی به فینال
سیدبندی تیم‌های حاضر در فصل جدید لیگ قهرمانان اروپا
وضعیت آب و هوا امروز پنج‌شنبه 6 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
هوای تهران امروز نارنجی و آلوده است
فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | پنجشنبه 6 شهریور
باراک و دیپلماسی توهین‌آمیز واشنگتن
دولت با اصلاح قانون مهریه مخالفت کرد
تورم نان و غلات در مرداد رکورد زد
کوهنوردان خرس سبلان را از طبیعت حذف کردند+ فیلم
غریب‌آبادی: اروپا حق استفاده از اسنپ‌بک را ندارد
نمودار مرحله حذفی والیبال قهرمانی جوانان جهان
هشدار: مردم به پیامک‌ها توجه نکنند/ سهمیه‌بندی آب در استان‌های مرزی صحت ندارد
محمد حسین رنجبران، مشاور وزیر امورخارجه استعفا داد
واکنش وزارت بهداشت به کمبود شیرخشک
گروسی: بازرسان آژانس هنوز وارد سایت‌های اصفهان، فردو و نطنز نشده‌اند
دیدار دبیرکل اکو با معاون اقتصادی وزیر امور خارجه درباره دو اجلاس آتی تهران
چابهار در مسیر تبدیل شدن به قطب حمل‌ونقل ریلی بین‌المللی
لاریجانی تأکید کرد: انسجام ملی و توجه به مردم‌داری، کلید حفظ امنیت کشور
دیدار بقایی با سفیر چین در ایران
تحریم‌های جدید آمریکا علیه دو فرد و دو نهاد مرتبط با کره شمالی
تیم ملی والیبال ایران در دیدار تدارکاتی مقابل مصر به پیروزی رسید
جزئیات تازه از حمله مسلحانه در کلیسای مینیاپولیس + فیلم صحنه تیراندازی
X
آگهی تبلیغاتی