×
فرهنگی
شناسه خبر : 241060
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/01 ساعت 21:26
چراغی برای روزگار ما

نورنیوز در سالروز شهادت امام رضا(ع) از سیره اخلاقی و اجتماعی ایشان گزارش می‌دهد؛

چراغی برای روزگار ما

امروز اگر ما بخواهیم جامعه‌ای آرام، پویا و پیشرو بسازیم، باید از این سه اصل در سیره رضوی پیروی کنیم: به جای خشونت و تحقیر، مهربانی و کرامت انسانی را محور قرار دهیم. به جای اضطراب و ناامیدی، رضامندی و تدبیر را سرلوحه رفتار کنییم. به جای بستن فضای نقد، گفت‌وگو با مخالفان را تمرین کنیم.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در جهان پرتنش امروز که اختلاف‌های فکری، دینی و سیاسی به‌سادگی می‌تواند به درگیری و خشونت منجر شود، بازگشت به الگوهای تاریخی و دینی که توانسته‌اند شکاف‌ها را با منطق و اخلاق پر کنند، ضرورتی حیاتی است. در میان شخصیت‌های بزرگ تاریخ اسلام، امام علی بن موسی‌الرضا(ع) جایگاهی ممتاز برای ما ایرانیان دارد. سیره اخلاقی و سیاسی و فرهنگی او بر سه محور اساسی استوار است: مهربانی، رضایت‌مندی و گفت‌وگو با مخالفان. این سه ویژگی نه تنها در زمان ایشان راهگشا بود، بلکه امروز نیز می‌تواند نسخه‌ای کارآمد برای جامعه ما باشد.

مهربانی؛ نرم‌خویی که دل‌ها را می‌گشود

در روایت‌ آمده است که امام رضا(ع) نه‌تنها با یاران و شیعیان، بلکه با مخالفان و حتی دشمنان نیز با چهره‌ای گشاده و کلامی نرم برخورد می‌کرد. در منابع تاریخی نقل شده است که ایشان در سفرها و مجالس، حتی با خادمان خود همسفره می‌نشست و هرگز خود را برتر نمی‌دید.

در مناظرات علمی نیز همین خُلق کریمانه موج می‌زد. به‌عنوان نمونه، در مناظره با جاثلیق مسیحی، امام هرگز به تحقیر یا حمله شخصی روی نیاورد، بلکه با احترام، از منابع انجیل و تورات برای استدلال استفاده کرد. همین احترام و مهربانی، فضای گفت‌وگو را از تقابل خشک به تبادل علمی تبدیل کرد.

امروز نیز جامعه ما خصوصا منابر و تریبون‎های مذهبی، بیش از هر زمان دیگری به این روحیه نیاز دارد. در فضای رسانه‌ای و سیاسی، خشونت کلامی و تحقیر طرف مقابل به‌وفور دیده می‌شود، در حالی که تجربه امام رضا(ع) نشان می‌دهد مهربانی می‌تواند حتی سرسخت‌ترین دل‌ها را نرم کند. مروری بر محتوای برخی از خطبه‌های نماز جمعه یا برنامه های تبیینی مذهبی در صدا و سیما می تواند نشان دهد که ما چه نسبتی با سیره امام رئوف داریم.

رضایت‌مندی؛ آرامش در دل بحران

زندگی امام رضا(ع) سرشار از سختی‌ها و فشارها بود. پذیرش ولایتعهدی مأمون عباسی نمونه‌ای روشن است. امام می‌دانست که این پیشنهاد نه از سر ارادت، بلکه برای مشروعیت‌بخشی به خلافت عباسی است. با این حال، در شرایطی که ردّ پیشنهاد می‌توانست به کشتار شیعیان بینجامد، ایشان با رضامندی و آرامش آن را پذیرفتند، البته با شروطی روشن: دخالت نکردن در عزل و نصب‌ها و پرهیز از دخالت مستقیم در امور حکومتی.

این رفتار نشان می‌دهد که رضامندی امام رضا(ع) به معنای انفعال نبود، بلکه حکمت در انتخاب‌ها بود. او در شرایط بحرانی، آرامش خود را حفظ کرد و اجازه نداد فشارها او را به تصمیمی عجولانه و پرخطر بکشاند. این پیام امروز برای جامعه ما نیز بسیار راهگشاست: در برابر مشکلات اقتصادی، اجتماعی یا فشارهای بین‌المللی، اگر جامعه و مسئولان گرفتار اضطراب، تندروی یا ناامیدی شوند، مسیر خطا خواهد بود. آنچه ما نیاز داریم، همان رضامندی همراه با تدبیر است که امام رضا(ع) الگوی آن بود.

گفت‌وگو با مخالفان؛ حقیقت در میدان منطق

یکی از برجسته‌ترین ابعاد سیره امام رضا(ع)، گفت‌وگوهای علمی با مخالفان است. مأمون عباسی برای به چالش کشیدن امام، جلسات مناظره‌ای میان ایشان و اندیشمندان ادیان و مکاتب مختلف ترتیب می‌داد: مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان و حتی فلاسفه یونانی‌مآب.

در مناظره‌ای معروف با رأس‌الجالوت (عالم بزرگ یهودی)، امام با استناد به تورات، حقانیت پیامبر اسلام(ص) را اثبات کرد. در مناظره‌ای دیگر با هرطوس، عالم مسیحی، ایشان با نقل عبارات انجیل، بر یگانگی خداوند و بطلان تثلیث استدلال کرد. در تمام این موارد، امام با آرامش، استدلال عقلانی و زبانی محترمانه، حقیقت را آشکار ساخت.

این آزاداندیشی، پیامی بزرگ برای امروز ما دارد: جامعه‌ای که در آن گفت‌وگو با مخالف ممنوع یا محدود شود، جامعه‌ای است که رشد علمی و فرهنگی‌اش متوقف خواهد شد. حقیقت نه در بستن دهان‌ها، بلکه در باز کردن میدان گفت‌وگو روشن می‌شود.

سیره امام رضا(ع) نشان می‌دهد که می‌توان حتی در فضای پرتنش و پر از دشمنی، با مهربانی در رفتار، رضامندی در سختی‌ها و گفت‌وگو با مخالفان، راهی برای حقیقت و آرامش یافت. امروز اگر ما بخواهیم جامعه‌ای آرام، پویا و پیشرو بسازیم، باید از این سه اصل پیروی کنیم:  به جای خشونت و تحقیر، مهربانی و کرامت انسانی را محور قرار دهیم. به جای اضطراب و ناامیدی، رضامندی و تدبیر را سرلوحه رفتار کنییم.  به جای بستن فضای نقد، گفت‌وگو با مخالفان را تمرین کنیم.

بازگشت به این سیره، نه یک توصیه صرف تاریخی، بلکه نیاز حیاتی جامعه امروز ماست. همان‌گونه که امام رضا(ع) در دل ظلمت عباسیان چراغ گفت‌وگو و اخلاق را روشن کرد، ما نیز امروز برای عبور از بحران‌ها، بیش از هر چیز به همین چراغ نیاز داریم.


نظرات

آخرین اخبار
لغو امتحانات هماهنگ کشوری متوسطه اول/آغاز امتحانات از 9 خرداد
دستور نتانیاهو به ارتش برای تخریب منازل در جنوب لبنان
تایلند ادعا کرد با ایران برای عبور نفتکش‌ از هرمز به توافق رسیده
هیچ‌کس نمی‌داند چه در سر ترامپ می‌گذرد
آمریکا مذاکره را به تهدید نظامی گرینلند ترجیح داد
محدود کردن عرضه سوخت در جایگاه‌های اندونزی
بدرقه اهالی پایتخت با شهیدان تنگسیری و اسحاقی+ فیلم
کاهش بیش از 7 میلیون بشکه تولید روزانه نفت اوپک
آماده‌باش شهرداری تهران برای بازسازی مناطق آسیب‌دیده
پیام وزارت امور خارجه به مناسبت 12 فروردین
حملات پهپادی ارتش به محل استقرار هواپیماهای آواکس و سوخت رسان و پایگاه‌های آمریکا
واردات گاز طبیعی مایع کشورهای آسیایی از خلیج فارس به کمترین میزان در 6 سال گذشته رسید
انهدام پهپاد دشمن توسط سامانه پدافندی غرب کشور
عضو مستعفی دولت آمریکا: اول باید اسرائیل را مهار کنیم
واکنش سینا حجازی نسبت به شهادت دانش‌آموزان میناب
اخراج کارگران از شرکت‌های انگلیس به دلیل گرانی انرژی
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه به مناسبت 12 فروردین
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ جزئیات حمله به فولاد مبارکه
اجرای موج 89 عملیات وعده صادق 4/ شلیک بیش از 100 موشک سنگین و پهپاد تهاجمی و 200 راکت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
بارش باران، گاهی رگبار و رعد و برق با احتمال تگرگ در شمال تهران
سفرهای زمینی عتبات در جریان است
روسیه: جای تعجب نیست که ایران می خواهد از ان‌پی‌تی خارج شود
پاسخ رهبر معظم انقلاب به پیام تسلیت و بیعت دبیرکل حزب الله لبنان
خسارت 200 میلیارد دلاری جنگ ایران به کشورهای عربی خلیج فارس
قیمت بنزین و گازوئیل در امارات 30 تا 70 درصد افزایش یافت
محکومیت سفارت روسیه در حملات نزدیک کلیسای ارتدکس در تهران
سپاه: ملت ایران با رأی قاطع خود به جمهوری اسلامی، مسیر عزت، استقلال و پیشرفت را برگزید
حافظیه همچنان پرمخاطب‌ترین مقصد گردشگری در یازدهمین روز نوروز
خلیج فارس و سواحل استان بوشهر تا پایان هفته مواج است
استامر بار دیگر تاکید کرد: جنگ در خاورمیانه جنگ ما نیست
حنظله اطلاعات ایران‌وایر را منتشر کرد
طرح اعطای تسهیلات 20 میلیون تومانی به بازنشستگان+ جزئیات
سری جدید «شام ایرانی» منتشر شد
پیام استاندار تهران به مناسبت 12 فروردین
راهنمای اعلام خسارات جنگ در سامانه 1811
قدردانی رهبر انقلاب از پیام‌های علما و شخصیت‌های دینی داخلی و خارجی
ابراز نگرانی پوتین از تخریب زیرساخت‌های انرژی در خاورمیانه
ضرورت مخالفت با جنگ ایران بنا به دلایل سیاسی و اخلاقی
ترامپ به خروج از ناتو فکر می‌کند
پرده برداشتن نتانیاهو از طرح «اسرائیل بزرگ»
وقتی دلتنگی باعث شد که شاهین فرهت با عجله به کشور بازگردد
کمالوندی: حمله به تاسیسات تحت نظارت پادمان جنایت جنگی است
عارف: ذخایر استراتژیک دارو در وضعیت مطلوب است
هدف آمریکا در ایران شکست خورد
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید انقلاب در روز جمهوری اسلامی ایران
هوای پایتخت در وضعیت قابل قبول است
ادامه مقاومت متحدان تاریخی آمریکا به جنگ عیله ایران
حق بیمه زنان خانه دار در 6 ماه اول 1405 اعلام شد
معاون دفتر پزشکیان: خط رسانه‌ای تخریب رئیس‌جمهوری، مشکوک است