×
فرهنگی
شناسه خبر : 241060
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/01 ساعت 21:26
چراغی برای روزگار ما

نورنیوز در سالروز شهادت امام رضا(ع) از سیره اخلاقی و اجتماعی ایشان گزارش می‌دهد؛

چراغی برای روزگار ما

امروز اگر ما بخواهیم جامعه‌ای آرام، پویا و پیشرو بسازیم، باید از این سه اصل در سیره رضوی پیروی کنیم: به جای خشونت و تحقیر، مهربانی و کرامت انسانی را محور قرار دهیم. به جای اضطراب و ناامیدی، رضامندی و تدبیر را سرلوحه رفتار کنییم. به جای بستن فضای نقد، گفت‌وگو با مخالفان را تمرین کنیم.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در جهان پرتنش امروز که اختلاف‌های فکری، دینی و سیاسی به‌سادگی می‌تواند به درگیری و خشونت منجر شود، بازگشت به الگوهای تاریخی و دینی که توانسته‌اند شکاف‌ها را با منطق و اخلاق پر کنند، ضرورتی حیاتی است. در میان شخصیت‌های بزرگ تاریخ اسلام، امام علی بن موسی‌الرضا(ع) جایگاهی ممتاز برای ما ایرانیان دارد. سیره اخلاقی و سیاسی و فرهنگی او بر سه محور اساسی استوار است: مهربانی، رضایت‌مندی و گفت‌وگو با مخالفان. این سه ویژگی نه تنها در زمان ایشان راهگشا بود، بلکه امروز نیز می‌تواند نسخه‌ای کارآمد برای جامعه ما باشد.

مهربانی؛ نرم‌خویی که دل‌ها را می‌گشود

در روایت‌ آمده است که امام رضا(ع) نه‌تنها با یاران و شیعیان، بلکه با مخالفان و حتی دشمنان نیز با چهره‌ای گشاده و کلامی نرم برخورد می‌کرد. در منابع تاریخی نقل شده است که ایشان در سفرها و مجالس، حتی با خادمان خود همسفره می‌نشست و هرگز خود را برتر نمی‌دید.

در مناظرات علمی نیز همین خُلق کریمانه موج می‌زد. به‌عنوان نمونه، در مناظره با جاثلیق مسیحی، امام هرگز به تحقیر یا حمله شخصی روی نیاورد، بلکه با احترام، از منابع انجیل و تورات برای استدلال استفاده کرد. همین احترام و مهربانی، فضای گفت‌وگو را از تقابل خشک به تبادل علمی تبدیل کرد.

امروز نیز جامعه ما خصوصا منابر و تریبون‎های مذهبی، بیش از هر زمان دیگری به این روحیه نیاز دارد. در فضای رسانه‌ای و سیاسی، خشونت کلامی و تحقیر طرف مقابل به‌وفور دیده می‌شود، در حالی که تجربه امام رضا(ع) نشان می‌دهد مهربانی می‌تواند حتی سرسخت‌ترین دل‌ها را نرم کند. مروری بر محتوای برخی از خطبه‌های نماز جمعه یا برنامه های تبیینی مذهبی در صدا و سیما می تواند نشان دهد که ما چه نسبتی با سیره امام رئوف داریم.

رضایت‌مندی؛ آرامش در دل بحران

زندگی امام رضا(ع) سرشار از سختی‌ها و فشارها بود. پذیرش ولایتعهدی مأمون عباسی نمونه‌ای روشن است. امام می‌دانست که این پیشنهاد نه از سر ارادت، بلکه برای مشروعیت‌بخشی به خلافت عباسی است. با این حال، در شرایطی که ردّ پیشنهاد می‌توانست به کشتار شیعیان بینجامد، ایشان با رضامندی و آرامش آن را پذیرفتند، البته با شروطی روشن: دخالت نکردن در عزل و نصب‌ها و پرهیز از دخالت مستقیم در امور حکومتی.

این رفتار نشان می‌دهد که رضامندی امام رضا(ع) به معنای انفعال نبود، بلکه حکمت در انتخاب‌ها بود. او در شرایط بحرانی، آرامش خود را حفظ کرد و اجازه نداد فشارها او را به تصمیمی عجولانه و پرخطر بکشاند. این پیام امروز برای جامعه ما نیز بسیار راهگشاست: در برابر مشکلات اقتصادی، اجتماعی یا فشارهای بین‌المللی، اگر جامعه و مسئولان گرفتار اضطراب، تندروی یا ناامیدی شوند، مسیر خطا خواهد بود. آنچه ما نیاز داریم، همان رضامندی همراه با تدبیر است که امام رضا(ع) الگوی آن بود.

گفت‌وگو با مخالفان؛ حقیقت در میدان منطق

یکی از برجسته‌ترین ابعاد سیره امام رضا(ع)، گفت‌وگوهای علمی با مخالفان است. مأمون عباسی برای به چالش کشیدن امام، جلسات مناظره‌ای میان ایشان و اندیشمندان ادیان و مکاتب مختلف ترتیب می‌داد: مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان و حتی فلاسفه یونانی‌مآب.

در مناظره‌ای معروف با رأس‌الجالوت (عالم بزرگ یهودی)، امام با استناد به تورات، حقانیت پیامبر اسلام(ص) را اثبات کرد. در مناظره‌ای دیگر با هرطوس، عالم مسیحی، ایشان با نقل عبارات انجیل، بر یگانگی خداوند و بطلان تثلیث استدلال کرد. در تمام این موارد، امام با آرامش، استدلال عقلانی و زبانی محترمانه، حقیقت را آشکار ساخت.

این آزاداندیشی، پیامی بزرگ برای امروز ما دارد: جامعه‌ای که در آن گفت‌وگو با مخالف ممنوع یا محدود شود، جامعه‌ای است که رشد علمی و فرهنگی‌اش متوقف خواهد شد. حقیقت نه در بستن دهان‌ها، بلکه در باز کردن میدان گفت‌وگو روشن می‌شود.

سیره امام رضا(ع) نشان می‌دهد که می‌توان حتی در فضای پرتنش و پر از دشمنی، با مهربانی در رفتار، رضامندی در سختی‌ها و گفت‌وگو با مخالفان، راهی برای حقیقت و آرامش یافت. امروز اگر ما بخواهیم جامعه‌ای آرام، پویا و پیشرو بسازیم، باید از این سه اصل پیروی کنیم:  به جای خشونت و تحقیر، مهربانی و کرامت انسانی را محور قرار دهیم. به جای اضطراب و ناامیدی، رضامندی و تدبیر را سرلوحه رفتار کنییم.  به جای بستن فضای نقد، گفت‌وگو با مخالفان را تمرین کنیم.

بازگشت به این سیره، نه یک توصیه صرف تاریخی، بلکه نیاز حیاتی جامعه امروز ماست. همان‌گونه که امام رضا(ع) در دل ظلمت عباسیان چراغ گفت‌وگو و اخلاق را روشن کرد، ما نیز امروز برای عبور از بحران‌ها، بیش از هر چیز به همین چراغ نیاز داریم.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
در طول سال‌های زندگی‌مان چقدر کمبود خواب داریم؟
یادگار شیعی دوران آل‌بویه در اقلید پیدا شد
تأثیر سیگار پدران بر پیری بیولوژیکی فرزندان
توصیه‌های طب ایرانی برای تقویت قلب
کره‌شمالی: هرگز برنامه هسته‌ای را کنار نخواهیم گذاشت
نوراینفو | چه زمانی به روانشناس مراجعه کنیم ؟
گسترش پروژه‌های املاک ترامپ در خلیج فارس
ترامپ کاخ سفید را طلایی کرد
واکنش شهرداران آمریکا به تهدید جام جهانی از سوی ترامپ
صلح ابدی ترامپ!
کره جنوبی و چین خواهان بازبینی توافق تجاری با امریکا شدند
حماس: طرح آمریکا را بررسی می‌کنیم
وزیر خارجه اوکراین: هیچ جای امنی در روسیه وجود نخواهد داشت
پنتاگون از نگرانی کمبود موشک دست به کار شد
همزمان با قطع اینترنت در افغانستان؛ دلار تلگرامی تهران هم مختل شد
انصارالله: طرح ترامپ قابل اجرا نیست
تمدید تحریم‌ها علیه نیکاراگوئه از سوی اتحادیه اروپا
نخست وزیر مجارستان: اتحادیه اروپا قاره را به پروژه جنگی تبدیل کرده است
9 کشته در اثر انفجار بمبی در پاکستان
پایان خاموشی‌های امسال 21 روز زودتر از سال گذشته
ترامپ: امیدوارم ایالات متحده و ایران بتوانند با یکدیگر کنار بیایند!
روسیه در اتیوپی و ویتنام هم‌زمان نیروگاه هسته‌ای می‌سازد
تبادل تجاری ایران با بیش از 100 کشور در نیمه نخست سال
خودروی سرویس مخفی آمریکا نزدیک کاخ سفید آتش گرفت
طرح 20 بندی ترامپ برای غزه منتشر شد
عارف: روسیه جایگاه مهمی در سیاست خارجی ایران دارد
آغاز تحصیل از 5 سالگی تصویب شد
کاخ سفید: نتانیاهو دیگر به قطر حمله نمی‌کند
نورنما | لوت شگفت انگیزترین کویر ایران
عذرخواهی نتانیاهو از قطر، وزرای اسرائیلی را به جان هم انداخت!
حماس: در قبال پایان جنگ و عقب نشینی اشغالگران از غزه آماده‌ایم
غول‌های سرمایه‌گذاری، آمریکا را ترک می‌کنند
مسدود شدن دارایی‌های بانک مرکزی ایران از سوی اتحادیه اروپا کذب است
نشانی الکترونیک سامانه بررسی برقراری مجدد یارانه اعلام شد
بزرگترین فراخوان نظامی از سوی پوتین صادر شد
مخالفت دوباره نتانیاهو با تشکیل کشور فلسطین
پایان یافتن صبر کوشنر و ویتکاف درقبال رفتار نتانیاهو
بازی فردا مقابل موهون باگان هند برگزار نمی‌شود
خطر تعطیلی دولت آمریکا از نیمه‌شب سه‌شنبه!
ادعای آکسیوس: نتانیاهو از نخست وزیر قطر عذرخواهی کرد
9 تالاب ایران خشک شد
تصادف اتوبوس در جنوب مصر 8 کشته و 14 زخمی داشت
عکس های منتخب جهان،29 سپتامبر 2025
پزشکیان: سازوکار «اسنپ‌بک» تقلایی برای مشروعیت‌بخشی به اقدامات خلاف قانون کشورهای غربی است
سرلشکر صفوی: 16 خلبان اسرائیلی در حملات موشکی ایران کشته شدند
گرد و خاک تا چهارشنبه در تهران می‌ماند
فرصت 24 ساعته برای جاماندگان دریافت سود سهام عدالت
ادامه گزافه گویی تروئیکای اروپا علیه ایران
حادثه امنیتی سخت برای نظامیان اسرائیلی در غزه
کاروان آسیایی «صمود» به بندر چابهار رسید
X
آگهی تبلیغاتی