×
فرهنگی
شناسه خبر : 240975
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/01 ساعت 11:12
تلویزیون در مقابل شبکه نمایش خانگی؛ رقابت ناکام یا ناتمام؟

نورنیوز تولیدات نمایشی تلویزیون با شبکه نمایش خانگی را مقایسه و بررسی می‌کند؛

تلویزیون در مقابل شبکه نمایش خانگی؛ رقابت ناکام یا ناتمام؟

محدودیت‌های ساختاری و محتوایی باعث شده تلویزیون کمتر امکان پرداختن به موضوعات روز و حساس را داشته باشد و قصه‌ها اغلب تکراری و پیش‌بینی‌پذیر به نظر برسند. تمرکز مدیریتی و بوروکراسی سنگین نیز انعطاف‌پذیری تلویزیون را کاهش داده و باعث شده از سرعت تحولات اجتماعی عقب بماند.

نورنیوز- گروه فرهنگی: سال‌هاست تلویزیون به‌عنوان رسانه ملی، میدان‌دار اصلی سرگرمی در ایران بوده است؛ اما در چند سال گذشته، ظهور شبکه نمایش خانگی و استقبال گسترده مخاطبان از این پلتفرم‌ها، معادله قدیمی را تغییر داده است. رقابتی که در ظاهر به نفع تلویزیون با تولید انبوه سریال‌ها پیش می‌رود، اما در عمل به سود نمایش خانگی تمام شده و بخشی از افکار عمومی را به سمت خود کشانده است.

در سال‌های اخیر، میدان رقابت میان صداوسیما و شبکه نمایش خانگی به یکی از بحث‌های داغ حوزه فرهنگ و سرگرمی تبدیل شده است. دو رسانه‌ای که هر دو مدعی پر کردن اوقات فراغت مردم هستند، اما مسیرهای متفاوتی را طی کرده‌اند. امروز که به کارنامه چند سال گذشته نگاه می‌کنیم، به‌روشنی دیده می‌شود که تلویزیون، با وجود تولید انبوه، در حفظ جایگاه خود میان مخاطبان ناکام مانده و شبکه نمایش خانگی توانسته بخش مهمی از ذهن و زمان مردم را به خود اختصاص دهد.

بر اساس آمار رسمی، در چند ماه اخیر مجموعاً ۳۳ سریال ایرانی ساخته شده است. سهم تلویزیون با ۱۷ سریال و شبکه نمایش خانگی با ۱۶ سریال تقریباً برابر است. اما تفاوت اصلی در تعداد قسمت‌ها نمایان می‌شود: تلویزیون با بیش از ۵۳۰ قسمت محتوای نمایشی، تقریباً دو برابر شبکه نمایش خانگی که حدود ۲۸۰ قسمت منتشر کرده، حجم تولید بیشتری داشته است. این اعداد نشان می‌دهد تلویزیون هنوز قدرت تولید انبوه دارد و می‌تواند سفره‌ای پر از سریال در برابر مخاطب پهن کند، اما همان‌طور که تجربه نشان داده، کمیت همیشه معادل کیفیت نیست.

 ژانرها و ذائقه مخاطب

یکی از اصلی‌ترین تمایزها، انتخاب ژانر و نوع قصه‌هاست. تلویزیون در سال‌های اخیر همچنان به ژانر کمدی و خانوادگی دل بسته است. مجموعه‌هایی مانند «پایتخت ۷»، نمونه‌هایی هستند که هرچند بخشی از مخاطب عام را جذب کرده‌اند، اما نتوانسته‌اند تحول تازه‌ای در روایت یا مضمون ایجاد کنند. در مقابل، نمایش خانگی بیشتر به سمت ژانرهای جنایی، اجتماعی و درام‌های جدی حرکت کرده است. سریال‌هایی چون «وحشی»، «آبان» و «جان‌سخت» با بهره‌گیری از داستان‌های پرکشش و شخصیت‌پردازی عمیق‌تر توانسته‌اند توجه نسل جوان و کاربران شبکه‌های اجتماعی را جلب کنند.

پایش واکنش‌های فضای مجازی نیز حکایت از تغییر ذائقه دارد. در پلتفرم‌هایی چون اینستاگرام و توییتر، بحث‌ها و بازخوردها درباره سریال‌های شبکه نمایش خانگی بیشتر دیده می‌شود. برای نمونه، سریال «زخم کاری» توانست چندین بار در صدر ترندهای شبکه‌های اجتماعی قرار بگیرد، در حالی که آثار تلویزیونی حتی با حضور چهره‌های محبوبی چون محسن تنابنده، بازتاب محدودتری داشتند. این موضوع نشان می‌دهد بخش مهمی از گفت‌وگوی عمومی درباره سرگرمی به فضای نمایش خانگی منتقل شده است.

دلایل عقب‌ماندن تلویزیون

کارشناسان دلایل متعددی برای این وضعیت برمی‌شمارند: محدودیت‌های ساختاری و محتوایی باعث شده تلویزیون کمتر امکان پرداختن به موضوعات روز و حساس را داشته باشد و قصه‌ها اغلب تکراری و پیش‌بینی‌پذیر به نظر برسند. تمرکز مدیریتی و بوروکراسی سنگین نیز انعطاف‌پذیری تلویزیون را کاهش داده و باعث شده از سرعت تحولات اجتماعی عقب بماند. افزون بر این، بسیاری از سریال‌های تلویزیونی همچنان بر فرمول‌های قدیمی تکیه می‌کنند، در حالی که مخاطب امروز انتظار روایت‌های تازه و ساختارهای متفاوت دارد.

در مقابل، شبکه نمایش خانگی با آزادی نسبی در انتخاب موضوع، جذب سرمایه‌گذاران خصوصی و استفاده از ظرفیت پلتفرم‌های اینترنتی توانسته متناسب با ذائقه مخاطب حرکت کند. این شبکه‌ها اغلب سریع‌تر واکنش نشان می‌دهند، داستان‌های متنوع‌تری روایت می‌کنند و از بازیگران و کارگردانان شاخص برای جذب مخاطب بهره می‌گیرند. هرچند شکست برخی سریال‌های کمدی در این عرصه نشان داد که موفقیت تضمین‌شده نیست، اما مسیر کلی به سود نمایش خانگی بوده است.

واقعیت این است که تلویزیون هنوز از نظر زیرساخت، گستره پوشش و قدرت تولید انبوه، بازیگر اصلی میدان است، اما نبرد برای اعتماد و توجه مخاطب را به رقیب تازه‌نفس خود واگذار کرده است. مردمی که به‌ویژه نسل جوان، به‌جای نشستن پای سریال‌های طولانی و تکراری، بیشتر ترجیح می‌دهند پای گوشی و لپ‌تاپ‌شان، داستان‌های پرهیجان و متفاوت شبکه نمایش خانگی را دنبال کنند. اگر تلویزیون می‌خواهد دوباره جایگاه گذشته‌اش را بازیابد، نیازمند اصلاحی جدی در ساختار تولید، جسارت در انتخاب سوژه‌ها و بازنگری در نگاه به مخاطب است. در غیر این صورت، رقابت نیمه‌تمام امروز، فردا به شکست کامل تبدیل خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
موج43 عملیات وعده صادق4 با رمز یا شدید العقاب/با شلیک موشک‌های خرمشهر، قدر، عماد، خیبرشکن
واکنش تیم ملی فوتبال و قلعه‌نویی به تهدید ترامپ برای حذف ایران از جام جهانی
توافق سران پاکستان و عربستان بر همکاری نزدیک برای صلح منطقه‌ای
سناتور آمریکایی: روند جنگ «بشدت فاجعه‌بار» پیش می‌رود
از مذاکرات هسته‌ای تا قیمت نفت؛ پاسخ عراقچی به 2 ادعای مقام‌های آمریکایی
دبیرکل سازمان ملل: کاهش تنش و گفتگو تنها راه خروج از جنگ است
سردار موسوی: با هر غلط اضافه دشمن جبهه‌های دیگری گشوده خواهند شد
نیروهای مسلح عراق: اجازه نمی‌دهیم عراق به صحنه تسویه‌حساب‌ها تبدیل شود
سردار سپاه: ایران توانایی اداره یک جنگ طولانی‌مدت را دارد
بقائی: قطعنامه شورای امنیت، نشان‌دهنده زوال این شورا است
انصاری: ورزشکاران ایرانی عاشق کشورشان هستند
پزشکیان درگذشت معاون نخست وزیر عمان را تسلیت گفت
تجمعات ضدآمریکایی و اسرائیلی ایرانیان باز هم برگزار شد
دعوت سید حسن خمینی از مردم برای حضور در راهپیمایی روز قدس
دعوت سپاه از اقشار و آحاد مختلف مردم برای حضور در راهپیمایی روز قدس
نقش امارات در حمله به تاسیسات نفتی عربستان
حمله موشکی حزب‌الله به محل تجمع نیروهای پیاده ارتش صهیونیستی
زاخارووا: آمریکا و اسرائیل به میز مذاکره بازگردند
نخستین پیام رهبر جدید انقلاب در صدر اخبار رسانه‌های آمریکایی
قرارگاه خاتم الانبیا: حمله به بنادر ایران واکنش ویران‌کننده‌ای به‌دنبال دارد
پیام خانواده سپهبد شهید سید عبدالرحیم موسوی به مناسبت انتخاب رهبر جدید
اعلام "هفته وحدت و انسجام ملی" از سوی معاون اول رئیس‌جمهور
تماس تلفنی نخست وزیر هند و پزشکیان
واکنش قالیباف به لیندسی گراهام سناتور جنگ طلب
رهبر انصارالله یمن: اسرائیل درصدد نابودی مسجدالاقصی است
بازتاب گسترده اولین پیام مقام معظم رهبری در رسانه‌های مطرح جهان
شهرک‌ها و پایگاه‌های صهیونیستی زیر آتش حزب الله
لغو اعزام تیم ملی وزنه برداری به مسابقات قهرمانی آسیا
ژاپن: نیروی نظامی به تنگه هرمز اعزام نمی‌کنیم
آخرین اخبارازحملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران وشهرهای کشور/صدای انفجار در تهران،قم واهواز
سخنگوی کاخ سفید: هیچ تهدیدی از سوی ایران علیه سرزمین ما وجود ندارد
روز قدس فریاد حمایت از تمام مظلومان جهان است
پیام رئیس قوه قضاییه برای حضور مردم در راهپیمایی روز جهانی قدس
نورنما | روز جهانی قدس گرامی‌باد
خبر مهم برای تاکسی‌های آسیب دیده از جنگ
پیام تسلیت مدیرکل دفتر موسیقی برای درگذشت حمید هیراد
مومنی: یکی از رویکردهای دشمن بی‌ثباتی در داخل است
بهت نخست وزیر سابق اسرائیل از بازسازی حزب‌الله
بقایی: هیچ خصومتی با مردم و کشورهای منطقه نداریم
توقف تولید در چند کشور خاورمیانه توسط توتال
روایت رسانه‌های روس از پیام رهبر انقلاب
شهید شمخانی؛ مبارزی که همیشه در سنگر بود
سرلشکر عبدالهی: دشمنان را وادار به پذیرش تاوان جنایات خود خواهیم کرد
ناو «جرالد فورد» دچار آتش‌سوزی شد
وزیر امور خارجه چین: ترمز جنگ علیه ایران را بکشید
ترامپ با پیامی تیم ملی فوتبال ایران را تهدید کرد
بازتاب گسترده اولین پیام رهبر انقلاب در همه شبکه‌های خبری پاکستان
طالبان: جنگ ایران را از مسیر خود بازنمی‌دارد
لیلاز: آمریکا مجبور خواهد شد با ایران مقتدر تعامل کند
تخت‌روانچی: کشورهای متجاوز حق عبور از تنگه هرمز را ندارند